Összes oldalmegjelenítés

2013. április 9., kedd

Kocsonyásodott bor - igaz vagy csak ámítás?

Tényleg meg tud kocsonyásodni a bor? Évekig áll az üvegben a folyékony nedű míg egyszer csak kibontva kocsonyás állagú massza kerül a pohárba. Igaz, vagy mindez csak mende monda? Én személy szerint még nem találkoztam ilyen jellegű borral. Így megpróbáltam utána járni.

Szemezgettem az internetről. :)

"Hadd mondjak el itt egy kis tortenetet.Gyermekkoromban lebontottak melletunk egy regi epuletet.Talaltak benne befalazva egy palackot amelyben kocsonyas anyag volt. A komuvesek meggkostoltak, nagyaon finom megkocsonyasodott bor volt benne,amit felkockaztak es elfogyasztottak. A palackon latin szoveg volt,azt elvittek a parokiara elolvastatni a tisztelendo urral. A borkocsonya kb. 400 eves volt,sajnos , nem maradt belole egy pici sem amit a fordito megkostolhatott volna.(Ha a bor jo minosegu es ugy van tarolva,hogy ne jusson hozza levego, akkor evszazadokat kibir.)"

Ellenvéleményt is találtam persze.

"A borok semmilyen olyan anyagot nem tartalmaznak, ami bármi körülmények között kocsonyásodni (gélesedni) képes. A hosszas tárolás során - akár palackban, akár hordóban - a borból leggyorsabban az alkohol távozik, mivel lényegesen könnyebben párolog, mint a víz. A bornak ugyanúgy, mint pl. egy élőlénynek, van egy természetes élettartama: fejlődik, kiteljesedik, majd elöregszik és tönkremegy. Ez az élettartam természetesen sok mindentől függ, de nyilván a minőségi borok általában hosszabb életűek. A nagyon öreg borok élvezhetelenek, értékük a régiségükben és ritkaságukban van. A borkocsonya egy mesterségesen, kocsonyásítószerekkel (pl. agar-agar, zselatin) előállított desszert, alkoholtartalma közel nulla, bár fel lehet tuningolni egy kis tiszta szesszel, de nem érdemes. Tudtommal kereskedelmi forgalomban nincs.
"Természetes úton" kocsonyásodott bor nagy ritkán előkerül, de élvezeti értéke nincs, mivel a hibás tárolás során elszaporodott, az alkoholt és a savakat fogyasztó ecetbaktériumok milliárdjainak elhalt tömegéből áll. Talán innen ered a mítosz. Annyira valóságos csak, mint a mitológiai "egyszarvú" legendája. Üdvözlettel: Egy öreg borász"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...