Összes oldalmegjelenítés

2019. január 23., szerda

Sziegl Pince kóstoló a Palack Borbárban - Wineglass sajtókóstoló - 2019.01.22

“Sokat kell a szőlőben dolgozni, hogy a pincében ne kelljen.”
Sziegl Balázs




A Wineglass Sajtóklub célja, hogy a gyakorló, de nem borra specializálódott újságíróknak biztosítson lehetőséget a boros tudásuk elmélyítésére.

Az idei első kóstolóra Hajós-Bajáról a Sziegl Pince képviseletében Sziegl Balázs érkezett.

A szervezők havonta egyszer meghívnak borászokat, akik előre meghatározott témában tartanak egy kétórás előadást, amelyet borkóstoló kísér.







Hajós-Bajai borvidék


Az alföldi régió délnyugati részén 15 települést foglal magába. A szőlőterület nagysága 2000 ha. Talajviszonyait tekintve némileg eltér az Alföld többi részétől, lepelhomokkal fedett agyagtalaj és helyenként lösztalaj jellemzi.
Klímaviszonyaia régión belül is kedvezőek, az átlagosnál magasabb napsütéses óraszám és hőösszeg, a környezetéhez képest nagyobb tengerszint feletti magasság csökkenti a tavaszi és a téli fagyok előfordulását.
A borvidék mai arculata az 1700-as évek közepétől a svábok betelepítésével alakult ki. magukkal hoztak egy magasabb szőlőtermesztési és borászati kultúrát, és ezt pinceépítési kultúrával tették teljessé. Így alakult ki a világon egyedülálló több, mint 1000 pincéből álló hajósi pincefalu.
A XVI-XVII. századi népmozgások ide is eljuttatták a balkáni eredetű vörösborkultúrát, a kadarka fajtát.
A sík terep miatt a hirtelen lehulló nagyobb mennyiségű csapadék nem folyik el a területről, ígya vízigényesebb, kiváló minőséget adó fehér borszőlő fajták is termeszthetők.
Legelterjedtebb fajták: chardonnay, rajnai rizling, cserszegi fűszeres, olaszrizling, kékfrankos, zweigelt, portugieser, cabernet franc, cabernet sauvignon, kadarka.


A borvidék pincészetei által létrehozott szövetség neve VINTEGRO. A VINTEGRO Pinceszövetség célja, hogy bemutassa a Hajósi Pincefalu kiemelkedő szépségét és az itt készített borok bámulatosan gazdag ízvilágát a helyi gasztronómia sokszínűségével kiegészítve.



A Sziegl Pince a Hajós-Bajai borvidék kiemelkedő képviselője. Nevét egyre több vájtfülű borkedvelő tanulja meg, ahogy mind többször hall róla elismert szakmabeliektől.




A Pince (elő)élete 2011-ben, Balázs nagypapájától kapott pár sor szőlővel, és a papa pincéjében kijelölt egy darab fahordóval kezdődött.  Majd 2012-ben felépült az első saját pince, saját hordókkal, az első saját szőlőterületekkel. Ekkor indult el ténylegesen a Sziegl Pince. Immáron 5 hektáron gazdálkodnak.


Balázs és felesége Petra igyekszenek a lehető legtermészetesebben művelni területeiket: folyamatos gondoskodással, minimális permetezéssel.
A pincében is a lehető legjobb alapanyagból, a lehető legkevesebb beleavatkozással készítik boraikat.



Szigorú terméskorlátozás, gondos válogatás, és (a fehér szőlőknél is) hosszú héjon áztatás után a pincébe került termést hagyományos fakosaras préssel préselik, majd spontán erjesztik. Legtöbb boruk fahordóban érik és több esetben derítés és szűrés nélkül kerül palackba.
Legfontosabb fajtáik: kékfrankos, kadarka, olaszrizling, furmint, hárslevelű, rajnai rizling


 A borkóstoláshoz finom tapasz tálat kaptunk.



 Az este során az alábbi 2017-es tételeket kóstoltuk:

Tramini 
 Visszafogott íz és illatjegyek. Könnyen iható bor. A Szekszárdi Costes étteremben pisztráng fogáshoz ajánlják a tételt.
A fajta nem elterjedt a borvidéken, de Magyarországon sem.

Rajnai Rizling
Nem tolakodó illat és íz jegyek. Ez az első év, hogy a pincészet ilyen bort készített.


Olaszrizling Birtokbor
Légies. Többféle olaszrizling került bele. Tartályos, hordós. Többféle termőhelyről. 


Olaszrizling Hársfás-út Dűlőszelekció
Karakteres íz és illat. Minerális jegyek. Jó savak.
A szőlő agyagterületen termett.
Én személy szerint nagyon szeretem a minerális borokat. Így nálam ez lett a kedvenc.


Olaszrizling Herreberg Dűlőszelekció
Öblös, hedonista tétel. Kevés maradék cukor. 
1 éjszaka héjon áztatás után került tölgyfa hordóba. Derítés és szűrés nélkül lett palackozva.


Kadarka rosé
Kísérletként készült. Tornyos erjesztéssel.
Finom, friss rosé.


Kadarka Herreberg Dűlőszelekció
Visszafogott vékony szín, könnyed test.
Sok cseresznye és finom fűszeresség. 
80 éves tőkéről származik a szőlő.

"Az alapanyag 4 nap eltéréssel két szüretből származik, melyet hagyományos kádon erjesztés és 225-ös 7 éves hordókban való érlelés követett. Várhatóan szeptember végén kerül piacra, a mintapalack a pincétől származik.
Ilyen, amikor a fajtát nem fojtják fába, tiszta gyümölcskoncentrátum, szamóca, málna, cseresznye es a fajtát legjobban jellemző csipkebogyó. Ha lehet ilyet mondani, ízben még koncentráltabban köszönnek vissza a fanyarkás gyümölcsök, nagyon tiszta, egyszerűen nem lehet belekötni, finomszemcses tannin, melynek mesteri arányban tartanak ellen a savak, gyönyörű szerkezet, mégis minden a gyümölcsökről szól. Megvan benne a légiesség, de mégis tartalmas, tiszta, élvezetes, elegáns." (Művelt Alkoholista)

 
Kövidinka Botrytis
Félédes bor, minerális jegyekkel.
November végén szüretelték. Kísérleti bor.
Őszintén először ittam kövidinka fajtából készült édes bort, de engem meggyőzött.



Örülök, mert nagyon hangulatos és érdekes kóstolón vehettem részt, sok új ismerettel lettem gazdagabb. Többek között most hallottam először a tőke átoltásról is.

A kóstoló során mindenki bátran tehetett fel kérdéseket, a borász úr minden kérdésre válaszolt.
Egyedül a kóstoló pohárral nem voltam kiegyezve. Szerintem túl hosszú volt a fala és így a tételek illata nem tudott kibontakozni a pohárban.


További szép sikereket kívánunk a pincészetnek!




Az eseménynek a Palack Borbár biztosította a helyszínt.


Köszönjük a Wineglass Communication meghívását!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...