Összes oldalmegjelenítés

2019. március 12., kedd

Tavaszi programok Egerben - 2019.03.12

 
Fotó: Busák Attila


Eger városa pezsgő kulturális és gasztronómiai helyszín, ahol lépten-nyomon a történelembe botlunk, és persze – mint az egyik legkedveltebb magyar borvidék – jócskán akad borélmény is. A tavasz folyamán a városba érkezőket ehhez az igazán színes és vidám évszakhoz illő gasztroesemények, koncertek, fesztiválok csábítják, és az Egri Borműhely tagjai is számos borkóstolóval, pincelátogatással, borvacsorával, sőt még piaccal is készülnek az idelátogatóknak.


Fotó: Busák Attila

 

Március
március 14., csütörtök
Tóth Ferenc Pincészet – Bor-csokoládé kóstoló
Az este folyamán nyolcféle csokoládét és nyolc bort kóstolhatnak, melyek a legkülönbözőbb módon kerülnek összhangba és egészítik ki egymás karakterét. Vajon a 2015-ös Kadarkához kínált São Tomé-i étcsokoládé fekete szezámmal és liofilizált málnával lesz a kedvenc, vagy a 2011-es Cabernet Franc mellé társított Mexikói étcsokoládé füstölt sóval és karamellizált mandulával? Kiderül a kóstolón, amelynek házigazdái: Tóth Katalin, a Tóth Ferenc Pincészet vezetője, Szeleczky Takács Viktória, a Fabric Csokoládé művésze és alkotója, és Bernáth-Ulcz Adél, a CsokiLaBor szakértője.

március 15., péntek
IX. Egri Csillag Fellövés
Az egri csillag néhány évvel ezelőtt szinte pillanatok alatt lett a borvidék egyik kedvenc bormárkája. A fehér házasítás egyaránt lehet a mindennapok könnyed bora, és egy komolyabb, hordós tétel is. A nemzeti ünnepen az idelátogatók nemcsak közel húsz pincészet új egri csillagát kóstolhatják meg, hanem részt vehetnek a Végvári Vitézek hagyományos felvonulásánis, valamint koncert és after party is várja a vendégeket.

március 20., szerda
Gál Tibor Fúzió – Fúzió szerda | Vincze Béla világa
Az esti esemény során nemcsak Vincze Béla világát és életpályáját mutatják be a Gál Tibor Fúzióban, hanem olyan borokat is, amelyek bár az ő történetéhez kapcsolódnak, mégis más pincészet tételei. Így a vendégek egyéb hazai és külföldi termelőktől is kóstolhatnak. Azt est háziasszonya Gál Veronika lesz.

március 21., csütörtök
Wine&Tech meetup Eger
Hogyan viszonyul a szőlész-borász szakma a modern technológiai innovációkhoz? Milyen applikációk, szenzoros berendezések vannak a piacon, és mit érdemes használni egy kisebb vagy nagyobb pincészetnek? A meghívott vendégek segítségével megtudhatják, hogy mit és hogyan alkalmaznak a helyi szőlőkben és pincékben az érintettek. Bemutatkozik a SmartVineyard a Szőlőőr nevű szenzoros készülékük kapcsán, és itt lesz a Vinometer startup, akik a borkóstolás területén fejlesztettek mobilapplikációt. Egy kerekasztal-beszélgetésen pedig egri fiatal borászok elemzik az aktuális Wine&Tech helyzetet.


március 23., szombat
Gál Tibor Fúzió – Slow Market
A Slow Market a régi, jó hangulatú közösségi vásárok újjáéledése modern formában. Termelőkkel, művészekkel és borászokkal lehet személyesen találkozni, beszélgetni, nézelődni, kóstolgatni, vásárolni, mindezt a Slow Living életforma szellemében kényelmesen, nem sietve. A havonta megrendezésre kerülő, ingyenes alkalmakon természetes, friss, különleges finomságokra, hiteles népi és kortárs művészekre és persze csodás tavaszi hangulatra számíthat mindenki.

március 30-31., szombat-vasárnap
II. Hungarikum piknik a Szépasszony-völgyben
Az egri bikavér is immár hungarikum, a Szépasszony-völgy pedig kedvenc célpontja az Egerbe kiránduló borkedvelőknek. Eger városa ebben az évben is meghívja az ország többi hungarikumát egy közös fesztiválra, hogy egy helyen, Magyarország legnagyobb és egyik legismertebb történelmi borpincesorán mutatkozzanak be a magyarság csúcsteljesítményeit megtestesítő értékek egy laza, jó hangulatú gasztronómiai programon. Nemcsak borok és ételek, de koncertek, népművészeti és gyermekprogramok is várják a látogatókat.

Fotó: Busák Attila


Április
április 6., szombat
Thummerer Pincészet – Vertikális vs. horizontális borvacsora a Magtár Fogadóban
A noszvaji Magtár Fogadó célja, hogy a magyar vidék ízvilágát mutassa be, főleg a helyi alapanyagokra koncentrálva. Kínálatuk változatos, folyamatosan megújuló, mindig az aktuális évszaknak megfelelő. Természetesen a gasztronómia nem elképzelhető borok, pláne egri borok nélkül, így a Thummerer Pincészet izgalmas és nagy borait kóstolhatják meg azok, akik ezen a szombaton Noszvaj felé veszik az irányt.

április 13. , szombat
Gál Tibor Fúzió – Spring Wine Show
Merőben új és izgalmas eseménysorozatukat folytatják Gál Tiborék idén áprilisban. Egy exkluzív és elegáns parti keretében minden érzékszervünkre hatni fognak. Fények, hangok, dizájn, ételek, borok, mindezeket a fehér szín fogja végigkísérni. Így főleg a fehérborokról, az egri csillagról és limitált, régebbi évjáratú tételekről fog szólni ez a rendezvény, ahol a vendégséf szusit készít majd a résztvevőknek, a dress code pedig természetesen a „white” lesz.

április 20., szombat
Thummerer Pincészet – Húsvéti borvacsora a Magtár Fogadóban
Akik a húsvéti hétvégét az Egri borvidéken, Noszvajon töltik, azok sem maradnak boros program nélkül. A noszvaji Magtár Fogadó célja, hogy a magyar vidék ízvilágát mutassa be, főleg a helyi alapanyagokra koncentrálva. Kínálatuk változatos, folyamatosan megújuló, mindig az aktuális évszaknak megfelelő. Természetesen a gasztronómia nem elképzelhető borok, pláne egri borok nélkül, így a Thummerer Pincészet izgalmas és nagy borait kóstolhatják a vendégek.

április 20., szombat
Gál Tibor Fúzió – Slow Market
A Slow Market a régi, jó hangulatú közösségi vásárok újjáéledése modern formában. Termelőkkel, művészekkel és borászokkal lehet találkozni személyesen, beszélgetni, nézelődni, kóstolgatni, vásárolni, mindezt a Slow Living életforma szellemében kényelmesen, nem sietve. A havonta megrendezésre kerülő, ingyenes alkalmakon természetes, friss, különleges finomságokra, hiteles népi és kortárs művészekre és persze csodás tavaszi hangulatra számíthat mindenki.

április 25-28., csütörtök-vasárnap
Egri Csillag Weekend & Food Truck Show
Idén 8. alkalommal rendezik meg az Egri Csillag Weekendet, ahol helyi borászatok kínálják legújabb évjáratú egri csillagukat. Ráadásul éhen sem marad senki, hiszen a tavasz első igazi országjáró Food Truck Show-ja is ezen a hétvégén lesz. A város történelmi központjában, a Dobó téren sorakoznak majd a legjobb guruló gasztronómiáját képviselő food truckok ínyenc különlegességeikkel, és persze koncertek is várják a borkedvelőket.

április 27., szombat
St. Andrea Szőlőbirtok és Borászat – Gourmet Séta
Töltsön el egy kellemes napot a St. Andrea Szőlőbirtok borászaival! A Gasztroséta alatt Eger történelmi belvárosának legizgalmasabb éttermeibe (Macok Bisztró, Senátor Ház, Imola Hotel Platán Étterem), majd a Szépasszony-völgyben található St. Andrea Kedves Bisztróba látogathatnak el, ahol a borritkaságokhoz a séfek által megálmodott ételeket tálalják fel a vendégeknek. Utolsó állomásként az egerszalóki szőlőbirtokot tekinthetik meg, ahol pincelátogatás után, helyi sajtok mellett megkóstolhatják a borászat újdonságait is.

Fotó: Busák Attila


Május
május 1., szerda
Majális a Szépasszony-völgyben
Az egri Szépasszony-völgyben a május elsejét is megünneplik. A pincesoron programokkal, borral és finom ételekkel várják a látogatókat, és a március végi II. Hungarikum Pikniken elindult Egri Bikavér séta is folytatódik, amelyre majd regisztrálhatnak az érdeklődők.

május 10., péntek
Tóth Ferenc Pincészet – Nagy Kóstoló
A több mint három évtizede tevékenykedő és több mint 60 szüretet átélő, többgenerációs, családi pincészet Eger legjobb dűlőiben rendelkezik saját területekkel, melyek megteremtik a magas minőségű borok készítésének lehetőségét. A borkészítésnél fő szempontjuk a régi egri ízvilág megőrzése mellett a jelenlegi legmodernebb technológiák ötvözése a hagyományossal. Az első Nagy Kóstolón azokat a kiváló, többszörösen elismert borokat veszik sorra Tóth Ferencék, melyek pincészetük legnagyobb büszkeségei, és már csak limitált palackszámban állnak rendelkezésre.

május 16., csütörtök
Petrény Winery – Balla Géza borest
Egerbe, méghozzá a Szépasszony-völgyben található Petrény Völgy47-be látogat el a 2018-as Év bortermelője címet elnyert Balla Géza, egy kihagyhatatlan borest alkalmából. A díj nem csupán a borász eredményeire, hanem a hosszú évtizedekig méltatlanul elfeledett, majd napjainkra újra magára találó termőhelyre, a Ménesi borvidékre is ráirányította a figyelmet.


május 18., szombat
Thummerer Pincészet – Tavaszi borvacsora a Magtár Fogadóban
A Thummerer Pincészet 1984 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borászattal. Az Egri borvidéken elhelyezkedő, 90 hektár saját telepítésű szőlőterület terméséből készítik a boraikat, amiket egy borvacsora keretében kóstolhatnak meg a vendégek. A noszvaji Magtár Fogadó célja, hogy a magyar vidék ízvilágát mutassa be, főleg a helyi alapanyagokra koncentrálva. Kínálatuk változatos, folyamatosan megújuló, mindig az aktuális évszaknak megfelelő. Természetesen a gasztronómia nem elképzelhető borok, pláne egri borok nélkül.


május 25., szombat
St. Andrea Napbor Ünnep
A pincészet számára a St. Andrea Napbor Ünnep az év egyik legjobban várt zenei, gasztronómiai és kulturális napja. Idén 5. alkalommal kerül megrendezésre, és amelyre a kerek évforduló alkalmából különleges meglepetéssel is készül a borászat. Kétóránként pincelátogatáson vehetnek részt az érdeklődők a borászok, ifj. és id. Lőrincz György társaságában, a Borbárban a legújabb St. Andrea-borokat kóstolhatják, és gasztronómiai specialitásokat falatozhatnak mellé.

május 25., szombat
Gál Tibor Fúzió – Slow Market
A Slow Market a régi, jó hangulatú közösségi vásárok újjáéledése modern formában. Termelőkkel, művészekkel és borászokkal lehet találkozni személyesen, beszélgetni, nézelődni, kóstolgatni, vásárolni, mindezt a Slow Living életforma szellemében kényelmesen, nem sietve. A havonta megrendezésre kerülő, ingyenes alkalmakon természetes, friss, különleges finomságokra, hiteles népi és kortárs művészekre és persze csodás tavaszi hangulatra számíthat mindenki.

május 30. – június 1., csütörtök-szombat
Bolyki Pincészet – Feszt!Eger 2019 – Csakazértis zene!
Eger, Losonczy-völgy, kertek jobbra-balra, bácsik, kis pincék, majd nagy katlanok, sziklák és Bolyki. El nem lehet téveszteni, rendes katarzis, a függőleges falak által határolt területek egymás után, alattuk pince, benne jó borok. Falak között zene, buli, olykor csend, minden évben Feszt!Eger. Idetalálni könnyű, másnap haza?!

Az Egerben zajló boros- és gasztroprogramok részletei kapcsán keressék fel az Egri Bor Most Facebook-oldalát.


Spring Events in Eger

The town of Eger is a buzzing center of cultural and gastronomical events. It is also a town with a rich historical heritage manifested in its architecture and of course it is the hub of one of Hungary’s pre-eminent wine regions offering a multitude of wine related delights. Visitors this spring can expect a rich and colourful selection of events in gastronomy and music and various festivals. Members of Eger Wine Workshop are also hosting a number of delightful events: wine tasting, cellar visits, wine dinners and even markets.

March

Thursday, 14 March
Tóth Ferenc Winery – Wine-chocolate tasting

An evening where eight different types of chocolate are paired with eight different wines conjuring up all sorts of synergies and harmonies. Which will be the crowd’s favourite, the 2015 Kadarka matched with São Tomé dark chocolate, black sesame seed and lyophilized raspberries or the 2011 Cabernet Franc matched with Mexican dark chocolate, smoked salt and caramellized almonds? We’ll have to wait and see. The evening will be hosted by Katalin Tóth, manager of Tóth Ferenc Winery, Viktória Szeleczky Takács, founder and creative artist of Fabric Csokoládé and Adél Bernáth-Ulcz, an expert at CsokiLaBor.

Friday, 15 March
IX. Egri Csillag Launch

A few years ago egri csillag became an overnight success and one of the favourite brands of the wine region. This white blend can be crafted into a light everyday wine but also a substantial, oak aged wine. On the day of the Hungarian National Holiday visitors can taste the new egri csillag vintage of almost twenty wineries, participate in the traditional procession of Castle Knights, enjoy concerts and join the after party.

Wednesday, 20 March
Gál Tibor Fúzió – Fúzió Wednesday | Béla Vincze’s world

This evening event at Gál Tibor Fúzió explores the world and career of Béla Vincze, but not just through his own wines but with other items which though connected to his story come from other wineries. So guests can taste wines from other domestic and foreign producers. The event is hosted by Veronika Gál.

Thursday, 21 March
Wine&Tech meetup Eger

What is the relation of the viticulturist-oenologist profession to modern technological inventions? What applications and sensors are available on the market, which are the ones worth considering for smaller and larger wineries? The panel of guests will explain how various appliances are used in the local vineyards and cellars. SmartVineyard will introduce their Vineguard device. Vinometer, a startup will introduce their wine tasting app developed for smart phones. Young Eger winemakers analyze the current Wine&Tech scene at a roundtable discussion.

Saturday, 23 March
Gál Tibor Fúzió – Slow Market

Slow Market is the modern day equivalent of traditional, good-spirited fairs. Slow Market provides visitors a chance to meet producers, artists and winemakers, to have conversations, have a look around, taste and buy products all this in the spirit of Slow Living, that is in a relaxed, unhurried way. This is a monthly, free event where visitors can expect natural, fresh, special treats, original folk and contemporary art and of course an exhilirating spring atmosphere.

Saturday-Sunday, 30-31 March
II. Hungarikum Picnic in Szépasszony Valley

Eger bikavér has been declared a „hungarikum”, and Szépasszony Valley is the favourite hotspot of winelovers visiting Eger. Like in previous years the town of Eger has invited again all the „hungarikums” for a common festival, to showcase in one place – Hungary’s largest and perhaps best-known historical row of cellars – all the best that Hungary has to offer at a relaxed, good-spirited culinary event. Beyond food and wine visitors can enjoy concerts, folk art and entertainment for the kids.

April

Saturday, 6 April
Thummerer Winery – Vertical vs. horizontal wine dinner at Magtár Fogadó

Magtár Fogadó focuses on presenting the flavours of the Hungarian countryside with a special emphasis on local ingredients. The varied and continuously updated menu is always based on seasonal produce. Culinary delights are not complete without wine – especially Eger wine – so on this evening the exciting and prestigious wines of Thummerer Winery are offered for those who visit Noszvaj on this Saturday.

Saturday, 13 April
Gál Tibor Fúzió – Spring Wine Show

This April Tibor Gál and his team are continuing their original and exciting series of events. Be prepared for all your senses to be thrilled at their exclusive and elegant party. Lights, sound, design, food, wine – all in shades of white. Obviously this means mainly white wines, egri csillag and some exclusive, older bottles. The guest chef prepares sushi and naturally the dress code for visitors is „white”.

Saturday, 20 April
Thummerer Winery – Easter wine dinner at Magtár Fogadó

Should you happen to spend the Easter weekend in Noszvaj, in the Eger wine region there is more than one wine event to pique your interest. Magtár Fogadó focuses on presenting the flavours of the Hungarian countryside with a special emphasis on local ingredients. The varied and continuously updated menu is always based on seasonal produce. Culinary delights are not complete without wine – especially Eger wine – so on this evening the exciting and prestigious wines of Thummerer Winery are offered.


Saturday, 20 April
Gál Tibor Fúzió – Slow Market

Slow Market is the modern day equivalent of traditional, good-spirited fairs. Slow Market provides visitors a chance to meet producers, artists and winemakers, to have conversations, have a look around, taste and buy products all this in the spirit of Slow Living, that is in a relaxed, unhurried way. This is a monthly, free event where visitors can expect natural, fresh, special treats, original folk and contemporary art and of course an exhilirating spring atmosphere.

Thursday-Sunday, 25-28 April
Egri Csillag Weekend & Food Truck Show

At the 8th Egri Csillag Weekend guests can taste and savour the latest vintage of egri csillag presented by the winemakers. Food and wine go hand in hand and the year’s first major Food Truck Show arrives in Eger at the very same weekend. The food trucks offering the best of street food will line up on Dobó Square in the historical town center of Eger. With several concerts held during the weekend wine and food lovers can enjoy all-round entertainment.

Saturday, 27 April
St. Andrea Vineyards and Winery – Gourmet Walk

Spend a pleasant day with the winemakers of St. Andrea Vineyards as your companions! In the course of the Gourmet Walk you’ll visit the most exciting restaurants of Eger’s historical town center (Macok Bistro, Senátor House, Imola Hotel Platán Restaurant), then visit St. Andrea Kedves Bistro in Szépasszony Valley, where rare and special wines are served with matching dishes conjured up by the chefs. The final stop is the Egerszalók winery where you will have a guided tour of the cellar facility and taste the latest bottlings of St. Andrea with some local cheese.

May

Wednesday, 1 May
May Day in Szépasszony Valley

May day is also celebrated in the Szépasszony Valley in Eger. At the rows of cellars various events, wine and food awaits visitors. The 2nd Hungarikum Picnic having started at the end of March is continued, make sure to make a registration.

Friday, 10 May
Tóth Ferenc Winery – Big Tasting

This multi-generation winery has been making wines for over three decades with over sixty harvests under their belt. They own and farm some of the best vineyards in Eger and so are well-suited to produce top quality wines. Their winemaking philosophy is to preserve the traditional Eger flavours while marrying the latest technology with the most traditional processes. On the first Big Tasting Tóth Ferenc Winery is going to present the outstanding, prize-winning wines they are the most proud of and only a few bottles are left of.


Thursday, 16 May
Petrény Winery – Balla Géza wine tasting

The 2018 recipient of the Winemaker of the Year award, Géza Balla visits Eger to present his wines at Petrény Völgy47 in Szépasszony Valley and will surely make this evening unforgettable. The award has directed the public’s attention not only to the excellent work being done by Géza Balla but also to the Ménes wine region that was sadly neglected for several decades but is now getting back to its best.

Saturday, 18 May
Thummerer Winery – Spring wine dinner at Magtár Fogadó

Thummerer Winery has been growing grapes and crafting wines since 1984. The wines presented at the dinner are produced from grapes planted and grown by this 90 ha Eger wine estate. Magtár Fogadó focuses on presenting the flavours of the Hungarian countryside with a special emphasis on local ingredients. The varied and continuously updated menu is always based on seasonal produce. And they are very much aware that culinary delights are not complete without wine, especially without Eger wine.
  
Saturday, 18 May
St. Andrea Napbor Celebration

For the Winery St. Andrea Napbor Celebration is one of the most eagerly awaited days filled with music and spiced with culinary and cultural treats. This is the 5th annual celebration and as a commemoration the winery is preparing something special. The winemakers György Lőrincz and György Lőrincz Jr will give visitors guided cellar tours every 2 hours, while in the wine bar the latest wines will be on offer with some special culinary delights.

Saturday, 25 May
Gál Tibor Fúzió – Slow Market

Slow Market is the modern day equivalent of traditional, good-spirited fairs. Slow Market provides visitors a chance to meet producers, artists and winemakers, to have conversations, have a look around, taste and buy products all this in the spirit of Slow Living, that is in a relaxed, unhurried way. This is a monthly, free event where visitors can expect natural, fresh, special treats, original folk and contemporary art and of course an exhilirating spring atmosphere.

Thursday-Saturday, 30 May–1 June
Bolyki Winery – Feszt!Eger 2019 – Can’t stop the music!

Eger, Losonczy-valley, gardens on all sides, senior citizens, small cellars, large ravines, rocks and Bolyki. Impossible to miss, proper catharsis, a space surrounded by vertical cliffs, a cellar at the bottom with great wines. Music, party, now and then silence, the annual Feszt!Eger. Easy to find, harder to leave.


To find out more, please, visit the Facebook page of Egri Bor Most:
www.facebook.com/egribormost/




A cikk, a Wineglass Communication sajtóanyaga alapján készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...