"Malbec Argentino's got range!"
Két év szünet után újra megrendezte az Argentin Köztársaság Nagykövetsége a Malbec Világnapi borkóstolót.
Az első Malbec Világnapot 2011 április 17-én rendezték.
A rendezvénynek az Aurea Ana Palace Hotel adott otthont. |
Argentína a világ ötödik legnagyobb bortermelő országa, melyben még mindig hatalmas potenciál rejlik melyet magas minősége és a nemzetközileg elnyert díjak emelnek ki.
Az az újvilági régió, amely a leginkább testes és gyümölcsös stílusú malbecjeiről ismert. A világ malbectermelésének 75%-a Argentínához köthető. |
Argentína kulturális örökségének nagyon fontos része a borkultúra, meghatározza identitását mint a világ egyik jelentős bortermelő, fogyasztó és exportőr országa. Több mint 400 éves múltra tekintő hagyománya egyesíti az új és a régi borvilágot.
Malbec (cöt)
A délnyugat-franciaországi Cahors környékéről származik, de egészen addig nem tartották fontos fajtának, amíg Argentínában divatba nem jött.
Az ország csúcsborai évjárattól, minőségtől és a tölgyfa hordós érlelés módjától függően a gyümölcslés, fanyaran málnás ízektől a gazdag áfonyás és édes dohányos ízjegyekig terjednek. |
A malbecet Argentínába Michel A. Pouget vitte el 1852-ben. A francia agronómus mindezt az argentin állam megbízásából tette. Mára az ország összes borvidékén elterjedtnek számít, a legtöbb mégis Mendozában van belőle, itt készül az ország malbec borainak 85%-a. Argentínában bizonyos területeken eredetvédett státuszt élvez a bor, az első ilyen a Malbec Luján de Cuyo DOC volt.
Az argentin malbec java része Mendoza környékén terem. |
A legjobb borok pedig az Uco-völgy és Lujan de Cuyo magasan fekvő területeiről származnak.
Leggyakoribb stílusok:
Alapmalbec
A malbec gyümölcsösebb fajtája kiegyensúlyozott csersavakkal és domináns piros bogyós gyümölcsös ízjegyekkel bír, és nem vagy keveset érlelték tölgyfa hordóban.
Reserve malbec
A csúcsminőségű malbec borokat tovább érlelik tölgyfa hordókban, és több fekete gyümölcsös, csokoládés, édes dohányos és leheletnyi vad íriszes ízjegyekkel bírnak.
Argentínában a magasabb fekvésű helyeken a malbecnek nagyobb lesz a
tannin- és savtartalma, és több gyógynövényes és virágos ízjeggyel fog
bírni.
Franciaországban a malbec főleg a délnyugaton fekvő Cahors környékén terem ahol viszont auxerrios-nak agy cot noirnak hívják. |
Ez a földes profilú bor egészen más, mint az argentin malbecek. Több csersavra és több piros és fekete bogyós gyümölcsös, füstös és medvecukros ízjegyre számítsunk.
Az eseményt az Argentin Köztársaság Nagykövete Hermán Patino Mayer Úr beszéde nyitotta meg. Fotó: Hirling Bálint
|
Az ünnepélyes megnyitó után pedig kezdetét vette a borkóstolás.
Fotó: Hirling Bálint |
Elsőként a Zombory Pince standját fedeztük fel.
A pincészet Tokajban és Argentínában is termel szőlőt és készít borokat.
A pincészet két tételt hozott a rendezvényre.
Trez Reserva Malbec 2018
Különlegesen elegáns és testes Malbec. Mendoza legjobb borainak egyike.Színében mély lilás vörs. Illatában érett szilva, áfonya, meggy, fekete ribizli, étcsokoládé, nemes tölgy. Ízében testes, érett fekete gyümölcsök. Bársonyosság.
14 hónap új tölgyfahordóban és 6 hónap palackban érlelt.
Úgy érzem jó kezdés volt ezzel a tétellel indítani.
Trez Vivante Malbec 2019
Jó komplexitású, gyümölcsös karakterben gazdag malbec. Illatában meggy, szilva, ribizli, enyhén fűszeres. Közepesen testes, lágy tanninok, étcsokis íz.6 hónap francia hordóban és 6 hónap palackban érlelt tétel.
Kirobbanó ízélmény volt számomra ez a bor. Jó lenne majd újra kóstolni.
A tételeket a pincészet webshopjában tudjátok megvásárolni.
Másodiknak a Haraszthy Pincészet stadján kóstoltunk.
A pincészet termeszti és készíti malbec fajtaborait.
Fantástico borcsaládjuk borai csak a kiemelkedő évjáratban készülnek válogatott alapanyagból. Általában 3 éves korukra válnak fogyasztásra éretté.
Fantástico Malbec 2019
A Malbec és a Cabernet Sauvignon fajták legszebb tulajdonságait hordozza magában.
Argentína lelke jelenik meg ebben a borban.
A bor eredetiségével és vitalitásával hívja fel magára a figyelmet. Intenzív, mély ibolyaszín jellemzi. Izében a komoly, édes tanninok mellett felfedezhető a vanília, a bors, a száraz füge, a szilvalekvár és a fekete ribizli.
Először egy erős fűszerességet majd csokoládés lecsengést figyelhetünk meg a borban.
Icon Malbec |
Majd pedig ellátogattunk a WineAge standjára.
Ennél a standnál 4 tétel invitálta a közönséget kóstolásra.
A borok küzül az Achaval Ferrer Malbec 2019 a mesterkurzuson is kóstolható volt. |
Portillo Malbec
Színe sötét rubinvörös, ibolyás. Aromái a szedertől és a szilvától a főtt gyümölcsök és lekváros jegyekig terjednek. Lágy és meleg karakter, finom tanninok. Intenzív gyümölcsösséget érezhetünk a hosszú utóízben.
Callia 2020
Illatában piros gyümölcsös, szilvalekváros jegyek érezhetők. Ízében vanília és kis csokoládé is megjelenikl.. A szájban tartós, kissé édes, határozott.
Salentein Primus Malbec 2018
A pincészet zászlósbora.
Nagy testű, komoly beltartalmi értékekkel bíró bor.
Gazdag gyümölcsösség, főleg érett szilvás jegyek uralják az illatot és a kortyot egyaránt. Határozott, elegáns hordófűszerek jelennek meg a gyümölcsök lekváros jegyek mellett.
A borkóstoló alatt természetesen volt lehetőség snack falatkákat és ásványizet is magunkhoz venni, hogy általuk könnyedebbé váljon a kóstolás.
A QR kód leolvasása utána a miénk lett a Malbec bort bemutató pdf. |
Bor étel párosítás! |
Az est során három alkalommal volt lehetőség Mesterkurzuson is részt venni, melyet Herczeg Ágnes borszakértő kötetlen előadásában élvezhettünk.
Ági épp a Kaiken tételből önt a poharamba. :) |
A tételek egymás utáni kóstolásával egyből érezhetővé váltak a tételek közötti különbségek. |
A borok poharakba töltése után feladatunk a borok egymás utáni megismerése volt, hogy számunkra melyik tetszik, egymás után szagolgatva, kóstolgatva milyen benyomást keltenek bennünk.
Remek élmény volt, hiszen színben, illatban és ízben mind-mind más-más karaktert mutattak.
Ágnes a fél órás kóstoló alatt beszélt a Malbec régióról, az ott készült borokról és az argentín borok sokszínűségéről is.
A mesterkurzuson az alábbi tételekben mélyedhettünk bele.
Luigi Bosca Insignia Malbec 2019
UCO VALLEY - LUJAN DE CUJO 900-1100 MÉTER
Kézi szüret átlagosan 35 éves tőkékről, fürtválogatás, bogyózás, majd bogyóválogatás. Hideg macaráció 3-5 napig 10-15°C-on, majd kisebb acéltartályokban irányított erjesztés szelektált élesztővel. Almasavbontás új tölgyfa hordókban, érlelés ugyanott 12-14hónapig. Derítés, szűrés palackozás után további 6 hónap palackos érlelés követően kerül piacra.
Kaiken Estate Malbec 2019
LUJAN DE CUJO 950 MÉTER
Kézi szüret, fürtválogatás, bogyózás, majd kisebb acéltartályokban
irányított erjesztés. 50%-a a bornak 8 hónapot tölt kis francia tölgyfa
hordóban, a másik 50% teljesen reduktív módon készül a gyömölcsök
megtartása miatt. Derítés, szűrés után palackozzák. 13,8 % alkohol
Terrazas Malbec 2018
UCO VALLEY 1.070 - 1.630 MÉTER
Kézi szüret 20-90 éves tőkékről, fürtválogatás, bogyózás, majd kíméletes zúzás. Irányított erjesztés, majd 40% a bornak 4. töltésű francia tölgyfa hordókban érlelődik 12 hónapig. Derítés, szűrés palackozás után további 6 hónap palackos érlelés követően kerül piacra. 14% alkohol
Zuccardi Concreto Malbec 2018
UCO VALLEY 1100 MÉTER
Kézi szüret nagyon köves, meszes talajra ültetett szőlőkről, 2018
különlegesen jó évjárat volt. Az egész fürtök betontartályokban
erjednek spontán, 20 napig tart a macaráció, az erjedés. Az
almasavbontás és a további érlelés is beton érlelőkben történik. 14 % alkohol
Catena Malbec 2019
UCO VALLEY - LUJAN DE CUJO 920-1.450 MÉTER
Kézi szüret, fürtválogatás, majd hideg macaráció 5 napig 8,8°C-on, majd
kisebb acéltartályokban spontán erjesztéssel. Almasavbontás tölgyfa
hordókban, érlelés ugyanott 12 hónapig, a bortól és az évjárattól függ az
első-, másod- és harmadttöltésű hordók használatának aránya. Derítés,
szűrés palackozás után további 6 hónap palackos érlelés követően kerül
piacra. 13,5 % alkohol
Achaval Ferrer Malbec 2019
UCO VALLEY - LUJAN DE CUJO 850-1100 MÉTER
Kézi szüret, fürtválogatás, majd irányított erjesztés szelektált élesztővel
beton tartályokban. Almasav bontás használt tölgyfa hordókban, érlelés
ugyanott 8 hónapig. 14,5 % alkohol
Nekem az itt kóstolt borok közül leginkább a Terrazas Malbec 2018 és a Zuccardi Concreto Malbec 2018 ízlett. Illatukban volt kis animálisság, ízükben erős testesség, fűszeresség.
Külön öröm volt számomra, hogy a Mesterkurzuson Stahl Juditt is részt vett.
Stahl Judit is képviseltette magát a rendezvényen! Fotó: Hirling Bálint |
A remek mesterkurzus után pedig még két stand várt bennünket.
1992-es megalakulásuk óta meghatározó szereplője a magyarországi minőségi italpiacnak. A társaság 15 éve foglalkozik borforgalmazással.
A Catena Zapata tétel a mesterkurzuson is kóstolható volt.
Megjegyzem nagy meglepetésünkre ennél a standnál kóstolhattunk fehér tételt.
Colomé Torrontés
Illatában rózsa, citrusosság, grapefruit kis fűszeresség. Nagyon friss érzet, nagy test, hosszú, elegáns lecsengéssel.
Lafite Amancaya Gran Reserva 2019
Mély bíborvörös színű, gyümölcsös illatú bor. Vörös-, és feketecseresznye, fekete szilva aromájával, menta és cédrus nyomaival. Szép kerek tanninok érezhetőek a szájpadláson. A vanília és dohánylevél jegyek a francia tölgyfából erednek.
Colomé, Amalaya, Bodegas Caro, Catena pincészetek borai a kóstolósorban. |
Végezetül pedig a Wine Mission stadján ismertük meg a borokat.
Zuccardi Serie A Malbec 2018
Zuccardi Poligonos del Valle de Uco Paraje Altamira Malbec (2018)
Nevét Sebastián Zuccardi borász nagyapjáról, Albertoról (Tito) kapta.
Együtt került erjesztésre Malbec és Cabernet Franc tételek.
Illatában sötét bogyós gyümölcsök, ibolya, mely ízében is visszaköszön. Kiegyensúlyozott tétel.
Friss, halvány füst- és szegfűszegjegyek.
Mire ennél a standál is végeztünk a kóstolással lassan a végéhez is közeledett a este.
Feledtébb színvonalas rendezvényen vehettünk részt. Fantasztikus tételeket kóstolhattunk, a standoknál mind-mind remek hozzáértő szakember mutatta be a tételeket. A szervezők ügyeltek rá, hogy tiszta pohár mindig legyen illetve víz is. A szendvics asztalokat folyamatosan újratöltötték.
A Nagykövetség szeretné, ha ezzel a rendezvénnyel illetve a közeljövőben sikerülne felhívni a figyelmet az argentin borok minőségére, új üzleti lehetőségeket teremteni és még szélesebb közönséghez eljuttatni az argentin borokat.
Köszönjük a meghívást!
"Malbec Argentino's got range!"
The first World Malbec Day was held on April 17, 2011.
The event was hosted by the Aurea Ana Palace Hotel. |
Argentina is the fifth largest wine-producing country in the world, still with huge potential, highlighted by its high quality and internationally acclaimed awards.
The New World region is best known for its full-bodied and fruity style of malbecje. 75% of the world's malbect production is in Argentina.
Malbec (cöt)
It is native to the Cahors area of southwestern France, but was not considered an important variety until it became fashionable in Argentina.
Az ország csúcsborai évjárattól, minőségtől és a tölgyfa hordós érlelés módjától függően a gyümölcslés, fanyaran málnás ízektől a gazdag áfonyás és édes dohányos ízjegyekig terjednek. |
A malbecet Argentínába Michel A. Pouget vitte el 1852-ben. A francia agronómus mindezt az argentin állam megbízásából tette. Mára az ország összes borvidékén elterjedtnek számít, a legtöbb mégis Mendozában van belőle, itt készül az ország malbec borainak 85%-a. Argentínában bizonyos területeken eredetvédett státuszt élvez a bor, az első ilyen a Malbec Luján de Cuyo DOC volt.
Az argentin malbec java része Mendoza környékén terem. |
A legjobb borok pedig az Uco-völgy és Lujan de Cuyo magasan fekvő területeiről származnak.
Leggyakoribb stílusok:
Alapmalbec
A malbec gyümölcsösebb fajtája kiegyensúlyozott csersavakkal és domináns piros bogyós gyümölcsös ízjegyekkel bír, és nem vagy keveset érlelték tölgyfa hordóban.
Reserve malbec
A
csúcsminőségű malbec borokat tovább érlelik tölgyfa hordókban, és több
fekete gyümölcsös, csokoládés, édes dohányos és leheletnyi vad íriszes
ízjegyekkel bírnak.
Argentínában a magasabb fekvésű helyeken a malbecnek nagyobb lesz a
tannin- és savtartalma, és több gyógynövényes és virágos ízjeggyel fog
bírni.
Franciaországban a malbec főleg a délnyugaton fekvő Cahors környékén terem ahol viszont auxerrios-nak agy cot noirnak hívják. Ez a földes profilú bor egészen más, mint az argentin malbecek. Több csersavra és több piros és fekete bogyós gyümölcsös, füstös és medvecukros ízjegyre számítsunk.
Az eseményt az Argentin Köztársaság Nagykövete Hermán Patino Mayer Úr beszéde nyitotta meg. Fotó: Hirling Bálint
|
Az ünnepélyes megnyitó után pedig kezdetét vette a borkóstolás.
Fotó: Hirling Bálint |
Elsőként a Zombory Pince standját fedeztük fel.
A pincészet Tokajban és Argentínában is termel szőlőt és készít borokat.
A pincészet két tételt hozott a rendezvényre.
Trez Reserva Malbec 2018
Különlegesen elegáns és testes Malbec. Mendoza legjobb borainak egyike.Színében mély lilás vörs. Illatában érett szilva, áfonya, meggy, fekete ribizli, étcsokoládé, nemes tölgy. Ízében testes, érett fekete gyümölcsök. Bársonyosság.
14 hónap új tölgyfahordóban és 6 hónap palackban érlelt.
Úgy érzem jó kezdés volt ezzel a tétellel indítani.
Trez Vivante Malbec 2019
Jó komplexitású, gyümölcsös karakterben gazdag malbec. Illatában meggy, szilva, ribizli, enyhén fűszeres. Közepesen testes, lágy tanninok, étcsokis íz.6 hónap francia hordóban és 6 hónap palackban érlelt tétel.
Kirobbanó ízélmény volt számomra ez a bor. Jó lenne majd újra kóstolni.
A tételeket a pincészet webshopjában tudjátok megvásárolni.
Másodiknak a Haraszthy Pincészet stadján kóstoltunk.
A pincészet termeszti és készíti malbec fajtaborait.
Fantástico borcsaládjuk borai csak a kiemelkedő évjáratban készülnek válogatott alapanyagból. Általában 3 éves korukra válnak fogyasztásra éretté.
Fantástico Malbec 2019
A Malbec és a Cabernet Sauvignon fajták legszebb tulajdonságait hordozza magában.
Argentína lelke jelenik meg ebben a borban.
A bor eredetiségével és vitalitásával hívja fel magára a figyelmet. Intenzív, mély ibolyaszín jellemzi. Izében a komoly, édes tanninok mellett felfedezhető a vanília, a bors, a száraz füge, a szilvalekvár és a fekete ribizli.
Először egy erős fűszerességet majd csokoládés lecsengést figyelhetünk meg a borban.
Icon Malbec |
Majd pedig ellátogattunk a WineAge standjára.
Ennél a standnál 4 tétel invitálta a közönséget kóstolásra.
A borok küzül az Achaval Ferrer Malbec 2019 a mesterkurzuson is kóstolható volt. |
Portillo Malbec
Színe sötét rubinvörös, ibolyás. Aromái a szedertől és a szilvától a főtt gyümölcsök és lekváros jegyekig terjednek. Lágy és meleg karakter, finom tanninok. Intenzív gyümölcsösséget érezhetünk a hosszú utóízben.
Callia 2020
Illatában piros gyümölcsös, szilvalekváros jegyek érezhetők. Ízében vanília és kis csokoládé is megjelenikl.. A szájban tartós, kissé édes, határozott.
Salentein Primus Malbec 2018
A pincészet zászlósbora.
Nagy testű, komoly beltartalmi értékekkel bíró bor.
Gazdag
gyümölcsösség, főleg érett szilvás jegyek uralják az illatot és a
kortyot egyaránt. Határozott, elegáns hordófűszerek jelennek meg a
gyümölcsök lekváros jegyek mellett.
A borkóstoló alatt természetesen volt lehetőség snack falatkákat és ásványizet is magunkhoz venni, hogy általuk könnyedebbé váljon a kóstolás.
A QR kód leolvasása utána a miénk lett a Malbec bort bemutató pdf. |
Bor étel párosítás! |
Az est során három alkalommal volt lehetőség Mesterkurzuson is részt venni, melyet Herczeg Ágnes borszakértő kötetlen előadásában élvezhettünk.
Ági épp a Kaiken tételből önt a poharamba. :) |
A tételek egymás utáni kóstolásával egyből érezhetővé váltak a tételek közötti különbségek. |
A
borok poharakba töltése után feladatunk a borok egymás utáni
megismerése volt, hogy számunkra melyik tetszik, egymás után
szagolgatva, kóstolgatva milyen benyomást keltenek bennünk.
Remek élmény volt, hiszen színben, illatban és ízben mind-mind más-más karaktert mutattak.
Ágnes a fél órás kóstoló alatt beszélt a Malbec régióról, az ott készült borokról és az argentín borok sokszínűségéről is.
A mesterkurzuson az alábbi tételekben mélyedhettünk bele.
Luigi Bosca Insignia Malbec 2019
UCO VALLEY - LUJAN DE CUJO 900-1100 MÉTER
Kézi szüret átlagosan 35 éves tőkékről, fürtválogatás, bogyózás, majd bogyóválogatás. Hideg macaráció 3-5 napig 10-15°C-on, majd kisebb acéltartályokban irányított erjesztés szelektált élesztővel. Almasavbontás új tölgyfa hordókban, érlelés ugyanott 12-14hónapig. Derítés, szűrés palackozás után további 6 hónap palackos érlelés követően kerül piacra.
Kaiken Estate Malbec 2019
LUJAN DE CUJO 950 MÉTER
Kézi szüret, fürtválogatás, bogyózás, majd kisebb acéltartályokban
irányított erjesztés. 50%-a a bornak 8 hónapot tölt kis francia tölgyfa
hordóban, a másik 50% teljesen reduktív módon készül a gyömölcsök
megtartása miatt. Derítés, szűrés után palackozzák. 13,8 % alkohol
Terrazas Malbec 2018
UCO VALLEY 1.070 - 1.630 MÉTER
Kézi szüret 20-90 éves tőkékről, fürtválogatás, bogyózás, majd kíméletes zúzás. Irányított erjesztés, majd 40% a bornak 4. töltésű francia tölgyfa hordókban érlelődik 12 hónapig. Derítés, szűrés palackozás után további 6 hónap palackos érlelés követően kerül piacra. 14% alkohol
Zuccardi Concreto Malbec 2018
UCO VALLEY 1100 MÉTER
Kézi szüret nagyon köves, meszes talajra ültetett szőlőkről, 2018
különlegesen jó évjárat volt. Az egész fürtök betontartályokban
erjednek spontán, 20 napig tart a macaráció, az erjedés. Az
almasavbontás és a további érlelés is beton érlelőkben történik. 14 % alkohol
Catena Malbec 2019
UCO VALLEY - LUJAN DE CUJO 920-1.450 MÉTER
Kézi szüret, fürtválogatás, majd hideg macaráció 5 napig 8,8°C-on, majd
kisebb acéltartályokban spontán erjesztéssel. Almasavbontás tölgyfa
hordókban, érlelés ugyanott 12 hónapig, a bortól és az évjárattól függ az
első-, másod- és harmadttöltésű hordók használatának aránya. Derítés,
szűrés palackozás után további 6 hónap palackos érlelés követően kerül
piacra. 13,5 % alkohol
Achaval Ferrer Malbec 2019
UCO VALLEY - LUJAN DE CUJO 850-1100 MÉTER
Kézi szüret, fürtválogatás, majd irányított erjesztés szelektált élesztővel
beton tartályokban. Almasav bontás használt tölgyfa hordókban, érlelés
ugyanott 8 hónapig. 14,5 % alkohol
Nekem az itt kóstolt borok közül leginkább a Terrazas Malbec 2018 és a Zuccardi Concreto Malbec 2018 ízlett. Illatukban volt kis animálisság, ízükben erős testesség, fűszeresség.
A remek mesterkurzus után pedig még két stand várt bennünket.
1992-es megalakulásuk óta meghatározó szereplője a magyarországi minőségi italpiacnak. A társaság 15 éve foglalkozik borforgalmazással.
A Catena Zapata tétel a mesterkurzuson is kóstolható volt.
Megjegyzem nagy meglepetésünkre ennél a standnál kóstolhattunk fehér tételt.
Colomé Torrontés
Illatában rózsa, citrusosság, grapefruit kis fűszeresség. Nagyon friss érzet, nagy test, hosszú, elegáns lecsengéssel.
Lafite Amancaya Gran Reserva 2019
Mély bíborvörös színű, gyümölcsös illatú bor. Vörös-, és feketecseresznye, fekete szilva aromájával, menta és cédrus nyomaival. Szép kerek tanninok érezhetőek a szájpadláson. A vanília és dohánylevél jegyek a francia tölgyfából erednek.
Colomé, Amalaya, Bodegas Caro, Catena pincészetek borai a kóstolósorban. |
Végezetül pedig a Wine Mission stadján ismertük meg a borokat.
Zuccardi Serie A Malbec 2018
Zuccardi Poligonos del Valle de Uco Paraje Altamira Malbec (2018)
Nevét Sebastián Zuccardi borász nagyapjáról, Albertoról (Tito) kapta.
Együtt került erjesztésre Malbec és Cabernet Franc tételek.
Illatában sötét bogyós gyümölcsök, ibolya, mely ízében is visszaköszön. Kiegyensúlyozott tétel.
Friss, halvány füst- és szegfűszegjegyek.
Mire ennél a standál is végeztünk a kóstolással lassan a végéhez is közeledett az este.
Feledtébb
színvonalas rendezvényen vehettünk részt. Fantasztikus tételeket
kóstolhattunk, a standoknál mind-mind remek hozzáértő szakember mutatta
be a tételeket. A szervezők ügyeltek rá, hogy tiszta pohár mindig legyen
illetve víz is. A szendvics asztalokat folyamatosan újratöltötték.
A
Nagykövetség szeretné, ha ezzel a rendezvénnyel illetve a közeljövőben
sikerülne felhívni a figyelmet az argentin borok minőségére, új üzleti
lehetőségeket teremteni és még szélesebb közönséghez eljuttatni az
argentin borokat.
Köszönjük a meghívást!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése