Összes oldalmegjelenítés

2019. május 20., hétfő

Vylyan borok kóstolója a Palack borbárban - Wineglass sajtókóstoló - 2019.05.15

"A művészet a kapocs a bor és az irodalom között."

 Májusi sajtóklub kóstolón a Vylyan borain keresztül Villány került terítékre, még mielőtt kitör a nyár. Boraikkal valószínűleg sokan találkoztak már, hiszen ott vannak a legelismertebb villányi pincészetek között. Ezen a délutánon áttekintettük, hogy mi minden történt velük manapság, és hogy mivel készülnek a nyárra.

A kóstolónak ez úttal is a Palack borbár szolgált helyszínül.

 

 

Villányi borvidék


A Villányi borvidék (korábban Villány–Siklósi borvidék) úttörő szerepet játszott a magyar borászat újjászületésében. Magyarország egyik legfejlettebb bortermő vidéke ez. Sikerét egyesek a nagyüzemi termelés alatt összeszokott kiváló szakembereknek, mások az idetelepült svábok kitartásának tulajdonítják. A Villány borvidék esetében két nagy településhez kötődő, eltérő arculatú termesztésről beszélünk. Villány tüzes vörösborairól és modern technológiájáról híres, míg Siklós kissé háttérbe szorult fehérboraival. Legdélibb fekvésű borvidékünkön 2100 hektáron termesztik a szőlőt. Szubmediterrán éghajlata kiváló körülményeket teremt a szőlő érleléséhez, mely szintén fontos tényezője a borvidék sikereinek. Ez hazánk legmelegebb, legnaposabb borvidéke, hosszú száraz nyarakkal és tenyészidővel. Talaja a Villányi-hegység mészkövére rakódott vörös agyaggal és barna erdőtalajjal keveredő lösz.
Települések:
Villányi Körzet: Kisharsány, Nagyharsány, Palkonya, Villány, Villánykövesd, Vokány Siklósi körzet: Bisse, Csarnóta, Diósviszló, Harkány, Hegyszentmárton, Kistótfalu, Márfa, Nagytótfalu, Siklós, Szava, Turony

Vylyan szőlőbirtok és pincészet



A birtok névválasztását a borvidéki kötődés és hagyománytisztelet határozta meg, a "Vylyan" egy régi helytörténeti munkában fellelt XV. századi Villány-megnevezés. A területek kis harsányban a Fekete-hegyen, a Dobogó-dülő szívében találhatóak. Első szőlőültetvenyeiket 1992-ben telepítették, és az alapítás pillanatától kezdve a magas minőség volt a fő szempont, a dőlők kiválasztásától a borok piacra viteléig. Filozófiájuk aoappillére a szőlőben folytatott munkán nyugszik, úgy vélik, figyelemre méltő bort csak kiváló szőlőból lehet készíteni. Természetes, környezetbarát megoldásokat alkalmaznak a szőlőben. Ültetvényeiktől visszafogott mennyiséget és szép, érett termést várnak, ami sokszor kihívással járó, küzdelmes munkát jelent. A Vylyan ma a Villányi borvidék egyik legmeghatározóbb borászata. 2008-ban az Év Pincészetének választották.

3 kategóriában készítenek borokat. Klasszik, prémium és szuper prémium kategória.
Géppel, illetve kézzel szüretelnek. 700-800 ezer palack évente. Külföldre is exportálnak.


Borból lett művészet


25 évvel ezelőtt kerültek palackokba a Vylyan első borai, az 1994-es évjáratból. A jubileum alkalmából hét kortárs magyar írót és költőt kértek fel arra, hogy merítsenek ihletet a Vylyan Pincészet prémium boraiból. Az így született versek és novellák esszenciájából művészi rajzok is készültek, a végeredményt pedig a Vylyan palackjain tárták a világ elé. A pincészet Villány legjavát adta mindehhez, hiszen prémium boraikat évről évre dűlőik legszebb terméséből szüretelik. A tőkék hozama visszafogott, így a borok koncetráltak, elegánsak és hosszú érlelésre alkalmasak. A Vylyan kezdettől fogva hisz a bor és művészet összetartozásában. Emiatt hozták létre például a Bogyólé újborukhoz a cimkepályázatukat, és a Művészi Hordó kiállítást. Az Ördögkatlan Fesztivál egyik alapító tagja és helyszíne, így boraikon túl további élményeket nyújthatnak sokak számára.

Nyáron Redy


Az angol ready (kész) szóból ered az elnevezése, és egyaránt utal arra, hogy vörösborról van szó, valamint, hogy az Y generációt szeretnék megszólítani és megnyerni magkuknak a villányi borászok. Nem véletlenül, hiszen a borvidék fiatalabb korosztálya fogott össze, hogy a tradicionális borok mellett megjelenjen egy vagány és izgalmas bisztróbor is a kínálatban. A márkanév azonos a palackon, a címkék hasonló dizájnnal jelennek meg. Persze mindegyik  kicsit más is, ahogyan a bennük lévő házasítás aránya is az, és ahogy természetesen maguknak a pincészeteknek is megvan a saját arca a közösségi bormárkán belül. Egy bérbeli bisztró bor, Villány könnyed arca.


Kóstolt tételek


Boszorkány 2018
65% rajnai, 35% olaszrizling
Klasszikus fehérbor iskolázással készült. Hűtött tartályban erjedt. Igyekeztek megőrizni a természetes szénsavat. A készítők szerették volna, ha mindkét fajta megjelenik a borban.



Kakas 2018
syrah, kadarka, pinot noir
Áztatás nélkül azonnal került erjesztésre. Igyekeztek megőrizni a szénsavat. Hozzáadott széndioxid nélkül készülnek a tételek. A tételek erjesztés után kerülnek házasításra.
Nem túlzó illat, nem tutti-fruttis. Könnyed rosé.



REDy 2018
portugiser alap (min 51% max 60% az előírás) Leginkább helyi fajtákból készült.
Idén 29% kékfrankos, a maradék zweigelt. Tavaly inkább zweigelt hangsúlyos volt. Alacsony 4,9 sav tartalom.5-6 próbaházasítás alapján választották ki. Tartályos erjedés, érleléssel készült.
Illatában meggy, mely ízében is visszaköszön. Könnyű vörös, gyümölcsös kb mint egy Shiller.



Ördög 2015
cabernet savignon, merlot, zweigelt
Könnyed vörös. Illatában érződik a cabernet.
Ászok hordós érlelést kapott a tétel, de a készítők igyekeztek, hogy ne legyen a hordó hangsúlyban.



Csóka 2015
Mikro tétel. Őshonos magyar fajta. Kadarka ültetvényt oltottak át.
Nyílt kádas, kézi csömöszölés. 8 hónap hordós érlelés.
Édeskés, portói féle íz. Enyhe kén illat. Glicerines beltartalom.



Montenouvo 2015
Belépő a nagy borokhoz.
cabernet frank 44%, merlot 25%, kékfrankos 25%, zweigelt 6%
80% Ászok hordós 20% másod/harmad töltésű Barrique hordó.
13 hónap hordós érlelés.



Villányi Franc 2016
100% cabernet frank
Minimum 1 év barrique hordó + 1 év palackos érlelés.




Duennium 2011
Csúcsbor. Első 2000-ben készült.
50-50% új- és másod töltésű hordó.
89% cabernet frank, 11% merlot
A merlo lágyít a boron illetve gyümölcsösséget ad.
18 hónap hordó + palack
Csak nagyon jó évjáratban készül.




Az elmaradhatatlan sajt tál.
fotó: Borfokoló



Köszönjük a meghívást a Wineglass Communicationnak

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...