Összes oldalmegjelenítés

2019. május 14., kedd

Egri Csillag Weekend - 2019.04.25

"Az egri csillagok napsütésben ragyognak a legfényesebben."





Az idén 8. alkalommal került megrendezésre az Egri Csillag Weekend, ahol egri borászatok kínálták legújabb évjáratú Egri Csillagjukat a Dobó téren, valamint gasztronómiai és zenei fesztivál várta a látogatókat!

Tavasszal és nyáron, ha könnyed, friss borokat keresünk, érdemes az Egri borvidék egyik
kiemelt borát, az Egri csillagot választanunk. A laza és trendi fehér házasítás már nem csak
a borvidéken hódít.


A Weekend első napjára a WineglassCommunication egy fantasztikus Egri csillag túrát szervezett, melyre a Borfokoló is meghívást kapott.


Csodás napsütéses délelőtt indultunk kb 12-en egy kis busszal Egerbe és kb két óra alatt Egerszalókra érkeztünk.


Egri borvidék


Az Egri borvidék éghajlatára a hűvös klíma és az átlagosnál alacsonyabb csapadékmennyiség jellemző. Ez a kombináció egyaránt kedvez a fehér és a kék szőlőknek is, amelyekből sokféle található itt. Ennek a sokszínűségének köszönhető, hogy Egerben a házasítások készítése régi hagyományokra tekint vissza.


Mivel a szőlőterületek majdnem felét a fehér fajták teszik ki, így 2010-ben fogalmazódott
meg a gondolat, hogy az egri bikavér párjaként egy fehér házasítás szabályozását is
kidolgozzák. Először tíz pincészet lépett színre egri csillaggal, majd az egymást követő
évjáratokban ez a szám fokozatosan nőtt.


Egri csillag

Az egri csillag legalább négyféle szőlőfajtából álló házasítás, amelynek legalább a felét
Kárpát-medencei fajták teszik ki. Három kategóriája van, a classicus, a superior és a grand
superior, amik mind száraz borok. A classicus általában friss, üde, intenzív gyümölcs- és
virágaromákat érezni benne, és ha fahordós érlelést is kap, akkor sem lehet uralkodó benne
a hordós jegy.
Ez az a borfajta, ami tökéletes a tavaszi-nyári szezonra. A szőlőfajták házasításának
köszönhetően kiküszöbölhetőek az évjárathatások, és a variációk száma szinte végtelen, így
mindenki megtalálja a kedvencét közöttük, akár a kissé feszesebb savú, neutrálisabb, vagy
az érett gyümölcsökkel teli, illatosabb stílus áll közel hozzá.
Ezek a könnyű, friss tételek a mindennapok borai. Tökéletesek egy hétköznap esti gyors
vacsora mellé, akkor is jó választás, ha átugranak a barátok, vihetjük magunkkal piknikre,
biciklitúrára vagy vízpart mellé, de ne habozzunk csak úgy magunknak is bontani egy-egy
palackkal munka után.
A stílusához pont jól passzolnak a tavaszi-nyári fogások. Egy-egy izgalmas összeállítású
szendvics, egyszerűbb tésztaételek, csirkesült, szezonális zöldségek, halburger, saláták,
tengeri ételek – látható, hogy nem kell bonyolult ételekben gondolkodni a classicus egri
csillag mellé.


„Mára már szinte nincs is helyi borászat egri csillag nélkül, és több erre fókuszáló
rendezvényt is tartunk Egerben, a palackokkal pedig a fogyasztók a boltok polcain és az
éttermekben is találkozhatnak” – összegzi Bolyki János. „Mi arra törekedtünk, hogy egy
lendületes, gyümölcsös bort készítsünk, ami egy vagány címkével és a könnyen nyitható
csavarzárral a mindennapok bora lehet, és látjuk, hogy a fesztiváljainkon is népszerű az egri
csillag.”

A Juhász Testvérek Pincészete leginkább a könnyű, jó ivású borairól ismert, az egri csillag
pedig náluk is az egyik sikertermék. „Mi elsősorban a lendületes, gyümölcsös jellegét
próbáljuk megmutatni a fogyasztóknak, ami ideális választás a nyári melegben. A fiatalok is
szeretik, mivel egyrészt trendi lett egri csillagot inni, és nem csak itt a borvidéken, ráadásul
ár-érték arányban is ideális” – meséli Juhász Ádám.




Első megállónk a St. Andrea Borászat volt Egerszalókon. Itt egy könnyed felfrissülés várt ránk. Megkóstolhattuk a még forgalomba nem került Prestige Cuvée 2017 pezsgőt, majd pedig a pincészet tulajdonosa, dr. Lőrincz György borász vezetésével a pincészetet is megismerhettük.


Prestige Cuvée 2017 ( chardonnay, hárslevelű, pinot noir, kadarka, kékfrankos és merlot)  
dr. Lőrincz György borász








Ezután a Síkhegyre indultunk. Pompás panorámában gyönyörködve kóstoltunk 7 Egri csillag tételt.

Igazi Egri életérzés volt ez. Látni és átérezni, hogy igen, így is el lehet tölteni egy hétköznap délelőttöt felettébb érzésbomba volt. 

Egri Csillagok Zrt, Eszterházy Károly Egyetem, Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, Juhász Testvérek Pincészete, St. Andrea Szőlőbirtok, Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok

Felejthetetlen élmény volt a dűlők közt borozgatni
 
Szépen hajtanak a tőkék.

Bolyki Jani Egri Csillaggal

Bolyki Jani, dr. Lőrincz György, Thummerer Vilmos


Kóstolt tételek:

muskotály, chardonnay, leányka
alkohol: 12,5%, cukor: 0,8 g/l, sav: 5,3 g/l, cukormentes extrakt: 19,8 g/l

A muskotály erősen domináns szerephez jut az ízében, illatában pedig a chardonnay jön.
Könnyen értelmezhető tétel.


Egri Csillag 2017
olaszrizling, leányka, chardonnay, tramini, szürkebarát
alkohol: 12,5%, cukor: 2,8 g/l, sav: 5,8 g/l, cukormentes extrakt: 21,4 g/l

Illatában a tramini jön, ízében erősen olaszrizlinges.


Egri Csillag 2018 

100% tartályos tétel. Friss, lendületes citrusos, trópusi gyümölcsök figyelhetők meg mint illatában, mint ízében. 


Juhász Egri Csillag 2018
olaszrizling, zenit, sauvignon blanc, chardonnay
alkohol: 13%, cukor: 2,0 g/l, sav: 5,2 g/l, cukormentes extrakt: 20 g/l 

Illatában érezhető a hordóhasználat. 


Napbor Egri Csillag 2018
zengő, chardonnay, leányka, pinot blanc
alkohol: 13%, cukor: 0,6 g/l, sav: 6,0 g/l, cukormentes extrakt: 20 g/l

Frissesség, lendület ami jellemzi a tételt. Fehér húsú gyümölcsök, citrusok, jóleső kesernye a végén.


Napbor Egri Csillag 2012
Nem mai tétel, de még mindig nagyon ásványos és megfelelően érett tétel. Jegyei pozitívan jönnek elő.

Egri Csillag Classicus 2018
királyleányka, sauvignon blanc, tramini, zenit
alkohol: 13,5%, cukor: 1,5 g/l, sav: 5,3 g/l, cukormentes extrakt: 20,6 g/l

Illatában virágosság és zöld illat. A tramini is kedvesn bújik elő. Lendületes, intenzív. Vidám, játékos tétel.




A remek kóstoló után a Gál Tibor Fúzióba indultunk. Itt superior és grand superior Csillagokat kóstoltunk.


2014 június végén 1400 m2 alapterületen nyitotta meg a kapuit Magyarország egyik legkülönlegesebb design pincéje a Fúzió. A komplexum magába foglal egy 500 méteres pincét, borbárt, borboltot, lounge-ot, egy 60 fős kóstolóhelyiséget, a vidék egyik legjobban felszerelt konyháját és a világ első Bikavérmúzeumát.

Már az épület is építészeti remekmű, ahol hagyományos és modern stílus ötvöződik, egybekapcsolva ezzel a múltat és a jelent. Eger első borélmény centrumában eggyé forr a minőségi szórakoztatás a magas színvonalú kulináris- és borélménnyel. A Fúzió így már önmagában választ ad a kérdésre, miért is érdemes Egerbe látogatni.



Tóth Ferenc Pincészet, Petrény Winery, St. Andrea Szőlőbirtok, Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok, Gál Tibor Pincészet


Kóstolt tételek:

Gál Tibor Pincészet
Egri Csillag "Titi" 2018
királyleányka, viognier, szürkebarát, tramini, pinot blanc, zenit és cserszegi fűszeres
alkohol: 13,5%, cukor: 3 g/l, sav: 5,2 g/l, cukormentes extrakt: 25 g/l

Az illatos fajták vannak túlsúlyban. Gyors feldolgozás után, a must hűtött tartályba került erjesztésre és rövid érlelésre. Illatban könnyű, virágos, fehér húsú barackkal, kortyban kerek ízközéppel, ásványos, poros utózzel.


Tóth Ferenc Pincészet
Egri Csillag Superior 2017
olaszrizling, hárslevelű, királyleányka, leányka
alkohol: 12,81%, cukor: 2,8 g/l, sa: 6 g/l, cukormentes extrakt: 23 g/l

Illatában citrusok, virágok kis mézes felhanggal. Sárgabarack, ananász. Friss, lendület tétel. Ízében visszaköszönnek az illatban érzett jegyek. Közepes testű tétel.


Petrény Winery
Astra Egri Csilag Superior 2016
hárslevelű, battonage chardonnay, olaszrizling, szürkebarát
alkohol: 13%, cukor: 1,5 g/l, sav: 5,2 g/l, cukormentes extrakt: 25 g/l

Illatában dohányos. Ízében érett, kissé aszalt sárgabarack. Új hordós tétel. Épp ezért nagyon érezni a hordós jegyeket. Vajas és fűszeres. Kiüt belőle az alkohol.


St. Andrea Szőlőbirtok
Boldogságos dűlő Egri Csillag Grand Superior 2017
olaszrizling, pinot gris, hárslevelű, furmint, sauvignon blanc
alkohol: 13%, cukor: 1,7 g/l, sa: 5,2 g/l, cukormentes extrakt: 19 g/l

Tartályban (60%) és hordóban (40%) erjedt, majd érett nyolc hónapig. Virág, körte és zöldalma illat, kortyban lédús őszibarack, hosszú savak és a vulkanikus tufa talaj porossága. Érett és komplex.


Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok
Egri Csillag Grand Superior 2015
királyleányka, chardonnay, leányka, olaszrizling, tramini, zenit
alkohol: 14,5%, cukor: 1,8 g/l, sav: 5,3 g/l, cukormentes extrakt: 20,8 g/l

Élénk, erős illattal indít. Citrusok, fűszerek. Ízében visszaköszönnek. Az alkoholja kicsit fűt.


A superior és grand superior kóstoló után következett a három fogásos ebéd. Az ételcsodák a Fúzió saját konyhájában készültek, a konyha séfje Szeredi Tamás vezényletével. A fogások mellé pedig nemes Bikavéreket kortyolhattunk.

Fogas filé, párolt zöldségekkel és spárgakrémmel

Bivaly pörkölt

Rokfortos csokoládés muffin Otello szőlő lekvárral


A finom falatok után a Fúzióba tettünk egy gyors látogatást. Megnéztük a pincészetet és a Bikavér múzeumot is.


Gál Tibor borász




A Fúziót elhagyva kis városnézést tettünk Egerben, melynek végén a Dobó térre érkeztünk, ahol már javában zajlott a 8. Egri Csillag Weekend.

A téren az egri borászok mellett jó pár food truck is leparkolt, valamint remek zenék szóltak a színpadról. Az idő pedig remek volt. Szóval minden tökéletes volt. Hatalmas élményben volt részem.


A Dobó téren négy tételt kóstoltunk még Adri vezetésével. Már akik még bírták szuflával. :)


Kóstolt tételek:

Gál Péter Pincészete
Egri Csillag Superior 2018

Gál Lajos Pincészete
Kamra - Völgy
Egri Csillag Grand Superior 2016

Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok
Egri Bikavér Grand Superior 2015

Ostoros Szőlőbirtok
Egri Csillag 2018








Fantasztikus napot töltöttünk Egerben, remek borokat kóstoltunk nagyszerű embereket ismerhettem meg.



Köszönjük a meghívást!





Facebook: https://www.facebook.com/egribormost/

Instagram: https://www.instagram.com/egri_bor_most/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...