Összes oldalmegjelenítés

2019. július 4., csütörtök

Gilvesy pincészet sajtóklub kóstoló - 2019.06.19


Fotó: Borfokó



A júniusi sajtóklubbal a Balatonra látogattunk. Gilvesy Róbert második generációs kanadai, két magyar szülővel és egy építész karrierrel a háta mögött költözött vissza Magyarországra, mégpedig a Szent György-hegyre, ahol felépítette a Gilvesy nevet viselő pincészetét.

 Az eseménynek a Palack borbár biztosította a helyszínt.

 

Badacsonyi borvidék

Fotó: Wikipedia

A Badacsonyi borvidék a Dunántúl közepén, a Balaton északi partjának nyugati részén, a Badacsony környékén található, amely a Balaton-felvidék földrajzi tájegység legnagyobb bazaltsapkás deflációs tanúhegye. A Badacsonyi Borvidék a Badacsony Hegyközség, a Badacsonyi Borfalvak Hegyközség, a Káptalantóti-Csobánc Hegyközség és a Szent György-hegy Hegyközség társulásaiból áll.


Gilvesy Pincészet


Gilvesy Róbert és a fiatal, helyi borász, Ruppert Márton közös munkájából születnek a pincészet borai. Gilvesy Róbert nagyszülei Szatmár és Somogy megyéből vándoroltak ki Kanadába. Róbert egy kanadai farmon nőtt fel, így a termőföld szeretete már a fiatalkorát is meghatározta. Néhány évig építészeti pályán és nemzetközi üzleti területen dolgozott, majd visszatért régi szenvedélyéhez, a föld megmunkálásához. Ausztriában sajátította el a borászkodás mesterségét, rengeteget utazott, ami alatt folyamatosan bővítette ismereteit.
 

A Szent György-hegyi pincészet a 18. század végén épült Esterházy présház romjain elt új életre. A borászat modern épületének megtervezésekor elsődleges szempont volt a szőlő kíméletes feldolhozása és a borok optimális tárolása. A dűlő kiválasztását hosszú tervezés előzte meg. A Tarányi-dűlő 45 éves tőkéi kiváló alapanyagot szolgáltatnak dűlőszelektált rajnai rizlinghez. A Mogyorós-dűlőn álló idős tőkék terméséből dűlős bor is készül, az ide telepített sauvignon blanc szőlőfajtának kimondottan kedvez a hegy kissé hűvösebb, északi oldala. A Váradi-dűlőre rajnai rizlinget, olaszrizlinget, furmintot és sauvignon blanc-t telepítettek különböző blokkokban.


A vulkáni Szent György-hegy

 A Szent György-hegy a Badacsonyi borvidék egyik legjelentősebb tanúhegye. Az oldalát díszítő bazaltoszlopok a hegy kialakulásának vulkanikus eredetéről tanúskodnak. A több millió éves tanúhegyek hozzájárulnak a borvidék egyedülálló mikroklímájának kialakulásához. A Balaton nagy víztömege miatt létrejövő magas páratartalom pedig meggátolja a hőmérséklet szélsőséges ingadozását. A terület a Pannon-tenger elvonulása idején, körülbelül 4 millió évvel ezelőtt jelentős vulkáni tevékenység színhelye volt. A felszínre törő láva kisebb-nagyobb "lepények" formájában terült szét a homokból és agyagból álló vastag tengeri üledéken, amelyet később megóvott a pusztulástól. A vulkáni tevékenység nyomán képződött talaj meghatározó az itteni borok egyedi karakterének kialakulásában. A legfontosabb ilyen kőzetből, a bazaltból származó makroelemek felelősek a borok különleges ásványosságáért, amit itt "tüzes bornak" is neveznek. Ez a jelenség - a tartalmas és elegáns íz mellett - határozott savakat és hosszú érlelhetőséget ad.


A Gilvesy Pincészet alapító tagja a magas minőségű, vulkanikus borok iránt elkötlezett Volcanic Wines of Pannonia gyesületnek. Az egyesületről több információt  www.volcanicwinesofpannonia.com weboldalon és a  Gilvesy Pincészet facebook oldalán találhatnak.


Rajnai rizling

Német eredetű borszőlőfajta, világszerte elterjedt és itthon is egyre népszerűbb. Különleges képessége, hogy remekül tükrözi vissza a termőterület tulajdonságait anélkül, ogy feladná saját tipikus fajtajegyeit. Rizling szőlőből a száraztól az édes desszertborig minden műfajban készülnrk nagyszerű borok. A fajtát szinte hihetetlenül hosszú élettartam jellemzi - a minőségi rizlingek egészen idős korukig megőrzik fiatalos üdeségüket és gazdag aromavilágukat. Mágikus sav-extrakt összetételüknek és maradék cukortartalmuknak köszönhetően gyakran alcsony alkoholtartalom mellett is akár évtizedekig képesek továbbfejlődni a palackban. Illatában gyakran jelenik meg sárga- és őszibarack, rózsa és alma. Az érett rizlingeknél sűrűn bukkan fel mandulás és petrolos jegy. A kortyot a sav, a test és az extrakt harmóniája jellemzi, általában közepes alkoholtartalommal. Intenzív aromák, virágosak vagy mézesek, acélosak vagy különböző minerális jegyeket hordoznak.



Kóstolt tételek


Martinus Rosé 2018
 
Fotó: Borfokó

 Kékfrankos Rozé Marci birtokáról, a Tagyon-hegy meszes talajáról. Tartályban erjedt, majd finomseprőn érett tartályban és öthektós hordóban.
Üde, friss, élénk rosé bor. Eper illattal és íz jegyekkel. 

Fotó: Borfokó



Olaszrizling 2017

Összetett olaszrizling Tagyon-hegy dolomitos, mészköves talajáról, idős (40 éves) és fiatal tőkékről. Két időpontban, szeptember 3-án savakra, 27-én pedig érettségre szüretelve. Tartályban, irányítva erjedt, majd finomseprőn érett.
Friss, nem túl savas.

Fotó: Borfokó


Tóhely 2017 - Olaszrizling

Fotó: Borfokó

Köves, zöldfűszeres olasz, a szeles Tóhely gazdag meszes talajról. Marci három tételből házasította, így reduktív tartályos, spontán hordós, és héjon áztatott olasz is került a palackokba.
Muskotályos illat. Megfelelő savtartalmú.


Sauvignon Blanc 2017

Fotó: Borfokó

Az északi fekvésű, hűvösebb Morgyorós- és a délkeleti tájolású melegebb Váradi-dűlő termése. A fajtára jellemző gazdag gyümölcsök mellett koncentráltság teszi rendkívül izgalmassá. Precíz egyensúly, hosszú vibráló korty, amiben minden a helyén van. 

Olajos, petróleumos illat. Sósság érezhető.

Fotó: Borfokó


Mogyorós 2017 - Sauvignon Blanc Reserve

Fotó: Borfokó

A Mogyorós dűlőben rejlő lehetőségeket szerencsére már egészen korán felfedezték. Az itt álló idős tőkékről 2009 óta készítenek bort. Az 500 literes hordóba kerülő alapanyag a spontán erjesztés után hosszú érlelésnek köszönheti páratlan komplexitását. Hosszú krémes korty és érett gyümölcsök kavalkádja.

Enyhe kénes illat. Érdemes lenne eltárolni pár palackot.


Rajnai 2017

Fotó: Borfokó

A Tarjányi dűlő termését itt már a frissen termőre fordult Váradi dűlő egészíti ki, aminek legnagyobb részét szintén a rajnai rizling képezi. Ez a fajta kiváló partnerre talált a Szent György-hegyben, melynek elegáns, vulkanikus karakterét kiválóan tolmácsolja. Érett gyümölcsök íze és ásványos sósság hatja át. 

Friss, üde savak. Enyhe sósság. Kertészkedéshez ideális választás lehet.

Fotó: Borfokó


Tarányi 2016 - Rajnai Rizling Reserve

Fotó: Borfokó

Dúlőszelekció 45 éves tőkékről. Komoly struktúra, lendület és ásványos karakter. A terméskorlátozás biztosítja az igazán koncentrált alapanyagot, amely az 500 literes tölgyfahordós, spontán erjesztés után 8 hónapot érik finomseprőn, a hozzá illő komplexitás eléréséhez. Lendületes, rétegzett és hosszan érlelhető.

Sárgabarack illat. Édes érzet.


Váradi 2017 - Furmint

Spontán erjedt és hosszan érlelődött 500 literes tölgyfahordóban. Komplex bor, ásványos és gyümölcsös jegyekkel, szikrázó savakkal és hosszú érési potenciállal.



Érződik a hordóhasználat. Fűszeres, nagy bor.

Fotó: Borfokó



Finom kóstoló tálat kaptunk a borok mellé a Palack borbár jóvoltából.
Fotó: Borfokó




Fotó: Borfokó

Köszönjünk a meghívást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...