Összes oldalmegjelenítés

2019. július 29., hétfő

Pezsgő kóstoló Szik Mátyás vezetésével a Veritas Winebarban - 2019.07.16

"A pezsgő is bor csak tovább tanult."

Fotó: Wineglasscommunication















Ezen a kellemes nyári délutánon a Veritas Borkereskedés pezsgőkínálatát tekintettük át, mégpedig az örökös magyar sommelier bajnok, Szik Mátyás segítségével.


 Szik Mátyás

Fotó: Borfokoló

"Minden ott kezdődött, hogy korán észrevettem, a szaglásom és ízlelésem érzékenyebb, mint a környezetemben élőké. tudtam, hogy kommunikációval, ízekkel és emberekkel szeretnék foglalkozni. Innen meg már egyenesen vezetett az út a vendéglátásba, pontosabban a csúcsvendéglátásba. Évek alatt Budapest meghatározó helyein és Európa egyik legnagyobb presztízsű hoteljében szereztem tapasztalatokat, melyeket kamatoztatva és folyamatosan tovább képezve magamat igyekszem átadni mindazt, amiben hiszek, amiért dolgozom. Ez pedi gnem más, mint a minőségi vendéglátás színvonalának emelése és előrébb mozdítása Magyarországon." Háromszoros magyar sommelier bajnokként, Szik Mátyás csúcséttermekben és hotelekben tart szakmai tréningeket kommunikáció, sales és persze bor- és italszakmai témakörökben. emelet együtt dolgozik borászatokkal is egész Magyarországról. célja, hogy az emberek mindennapjainak része legyen a minőségi italok és ételek fogyasztása, hogy ne legyenek véletlen ízek az asztalon, és hogy az étkezés ne csupán fiziológiai szükségleteink kielégítését szolgálja.


CAVA


A spanyol pezsgő őshazája Katalónia Penedés nevű tartománya. A cava szó pincét jelent, ami arra utal, hogy a pezsgőt hosszan érlelik (a pincében) optimális hőmérsékleten. A cava őshonos szőlőkből készül, az alapbort három helyi szőlő, a macabeo, a parellada és a xarello alkotja. Chardonnayt és pinot noirt is alkalmaznak, van, ahol a chardonnay az alap, és arra jönnek a helyi fajták. Rozé cava is készül. Ott a cabernet sauvignon, garnacha és monastrell fajták is engedélyezettek. A minőségi cavák tradicionális eljárás szerint, saját palackjukban, seprőn erjesztve-érlelve készülnek. A szőlőfajták, a mikroklíma és a talajösszetétel különbözteti meg a champagne-tól. Az őshonos fajták, de még a francia chardonnay, pinot noir vagy cabernet is másképp viselkedik ezen az éghajlaton, ahol jóval kevesebb a csapadék, mint Champagne-ban. Ott a mészkő a meghatározó, míg Penedésben az üledékes kőzet.


Champagne


Champagne csak Champagne-ból jöhet, 1936 óta eredetvédelem alatt áll.  Területe tekintélyes, összesen közel 34 ezer hektár, de mindössze 17 termőhely érdemelte ki a Grand Cru minősítést. A terroir lelke a tengeri üledékben gazdag, hófehér kréta, mészkő. Három szőlőfajta engedélyezett: pinot noir, pinot meunier, chardonnay. Méthode Champenoise - a módszer, amelynek itt van az őshazája, és amely a 18. század óta innen terjedt tovább a pezsgővilág legtávolabbi pontjaira. Az alapbor a házasítást követően palackban erjed újra és hosszan érlelődik seprőn, további finom aromákkal gazdagodva. A folyamatot a degorzsálás és likőrözés zárja. Champagne a házasítás művészetéről lett világhírű. A neves házak évszázadok óta készítik nem évjáratos cuvée-iket a különböző évjáratok, szőlőfajták és alrégiók borainak házasításával. Céljuk, hogy Champagne rajongói évről-évre azonos stílusú, kifinomult és elegáns, kimagasló minőségű pezsgővel koccinthassanak.

  • Crémant - a Champagne-on kívüli Franciaországból (Burgundia, Bordeaux, Elzász, Limoux, Loire) származó "champagne"
  • British Fizz - angol "pezsgő"
  • Cap classique - dél-afrikai "pezsgő"
  • Sekt - német "pezsgő"


Pezsgők édességi fokozatai:
  • Nyerspezsgő (brut nature, zéro dosage): a cukortartalom kevesebb mint 3 g/l
  • Extra brut: 0-6 g/l
  • Száraz (brut): kevesebb mint 15 g/l
  • Extra dry: 12-20 g/l
  • Dry (sec): 17-35 g/l
  • Félédes (demi sec, medium dry: 33-50 g/l
  • Édes (doux): több mint 50 g/l


Korábban pezsgőkről, habzóborokról és gyöngyőzőborokról írt beszámolóm itt olvashatjátok!


Készítési eljárások:

Méthode traditionelle = palackban érlelt

A pezsgőkészítés etalonjának számító módszer ma már a világ szinte minden pontján jelen van, egyre komolyabb minőségben. A kereslet magasabb, mint valaha, ám Champagne szigorú szabályai miatt a francia borvidék alig tud lépést tartani a folyamatosan növekvő érdeklődéssel.

Méthode transvasée = kombinált (palackos és tartályos)

Ennek az eljárásnak a lényege, hogy szintén (egyébként magnum, azaz 1,5-ös) palackokban erjed és érlelődik bor, majd miután egy nyomásálló tartályban eltávolítják a seprőt, már normál, 0,75-ös palackokban érlelődik tovább.

Méthode charmat = tankpezsgő

Mint ahogyan a nevéből is sejthető, az így készült pezsgő hatalmas tartályokban erjed. A boltok polcain ugye ezek a legolcsóbbak, kóstolva pedig a legkevésbé élesztősek; sokkal inkább a gyümölcsösségről, mint a komplexitásról szólnak.


A tételek csatasorban       Fotó: Borfokoló




Kóstolt tételek:


Kiss Attila
Gyöngyi 2018

Könnyed gyöngyözőbor. Rizlingszilváni (Müller-Thurgau) fajta.
1,6-1,7 bar
Fotó: Borfokoló



Furlan
Prosecco Treviso DOC  (Denominazione di Origine Controllata)

Glera szőlőfajta. Tank eljárás. Élénk sav összetétel. Könnyed pezsgés kíséri a kortyot.
Egy kiváló olasz gyöngyözőbor Giuliano Furlan pincéjéből, Trevisio vidékéről. 100% Prosecco szőlőfajtából készült. Fénylő szalmasárga színű, aromáiban Golden alma és lágy egzotikus gyümölcsös, citrusos jegyekel. Aperitifként különleges alkalmakon koccinthatunk vele, de remekül illik halak és tengeri ételek mellé.

Fotó: Borfokoló
Fotó: Ital Magyarország




Sauska
Brut

Fotó: Borfokoló

chardonnay 60%, furmint 30%, hárslevelű 10%
Hagyományos eljárással készül. Szárazra kierjesített bor.

Üde halványsárga és friss,  ananász, mangó és birsalma illattal. Szájban az üdítően tiszta ásványosság mellett menta és bodza tűnik fel. Buborékképződése feszes és hosszan tartó, utóíze hosszú és kiegyensúlyozott. Szúrós, sokáig megmarad a pezsgés.



Thummerer
Rosé Brut

Fotó: Borfokoló

Halvány színű, lassú CO2 buborékképződés jellemzi. Illatban a nyári almára, egresre, citrusokra emlékeztet. Íze izgalmas gyümölcsös, élesztős ízjegyekkel, nagyon szép savszerkezettel. Összetett és elegáns pezsgő, kellemes lecsengéssel. Tradicionális, palackos erjesztésű, minőségi rosé pezsgő.
Szőlőfajta: Pinot noir




Freixenet
Vintage 2015  (CAVA)

Fotó: Borfokoló

Ásványos, petróleumos, szúrós. Évjáratos tétel.
Nagyon száraz, magas savtartalom, gyenge pezsgés.
Ízében és illatában érett citrusfélék, friss sárgabarack karakter.



Pommery
Brut Royal (Champagne)

Fotó: Borfokoló

Franciaország legkiválóbb szőlőfajtáiból készült pezsgő, Pinot Noir, Chardonnay és Pinot Meunier. Három évi érlelés követõen eléri teljes ízvilágát, melyben gyümölcsös, lágy, tiszta, izek harmonizálnak. Az egyik legkiválóbb pezsgõ, melyben a könnyedség dominál.




A Veritas Borkereskedés finom falatokról is gondoskodott a pezsgőkóstoló mellé.

Fotó: Borfokoló


Gyorsan elröppent ez a két óra, pezsegtünk, kóstoltunk, tanultunk. Mátyás két órán keresztül adagolta az ismereteket, Adri pedig a finom tételeket.

Számtalan új ismerettel gazdagodtunk az est során és mélyítettük a már megszerzett tudást. 

Ajánlom mindenkinek, hogy kóstoljon minél több minőségi pezsgőt, cavat, proseccot, champagnet (és ne csak szilveszterkor) hiszen maradandó élmény részesévé válik.


Köszönjünk a meghívást a Wineglass Communication - nak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...