Összes oldalmegjelenítés

2019. október 18., péntek

Herdade do Rocim portugál borászat bemutatkozása a Fill the Wineboxban - 2019.10.8

 
Fotó: Borfokoló


Az AICEP Portugál Kereskedelmi Iroda és Portugál Nagykövetség valamint a Fill the Winebox ismét portugál borkóstolót szervezett.


Ezen a különleges kóstolón a portugál Herdade do Rocim, Alentejo borrégió egyik fontos borászata mutatkozott be.

A tavalyi Santos & Seixo pincészet csodás tételeinek kóstolója után ( melyről a beszámolót itt találjátok) kíváncsian vártuk ezt a kóstolót.

A borokat a portugál pincészet export vezetője, David Rego mutatta be a kíváncsi közönségnek.    Fotó: Borfokoló


A portugál borok mára egyre elismertebbek világszerte. Ezek a borok nem csak kedvező ár-érték
arányukkal, hanem egyediségükkel is felhívták magukra a figyelmet, hiszen Portugáliában több mint
200 féle őshonos szőlőt termesztenek és használnak a mai napig is a borkészítés során.



Herdade do Rocim

 2010 óta mintegy 120 hektáron működik, amelyből 70 hektáron termesztenek szőlőt és mintegy 10 hektáron olivát. Alentejo mellett kisebb területekkel rendelkeznek a Douro-völgy-ben és a Vinho Verde borvidéken is, így a kóstoló során több régió borait is megismerhettük. 

Fotó: Borfokoló

Fotó: Borfokoló
 
Fotó: Borfokoló


Céljuk a régió arculatának bemutatása, miközben tiszteletben tartják annak szociális, kulturális és természeti sajátosságait. Az alapanyagok feldolgozása során csak minimális beavatkozásokkal igyekeznek elkészíteni boraikat, amelyekhez kizárólag vadélesztőt használnak és a terroir sajátosságait hangsúlyozzák ki.


Felirat hozzáadása





Az eseményen az alábbi tételeket volt szerencsénk megismerni.        Fotó: Borfokoló


Mariana

Fotó: Borfokoló

Fotó: Borfokoló



Mariana White • “Concours Mondial de Bruxelles 2018” - Silver Medal
 Friss, citrusos, ropogós tétel. Jó sav egyensúly.

Fotó: Borfokoló

Fotó: Borfokoló



Mariana Rosé 2018
Alig észrevehetően rózsaszín. Illatában és ízében friss, mineralitás érezhető.

Fotó: Borfokoló

Fotó: Borfokoló



Olho de Mocho

Fotó: Borfokoló


Olho de Mocho White 2018 • Robert Parker 90 p
500 literes francia tölgyfahordóban 16 hónapig érlelt tétel.
Mély, koncentrált rubin vörös szín. Gazdag gyümölcsösség, kis dohánnyal, fűszeres, elegáns bor.
Erős taninok és frissesség, hosszú lecsengés.

Fotó: Borfokoló


Mariana Red • Decanter WWA 2018 - Bronz érem
Mély rubin szín. Illata megkapóan aromás, piros bogyós gyümölcsök bújnak elő. Kerek tanninok, testes, karakteres bor.

Fotó: Borfokoló


Fotó: Borfokoló


Rocim Red 2017 • Highly Recommended by “Revista de Vinhos 2019”
10 hónapig francia tölgyfa hordóban érlelt, majd 6 hónapig palackban érlelt tétel.
Mély és koncentrált rubin szín.
A hordós érlelésnek köszönhetők a fekete gyümölcs és ásványi aromák, kellemes fűszerjegyekkel. Meredek tanninok és kiegyensúlyozott savasság jellemzi a bort.

Fotó: Borfokoló



Rocim wines


Fotó: Borfokoló


Rocim Touriga Nacional 2017 • Wine Enthusiast 90 p
11 hónapig francia tölgyfahordóban érlelt, majd három hónapig palackban.
Mély rubin és lila szín. Friss és minerálos tétel. A virágos jegyek a szőlőfajtának köszönhetők, a fűszeres jegyek a hordós érlelésnek. Puha és selymes tanninok. A bor szerkezete miatt ideális hosszas tárolásra.

Fotó: Borfokoló



Rocim Alicante Bouschet 2017 • Wine Enthusiast 92 p
12 hónap francia tölgyfahordós érlelés és 6 hónap palackos érlelés.
Mély koncentrált rubin szín. Fekete gyümölcsök lenyűgöző aromája. A hordóban történő érlelésből származó fűszeres jegyek valamint kiegyensúlyozott ásványosság jellemzik a tételt. Jól strukturált tanninok és kiegyensúlyozott savasság, mely  lehetővé teszi a bor szép öregedését a palackban.


Fotó: Borfokoló


Rocim Alvarinho sommelier edition
24 hónap érlelés 300 literes francia tölgyfa hordóban és 5 hónapig palackban érlelt.
Cuvée tétel.
Az illata intenzív sötétvörös érett gyümölcsökkel, fűszeres. Egyensúly a frissesség és a selymes tanninok között.
 
Fotó: Borfokoló



Amphora wines
 
Fotó: Borfokoló


Amphora Red 2018 • Wine Enthusiast 91
Arany szín. Ízében friss, füstös, fűszeres és növényi aromák. Paradicsom növény és a grapefruit jegyek. Szilárd, száraz textúrájú a szájban. Enyhe sósság, hosszú és ásványos korty.

Fotó: Borfokoló

Fotó: Borfokoló



Clay wines

Fotó: Borfokoló


Clay Aged White • Fugas Magazine 93 p
9 hónapos érlelés clay agyagedényben és három hónap palackban.


Aransárga szín. Finom kő, kréta és nedves kő aromája. A szájban száraz, friss és ásványi szárazságot mutat. Figyelemre méltó savasság. Ezt fokozza a sós és strukturált profil.

Fotó: Borfokoló



Clay Aged Red 2017 • Wine Enthusiast 93, Re-vista Vinho 18.5 p
16 hónap érlelés clay agyagedényben és nyolc hónap palakos érlelés.
Balzsamos, piros és fekete gyümölcsök mély és sűrű keveréke háttérben grafit-árnyalatú ásványosság. A textúra csiszolt, a szájban bársonyos. Gazdagon felruházva gyümölcsökkel a szájpad közepén. Erős, finom tanninok. A savasság kezdetben lágynak tűnik, de a végén megrohan. Nagyon tisztán gyümölcsös. Komolyan lenyűgöző bor. Alkalmas a hosszú távú érlelésre.

Fotó: Borfokoló


Olho de Mocho Red 2016 • Wine Enthusiast 94 p Robert Parker 93
A tétel a Catarina Vieira szőlőből készült, a Rocim birtok legrégebbi szőlőterületéről.
Nagy testű vörös, fekete gyümölcsökkel és szilárd tanninokkal rendelkezik. Merész és koncentrált.
Finom gazdag, tartalmas bor.

Fotó: Borfokoló



Grande Rocim

Fotó: Borfokoló


Grande Rocim Red 2015 • “Best Red Single Varietal of the Year” Wines of Portugal Challenge 2019
24 hónapig 500 literes francia tölgyfahordóban és 18 hónapig üvegben érlelve.
Mély, intenzív, rubin szín. Balzsamos jegyek, rendkívül összetett fűszeres aromák. Érett fekete gyümölcs, erősen koncentrált bor. Nagyon hosszú és kitartó befejezés. Szerkezete és kemény tanninjai tökéletesek, hosszú és kecses lecsengés.


Fotó: Borfokoló






Fotó: Borfokoló

Köszönjük a meghívást Gulyás Zsolt kereskedelmi titkár úrnak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...