Összes oldalmegjelenítés

2020. május 7., csütörtök

Bussay sajtókóstoló - 2020.02.11





Februárban első ízben kóstoltunk zalai borokat a Wineglass Sajtóklubban. Ha pedig Zala, akkor annak a pincészetnek a tételei segítségével kerültünk közelebb ehhez a termőterülethez, amely szinte egy személyben foglalkozik a borvidék ismertté tételével.

 
Fotó: Borfokoló

 

Bussay pincészet

A családi pincészet a hármas határ közvetlen szomszédságában, Csörnyeföld település mellett, a Kövecs-hegyen található. Dr. Bussay László 1989-ben alapította. László és felesége, dr. Ratkovics Ágnes kitartó munkájának köszönhető, hogy Zala megye ismét felírta magát Magyarország bortérképére.
2014-ben bekövetkezett halálát követően két lánya vette át a pincészetet. Dóriból orvos lett, Biankából pedig jogász. Édesapjuk hagyatékát szeretnék folytatni, azzal a szeretettel és kitartással, amit tőle láttak, amit vele éltek át. Hozamkorlátozással 5,5 hektáros saját telepítésű ültetvényükön egy tőke egy palack bort ad. Elvük az, hogy a legjobb minőséget viszik be a pincébe. Boraik még a gyengébb évjáratokban is rendkívül koncentráltak és testesek, kimagaslóan szép savszerkezettel bírnak. 
Törekszenek arra, hogy boraik természetes úton, tölgyfahordóban fejlődjenek. Abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy a 3 állandó emberük közül kettő már több éves tapasztalatot szerzett náluk, így olyan rutinnal készítik elő és látnak hozzá a napi teendőkhöz, hogy Dóri délelőttönként nyugodt szívvel láthatja el betegeit a helyi rendelőben.


A borkóstolót Dóri tartotta.      Fotó: Borfokoló

 Zalai borvidék

A Balaton nyugati medencéjétől a Kis-Balatoning terjeszkedik a Zalai borvidék. A római kortól, illetve a középkortól kezdve virágzó szőlő- és borkultúra honosodott meg a zalai vidéken. Az oszmán-török hódoltság alatt nem bornka, hanem gyümölcsnek szánt szőlőt kezdtek el termeszteni. A legnagyobb és legjelentősebb borvidékek egyike volt, a középkortól egészen az újkorig Zala vármegye magába foglalta a Badacsonyi borvidék teljes, illetve a Balaton-felvidéki borvidék egy nagy részét is. A filoxéravész után a kipusztult borszőlők helyére csemegeszőlők kerültek. Bár mára már több fehérborszőlő-ültetvény van a borvidéken, a 18. században a vörösbortermelés még jelentősebb volt. 

Forrás: http://www.balatonize.hu/zalai-borvidek.html


A lankás táj és a sok folyó menti ártér a szőlőnek is kedvez: kiegyensúlyozott az időjárás, nem jelentősek a fagyok, sem a kánikula. Viszonylag sok a csapadék, így az itt termelt borok savasabbka, karakteresebbek. A csendesebb, kisebb családi és kézműves borászaokat a Zalai borút fogja össze. Borai elegánsak, a fehérborok frissek, ízesek, inkább szárazabbak, a rozék illatosabbak és kifejezetten gyümölcsösek, a vörösborok üdék, kissé fűszeresek és fiatalosak.


Furmint

 A furmint első magyarországi említése 1623-ból való, Tokaj-Hegyalján már akkor megtalálható volt. Eredete a mai napig tisztázatlan, az biztos, hogy a 18. század elejére tokaj-Hegyalja meghatározó fajtája lett, de más vidékeken is telepítették. Ma Tokaj és Somló mellett egyre több borvidékünk lát a fajtában fantáziát, a Balaton-felvidéken, Egerben, a Mátrában is megtaláljuk, de van Pécs környékén és az Alföldön is. Jelenleg közel 4000 hektáron termesztik. 

Forrás: https://holdvolgy.com/szolok/furmint/

Az érett szőlőből készült bor száraz és édes borként is elegáns, nagytestű, különleges minőséget adhat. Fiatalon ritkán mutatja meg teljes szépségét, viszont jó savszerkezete miatt hosszan érlelhető bor, ami 10-15 évesen is élményt ad. Gyakori íz és illatjegyei az alma, körte, birsalma, citrusok, savainak köszönhető eleganciája pedig a legszebb német száraz rajnai rizlingekhez hasonlítható. A termőhelyi sajátosságokat jól adja vissza, az ásványos karakter könnyedén felfedezhető benne. Talán emiatt is inkább a halabb borfogyasztók kedvence. Idén is a Furmint Február keretében, egy teljes hónapn keresztül a furmint áll a reflektorfényben.




A kóstolót törzshelyünkön a Palack borbárban szervezte meg a WineglassCommunication.
 
Fotó: Borfokoló


Kóstolt tételek:

Mura 2018

Fotó: Borfokoló

50% olaszrizling, 25% szürkebarát, 25% rajnai rizling.
Könnyed, ásványos. Hordóben erjedt.



Kövecs Rajnai rizling 2018

Fotó: Borfokoló

Sós, ásványos, kissé savas, de jó szerkezetű tétel
8 hónapig hordóban erjedt.
 
Fotó: Borfokoló



Kövecs Szürkebarát 2018

Fotó: Borfokoló

Testes fehér, tartalmas tétel. 
Olajos, vajas, krémes, ami az agyagos talajnak köszönhető.



Örökség furmint 2009

Fotó: Borfokoló

Aranysárga szín. Mézes illata ellenére száraz tétel. 
500 literes hordóban ért. 2015-ben került tartályba. 2019-ben palackozták.

Fotó: Borfokoló


Pinot noir Charmes 2017

Fotó: Borfokoló

Könnyed, elegáns tétel. Kesernyés, letisztult megyszörp íz.

Fotó: Borfokoló


Csókaszőlő 2017
 
Fotó: Borfokoló

Rubin vörös szín. Nagyon könnyű tétel. Savanykás ízjegyek. Illatában érezni a ként, de nem tolakodóan. 
A csókszőlő sok csapadékot igényel. Nagyon vastag hélyú. A fürtön szellősen helyezkednek el a bogyók. Levelei óriásiak. A nagy levelek megvédik a fürtöt, így nem égnek ki a savak, megőrződnek az ízjegyek.

Fotó: Borfokoló
 

Izsó Cabernet sauvignon 2016

Fotó: Borfokoló

Elegáns, nem túl tanninos. Gyümölcsös tétel. Jó savak jellemzik.
Hűvösebb mediterrán jelleg.

Fotó: Borfokoló


Köszönjük a meghívást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...