Összes oldalmegjelenítés

2020. június 14., vasárnap

Magyar rozé vs. Provence-i rosé - 2020.06.14


Fotó: Borfokoló

Magyar rozé

Régen a vörösborkészítés melléktermékeként ismerték az emberek. Mostanában sok borászatban direkt rozéra szüretelik a szőlőt.

Az első technológia: A teljes érésben szüretelik a kékszőlőt. Mikor a héjból elkezdenek kioldódni a színanyagok lecsapolnak egy részt a léből. Ettől a vörösbor sűrűbb, testesebb lesz. A leengedett levet fehérboros technológiával, vagyis irányított, hűtött erjesztéssel feldolgozzák. Így születik a tömörebb, vörösboros aromákra hasonlító rózsaszín ital.

A második technológia: A teljes érettség előtt szüretelik a kékszőlőt. Rövid áztatás után kipréselik, majd rozsdamentes acéltartályban feldolgozzák. Az ilyen rozé tutti-frutti illatú, és nagyon élénk savai vannak.


Nálunk a rozé színe, a lazacrózsaszíntől a málnapirosig, a lilás árnyalatún át a babarózsaszínig meglehetősen széles színskálán mozog.

Úgy tudjuk, Magyarországon leggyakrabban kékfrankosból készül, mivel ebből a fajtából van a legtöbb. De készítenek pinot noirból, kadarkából, merloból, cabernet sauvignonból, cabernet franc-ból illetve Néró-ból is rozét.

Ugyanakkor a cuvée is népszerű, vagyis a különböző kékszőlők leengedett levének házasítása. Ebben a fajták jellegzetességei összeadódnak, és egymást erősítik.


Valamint nem csupán reduktív rozék készülnek kis hazánkban. Egyre elterjedtebb az érlelt rozé. Ennek legnagyobb mestere a Nagygombos borászat. Tavaly volt szerencsém részt venni egy kóstolójukon. Erről az eseményről a beszámolóm itt olvashatjátok.

Ezen felül egyre több borász gyárt gyöngyözőbort és pezsgőt is rozéból.


Rozália borfesztivál: Évről-évre megrendezésre kerülő fesztivál Budapesten ahol az ország legjobb rozéit kóstolhatják meg az arra kíváncsiak.


 Eifert Borház (Soltvadkert) - Kékfrankos rosé 2019

Fotó: Borfokoló

 Ez a rosé szolid, visszafogott, könnyed, de azért van egyénisége. Egészen enyhe az illata, viszont érdekes karakterrel bír: kissé fűszeres és ibolyaillatú. Ízében is hasonló, egy kis eperíz itt még hozzájárul az élményhez.


Dúzsi Tamás Pincéje / Tamás Dúzsi's Winery - Kékfrankos rosé - 2019

Fotó: Borfokoló

 A pince fő rozé bora. Ez a bor mindig a sióagárd - lányvári kékfrankos szőlőből készül, ez adja egyedi zamatát, gyümölcsösségét. A Lányvár humuszban gazdag lösztalaján,nagy lombfalon termesztik rozé boruk alapanyagát.

Ropogós, könnyed reduktív rozé. Kimondottan fajtajelleges. Fűszeres, epres-meggyes íz - és illat jegyekkel.

Külön érdekesség, hogy a világ legnagyobb rozéversenyén Cannes-ban harmincnégy érmet kapott a Dúzsi borászat.



Pálffy Pincészet - Pinot noir rosé

 

Fotó: Borfokoló


A Köveskál fölötti Mező mál napos, szeles platóján termett, rozéra szüretelt pinot noir saját élesztőivel, spontán erjesztve és tartályban érlelve.

Elegáns gyümölcsök cseresznyétől a gurulós málnáig, izgalmas, összetett korty egy csepp természetes maradék cukorral.


Dúzsi Tamás Pincéje Rozé Cuvée - 2019



Elegáns rozé. Illatában kis hordót éreztem. Mintha érlelt rozé lenne. Mégis friss, virágos. Ízében kis eper. Alapját a Kékfrankos adja, amelyet kiegészít a Zweigelt, a Merlot, a Cabernet sauvignon és egy kis Pinot noir rose. Komplex, a mindennapokat kellemesen elkísérő rozé bor.



Günzer Tamás Pincészete - Rosé Cuvée - 2019



Színe málnás. Erőteljes illat. Epres, málnás aromatika. Friss, üde, fiatalos tétel. Ízét a hozzáadott kevés szén-dioxid teszi kellemesebbé, légiesebbé. Cabernet franc, pinot noir, cabernet sauvignon házasításából született.



Etyeki Kúria Borgazdaság Winery - Pláne Rosé Gyöngyözőbor

 

Fotó: Borfokoló

Cuvée tétellel van dolgunk. Kékfrankos, zweigelt és pinot noir házasítás.

Színében közepesen halvány rosé. Apró buborékok behízelgő játéka vonja magához a tekintetet.

Illatában finom élesztő és piros gyümölcsök. Kedves, már-már édes gyümölcsösség kíséri a telt kortyot.

Ízében visszaköszön a szamóca, ribizli, kis érett cseresznye.

 

 

Provence-i rosé

A provence-i rosé az elegancia talán legtisztább megtestesülése a bor világában.



A provence-i rosé a finom árnyalatok bora. Ami a színt illeti, a lehető leghalványabb árnyalaté.

A színe lehet: sárgadinnye, őszibarack, ribizlipiros, grépfrút, mangó, mandarin.

Kékszőlőből készül, de a kékszőlő leve is színtelen, így a jellegzetes halvány hagymahéj vagy lazac rózsaszínt abban a mindössze 6-12 órás időszakban kapja meg, amit a lé a héjjal tölt.

A provence-i rosé simogat, csúszik, oltja a szomjat, nincsenek élei, nincsenek sarkai. Bár a frissességet gyakran emlegetik a rose meghatározó jellegzetességeként, a provence-i rosé soha nem ropogós, nem savhangsúlyos, ennek megfelelően nem készülhet éretlen szőlőből, hiszen nincs, ami az éles savaknak ellentartson, és az aromaszegénységet sem lenne honnan pótolni. Más vidékeken a savak ellensúlyozására és a gyümölcsös jelleg kihangsúlyozásra gyakran hagynak maradékcukrot a borban, a provence-i rosé azonban mindig csontszáraz.


Le Mondial du Rosé: a világ legnagyobb és legjelentősebb rozé borversenyeként számon tartott bormustra. 2001 óta kerül megrendezésre. A versenyen arany és ezüst érmekkel díjjazzák a kiemelkedő tételeket. A kiosztott érmek száma nem haladhatja meg a 30 százalékot. A versenyre meghívott borász, nemzetközi borbíráló és szakújságíró zsűritagok között magyar bírálók is évről-évre részt vesznek. Mi magyarok pedig minden évben küldünk oda megmérettetésre szánt tételeket és szép sikereket is érünk el évről-évre.

A borverseny weboldala: www.mondial-du-rose.fr


Pierre Chanau Sainte Victoire Cotes de Provence rosé - 2017


Fotó: Borfokoló

Syrah, Grenache, Cinsault szőlőfajták házasításából készült.

Érlelt rosé, illatában és ízében érezni a hordós jegyeket. Kora ellenére nagyon szép tétel. Jól megtartotta a szerkezetét. Érdemes kortyolgatni még idén nyáron is. A hagymahéj szín száraz, nem túl könnyed rosét takar bár még van benne lendület. Virágos ízjegyek mellett szamóca, meggy, körte dominál. De kis zöldalma is előjön idővel. Halak, zöldségek, baromfi mellé ideális.



Cotes de Provence rosé - 2019

Fotó: Borfokoló


Egyenesen Provence-ből érkezett ez az elegáns rose.
 
 
Színe halvány lazac. Simogat, csúszik, oltja a szomjat, nincsenek élei, nincsenek sarkai.

Száraz, közepesen gyümölcsös, kissé savhangsúlyos. Ízében citrus, ananász, narancsos reflexekkel. Közepes lecsengés.

Szőlőfajták: Shiraz/Shyraz, Grenache, Mourvedre, Cinsault
Régió: Cotes de Provence
Pincészet: Expert Club

Könnyed nyár esti beszélgetéshez ideális, de tökéletesen illik tenger gyümölcseihez, seréshúsokhoz, zöldségekhez, baromfihoz.




Fotó: Borfokoló

Nálam most a Cotes de Provence rosé nyert!


A magyarok közül leginkább a Dúzsi rozé Cuvée ízlett! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...