Összes oldalmegjelenítés

2020. június 26., péntek

Villány és az első Franc du Monde - 2020.06.26

Fotó: FrancduMonde

A cabernet franc fajtát elsősorban a bordeaux-i blend egyik „hozzávalójaként” ismeri a világ, pedig önállóan is megállja a helyét, ezt bizonyítja Villány, ahol – Michael Broadbentet idézve – természetes otthonra lelt ez a fajta, és különleges, összetett borokat ad. Villány éppen ezért 2021-ben otthont ad a világ első cabernet franc borversenyének is.

Fotó: Hungarian Wines

A szervezők elérkezettnek látják az időt arra, hogy kiegészítve az éves Franc&Franc programjukat egy nemzetközi Franc borverseny életre hívásában is úttörők legyenek. A víziójuk egy olyan borverseny, ami a cabernet franc-ról szól.

cabernet franc

Későn érő, középerős növekedésű, közepesen termő. Mérsékelten talaj- és tápanyagigényes, viszonylag fagytűrő, szárazságra nem érzékeny, kevésbé rothad, zöldmunkaigénye nagy, terhelésre nem érzékeny. A fürt ágas vagy vállas, középtömött, kicsi. A bogyó gömbölyű, kék, kicsi, pontozott, feltűnően hamvas húsa puha, leves olvadó íze fanyar héja vastag. Bora illatos, finom, jellegzetes zamatú, testes minőségi vörösbor. Hasonló fajták: Merlot, Cabernet sauvignon.   (index)

Fotó: Hungarian Wines

Fotó: Borsmenta

A Villányi borvidék termelői évek óta szervezik a Franc&Franc rendezvényt, ami a cabernet franc nemzetközi fóruma. Több év után úgy döntöttek a szervezők, itt az ideje egy, a cabernet franc fajtára fókuszáló nagyszabású borversenynek: ez a Franc Du Monde 2021.

Fotó: Hungarian Wines

A megmérettetésre minden olyan régióból várják a borokat, akik a Villányi borvidékhez hasonlóan elsősorban fajtaborként tekintenek a cabernet franc-ra. Elhatározásukat az utóbbi évek komoly tapasztalatai ösztönözték, hiszen 2019-ig a Villányi borvidék már 5 alkalommal szervezett nemzetközi szintű szakmai és közönségrendezvényt, melynek középpontjában e fajta állt. Ennek köszönhetően a legmeghatározóbb európai és újvilági franc termelő régiók mutatkozhattak be a Franc&Franc rendezvény keretében, olyanok, akik hisznek a fajtában és önállóan készítenek belőle bort.


Franc&Franc



További információkért látogasson el a www.francdumonde.com weboldalra.



A cikk a HungarianWines sajtóanyaga alapján készült. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...