Összes oldalmegjelenítés

2020. szeptember 15., kedd

III. Hungarian Gettogether - 2020.08.16

"Barefoot in the wineyards..."

Fotó: Borfokoló


Íme már a III. Hungarian Gettogether rendezvény is eljött. A tavalyi és a tavaly előtti nagy siker után (melyről itt  és itt olvashattok) a  Hungarian Wines csapata idén is megrendezte a Gettogether-t.

Az eseménynek idén, az éppen 20. születésnapját ünneplő tokaji Patricius Borház adott otthont.
A Patricius Borház a tokaji borvidék egyik meghatározó borászata, melyet a Kékessy család múltból táplálkozó és a jövő iránt érzett borászati elhivatottsága hívott életre. Tulajdonosai Kékessy Dezső és lánya, Kékessy Katinka. A család felmenői apai és anyai ágon már a XVIII. századtól ismert szőlőbirtokosok Mátraalján és Tokaj-Hegyalján. A 8 történelmi első osztályú dűlő gazdagságát ötvöző 85 ha-os birtok központja Bodrogkisfaludon, a Várhegy-dűlőben épült fel az 1867-ben megjelent Tokaj-Hegyalja Albumban is szereplő uradalmi présház átalakításával, melyhez ma már egy organikus stílusban épült, modern, gravitációs rendszerű borászat is csatlakozik, tökéletesen tükrözve a hagyományok és a korszerű modernitás együttélését a világörökségi tájban.



A Tokaj borvidék

 

Tokaj-Hegyalja talaja sovány és ásványos, komoly a vízgazdálkodása. Jól vezeti és tárolja a vizet. Nagyon porózus és meleg. Ez a terroir nagyban kedvez az itt készülő tételeknek, de legfőképp az aszúnak. De az aszúnak nem elég a jó talaj és a megfelelő klíma. Szükséges még egy gomba is, melynek neve Botrytis Cinerea, hétköznapi nevén szürkepenész. De mindez még mindig nem elég, hiszen csak akkor aszúsodik be a fürt, ha egészséges. Valamint az időjárásnak is megfelelőnek kell lennie, hiszen az őszi napsütés teszi lehetővé a szőlőszemek töppedését, bennük a cukor és egyéb értékes anyagok koncentrálódását.
 
Fotó: Borfokoló           Tokaj-Hegyalja dűlői
A szőlő a talajnak köszönhetően olyan elemeket vesz fel és olyan arányban, amelyek jól ihatóvá teszik a tokajit.
 
Így tehát a világ egyik legegyedibb édes bora, a tokaji aszú bátran nevezhető a természet csodájának.




A díjátadó előtt és után is lehetőségünk volt a Patricius borház mesés panorámájú, tágas és hangulatos kertjében a 15 kiállító borászat kínálatát megkóstolni, akik Magyarország különböző borvidékéről érkeztek.
 
Fotó: Borfokoló



A továbbiakban leírom mi hogyan kóstoltunk. 
 
 

Grand Tokaj (Tokaj)

 

A történelmi Tokaj-hegyalja borvidék legnagyobb pincészete, amely az UNESCO Világörökség része címet viseli, és nemzeti borászati hagyományunk őrzője és védője. 
 
Fotó: Borfokoló




Fotó: Borfokoló     Végigkóstoltuk a repertoárt


 A szamorodni elegáns, nemes botrytis illatjegyes. A vanília- és citrus jegyek a hordóból jönnek. Karamellás krémesség, citrusos frissesség, gyümölcsösség. A sav és az alkohol élénk. Egyensúlyban vannak. Hosszú lecsengés.
 
Fantasztikus aszú. Mandulás, mézes, datolyás illat és ízjegyekkel.
Fotó: Borfokoló



   




 

Vylyan Pincészet (Villány)

 

A szőlőbirtok Magyarország leghíresebb vörösbortermelő régiójában helyezkedik el. A terroir egyedi tulajdonságai mellett a borok lelkét és e borvidék varázsát az évszázados borhagyomány, a híres villányi együttműködés, az itt élők hite és munkája adja.

Fotó: Borfokoló

Fotó: Borfokoló

Megkóstoltuk a Herka-t.
Gömbölyded, gyümölcsös, friss, a csábítás a lényéből fakad.




Vino Castillo Borház

 

A Vino Castillo a legnagyobb kínálattal rendelkező spanyol borkereskedés, míg a Capital of Cava egy utazásszervező vállalkozás, amely a cava és corpinnat fővárosába szervez borutakat. A Capital of Cava / Vino Castillo kiállító asztalánál mesés, jéghideg cavákat és corpinnatokat kóstolhattak a vendégek.
 
Fotó: Borfokoló

Fotó: Borfokoló

Fotó: Borfokoló

Fotó: Borfokoló

Fotó: Borfokoló
 
Megkóstoltuk mind a négy Cava-t. Nekem speciel a Pere Ventura Reserva tétel ízlett. Élesztős illat jegyek, ízében frissesség.



Tóth Ferenc pincészet (Eger)

 

 A Tóth Ferenc Pincészetet bátran nevezhetjük családi borászatnak, hiszen a borász család öreg és fiatal tagjai generációk révén nap mint nap megszállottan dolgoznak, hogy elősegítsék a pincészet és az egri borok jó hírnevét.

 
Fotó: Borfokoló

Fotó: Borfokoló


Fotó: Borfokoló

 
Az egri csillagra és a kadarka sillerre esett a választásunk. 
 
Az egri csillag 5 szőlőfajta házasításával született. Hárslevelű, királyleányka, leányka, olaszrizling és ottonel muskotály.

Szalmasárga, aranybahajló szín. Megpörgetve a pohárban eléggé viszkózus a mozgása.  Illatában citrusosság, a fahordós érlelésnek köszönhetően kissé mézes-vaníliáscukros. Jó sav.

A kadarka siller karmazsin színű gyümölcsös, fűszeres, szép savkarakterrel rendelkező könnyed, friss bor. 
 
A tavalyi Gettogether-en és a Budavári Borfesztiválon még csak a bemutatkozott az új egri palack, most viszont már kóstolhatóvá vált egy 2016-os Bikavér, mely ebbe az ikonikus palackba került. 



Ezen tételek megkóstolása utána kis szünetet tartottunk és betértünk a Patricius épületébe nézelődni.

Fotó: Borfokoló

A pincébe vezető lépcsősor.

Az Esszenciákat igazi kincsként őrzik.



Csányi Pincészet (Villány)

 

A Csányi Pincészet Villány város külterületén található, amelynek elődje, a Chateau Teleki Pincészet Teleki Zsigmond hozta létre 1881-ben.

Fotó: Borfokoló

Fotó: Borfokoló

Fotó: Borfokoló
Megkóstoltuk a Csányi tradíció 1881 pinot noir rosé brut 2016-os tételét. Halvány barack szín, apró gyöngyözéssel. Illata őszibarack, kis élesztősség érezhető, némi citrusosság. Ízében friss, vibráló savtartalom, élénkség, gyümölcsös. Lassan, élvezettel kortyoltuk.
 
 
 
 
Itt ismét rövid szünetet tartottunk a kóstolásban és közben megnéztük a Patricius borház mintaszőlősét és gyönyörködtünk a panorámában. 


Fotó: Borfokoló

Fotó: Borfokoló

Tokaji szőlők

A tokaji szőlők és a szőlőhegy

Fotó: Borfokoló




Borbély Családi Pincészet

 

Egy család, két generáció A Borbély Family Winery valóban olyan borászat, amelynek feladataiban az egész család részt vesz: Gyula alapítója és felesége, Gabriella, valamint Tamás és Diána által képviselt második generáció egyaránt.
 

Fotó: Borfokoló

A Kéknyelűt kóstoltuk meg. Bazaltos mineralitás, ami jellemzi ezt a bort. Valamint a tölgyfa hordó adja meg a karakterét.
 


Lajvér Borbirtok (Szekszárd)


26 hektár, 4 telek, 30 terasz. A birtok tervezésénél különösen fontos szempont volt a természeti adottságok tiszteletben tartása és azokhoz való alkalmazkodás, hogy a birtok a lehető legharmonikusabban illeszkedjen a környezetébe.

Fotó: Borfokoló
Mivel Tokajon vagyunk és ugyebár Tokaj kizárólag fehérboros vidék így nem is kóstolhattunk volna mást mint egy fehér kékfrankost! 
Az Incognito névre keresztelt tétel ugyanis kékfrankos szőlőfajtából készült.
Illatban könnyed, légies. Ízében málna, barack, kis krémesség, friss meggy. Van benne energia, tisztaság, kedvesség és finesz. Ebből tudjuk, tényleg kékfrankos.
 
 
 

Zsirai Pincészet (Mád)


 A borászat 2005-ben alapult. A Tokaj régióban 15 hektáron gazdálkodnak. A központ Mádon található, Tokaj szívében.

 

Fotó: Borfokoló
 
A megkóstolt tételek közül két tételt emelnék ki.

Tokaji Hárslevelű: Közepes arany szín. Illatban hársvirág, barackos és citrusos jegyekkel. Ízében igazán üdítő. Ropogós savasság, gyümölcsösség. Ásványos.
 
Tokaji Fordítás: Az aszú bogyók második macerálásából készült borkülönlegesség. 4 ’puttonyos’ Tokaji Aszú felépítése és jellege van. Azonban könnyebb, mint egy aszú. A gyümölcsösség mellett szilárd savtartalma tökéletes egyensúlyban van a maradék cukorral.



Sanzon Tokaj

 

Erdőbénye, 3ha, biodinamikus művelés, egyedi kis palackszámú tételek – röviden jellemezve a SanzonTokaj. 
 
Fotó: Borfokoló

 

A friss habzóbor kedves pezsgésével kellemesen hűsített.

 

 

 

Babarczi Szőlőbirtok és Pince (Pannonhalma)

 

 A Babarczi Szőlőskert és Borospince egy családi tulajdonban lévő borászat, amelyet jelenleg a második generáció irányít.
 

Fotó: Borfokoló
Fotó: Borfokoló
 
A Pannonhalmi Chardonnay 2018-as tétel Illatában és ízében is frissességet, gyümölcsösséget sugall, de emellett a karakteres, minerális jegyek is jelen vannak. A körte, alma és virágos jegyek szép savérzettel párosulnak.

 

 

 

Paulus Molnár Borház (Mór) 

 

130 hektár újonnan telepített szőlővel rendelkezik a varázslatosan gyönyörű, festői Vértes-hegység lábánál. 

Fotó: Borfokoló
 
 
A Sauvignon Blanc izgalmas, fűszeres, virágzó fákra emlékeztet. Élénk, lédús frissitő.
A Gold Ezerjo zöld almás, körtés illatával és élénk savával bájos mediterrán érzetű tétel.
Valamint megkóstoltuk a világon első Generosa fajtából készült pezsgőt is. A borászati módszer "Asti módszer" néven ismert. Mind illatában, mind ízében a fjata minden jegyét megmutatja - virágos és szőlős, élénk savassággal. 



 Sauska (Villány és Tokaj)

 

 A Sauska egy családi tulajdonban lévő és üzemeltetett pincészet, amelynek szőlőültetvényei vannak Tokajban (ÉK-Magyarország) és Villanyban (DNy-Magyarország).


Fotó: Borfokoló

Fotó: Borfokoló

Fotó: Borfokoló

Itt a rosé Brut pezsgőre esett a választás. Igazán gyümölcsös, frissítőként hatott ebben a késő délutáni nyári melegben.
 
 

Koch Borászat (Hajós-Baja)

 

 A Koch Pincészet generációk óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és bortermeléssel.
A modern borászatot 140 ha-ban kezelik, 27 fajta bort állít elő és évente 800 000 palackot ad el.
Mi remekül töltöttük az időt, ők pedig remekül töltötték a tételeket.
 
Fotó: Borfokoló

Megkóstoltuk a Chardonnay brut pezsgőt, amely kirobbanó frissességével és zamatával képes ünnepivé varázsolni a pillanatot.



A pillanatra pedig nem is kellett soká várni, hiszen már csoportosult a közönség, ugyanis kezdődött a várva-várt díjátadó.

 
A Hungarianwines.eu tavalyelőtt szervezte meg először a Hungarian WebWineWriting versenyt angol és magyar nyelven, akkor 46 cikk érkezett, főleg hazaiak. A tavalyira már 57 írást neveztek, idén pedig 61 versenyző pályázott. Köztük én is beneveztem, mind három kategóriában indultam. 
 
 
Németh Ági a HungarianWines alapítója
 
 

A győztesek

– A Cabernet Franc kategória támogatója a Villányi borvidék volt, melynek képviseletében a díjakat Hendinger Zsófia villányi borúti menedzser adta át. 

A kategória győztese a közönség szavazatai alapján Jakab Tamás, a Pécsi Borozó szerzője lett. Valamint Julia Scavo, Románia bajnok-sommelier-je.

Fotó: Pécsi borozó

Julia Scavo és Jakab Tamás nyereménye egy-egy 3 napos bortúra a villányi borászatok jóvoltából.

– A Csúcsmodern és tájba simul – azaz építészeti – kategória támogatója a szekszárdi Lajver Borbirtok volt, amelynek brand managere, Tóth Tímea is részt vett a zsűri munkájában, ő adta át a díjakat is. 

A győztes Fürdős Zsanett lett, az Építészfórum szerzője, míg az angol nyelvű győztes Paul Caputo, a Vinorandum blog tulajdonosa. A győztesek nyereménye egy felejthetetlen éjszaka a csúcsmodern Lajver Borbirtokon.

Fotó: Pécsi borozó

– A Tokaj friss szemmel kategória támogatója a Grand Tokaj borászat volt. A pincészet exportigazgatója, Farkas Erzsébet is részt vett a zsűri munkájában, ő adta át a díjakat. 

A győztesek: Vargha Márk, a Borsmenta szerzője, illetve Sebastian Giraldo, a Taste Hungary szerzője és sommelier-je – ők vehették a Grand Tokaj utalványát egy exkluzív pincelátogatásra és kóstolóra.

  


 
A Magyar Turisztikai Ügynökség az elmúlt évben elindította a bor.hu oldalt, hogy ezzel is népszerűsítse a hazai borokat és a borturizmust. A bor.hu gazdái Gál Zsombor vezetésével átolvasták az összes beérkezett cikket, és azt a két írást díjazták, amelyek leginkább kedvet csinálnak egy-egy hazai borvidék felfedezéséhez. 
 
 
 
 
Nagyon örültem, mikor megtudtam, hogy én voltam az egyik aki megnyertem a különdíjat, egy három tételes borválogatás Szekszárd (Takler Bikavér), Villány (Bock Merlot) és Tokaj borvidékéről (Béres 5 puttonyos Aszú). 
 
A másik különdíjazott David Harker lett (Newcastle Wine School) az Egyesült Királyságból.
 

 
Köszönöm, nagyon örülök a díjnak! :)

A díjat Ladomérszky László, a Tokaj Tourinform iroda vezetője adta át nekem.


 
Nyereményem :)
Az angol nyelvű szerzők közül Julia Scavo kapta a legtöbb szavazatot (669-et), ezért jutalma az a négynapos magyarországi study tour, amely le is zajlott, s része volt a tokaji díjátadó.  
Jakab Tamás pedig a magyar nyelvű szerzők közül gyűjtötte a legtöbb szavazatot (1056-ot)! Ezzel ő nyerte meg a spanyol utat, amelynek időpontja Spanyolország járványügyi besorolása miatt egyelőre bizonytalan (valószínűleg 2021 februárjában kerül rá sor).
 
Az utolsó különdíj annak az embernek állít emléket, aki tavalyelőtt váratlanul itt hagyott minket – Sánta Zoltán borszakírónak. Nála precízebben író és szélesebb műveltségű borszakíró aligha létezett. Az ő emlékére alapított díjat Török Péter Ybl-díjas és Prima Primissima-díjas tájépítész. A 2020-as Sánta Zoltán Emlékdíjat Geri Ádám, a Borászportál.hu szerzője kapta. 
 
Na, de ezzel még koránt sem ért véget a díjátadó ünnepség. Ugyanis idén a költő lelkületű borkedvelők, ha akartak vereset is írhattak: a vendégek maximum 8 soros költeményekben fejezhették ki rajongásukat kedvenc borvidékük iránt. A műveket három költő-szövegíró, Kemény Gabriella (Zsebuniverzum), Kardos-Horváth János (Kaukázus együttes) és Jacsó Pál bírálta, a győztes versek szerzői pedig dr. Fazekas Réka, Maróthy Csaba és Silye Sándor lett.

 

 

A jó hangulatú díjátadó végeztével eléggé megéheztünk, így felkerestük a Kisfalucska Guest House-t, ahol megkóstoltuk a kamra javát és egy finom mangalica kolbászos lecsót. 
Az est megkoronázására pedig egy finom csokis tortát választottunk. 

Kamra java bőségtál

Mangalica kolbászos lecsó

Minden mentes csokitorta

A vörösborokat úgy döntöttünk, hogy már nem kezdjük el megkóstolgatni, valamint a díjátadó után standot építő pécsi pop up fiúk szortimentjét sem volt már ingerenciáank felkeresni. Így inkább csak víz kóstolás következett és ejtőzés.


Csatasorban a vörös tételek            Fotó: Borfokoló   

És te készen állsz?  :)        Fotó: Borfokoló
 
"Pop-up" kóstoló a Pécsi borvidékről Szabó Zoltán és Horváth Zoltán (Planina) boraival.
 
Fotó: Borfokoló

Köszönjük Németh Ágnesnek és Dobos Tamásnak a szervezést!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...