Összes oldalmegjelenítés

2020. szeptember 18., péntek

A bor, amit a löszről neveztek el - Vida Borbirtok sajtóközlemény - 2020.09.18

 "A bor, amit a löszről neveztek el..."

 



A szekszárdi Vida Borbirtok szeptemberben mutatja be vörösborát, amellyel a borvidék meghatározó talajtípusára, a löszre irányítja a figyelmet. A Vida család azért erről a talajról nevezte el legújabb házasítását, mert az döntő hatással van a szekszárdi borok stílusára.

 A nemzetközi borvilágban általánosan elfogadottnak számít, hogy egy bor jellegét legerősebben azok a körülmények befolyásolják, amelyek a szőlőt fejlődése, érése során körbeveszik. A terület mikroklímája, a domborzati viszonyok és a talaj a legfontosabbak a természeti adottságok közül, amelyek így a borok, a borászat és végső soron a borvidék stílusát is meghatározzák.

A lösz a világ több kiemelkedő bortermő területén fontos talajtípusnak számít. Ilyen a francia Rhône-völgy, a német Rajna partjának több borvidéke, az osztrák Wagram, az új-zélandi Central Otago és a Szekszárdi borvidék is. 

 

 

A lösz egy laza szerkezetű talajtípus, ennek köszönhetően a szivacshoz hasonló vízmegkötő tulajdonságokkal rendelkezik. Az elraktározott nedvességet folyamatosan adja vissza a környezetének, így javítva a szőlő vízellátottságát. Ugyancsak a kevésbé kötött felépítésnek köszönhető, hogy az átlagosnál nagyobb a talaj levegőtartalma, ez pedig növeli a talajéletet és erősíti a szőlő gyökereit.

A szakértők szerint a lösztalajról származó borok közös jellemzője a kifejező, gyümölcsös-virágos aromatika, a kerek savak és tanninok, valamint hogy komoly borokként sem igényelnek különösen hosszú érlelést, már fiatalabb korukban is jól fogyaszthatóak.

 

 

„Évekkel ezelőtt állítottuk tudatosan is munkánk középpontjába, hogy olyan elegáns és kedves borokat készítsünk, amelyek Szekszárd völgyeinek adottságait a legjobban kifejezik. Mindennek alapját pedig a lösztalaj adja. Így amikor összeházasítottuk új, prémium cuvée-nket, úgy döntöttünk, a névválasztással szeretnénk ennek még nagyobb hangsúlyt adni” – mondta el ifjabb Vida Péter, aki a pincészet portfóliójáért is felel.

A komoly, házasított vörösborral a pincészet elsősorban a gasztronómiai partnereknél és a szakkereskedésekben szeretne jelen lenni. Úgy vélik, ez a bor is segíti majd őket a tavaly lezajló arculatváltás szerves folytatásaként a szekszárdi borok megismertetésben, történetük elmesélésében. A Lösz pedig fontos szereplő ebben a történetben. „Nem tudom, miért, de gyerekkorom óta a földhöz, a terra benedictához vonzódom. Sokszor veszem észre magam azon, hogy egyszerűen jóleső érzés kézzel morzsolgatni” – árul el egy személyes motivációt is a bor kapcsán idősebb Vida Péter, a pincészet alapítója, borásza.

 

 

 

A wine named after loess

The Szekszárd based Vida Winery is launching a new red in September that highlights the main soil type of the region, loess. The reason why the Vida Family decided to name their wine after loess is because it has a major influence on the style of Szekszárd wines.

In the world of wine it is a widely accepted view that the character of a wine is strongly determined by the conditions the grapes are exposed to during their growth and ripening process. A region’s microclimate, topography and the composition of its soil are the most important factors in determining the style of a wine, a winery and overall that of a wine region.

Loess is an important soil type in many leading wine regions of the world. It is the major soil type of the Rhône Valley in France, several regions along the Rhein in Germany, Wagram in Austria, Central Otago in New-Zeland and of course Szekszárd in Hungary. 

Loess is a loosely packed soil type, therefore its water retention capacity resembles that of sponges. Stored water is gradually released which is a benefit for vine plants. Because of its loosely packed nature the amount of air it contains is relatively high and that is vital for healthy soil life and great for vine roots.

Experts claim that wines coming from loess soils are typically expressive with fruity, floral aromas, round acidity and tannins. They don’t need particularly long ageing, even the more serious, weightier wines give full pleasure at a relatively young age.

„It’s been a few years now that we decided to concentrate our efforts on producing wines which are elegant and inviting and at the same time authentic expressions of the terroirs in the Szekszárd valleys. All this is based on loess. So having completed the blending of our new top red we made the decision to honour loess in the name as well”, said Péter Vida Jr. who is in charge of the winery’s product range.

This classy red blend is mainly aimed at restaurants and specialized wine retailers. The Vida Family believes that this new wine is a follow-up to last year’s image update and will assist in popularizing Szekszárd wines and telling their story. ’Lösz’ is an important milestone in this story. „I don’t know why but ever since my childhood I’ve been attracted to soil, to terra benedicta. I have often noticed that for some reason I simply enjoy crumbling soil”, said Péter Vida Sr., the founder and winemaker of the winery hinting at a personal motivation in connection with the new wine.

 

A cikk, a Wineglass Communication sajtóanyaga alapján készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...