Fotó: Dancsecs Ferenc |
Ismerd meg a tokaji aszút! – 5 dolog, amit nem tudtál róla
Vannak dolgok, amelyeket természetesnek veszünk, mert amennyire vissza tudunk emlékezni, mindig is tudtunk a létezésükről. A tokaji aszú sokaknak ilyen magától értetődő és ezért kevésbé érdekes borkategória. Pedig több szempontból is egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyeket így az ünnepek előtt érdemes is megismerni.
A Tokaji borvidék egyedisége
A tokaji aszú nem jöhetne létre, ha nem lenne a borvidéknek olyan speciális mikroklímája és földrajzi jellemzői, melyek megteremtik ennek lehetőségét. Ahogy a Bodrog és a Tisza folyók átszelik a térséget, az őszi reggelek mesebeli párába burkolják a borvidéket. Ez és a napközbeni száraz idő segít abban, hogy a Botrytis cinerea nevű nemespenész-gomba megtelepedjen az egészséges és érett szőlőszemeken, és beinduljon az aszúsodás folyamata. Ha csak egy nincs a helyén ezekből az alkotóelemekből, aszú szempontjából máris búcsút mondhatunk annak az évjáratnak.
Kézi szüret a köbön
Igen, sok helyen szüretelnek kézzel, azonban az aszúszüret nehézsége mégis kiemelkedik a többi közül. Mivel a fürtökön belül nem egyenletes az aszúsodás, ezért az aszús szemeket folyamatosan szüretelik. Képzeljük el, ahogy a hideg, fagyos novemberi reggeleken a szőlőfürtökről egyenként kell kiválogatni és kicsipegetni az értékes aszúszemeket, a cukor már odafagyott a kezünkre, és végig koncentrálni kell arra, nehogy rothadt vagy illós szemek kerüljenek a vödrökbe, tönkretéve ezzel az egész napi munkát. Egy tapasztalt aszúszedő is csak 6-7 kiló aszúszemet tud egy nap gyűjteni, így érthető miért hatalmas érték az ő tapasztalatuk.
Fotó: Dancsecs Ferenc |
Aszú Day
Szeretünk ünnepelni. Az ünnepek fontos tradíciókká, családi hagyományokká válnak, amik folytonosságot visznek az életünkbe. A legkülönfélébb dolgokat lehet ünnepelni, legyen az egy személyes évforduló, mint a születésnap, vagy sok millió ember közös ünnepe, a karácsony. A tokaji aszú a maga nagyszerűségében és egyediségében szintén megérdemli, hogy legyen egy saját napja. Minden év december 10-én tartják az Aszú Day-t, ráadásul nemcsak Magyarországon, hanem szerte a világon. Legyünk rá büszkék, és nyissunk ki egy palack aszút ezen a napon!
Lépjünk ki a gasztro-komfortzónánkból
Magas maradékcukor-tartalmával a tokaji aszú kiváló desszertbor, sőt magát az étkezés végi édességet is kiválthatja. Azonban egy aszú sokkal többrétűbb annál, mint hogy csak édesség mellé kínáljuk. A kacsa- vagy libamáj vagy a sós, karakteres ízű kéksajt is egy klasszikus páros. Ha gyümölcsökkel készítjük a csirkét, kacsát vagy fácánt, akkor érdemes kipróbálni mellé egy pohár aszút, de még az édes tónusú zöldségekkel – mint a sütőtök, az édesburgonya vagy sárgarépa – is szépen harmonizál. Az ázsiaiak pedig nemhiába szeretik annyira az aszút, az ő konyhájuk csípős-édes fogásaihoz is remekül passzol.
Fotó: Dancsecs Ferenc |
Az aszú több, mint csak egy édes bor
Mindenkinek vannak kedvenc szőlőfajtái, borstílusai, és pincészetei. Ha valakinek ez a száraz bort jelenti, akkor lehet, hogy eleve ódzkodik az édestől. Jó tudni azonban, hogy a tokaji aszú több mint egy egyszerű édes bor. A világ legjobbjai között számon tartott aszú képes megmutatni a Tokaji borvidék különleges adottságait és azt az évszázadokkal ezelőtt kifejlesztett egyedi technológiát, amit ebben a formában sehol máshol nem alkalmaznak a világon. Rendkívül komplex aromavilága, a magas maradékcukor-tartalmat egyensúlyban tartó eleven savszerkezete és az, hogy megfelelő körülmények között extrém ideig eltartható – gondoljunk akár az 1956-os aszúkra, de volt, aki 1848-ból is kóstolt! –, mind unikális borélménnyé teszik. Ne féljünk felfedezni a nagyszerűségét!
Ha az ünnepek alatt tokaji aszú kerül a poharadba, használd a #KoccintsAszuval hashtaget, hogy megoszthasd az élményt.
-
Learn About Tokaj Aszú – 5 Things You Never Knew
There are things one tends to take for granted because as long as you can remember you have always known about them. For many, Tokaj aszú is such a self-evident and therefore less interesting wine category. Actually, it is a unique wine in many respects and with Christmas fast approaching it may be well worth to take a look at what makes it special.
The unique character of the Tokaj wine region
Without the special microclimate and geographical features of the wine region Tokaj aszú could not have come into existence. With two rivers, Bodrog and Tisza running through the region, autumn mornings in Tokaj are shrouded in mist. Morning fog followed by dry weather during the day is conducive to the development of Botrytis cinerea, a.k.a. noble rot which then pierces the skins of healthy and ripe grapes thus initiating the process of „aszúsodás”. The lack of just one of these factors is enough to render a vintage fruitless as far as aszú production is concerned.
Hand picking squared
Harvesting by hand in itself is not that unusual but aszú harvesting is on a totally different level. The emergence of aszú berries within the bunches is uneven and is spread over a longer period therefore picking aszú berries is a long term project. Just imagine what it’s like on freezing cold November mornings to select and pick the treasured aszú berries one by one from the bunches with the sugary juice freezing over your skin. And all the while you have to focus not to pick and put any rotten or vinegary berries in the baskets because they might spoil your whole day’s work. Even the most experienced workers can’t pick more than 6-7 kilograms a day, so you can imagine how precious their skills are.
Aszú Day
We all love to celebrate. Celebrations grow into traditions, provide causes for family occasions to sustain continuity in our lives. Many things can be celebrated, private anniversaries, birthdays just as well as festive occasions celebrated by millions like Christmas. Tokaj aszú, this fabulous and extraordinary wine deserves its own special day. Aszú Day is celebrated on the 10th of December each year not just in its homeland but all over the world. It’s something we can be proud of, so let’s celebrate by opening a bottle of aszú on this day!
Step outside your gastro comfort zone
With its high residual sugar content Tokaj aszú is an excellent dessert wine, and actually it can even function as a dessert in itself at the end of meals. But there is so much more to aszú then just accompanying confections. Classical food matches include foie gras or strong, savoury cheeses like Stilton or Roquefort. Any chicken, duck or pheasant dish made with some fruit is likely to work well with aszús and even sweet toned vegetables – like squash, sweet potatoes or carrots – are good matches. No wonder that aszú is so popular in Asia, as it is taylor-made to accompany their sweet and spicy dishes.
Aszú is more than just a sweet wine
We all have our favourite grape varieties, wine styles and wineries. If you prefer dry wines then maybe you’re not too keen on sweet wines. However it’s worth pointing out that aszú is more than just a sweet wine. One of the truly great wines of the world, aszú expresses the special terroir of the Tokaj wine region and also the unique technology developed centuries ago which is not practiced in any other part of the world. The incredible complexity of its aromas, the vibrant acidity that counterpoints the high residual sugar and, when kept under the right conditions, its extreme longevity – one only has to think of the exquisite 1956 aszús, and some people have even tasted aszús from 1848 – all make for an unforgettable wine experience. Don’t shy away from discovering its greatness!
If you open a bottle of aszú during the festive period, use the hashtag #KoccintsAszuval to share the experience.
A cikk a Wineglass Communication sajtóközleménye alapján készült!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése