Összes oldalmegjelenítés

2021. február 15., hétfő

Furmint Február - 2021.02.15

 


 

2009 óta létezik a Furmint Február mint fogalom a magyar borász köztudatban. Kézdy Dániel fejében született meg az eseménysorozat ötlete.

 

A furmint a legfontosabb fehér szőlőnk.

Hogy miért a furmint az egyik legfontosabb fehér szőlőnk? Ma már talán nem szükséges magyarázni. A fajta adottságait tekintve ugyanis a legjobbak között van világviszonylatban is.

 

Tőkéje erős növekedésű, levele fűrészesen fogazott szélű. Fürtje közepesen nagy, bogyói gömbölyűek. Készültek már belőle komoly dűlős borok Tokajban, de a száraz tokaji is egyre inkább elfogadott. 

Kiváló savmegtartó képességgel rendelkezik. Így a belőle készült bor is magas savtartalmáról híres. Pontosan ez adja utánozhatatlan karakterét, azt a fineszt, amit a legszebb száraz furmintokban is érezhetünk. Jó cukorgyűjtő képessége miatt a szárazon iskolázott furmint is magasabb alkoholtartalmú. Későn érik, a borvidék édes borainak meghatározó fajtája már évszázadok óta, de frissességének és mineralitásának köszönhetően egyre kedveltebb az ebből készült száraz bor is. A bornak citrusosságot, dinamizmust és savkaraktert ad. Házasítások fontos szereplője.

 


 Az idők során volt rá alkalom, hogy jobban megismerjük a fajtát, egyre több borvidéken foglalkoznak vele, több stílusban készítik, így mostanra egyre inkább körvonalazódik, hogy milyen irányba fejlődhet tovább.   

A fajta semleges karakterű, így jól közvetíti a termőterület sajátosságait, ez pedig a nemzetközi borvilágban értékes tulajdonság. Szép savszerkezete jól érlelhető borokat ad, ami egyrészt egy lehetőség, másrészt feladat a borásznak, hiszen sok fogyasztó a lágyabb könnyen iható borokat keresi. 

Ha a furmint sikeres szeretne lenni, akkor figyelembe kell venni a nemzetközi trendeket, ahol a gyümölcsösség, a feszesség és a könnyen értelmezhetőség az elvárt: zamatos, vibráló savú borokat keresnek, visszafogott alkoholtartalom mellett. Összetett a feladat, hiszen úgy kell karakteres és egyedi stílusú borokat készíteni, hogy közben mindezt szem előtt tartják. 


Idén februárban szenteljetek több időt ezen fajta megismerésének és fogyasszatok minél több finom furmint tételt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...