Összes oldalmegjelenítés

2021. március 17., szerda

10 éve mutatkozott be az egri csillag - 2021.03.17 Sajtóközlemény

 

Fotó: Busák Attila


10 éve mutatkozott be az egri csillag

Egy évtizeddel ezelőtt útkeresésben volt az Egri borvidék. Az egri bikavér biztos pontnak számított a vörösborok mezőnyében, ennek keresték a fehér párját.

Egerben a szőlők sokszínűségének köszönhetően a házasítások készítése régi hagyományokra tekint vissza. A borvidéken nincs egy kiemelt fehérszőlő-fajta, ami önmagában, területileg és mennyiségileg is meghatározó lenne, viszont az ültetvények közel 45%-án fehér fajtákat művelnek. Ebből adódott a felvetés, hogy a legemblematikusabb boruk, az egri bikavér mintájára egy házasított egri fehérbort kellene a pincészeteknek készíteni, méghozzá közös márkanév alatt.

Az – addig főként vörösborairól ismert – Egri borvidékről így tehát 2011-ben kóstolhatták a borkedvelők az egri csillagok első évjáratait. A kezdetekkor tíz pincészet csatlakozott, majd az egymást követő években ez a szám fokozatosan nőtt, és ma már legalább 25 birtok egri csillag borai közül válogathatnak a fogyasztók.

Az egri csillag minimum négyféle szőlőfajtából álló házasítás, amelynek legalább a felét Kárpát-medencei fajták teszik ki. Három kategóriát különböztethetünk meg: a classicus, a superior és a grand superior, mind száraz borok. A classicus általában friss, üde, intenzív gyümölcs- és virágaromákat lehet érezni benne. A superior már egy koncentráltabb, hordós érlelést kapó tétel, a grand superior pedig attól lesz igazán izgalmas, hogy minden belekerült szőlő egy dűlőről származik.

Eltelt egy évtized, és ezalatt megismerték a bort, ami a magyar közösségi bormárkák közül az egyik legsikeresebb lett. „A következő időszak kihívása a csillag stílusának csiszolása, egységesítése lesz – mondja Gál Tibor borász. – Meg kell néznünk, hogy melyik palackok a legsikeresebbek, és az min múlik. Az aromatikán, a szerkezeten vagy a kommunikáción, és ahhoz kell igazítani a többit.”

Évi egymillió palackig jutott az eltelt 10 év alatt az egri csillag, amiből így meghatározó szegmens vált a borpiacon. A mennyiség és a három kategória miatt széles körű a vásárlói rétege, egyaránt megtalálhatók a nagy áruházak polcain, a prémium borfogyasztók pedig a borbárok, vezető éttermek itallapjain is találkozhatnak velük.

A classicus egri csillagok tökéletesek egy hétköznap estére, egy házibuliba vagy fesztiválra, a superior és a grand superior palackok pedig már képesek komoly borélményt nyújtani, magukban vagy egy jól megválasztott ételpárosítással együtt. Elérkezett a tavasz, és mostantól kóstolhatók a legújabb egri csillagok.

 

-

 

10 years of Egri Csillag

A decade ago the Eger wine region was looking for new ways to express its identity. Egri Bikavér has long been established as a leading brand among Hungarian reds but its white counterpart was missing.

Eger as a wine region is characterized by a rich diversity of varieties so the tradition of blending goes back to centuries. There is no single white variety that could be considered dominant either in terms of acreage or production volume, nevertheless almost 45% of the area under vine is dedicated to white varieties. With this in mind it was clear that local winemakers should create a white counterpart to the iconic Egri Bikavér, a white blend marketed under a common brand name.

The first vintage of Egri Csillag was made in 2011 to the delight of wine lovers who until then considered Eger as a predominantly red wine region. Initially ten wineries launched whites with the name Egri Csillag, since then the number of participating wineries has steadily increased and today there are more than 25 different Egri Csillags available.

Egri csillag is a blend of at least four varieties, and at least half of the varieties must be indigenous to the Carpathian Basin. There are three categories: classicus, superior and grand superior, all of them dry. Classicus is a light, crispy wine with intense fruit and floral aromas. Wines in the superior category show more concentration and receive barrel ageing. With grand superior wines there is an exciting extra dimension: all the grapes come from a single vineyard.

A decade has passed, customers have learnt to love the wines and today Egri Csillag is one of the most successful regional brands. „The next challenge lying ahead is to refine the style and to improve cohesion among Csillag wines”, says Tibor Gál, winemaker. „We have to identify the most successful wines and find out what makes them successful. Is it the aromatics, the structure or the communications? Then use these findings as guidelines for all the others.”

With an annual production of one million bottles Egri Csillag is one of the market leaders today. Thanks to the volume and the three categories a wide range of customers buy the wines. You can find them in supermarkets, but also in wine bars and top restaurants frequented by wine connoisseurs.

Egri Csillag classicus is a perfect everyday wine, one that you can also enjoy in a party or at a festival, the superior and grand superior bottlings will give you a more profound experience either consumed on their own or as an accompaniment to selected dishes. Spring is has come and the new vintage of Egri Csillags is here to lighten up your days.

 

A cikk, a Wineglass Communication sajtóanyaga alapján készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...