Összes oldalmegjelenítés

2021. június 15., kedd

Vulkanikus föld egyedi kincsei - 2021.06.15

 „A somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.”

Hamvas Béla



A Somló (területe 830 hektár) hegy Magyarország észak-nyugati részén fekszik. Magányosan emelkedik ki a Kisalföldből a Bakony lábánál. 

Somló az egyik legizgalmasabb magyar termőhely



Legkisebb történelmi borvidékünk, a Somlói borvidék része és névadója. Nagyon szeles vidék, emiatt mérsékelten meleg, bár napfényben gazdag. A lejtők miatt kedvező a besugárzás.

Somló 431 méter magas vulkáni tanúhegy.
A hegy a középkor óta egyik leghíresebb borvidékünk, híre egykoron Tokajjal vetekedett. Méltóságteljes alakja megragadja az őt megpillantó embert, elgondolkodtatja, megállásra készteti. Vulkanikus talaja, jó mikroklímája adja különlegesen száraz, extraszáraz borait. Déli, napsütötte oldala termi a legjobb somlait. 

A somlói bor, mely kizárólag fehér szőlőből készülhet, Magyarország határain túl napjainkban gyakorlatilag ismeretlen, viszont a hazai borfogyasztók körében töretlenül előkelő helyen tartják számon.

Legrégebbi szőlőfajták amelyek a Somlón teremtek: furmint, sárfehér, budai zöld, juhfark

A kitűnő adottságaiból és hozzáértő, gondos gazdái munkájából születő zamatos bor híres volt már a múltban is. A somlainak gyógyhatást és "fiúszületést" tulajdonított a hagyomány és az orvostudomány.

 

Somló talaja, fekvése és mikroklímája egyedülálló ízvilágú borokat produkál. A Juhfarkban különösen szépen jelenik meg ez az összetéveszthetetlen, vulkanikus, tüzes karakter.
 

Többek között Viktória királynő, a porosz és a Habsburg uralkodók kedvenc itala volt. Máig a római pápa ünnepi miseborai között van.
 

 A somlói Juhfark háromszorosan is érdekes. Leginkább úgy emlegetik, hogy a nászéjszakák bora. 
 

A Juhfark évszázadokon át Európa-hírű bor volt, és az utóbbi időkben újra komoly sikereket ér el a legnagyobb nemzetközi versenyeken.

 

A Juhfarknak sok arca van, lehet friss, reduktív, lehet maradék cukros, sőt édes, és lehet több évig hordóban tartott, hatalmas testű bor.

 

 Somló hegyén már jó ideje szerveznek bor- és dűlőtúrákat, hogy az arra látogató lelkes borkedvelők még inkább megismerhessék ezt a tájat. Somló hegyét és az ott helyet foglaló pincészeteket.

A dűlőtúrák a hegy Déli, Nyugati és Keleti oldalán kerülnek megrendezésre.


A pincészeteknél megállva az adott pincészet borai közül kóstolhatunk egy-egy tételt. A képen a Kreinbacher Birtok látható.
 

 

A hegyen elterülő számos szőlőültetvény és a páratlan szépségű bazalt orgonák csodás látványként tárulnak elénk.


A hegy hangulata magával ragadó és ezzel együtt a helyben termelt finom borokat kóstolva szinte eufórikus boldogság tölti el az embert.

 
Ezen a helyen lehet csak igazán kikapcsolódni, relaxálni és pihenni, magunk mögött hagyva a nagyvárosi nyüzsgést ha csak egy napra is.

Tornai Pincészet-Somló



Somlónak különös varázsa van. Ezt a varázst pedig minden idelátogató könnyen átélheti csak üljön le az egyik pincészet teraszára, bontson fel egy üveg somlait és feledkezzen bele a táj szépségébe. 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...