Összes oldalmegjelenítés

2021. május 12., szerda

Illatos jövő - 2021.05.12


"A fehér szőlők illatos kishercege"
 
Fotó: Borfokoló

 
2021 nyara. Végre újra szabadnak érezheted magad. 

Kellemes kora nyár este van, a nap lemenőben, egy hűs teraszon üldögélsz és felbontasz egy illatos reduktív Irsai Olivért. Az életed egy olyan pillanata ez, melyre még évek múltán is emlékezni fogsz. 
 
Fotó: Borfokoló

Majd az idő telik, a nap már lement, tücsök ciripelés üti meg a füled és rájössz, hogy a kortyok egyre hosszabbak. Már biztos nem az első palacknál járunk. A kóstolás órákban mérhető. Pedig nem lehet órákig boncolgatni, nem komplex és súlya sincs, egyszerűen csak jól esik. Könnyed, friss, vidám és annyira markánsan virágos és gyümölcsös, hogy még azokat is megfog akik nem igazán rajonganak a borokért.

Ez bizony az illatos borok kategóriája. Egy műfaj, mely megszólít és magával ragad. Könnyed, játékos, harsány és pimasz. Fiatalos lendülete szemtelenül incselkedik veled. Te pedig hagyod magad. Hisz nem is tehetsz mást, de nem is akarsz. Vele te is visszafiatalodsz és kiszabadulsz a megszokott történésekből. Új gondolatokat ébreszt benned. Nem csoda, hogy ezen borok sok költőt, festőt megihlettek. Van bennük egyfajta szabadság melyre most mindenki még inkább vágyik. 

 
Milyen eljárással készülnek ezek a borok?
 
Jellemzően acéltartályban, élesztővel beoltva készítik őket. Elrontani egyszerűen nem lehet őket hiszen gyorsan és irányítottan készülnek. Leginkább a szőlőn áll vagy bukik a történet. Mivel egytől-egyig korán érő fajták, fontos, hogy tökéletes érettségben szüreteljék őket, különben a frissesség elszáll. Viszont ennek a gyorsaságnak és az egyszerű technológiának köszönhetően az illatos fehérborok nem képviselnek túl nagy árkategóriát. Lezárásuk is egyszerűsödött és már alig találni olyan reduktív bort, melyet ne csavarzárral látott volna el a készítője. Hiszen így a bor tovább friss marad és a dugóhibák is elkerülhetőek.



Az Irsai Olivér az utóbbi évtizedek egyik nagy boros közönségsikerévé vált. Pár éve például sokan fogyasztották a rozé borokat, az volt a „mindenki kedvence”. Napjainkban az Irsai Olivér az egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó bor.

Az Irsai Olivér korai fajta

 

Sok legenda kering a névadásról, többek közt, hogy Irsai Olivér mesebeli figura volt, vagy esetleg száz pengőt fizettek az elnevezésért. A ma már Hungarikum szőlőfajtát 1930-ban Kocsis Pál nemesítette Kecskeméten Csabagyöngyéből és Pozsonyi fehérből. Abban az évben született a szakember barátjának fia, Olivér is ezért a nemesítő Irsai M. József iránti tiszteletből nevezte el annak fiáról az új hibridet.

A szőlő kicsi bogyó, közepes, laza fürt.

 


Hogyan írható le egy jó minőségű Irsai Olivér bor kóstolási élménye?

A pohárban megpörgetve egy kellemes, lágy és bársonyos muskotályos illatot érezhetünk. Nem túl parfümös, de pont elég ahhoz, hogy érezzük a muskotályt. Ha közelebbről megvizsgáljuk, láthatjuk, hogy szép, tükröződős szalmasárga színe van. Savaiban lágy, de mégis élénk. Primőr bor, tehát magába foglalja az elsődleges gyümölcsízt, ami az érett boroknál később nincs jelen. Jellemző rá a frissesség, az enyhén élénk, pattogó savak, amit a benne lévő szén-dioxid is segít. Ez a legfontosabb eleme.

 

Mely borvidékek járnak elöl az Irsai Olivér termesztésében és előállításában?

Az Irsai Olivér szőlő termesztésére azok a leginkább megfelelő borvidékek, ahol egy kicsit hidegebb a klíma. Ez a savszerkezet szempontjából fontos. A bornál az illat, a sav és az alkohol az, amire folyamatosan figyelni kell, hiszen ezek eredményezik a kulináris élményt. A Mátra, a Neszmély, továbbá a Balatoni borrégió a legalkalmasabb a termesztésére. Ezeken a területeken hűvösebb van, így másképp viselkednek a savak, a bornak nagyobb savtartalma lesz.

 

 

Az évek során volt szerencsém nem egy Irsai Olivér tételt megkóstolni. A következőkben ezen tételekről írok részletesebben, feltüntetve a borvidéket is.

 

Egri borvidék

Juhász - Irsai Olivér - 2020  (2021-ben kóstoltam)

Intenzív gyümölcsös illat friss, üde ízvilággal.

Fotó: Borfokoló

 

 

Hajós-Bajai borvidék

Koch Borászat - Irsai Olivér - 2020 (2021-ben kóstoltam)

Elegáns, illatában a bodza és a fehér virágok dominálnak. Ízében telt és gyümölcsös. 

Határozott, van saját stílusa. Kirobbanó, de mégis kiegyensúlyozott.

Fotó: Borfokoló



Balatoni borvidék

Skizó - Irsai Olivér - 2019 (2020-ban kóstoltam)

Szőlő és virágillat, ropogós kortyban finom savérzet. Finom gyöngyözés.

Fotó: Borfokoló

 
Kunsági borvidék
 
Frittmann - Irsai Olivér -2019  (2020-ban kóstoltam)
 
Szalmasárga szín, intenzív illat. Virágos, citrusos. Valamint zöldalma és barack töltik meg az orrot. Lendületes, ropogós savak melyet könnyed test és alacsony alkoholtartalom kísér. Az ízvilág tisztán követi az illatot meghatározó aromatikát, a lecsengés zöldfűszeres, lime-os. 
Illatos bor létére igazán remek szomjoltó.

Fotó: Borfokoló

 

 

Ostoros - Irsai Olivér - 2019  (2020-ban kóstoltam)

Friss, illatos (zöldalma és citrusok), ropogós bor a rá jellemző szőlővirág jegyekkel. Élénk, de finom savaival kiválóan alkalmas a mindennapi fogyasztásra.

Fotó: Borfokoló

 
 
Hajós-Bajai borvidék
 
Koch pincészet - Irsai Olivér - 2018  (2019-ben kóstoltam)
 
Virágzó tavaszi rét illatát, szikrázó napsütéses vidámságát, friss gyümölcs roppanó üdeségét zárták a készítők e palackba!

Fotó: Borfokoló

 

 

Irsai Olivér különlegességek 

 

Etyek-Budai borvidék

Haraszthy pincészet - Sir Irsai Olivér - 2017  (2018-ban kóstoltam)

Irsai Olivér, Királyleányka, Chardonnay házasítás
 
Világos citromsárga szín. Bodzás, muskotályos illat, sok fehér mezei virággal. Ízében aroma gazdag, hozza az illatban ígérteket. Lecsengése közepesen hosszú, muskotályos. Könnyed, de jól strukturált korty.
2008 óta készítik ugyanazokból a szőlőfajtákból, de évről-évre változó arányban alkotják a cuvéet. A reduktív házasítás alapja az Irsai Olivér, ami mellett a királyleányka fontos szerepet tölt be a savérzet kialakításában, míg a chardonnay adja a testet. 
 

Fotó: Borfokoló

 

 

Mátrai borvidék

Ákos Pince - Irsai Olivér - 2018 (2021-ben kóstoltam)

 Világos zöldessárga szín jellemzi. Intenzív érett istállós illatú. Érett tétellel van dolgunk. Bár az Irsait frissessége miatt fogyasztják, ez a tétel kifejezetten jól hozza az érett jegyeket. Harmonikus savak, és még mindig ropogós.

Fotó: Borfokoló

 

Mátrai borvidék

Levente szőlőbirtok és pince   

Irsai Olivér 2016 (2019-ben kóstoltam)
Illatos, üde, friss, ropogós. Gyöngyvirág illat.
A készítési eljárásnak köszönhetően eltartható, pedig a fajta jellege miatt általában nem tartható el.
1kg alatti tőketerhelés, 40 éves tőkék.

Fotó: Borfokoló




 

Villányi borvidék

Günzer - Irsai Olivér gyöngyöző

Széndioxiddal dúsított Irsai Olivér. Igazán csábító tétel. Intenzív illattal rendelkezik. Kellően gyümölcsös, friss reduktív. A buborékok még könnyedebbé teszik. Hihetetlenül jól esik meleg napokon egy, két, vagy akár három pohárkával.
Itatja magát. De vigyázzunk! Bár egészen fröccsös hatású – ez nem fröccs.

Fotó: Borfokoló


 Illatos bort választani biztos pont, akár egy étteremben ülve vagy egy nyáresti sütögetés alkalmával. Mert friss és üdítő. Alacsony az alkoholtartalma, jók a savai, csupa gyümölcs és szinte mindenki szereti.
 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...