Az Irsai Olivér az utóbbi évtizedek egyik nagy boros közönségsikerévé vált. Pár éve például sokan fogyasztották a rozé borokat, az volt a „mindenki
kedvence”. Napjainkban az Irsai Olivér az egyik legnagyobb érdeklődésre
számot tartó bor.
Az Irsai Olivér korai fajta |
Sok legenda kering a névadásról, többek közt, hogy Irsai Olivér mesebeli figura volt, vagy esetleg száz pengőt fizettek az elnevezésért. A ma már Hungarikum szőlőfajtát 1930-ban Kocsis Pál nemesítette Kecskeméten Csabagyöngyéből és Pozsonyi fehérből. Abban az évben született a szakember barátjának fia, Olivér is ezért a nemesítő Irsai M. József iránti tiszteletből nevezte el annak fiáról az új hibridet.
A szőlő kicsi bogyó, közepes, laza fürt.
Hogyan írható le egy jó minőségű Irsai Olivér bor kóstolási élménye?
A pohárban megpörgetve egy kellemes, lágy és bársonyos muskotályos illatot érezhetünk. Nem túl parfümös, de pont elég ahhoz, hogy érezzük a muskotályt. Ha közelebbről megvizsgáljuk, láthatjuk, hogy szép, tükröződős szalmasárga színe van. Savaiban lágy, de mégis élénk. Primőr bor, tehát magába foglalja az elsődleges gyümölcsízt, ami az érett boroknál később nincs jelen. Jellemző rá a frissesség, az enyhén élénk, pattogó savak, amit a benne lévő szén-dioxid is segít. Ez a legfontosabb eleme.
Mely borvidékek járnak elöl az Irsai Olivér termesztésében és előállításában?
Az Irsai Olivér szőlő termesztésére azok a leginkább megfelelő borvidékek, ahol egy kicsit hidegebb a klíma. Ez a savszerkezet szempontjából fontos. A bornál az illat, a sav és az alkohol az, amire folyamatosan figyelni kell, hiszen ezek eredményezik a kulináris élményt. A Mátra, a Neszmély, továbbá a Balatoni borrégió a legalkalmasabb a termesztésére. Ezeken a területeken hűvösebb van, így másképp viselkednek a savak, a bornak nagyobb savtartalma lesz.
Az évek során volt szerencsém nem egy Irsai Olivér tételt megkóstolni. A következőkben ezen tételekről írok részletesebben, feltüntetve a borvidéket is.
Egri borvidék
Juhász - Irsai Olivér - 2020 (2021-ben kóstoltam)
Intenzív gyümölcsös illat friss, üde ízvilággal.
Fotó: Borfokoló |
Hajós-Bajai borvidék
Koch Borászat - Irsai Olivér - 2020 (2021-ben kóstoltam)
Elegáns, illatában a bodza és a fehér virágok dominálnak. Ízében telt és gyümölcsös.
Határozott, van saját stílusa. Kirobbanó, de mégis kiegyensúlyozott.
Fotó: Borfokoló |
Balatoni borvidék
Skizó - Irsai Olivér - 2019 (2020-ban kóstoltam)
Szőlő és virágillat, ropogós kortyban finom savérzet. Finom gyöngyözés.
Fotó: Borfokoló |
Ostoros - Irsai Olivér - 2019 (2020-ban kóstoltam)
Friss, illatos (zöldalma és citrusok), ropogós bor a rá jellemző szőlővirág jegyekkel. Élénk, de finom savaival kiválóan alkalmas a mindennapi fogyasztásra.
Fotó: Borfokoló |
Fotó: Borfokoló |
Irsai Olivér különlegességek
Etyek-Budai borvidék
Haraszthy pincészet - Sir Irsai Olivér - 2017 (2018-ban kóstoltam)
Fotó: Borfokoló |
Mátrai borvidék
Ákos Pince - Irsai Olivér - 2018 (2021-ben kóstoltam)
Világos zöldessárga
szín jellemzi. Intenzív érett istállós illatú. Érett tétellel van dolgunk. Bár az Irsait frissessége miatt fogyasztják, ez a tétel kifejezetten jól hozza az érett jegyeket. Harmonikus savak, és még mindig ropogós.
Fotó: Borfokoló |
Mátrai borvidék
Levente szőlőbirtok és pince
Irsai Olivér 2016 (2019-ben kóstoltam)
Illatos, üde, friss, ropogós. Gyöngyvirág illat.
A készítési eljárásnak köszönhetően eltartható, pedig a fajta jellege miatt általában nem tartható el.
1kg alatti tőketerhelés, 40 éves tőkék.
Fotó: Borfokoló |
Villányi borvidék
Günzer - Irsai Olivér gyöngyöző
Széndioxiddal dúsított Irsai Olivér. Igazán csábító tétel. Intenzív illattal rendelkezik. Kellően gyümölcsös, friss reduktív. A buborékok még könnyedebbé teszik. Hihetetlenül
jól esik meleg napokon egy, két, vagy akár három pohárkával.
Itatja magát. De vigyázzunk! Bár egészen fröccsös hatású – ez nem fröccs.
Fotó: Borfokoló |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése