"Ha te azt mondod az Alföldön csak pancsolt bor van, mondok valamit hülye gyerek ott van a Frittmann."
Belga - Boros
Nyáron részt vettem a Duna Borrégió szervezésében megrendezett III. Tóparti pikniken.
A rendezvény célja az Alföldi borok népszerűsítése volt.
Jó lenne minél több ehhez hasonló rendezvény, mert sajnos még manapság is, ha valakit megkérdezünk, hogy milyen borvidéki bort kóstolna nem feltétlenül az Alföldi régiót fogja elsőre megemlíteni. Talán még másodiknak sem. Ugyanis ez a borvidék az elmúlt években a borok megítélése tekintetében igen-igen háttérbe került. Ennek azonban nem kellene így lennie, hiszen ezen régióban is nem egy remek borász tevékenykedik, akit igenis érdemes megismerni és akik számos fantasztikus bort készítenek, melyeket vétek lenne nem megkóstolni.
Az Alföldi borrégiót (Kunsági borvidék, Csongrádi borvidék, Hajós-Baja borvidék) pár éve már Duna Borrégió néven ismerhetjük. Ez az újítás is az új arculat, a borrégióban való könnyebb tájékozódást, a borok, borászatok jobb és könnyebb megismerését segíti.
Hiszen a mai kor embere nem csak leveszi a bolt polcáról a tételt, de meg is akarja ismerni, hol és hogyan készül az a tétel mely később a poharába kerül. Eljönnek személyesen egy-egy pincészethez és közben az alföldi vidéket (pl: Fülöpszállás, Hetényegyháza, Cegléd, Albertirsa, Kiskőrös, Izsák, Császártöltés, Soltvadkert, Borota, Baja) is megismerik.
A következőkben összeállítottam a pikniken kóstolt tételekből egy képzeletbeli kóstoló sort.
Mivel a rendezvényen nem egy nagyszerű tételt sikerült megkóstolnom így a kóstolósort három tételesre állítottam össze a különböző kategóriákban. (Illatos fehér, komolyabb fehér, pezsgő, rosé, vörös és édes tétel)
Alapvető szabály, hogy a kóstolási sorban a könnyed boroktól a testesek felé, a szárazaktól az édesek irányába, a fehérektől a vörösborokig haladunk.
Kezdjük a kóstolást az illatos fajtákkal.
Antal Pincészet - Baja
Irsai Olivér
Színében zöldes-sárga, illatában rendkívül intenzív, virágos- gyümölcsös, izében is ez a gyümölcsösség dominál, főbb jegyei a bodza, a lime, zöldalma.
Szemerey Pince - Császártöltés
Jázmin
Flóra rozé, Cabernet franc rozé, Olaszrizling, Nektár, Jázmin, Sauvignon Blanc, Generosa |
Nagyon nagyon parfümös tétel. Illatában erősen fellelhető a bodza. Könnyed tétel, alkoholérzet nem számottevő. Gömbölyű savai cukorérzetet engednek a borban.
Bergervin - Császártöltés
Száraz Generosa
Ezután következzenek a komolyabb fehérek.
Szentpéteri Borpince - Kiskőrös
Chardonnay
A tétel a francia Chardonnay-k versenyén aranyérmes lett. |
A Chardonnay rendkívül divatos, de ugyanakkor klasszikus jegyeket is mutat. A tételt fahordóban érlelték.
Gedeon Birtok - Izsák
Riesling
A szalmasárga Riesling illata friss, citrusos. Kis hordót kapott, melytől finom petrolos ízjegyek érezhetők. Ízben is friss, gyümölcsös. Komoly tétel.
Vass Borászat - Kiskőrös
Fehér Tramir
Most egy kis pezsgő szünet következik.
Koch Borászat - Borota, Diósviszló
Chardonnay szűretlen pezsgőA 100%-ban Chardonnay-ból készült pezsgő Extra Brut kategóriájú a maradékcukor miatt, de likőrözés nem történt. |
Izgalmas, ízgazdag tétel. Opálos, kis buborékosság figyelhető meg benne. Kortyolgatva friss, pezsdítő. Élesztős, gyümölcsös. Csak és kizárólag az alföldi terroir uralta ízjegyekkel. 100% Alföld! Remélem hamarosan újra kóstolhatom.
Frittmann Borászat - Soltvadkert
Ezerjó pezsgő
Kis
buborékok, citromsárga szín. Illatában elsőre az alma és a körte tűnt
fel nekem, majd a tradicionális élesztős, piskótás, kekszes jegyek is
előjöttek. Közepesen savas és krémes. Ízében visszaköszönnek az
illatjegyek, de kis herbális, grépfrútos zamatok is jönnek. Harmonikus
tétel. Komplex, hosszan tartó lecsengés. Zamatban nagyon gazdag, igazán
finom. Ünnepi tétel.
Gedeon Birtok - Izsák
Extra dry pezsgő
Az extra dry pezsgő zölvelteliniből, sauvignon blanc-ból és cserszegi fűszeresből készült.
Majd pedig rosé tételekkel folytatjuk a kóstolást.
Vass Borászat - Kiskőrös
Ravasz rosé
Ravasz rozé |
Koch Borászat - Borota, Diósviszló
Frisch Rosé
Nagyon tartalmas, ásványos, friss és rendkívül gyümölcsös is. Igazi nyári bor.
Szentpéteri Borpince - Kiskőrös
Néró Rosé
Elérkezve a vörös tételekhez, nézzük az Alföldi pincészetek hogyan készítik a kadarka tételt.
Csanádi Szőlőbirtok - Császártöltés
Kadarka
Kadarka |
Kifejezetten gyümölcsös, epres-málnás illata meggyőzött, hogy jól választottam. Frissítő vörösbor. A korty kifejezetten lágy, tanninszegény, savai viszont nagyon jók. Hosszú, határozottan fanyar lecsengés.
Frittmann Borászat - Soltvadkert
Kadarka
A szőlőfajtára jellemzően halvány gránátszínben tündököl a tétel. Illatában cseresznye, meggy némi fűszerességgel. Ízében könnyed, lendületes. Üde, közepes savval rendelkezik. Az alkohol alacsony, a tanninok jelenléte visszafogott.
Koch Borászat - Borota, Diósviszló
Kadarka
Itt meg egy frisch kadarka bújt meg. :) |
Könnyű, friss gyümölcsös, bársonyos száraz vörösbor.
Végezetül pedig feltétlenül kóstoljuk meg az édes tételeket is.
Szentpéteri Borpince - Kiskőrös
Bella
Íze komplex és különleges, igazi desszertbor.
Birkás Borház - Fülöpszállás
Rajnai rizling Jégbor
Jégbor Rajnai rizling 2013 |
Egy rendkívül gazdag és édes bor. A kisfahordós érlelésnek köszönhetően igazán komplexé, egyedivé vált. A rajnai rizling különösen alkalmas jégbornak. Kandírozott gyümölcsök és mézes ízjegyek érezhetők ebben az édes desszertborban.
Most, hogy a kóstolás végére értünk remélhetőleg már más szemmel nézünk az Alföldi borokra.
Szerencsére manapság egy emelkedő tendencia figyelhető meg, egyre többen keresik kifejezetten az Alföldi borokat.
Mindenképp megismerésre hív a régió, sok izgalmas felfedezésre váró tájjal és borászattal.
Ezért gyertek bátran és ismerjétek meg a Duna Borrégiót. Fedezzétek fel a pincészeteket, kóstoljatok az Aranyhomokon. Ismerjétek meg a Katonatelepen működő Kutatóintézetet, a Hajósi pincefalut, a Csongrádi tájházat vagy a Fülöpházi homokbuckákat, ahol akár úgy is érezhetitek magatokat, mintha valamelyik sivatagban lennétek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése