“Minden bor (...) társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák.”
Hamvas Béla
A Duna Borrégió Borút Egyesület 2019-ben hagyományteremtő szándékkal indította el a Tóparti piknik elnevezésű rendezvényt.
Immáron harmadik alkalommal került megrendezésre az esemény.
Az piknik megrendezéséhez évről-évre a kecskeméti Domb Beach biztosítja a helyszínt. |
Az Egyesület legfőbb célja, hogy a Duna Borrégió területén található borászokat összefogja és a rendezvények által megismertesse a közönséggel a minőségi alföldi borokat, ezáltal visszaállítsa annak megkopott hírnevét.
Egy ilyen rendezvényen a borokra szomjas közönség felszabadultan ismerkedhet a borászokkal és fedezheti fel a borászok által készített finomabbnál finomabb minőségi borokat.
A rendezvény megnyitón dr. Gál József alpolgármester tartott rövid beszédet. |
Gaál József elmondta, hogy Kecskemét térségében nagy múltja van a szőlőtermesztésnek és a borászatnak. Valamint arról is beszélt, hogy a magyar szakemberek tudásának és tapasztalatának köszönhető, hogy a hazai bor világhírűvé vált.
A szabadtéri borkóstolás - mely során minden résztvevő korlátlanul kóstolhatta a
számtalan remek tételt - délután 5 órától 10 óráig tartott.
Az eseményen a Duna Borrégió 13 pincészete plusz 1 vendégpincészet képviseltette magát. |
Minden résztvevő aki a kóstolóra ellátogatott egy Duna borrégió felirattal logózott borospohárból kóstolhatott. |
A továbbiakban pedig következzenek a borászatok. :)
Bergervin - Császártöltés
Berger Gábor és Bergerné dr. Jakab Emese |
A rendezvényre Emese hívott meg, aki azon felül, hogy Gábor jobbkeze, a Duna Borrégió Borút Egyesület elnöke is.
Főbb szőlőfajtáik: Olaszrizling, Generosa, Chardonnay, Kékfrankos, Sauvignon Blanc, Cabernet Franc és Merlot |
A borok közül a Generosa tétellel ismerkedtem meg kicsit közelebbről. Kóstoltam először egy száraz tételt, majd pedig egy édes változatot.
A Generosa-t Bíró Károly és Dr. Hajdú Edit nemesítette 1951-ben Móron. Szülei az ezerjó és a piros tramini.
A száraz Generosa üde, friss érzete remek kezdésnek bizonyult. Aromás, nem túl erőteljes savak, könnyed test. Behízelgő tétel.
Az édes Generosa ezzel szemben nagyon intenzíven édes, barack, citrusos illatok és ízek. Kis karamellával. A savérzet megfelelő.
Szentpéteri Borpince - Kiskőrös
ifj. Szentpéteri Attila és testvére Flóra |
A kóstolható tételek között nem egy tétel már díjat is nyert különböző rangos magyar és külföldi borversenyeken. |
A tétel a francia Chardonnay-k versenyén aranyérmes lett. |
A Néró Rosé-t is megkóstoltam.
Gedeon Birtok - Izsák
Vass Borászat - Kiskőrös
Koch Borászat - Borota, Diósviszló
A 100%-ban Chardonnay-ból készült pezsgő Extra Brut kategóriájú a maradékcukor miatt, de likőrözés nem történt. |
Frittmann Borászat - Soltvadkert
Kis buborékok, citromsárga szín. Illatában elsőre az alma és a körte tűnt fel nekem, majd a tradicionális élesztős, piskótás, kekszes jegyek is előjöttek. Közepesen savas és krémes. Ízében visszaköszönnek az illatjegyek, de kis herbális, grépfrútos zamatok is jönnek. Harmonikus tétel. Komplex, hosszan tartó lecsengés. Zamatban nagyon gazdag, igazán finom. Ünnepi tétel.
Birkás Borház - Fülöpszállás
Bubika – Izsáki Arany Sárfehér Gyöngyözőbor 2019
István Borház - Kiskőrös
Bianca fehér rózsa |
SK Borászat - Tabdi
Megkóstoltam az Attié-D késői szüretelésű tételt. A vicces fantázia név igen találó, hiszen bárki kóstolja magáénak érezheti. Hiszen ez tényleg a tiéd. :)
Csanádi Szőlőbirtok - Császártöltés
A szőlőbirtok egy igazi kóstolósort hozott el a rendezvényre. |
Antal Pincészet - Baja
Havas & Timár Pincészet - Eger
A kézműves pincészet vendégkiállítóként érkezett az eseményre.
A pincészet 1,5 hektár saját szőlőterülettel rendelkezik, azonban az első 2008-as szüret óta nagyon szoros együttműködésben dolgoznak szőlőtermelőikkel.
Hisznek abban, hogy a minőség nagyrészt a szőlőben dől el, ezért a szőlészeti munkákra nagy hangsúlyt fektetnek.
A pincészet számos remek tételt hozott az eseményre. |
Ahogy a pohár fölé hajoltam már éreztem a remek illatát. A piros bogyós gyümölcsök csak úgy robbantak ki a pohárból. Ízében áfonya, málna, ribizli, kis hordóssággal. A tanninok nem tolakodóak. Közepesen hosszú lecsengés.
Mindenképp újra meg akarom kóstolni!Franom 2018 |
Illatán szedres, áfonyás, szilvás jegyeket véltem felfedezni. Ízében krémes, bársonyos. Kiegyensúlyozott, száraz, finoman savak. Érezhetően áfonyás, csokoládés, fűszeres. Kis idő elteltével pisztácia, szegfűszeg, fahéj, kardamon is megjelenik. Hosszú lecsengésű fűszeres, finom savakkal a végén.
Szemerey Pince - Császártöltés
A 20,6 hektáros birtokon 19 különböző szőlőfajtát termesztenek.
Flóra rozé, Cabernet franc rozé, Olaszrizling, Nektár, Jázmin, Sauvignon Blanc, Generosa |
Jázmin tételt még ezidáig nem volt szerencsém kóstolni.
Daru Déli Dűlő Borbirtok - Bácsszentgyörgy
Merlot 2015 |
Bársonyosan csersavas. Könnyedén élvezhető. Finom, szép sötétvörös, közepes testű, lágy és teljes zamatú. Íze gyümölcsös: fekete ribizlis és szilvás tónusú, kissé vaníliás.
Cabernet Franc 2015 |
Ideális sötétbíbor árnyalatú jegyeket mutat. Illatában és ízében piros bogyós gyümölcsök (málna, eper, cseresznye, szilva) jelennek meg. Az érett gyümölcsösség mellett kellemesen fanyar, nagy extrakt tartalmú és bársonyos vörösbor. Barrique érlelés során vanília, kókusz, dohány és kellemes füstös aromajegyeket vett fel.
A Lepényes a rendezvényen is képviseltette magát. Így akik a kóstolás alatt megéheztek finom lepényt vehettek magukhoz. Volt választék bőven.
Az én választásom egy sonkás sajtos lepényre esett. |
A rendezvényre nagyon sokan kilátogattak. Voltak akik leheveredtek a partra kihelyezett puffokra, mások a kóstolt borokról beszélgettek, sokan fotózkodtak.
A könnyed nyáresti borozás egészen 10 óráig tartott. |
Az X, Y és a Z generáció tagjai is részt vettek az eseményen. |
A bor engem is megihletett. :) |
A hangulatos tópart mesés környezetet biztosított a borozáshoz. |
Az eseménynek évről-évre a kecskeméti Domb
Beach ad otthont. |
Újabb alkalom volt ez, hogy a kecskeméti borkedvelő közösség közvetlen beszélgetések mellett megismerhesse a térség szebbnél szebb borait a kultúra ápolásával és színesítésével.
Szükség van az ilyen rendezvényekre, mivel jó alkalom arra hogy megismerjék az emberek az alföldi borokat. Ha valakinek itt megtetszik egy bor, legközelebb már fogja tudni, hogy mit keressen, ha egy borbárba betér.
Tudni kell, hogy a borfogyasztás egy bizalmi játék. Bízom a borászban ezért megkóstolom a bort, melyet készít. Ha nem tetszik, többé nem fogyasztom, de ha tetszik igenis újra és újra akarom kóstolni.
Mivel az ilyen események nagyon sok fiatalt is vonzanak, ez egy újabb remek lehetőség, hogy a jövő borfogyasztói megismerhessék a minőségi alföldi borokat. A fiatalok még előítélet nélkül kóstolnak. Ezért hatalmas felelősség is hárul a borászokra, hogy milyen minőségű tétellel találkozik egy ifjú borkedvelő.
Köszönöm a meghívást!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése