Összes oldalmegjelenítés

79593

2022. július 24., vasárnap

Szűretlen buborékok

 Élesztős jegyek, gyengéd gyöngyözés, maradandó élmény 

más szóval...

Pétillant naturel

 

  
 

Az utóbbi években az élet számos területén (gasztronómia, divat, lakberendezés) egyre inkább a természetességet keressük. 

Szerencsére a borkultúrát is érinti ez a fajta szemlélet váltás. Megmondom őszintén ennek én nagyon örülök, mert nagy híve vagyok a természetközeli dolgoknak. Éljen a skandináv minimalizmus!

A természetes borkészítési eljárások iránti érdeklődés felélénkülésével komoly divatot teremtettek az így készült sörök, borok, pezsgők. 

Különösen a Z generáció az, aki folyton az aktuális trendeket követi így talán ők azok akik elsőként találkozhattak ezzel a reneszánszát élő trenddel. 


A pétillant naturel, vagy rövidebb nevén pét-nat típusú pezsgőről először 2019-ben hallottam. A sajtóközleményt én itt tudjátok elolvasni. Akkor a Tállyai Szóló pincészet készített pét-nat eljárással degorzsálatlan pezsgőt.

A Szóló pincészet boogie tétele.

Felmerülhet a kérdés, hogy mi a különbség a Pét-Nat és natur pezsgő között? 

A Pét-Nat ugyanúgy pezsgős palackba kerül, hiszen a nyomást bírnia kell, de dugó helyett koronazárat alkalmaznak (mint a pezsgőknél általában a tirázslikőrrel zajló másodlagos erjedés időszakára). A pezsgőtől eltérően, ahol a seprő rázása és degorzsálás történik, a pét-nat úgy marad a palackban, ahogy bekerült (ezt az eljárást méthode ancestral-nak nevezik) a még le nem zajlott alkoholos erjedés előtt. Mivel nincs degorzsálás, a seprő a palackban marad. Így a fogyasztó elé kerülő termék opálos, nem pedig tiszta, áttetsző, mint egy pezsgő.
 
A végeredmény egy nagyon izgalmas, rusztikus, terroir-uralta íz (Limoux, Gaillac vagy a Loire völgyi tételek példásak), amit egyszerűen mindenkinek ki kell próbálnia. 
 
Bár nem számoljuk a buborékokat a pohárban, a Pét-Nat esetében senki ne keresse ugyanazt a mennyiséget, mint a pezsgőnél. A nyomás alacsonyabb, általában 2,5-3 bar és az alkoholja is alacsonyabb (9-12%), mint a pezsgőké. További különbség, hogy míg a pezsgők hosszú érlelés után kerülnek a fogyasztó elé, a pét-nat a szüretet követő 1-3 év után.

Azért is szeretnek kísérletezni vele a borászok, mert nincs olyan kötöttség sem, mint egy szigorú termékleírással rendelkező champagne vagy prosecco esetében. Bárhol készülhet, erjedhet kádakban, tartályban, hordóban vagy akár amforában is. Szabadon lehet kísérletezni a különböző szőlőfajtákkal is.

 

A Koch pincészet 2019-ben hozta forgalomba a saját szűretlen pezsgőjét.

A tételt a III. Tóparti pikniken volt szerencsém megkóstolni.  

Mint kiderült ők szűretlen pezsgőt készítettek és nem Pét-Nat-t, ugyanis a módszer jellegéből fakadóan nem alkalmas tömeges előállításra. Mivel gyakorlatilag minden a palackon belül történik, a borásznak viszonylag kevés ráhatása van a történésekre, a kontroll hiányát pedig csak kevesen – és csak korlátozott mennyiség esetén – vállalják be.

A tétel 100% Chardonnay-ból készül.

Ezzel ellentétben itt a “finom seprő” nem lett degorzsálással eltávolítva, és semmilyen hozzáadott “expedíciós“ likőrrel megváltoztatva az eredeti természetes szőlőből és erjedésből kialakult íz és illat!


Extra Brut kategóriájú a maradékcukor miatt, de likőrözés nem történt.

Izgalmas, ízgazdag tétel. Felejthetetlen volt megkóstolni. Opálos, kis buborékosság figyelhető meg benne. Illatában citrusos, zöldalma kis mogyoró. Kortyolgatva friss, pezsdítő. Élesztős, gyümölcsös. A citromhús, a keserűcitrom, a zöldalma és a grapefruit dominálnak. Csak és kizárólag az alföldi terroir uralta ízjegyekkel. 100% Alföld! Remélem hamarosan újra kóstolhatom.


2021-ben a IV.WebWineWriting díjkiosztóra a Vylyan pincészet hozott szűretlen pezsgőt.

Vylyan Pét-nat

A pincészet a fehér verziót olaszrizling, rajnai rizling és chardonnay házasításból készíti, míg a rozét pinot noir, kadarka, kékfrankos és merlot alkotja. 

Nagyon izgalmas volt megkóstolni. Opálos színe egyből magára tereli a figyelmet. Játékos buborékai kóstolásra csábítanak. Belekortyolva pedig egy kis történelmi utazás részesei is lehetünk, hiszen hasonló ízt érezhettek már a 17. századi pét-nat pezsgő készítők is. Mindazonáltal kellemesen gyöngyöző, friss, üdítően gyümölcsös, itatja magát.

 

Villányban töltött pár napunk során a Vylyan pincészethez is ellátogattunk, ahol be is szereztünk a már kóstolt tételből egy palackot. Hiszen aki egyszer kóstol egy ilyen tételt, az nagyon hamar újra át akarja élni az élményt. Valamint a Vylyan Pét-Nat-ok nem kerülnek kereskedelmi forgalomba, kizárólag a borterasznál vásárolhatók meg. 

Fehér tételt választottunk, mert a kóstolón is olyat ízlelhettünk meg.

 

Hogyan készül egy Pét-nat, ha Vylyan?

A pincészet nem olyan régen készíti ezt a stílust. Tóth Sándor a pincészet borásza 2018-ban egy somlói kistermelő kóstolóján járva hozott magával egy koronazárral lezárt pezsgős palackot. A tétel nagyon szép volt, olyannyira, hogy Sándor el is határozta, hogy ő is belevág a pét-nat készítésbe. Az első Vylyan Pét-Nat a következő évjáratban, 2019-ben, pinot noir fajtából készült el. Még csupán 20 palackkal készített, kizárólag saját fogyasztásra.

Az első próbálkozást siker koronázta, így Sándor még lelkesebb lett. A következő alkalommal már sokkal komolyabban próbálta: másodjára már két pét-nat-ot is készített, egy fehér és egy rozé változatot.

A Vylyan Pét-Nat-ok készítése szinte hasonló a régi, kézműves eljáráshoz, egy-két helyen persze kis módosításokat tesznek. Az alapbort – ez esetben mustot – tartályban hűtve erjesztetik, és 16 gramm cukortartalomnál erjedés közben nyomásálló palackokba töltik, majd koronazárral zárják le. A palackban erjedés ideje alatt állítva, az erjedés befejeződése után pedig hat hónapon keresztül fektetve tárolják a palackokat.

A készítők szerették volna, ha a kész pezsgő megőrzi a pét-nat-okra oly jellemző seprős jelleget, de többszöri kóstolás után úgy döntöttek, hogy szerethetőbb lesz ha mégis degorzsálják. 21 napon keresztül forgatták a palackokat, miután eltávolították a seprő egy részét. Minden palackot kézzel töltöttek újra és zárták le. Ként és egyéb kezelőanyagot nem tettek hozzá, így a Vylyan pét-nat-ok is teljesen szűretlenek és derítetlenek.

 

Hazaérve aztán ki is bontottuk tételünket és ismét átélhettük az élményt.

Ízében a pét-nat könnyedebb, kicsivel édeskésebb, alkoholtartalma pedig alacsonyabb.


 

A pét-nat/szűretlen pezsgő műfajának sajátja a könnyed játékosság, amibe most már a vásárlók is bevonásra kerülnek.

 

Mindezzel együtt a pét-nat valószínűleg továbbra is csak kaland, egy játékos kísérlet marad a legtöbb pincészet számára.

Ha sikerül a kellő időben palackozni a bort, és az éppen megfelelő mértékben lesz buborékos, mindemellett ízgazdag és kirobbanóan gyümölcsös, akkor garantáltan elfogy az összes palack, ráadásul a kis tételszám növeli az exkluzív élményt. Ennek eléréséhez azonban a szakmai tudáson kívül egy jó adag szerencse is szükséges.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...