Összes oldalmegjelenítés

2021. október 25., hétfő

IV. Hungarian Gettogether - 2021.08.19

   „Ezredéves múltja során Siklós és a siklósi vár nagy jelentőségű hely volt.
… mindig egy darabja a magyar történelemnek.”

(Dr. Fejes János: Siklós múltja)


 

Immár negyedik alkalommal került megrendezésre a már hagyomány teremtőnek számító esemény a Hungarian Gettogether(Az eddig eseményekről ittitt  és itt olvashattok

 


Az eseményt minden évben a Hungarian Wines csapata rendezi Németh Ágival az élen.

A hangulatos rendezvényen évről-évre sokan részt vesznek. Széles a résztvevők köre. Újságírók, bloggerek, borkedvelők, borászok vannak jelen a rendezvényen. 

Ez egy remek lehetőség, hogy személyesen ismerhessük meg a borászokat, akik a kóstolásra elhozott tételeikről szívesen osztanak meg olyan információkat is, melyek nem igazán köztudottak.

Idén a Siklósi Várban kóstolhattunk.
 


A Villányi borvidék

Legdélebbi borvidékünk. Klímájában a kontinentális és a mediterrán éghajlat keveredik, a déli lejtőkön elsősorban a mediterrán hatás érvényesül.



Közvetlenül az idős mészköveken, dolomitokon szőlőművelés alig vagy egyáltalán nem folyik, kivétel a Kopár-dűlő. A szőlőtermő dűlők mindenütt a néhány méter vastag lösz felszínén kialakuló vályogos, löszvályogos talajon, barna erdőtalajon találhatók.
 
A 2500 hektáros termőterületen a fehérszőlő aránya mindössze 20%. 

A vörösbortermelés inkább a borvidék nyugati oldalán uralkodó, ahol vezető kékszőlő fajták a portugieser, a blauburger, a kékfrankos, a kadarka, a cabernet sauvignon, a cabernet franc, a merlot, a pinot noir és nem utolsósorban a syrah.

 
 
 
A rendezvény ideje alatt lehetőségünk volt a Siklósi várat is megnéznünk. Felettébb jóleső érzés volt a várban borospohárral a kezünkben sétálgatni és felfedezni a vár különböző termeit, szegleteit.
 
A siklósi vár hazánknak fontos történelmi nevezetessége. Erődjének első falait még a 13. században, 1260 körül rakták le. Az első írásos emlék 1294-ből való és a pécsi káptalanság irattárában megtalálható. Ekkor már várnagya (castellanusa) volt Omoneus de Topord személyében, aki Soklyósy Péter várnagya. Mai formáját a XV. században nyerte el. 


 
A festői táj mely a várból kitekintve szemünk elé tárult és mellé a minőségi borok nyújtotta élvezet fennkölt ünneppé varázsolta a napot.


 
A továbbiakban bemutatásra kerülnek a kiállítók és a kóstolt tételek.

3 folyó völgye

 
A kóstolást a 3 folyó völgye standjánál kezdtük.

A 3 folyó völgyében Szlovákia legjobb szőlőterületeivel találkozhatunk. A borvidék szerves részei a múlt örökségeként megmaradt egyházi és főúri birtokok, illetve kisebb paraszti pincék, melyekben ötvözik a hagyományos értékeket a modern technológia adta lehetőségekkel.
A Duna, a Garam és az Ipoly által határolt terület különleges mikroklímája, a magas napsütötte órák száma, a változatos talajadottságok igazán egyedi ízvilágot biztosítanak az itt születő borok számára.
 

A kóstolást egy igencsak megkapó narancsborral kezdtük. A Kasnyik pincészet Orange tramini tétele igencsak jó indításnak bizonyult. Kevés maradék cukra, lágy savai és igencsak játékos színe maradandó volt számunkra. Ezen remek indítás után majdnem sikerült végig kóstolnunk az egész repertoárt. Csak azért nem az egészet, mert a vörös tételeket kihagytuk. (Bott Frigyes Kékfrankos és Dunay 19-es Chateau tételét)
Viszont kóstoltuk Bott Frigyes Riesling-t, a Világi pincészet Chardonnay és Sauvignon Blanc-ját, Geönczel Lánka tételét, valamint a Bóna pincészet 19-es Rizlingjét. Mind-mind remek tétel. Későbbi visszakóstolásért kiált.




Pécsi Tudományegyetem standja

 
 
Ennél a standnál egy izgalmas tétel állított meg bennünket. Igencsak felkeltette a figyelmünket az egyik borosüveg, melynek belsejében sárgás-opálos folyadék kacérkodott velünk.
 
Nagyon érdekes volt, hogy kinézetéből nem asszociáltunk volna arra, hogy bort rejt az üveg. Azonban miután poharunkba kitöltésre került és beleszagoltunk, leginkább egy friss Irsai olivér jutott az eszünkbe. Viszont nem az volt. Mint megtudtuk, ez egy kísérleti bor. Ugyanis egy új szőlőfajta klónból készítették. 
Ízében is kellemes élményt nyújtott. Kár hogy nem kerül ilyen állapotban forgalomba mert igazi kuriózum lenne.
 
 

 Koch pincészet

 

 A pincészet nem egy borát kóstoltuk már, de mindig kíváncsian érkezünk hozzájuk. Évről-évre meglepnek tételeikkel, melyek minden kiemelt odafigyeléssel készülnek. Hiszen csak ez garantálja a magas minőséget.

 
A pincészet egyre inkább törekszik a természetes borok előállítására, mely által még intenzívebb ízélményt kapunk a borok kóstolása során.

Legújabb termékek. 100%-os gyümölcslevek.




Babarczi pincészet

Gere Tamás & Zsolt pincészete

Heumann Pincészet


2020-as Chardonnay
 
 A pincészet 2020-as Chardonnay-a elegáns illatú, friss, jó struktúrájú. A szájban komplex ízvilágot ad.
 
 

 Villa Sandhl

 
 
A Badacsonyon tevékenykedő svéd testvérpár csak Rajnai rizlinget dolgoznak fel. Évjáratonként és évjáraton belül is rendkívül változatosak a boraik. Tételeik varianciáját a különböző mustfrakciók, a dűlők, az évjárati sajátosságok adják, illetve hogy friss, vagy éppen palackérett borról beszélünk-e. 
 
Megkóstoltuk a 2018-as Not yet Rajnai rizlinget.
Friss és fiatalos bort. Halványsárga szín. Illatában citrus, sárgabarack és a fajtára jellemző elegáns virágos aromák figyelhetők meg. Ízében energikus, gazdag és vibráló. Az ásványosságot a fehér húsú gyömölcsök, játékos citrusok teszik kedvessé.


Dúzsi Tamás pincészete


Lajvér pincészet


Vesztergombi pincészet

Itt megkóstoltunk a finom Shiraz rosét. Nem is csalódtunk benne. Friss és kirobbanó.




Kezünkben a pohár roséval sétálgattunk a várban. Gyönyörködtünk a megunhatatlan panorámában és nézegettük a standok kínálatát.




Kamocsay pincészet



Tornai pincészet



Etyeki kúria

Dúzsi Tamás pincészet

 
 
Időről-időre visszatértünk egy-egy kóstolásra.
 

Vylyan pincészet


Vylyan pincészet
 
A pincészet Pét - Nat tételét nem lehetett kihagynunk. Könnyed pezsgés, élesztős illat, opálos tétel. Mostanában divatos, különösen a fiatalok körében hódít.
 

Másnap Villányi bortúránk során el is látogattunk a pincészethez és be is szereztünk egy palackkal a Pét - Nat tételükből.


Teleki pincészet    


Zsirai pincészet


 
Lajvér pincészet


A Lajvér pincészetnél kóstoltunk egy cserszegi fűszeres szőlőből készült pálinkát is.



Megkóstoltuk az Incognito tételt, mely egy fehér kadarka csak fehérborként rejtőzködik. Kóstoltunk már tavaly a pincészet egy korábbi tételét, de ez az évjárat sem okozott csalódást. Érdekes, játékos mindenképp felfedezésre csábít.
 
 
 
 
A CAVA standot is felkerestük. 

Vino Castillo

 
 
A Vino Castillo a legnagyobb kínálattal rendelkező magyarországi spanyol borimportcég, nagy- és kiskereskedés. Spanyolország minden régiójából gondosan kiválasztott, nagy múltú birtokok legjobb borait és pezsgőit kínálja Galíciától Katalóniáig, Riojától Andalúziáig. Ebből nyújtanak ízelítőt, természetesen sok, jéghideg cavával és izgalmas borokkal.
 
 


 
Az itt kóstolt tételek mindegyike magáért beszélt. Megéri kóstolni őket egy könnyed nyári délután. Igazán ünnepi CAVA-k.

 
 
Ezen kóstolók után, ismét kisebb pihenőt tartottunk. Kellett a pihenés.

 
 
 
 
Végül következhettek az villányi vörösek. 
 
 

Kóstoltunk Redy tételeket a Redy standon.




 
 
Számos kiállító hozott vörös tételeket is a kóstolóra. 

Heumann pincészet 


KőVillA pincészet

Vylyan pincészet


Gere Tamás & Zsolt pincészet



Ismét egy élmény volt a rendezvény. Bár a 15 kiállító borászat (akik Magyarország különböző borvidékéről érkeztek) kínálatát nem tudtuk mind megkóstolni, de amely tételeket mégis sikerült, azokról elmondhatjuk, hogy felejthetetlen élményt adtak és nem egy tételt újra meg fogunk kóstolni.
 
 
 
 
Köszönjük a szervezést! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...