A hétvégén 2 év kihagyás után 25. alkalommal tartotta a Magyar Sommelier Szövetség az Országos Sommelier Bajnokság döntőjét.
Az eseményt az Európa egyik legnagyobb, megnyitás előtt álló borközpontjában, a volt Goldberger textilgyár felújított 1500 négyzetméteres gyárépületében, a Winehub-ban rendezték meg. |
A borközpont nemcsak tematikus kóstolókat és versenyeket tart majd, de helyet ad egy Fine Dining étteremnek és bisztrónak, egy több mint 1000 bort felsorakoztató shopnak és rendezvényhelyszínként is működik majd.
A versenyt Szik Mátyás háromszoros sommelier bajnok nyitotta meg. |
Szik Mátyás beszédében kiemelte a sommelier-ék szerepét a magas szintű vendéglátásban, a hozzáadott értéket, amelyet egy sommelier közreműködése jelent a pozitív éttermi élmény megteremtésében, illetve a hazai gasztronómia elismertségének növelésében.
Az esemény házigazdája, Carlos Alberto Coelho, a Winehub alapító-tulajdonos. |
Carlos Alberto Coelho beszélt a borközpont céljairól, hazai borászatok támogatásáról, a Sommelier Szövetséggel való stratégiai együttműködésről és a Winehub jövőbeli terveiről, közeli nyitásáról.
Fontosnak tartotta elmondani, hogy a Winehub hiánypótló lesz a magyarországi gasztronómiában és fontos szerepet játszik majd a borkedvelők körében is. Carlos Alberto Coelho egy olyan központot hozott létre, amely a borszerető vendégeket ugyanúgy megcélozza majd mint a borászati iparág szakértőit, borászokat és borértőket egyaránt.
A fővédnöki és védnöki tisztségeket Dr. Nagy István agrárminiszter és a Magyar Bor Akadémia vállalták el.
A zsűriben olyan neves személyiségek foglaltak helyet, mint Pintér Katalin, a Chanei Egyesület elnöke, a Gerbeaud Ház és Émile üzemeltetője, Kozma Kálmán a zsűri elnöke, a Gundel étterem volt üzletigazgatója, a CEWI Sommelier Iskola oktatója, Dr. Fiáth Attila, Nemzetközi Borakadémikus, a Tokaj School of Wine igazgatója, Szik Mátyás háromszoros sommelier bajnok, Virágh Csaba a Párisi Udvar Hotel Head sommelier-je és Besenyei Péter műrepülő világ-, és Európa-bajnok, borszakértő.
A dekantálás precíz kivitelezése. |
Az elődöntő résztvevői első körben írásbeli feladatokat oldottak meg és sor került egy dekantálás – azaz borszellőztetés – feladatra is, amelynek eredményeként a döntőben 3 sommelier folytathatta a versenyt a „Magyarország Sommelier Bajnoka 2022” címért.
Giraldo Juan Sebastian |
A döntőben a versenyzőknek többek között arról is számot kellett adniuk, hogy hogyan állják meg helyüket különleges éttermi helyzetekben. A feladatok között szerepelt például a pezsgő helyes felbontása és kínálása, étel-ital párosítás, és a szakszerű dekantálás is.
Giraldo Juan Sebastian |
Különböző borokat és párlatokat kellett felismerniük az illat és ízjegyek alapján. A döntőbe feladatként szerepelt még az éttermi borlaphibák felismerése és korrigálása is.
Kincses László Dávid |
A több, mint három órán át tartó döntőt követően a zsűri szigorú szempontrendszer alapján
hozta meg a döntését és hirdette ki a 2022-es év sommelier bajnokát.
Kincses László Dávid, Giraldo Juan Sebastian, Pfeiffer Balázs |
A döntőt szoros versenyben Giraldo Juan Sebastian, a Felix Kitchen&Bar assistant head
sommelier-je nyerte.
A második helyezést Kincses László Dávid, a Tom George Osteria head sommelier-je nyerte el.
A harmadik helyezést Pfeiffer Balázs, az ausztriai Werzer’s Hotel Resort
Pörtschach sommelier-je érte el.
Az esemény keretében több különdíj átadására is sor került.
Együttműködő partnerek a Budapesti Gazdasági Egyetem és a Chaine Egyesület voltak. |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése