"A bor és az édes szerelem
Két nagy földi jó,
De csak úgy, ha a szerelem új,
A bor pedig ó."
Jeszenszky Danó
Az Egri Borműhely borászai különleges En Primeur kóstolóra hívták a vörösbor rajongókat az Egri borvidékre.
A kóstolón még nyilvános bemutatásuk előtt kóstolhattuk meg a 2021-es évjárat Superior és Grand Superior Egri Bikavéreit, párba állítva ugyanezen borok korábbi, már forgalomban lévő évjáratival.
Az En Primeur elnevezés Bordeaux-ból ismert, amikor az érdeklődők a komoly borokat még a kereskedelmi forgalomba kerülés előtt, hordóminta állapotukban kóstolhatják.
Így egy frissebb, gyümölcsösebb, behízelgőbb vöröst ismerhetnek meg a korábban ismert érleltebb tételnél.
A bor egy nagyon összetett élő anyag. Kinyithatsz egy palackkal most, és teljesen jó íze lesz. De ha kinyitod ugyanezt a palack bort évekkel később, a benne lévő bor az eltelt idő alatt már valami teljesen mássá válik.
A Bikavér pont az a bor kategória, melyet érdemes érleli. Sőt érlelni kell.
A fiatal Bikavérben található csersavak keserű ízt kölcsönöznek az italnak és enyhén összehúzó hatásuk van. A csersavak viszont segítenek érlelni a bort. Ahogy érlelődik borunk, a csersavak kicsapódnak, és az eredmény egy simább és érettebb íz lesz. Emellett az érlelési folyamat során a savak veszítenek kicsit a ˝harapásukból˝, és így jobban lehet érezni a gyümölcsös ízeket. Ahogy az összetevők érlelődnek egyre összetettebb lesz az íz.
A rendezvény ideje alatt volt lehetőségünk a Bolyki pincészetet is megismerni egy kb fél órás pincetúrán, melyet személyesen Bolyki Jani vezetett.
Ha pedig valaki megéhezett a kóstolón a Macok bisztro food truck-jánál csillapíthatta étvágyát.
Mesterkurzus I.: Friss évjáratú egri bikavérek és a világ kedvenc fogásai
Mesterkurzus II.: Érlelt egri bikavérek a bisztrókonyhában
Mesterkurzus III.: Egri bikavér grand superior és az erdő ajándékai
A testes vörösborok korábbi direkt, karcos, tanninos íze kicsit kisimul és sokkal kiegyensúlyozottabb, érettebb és átfogóbb ízélmény lesz.
Miért is jó a bort érlelni?
A bor összetevői általában idővel megérnek és egy harmonikus egyensúly jön létre a bor ízében. Természetesen nem minden bor alkalmas az érlelésre mint ahogy a megfelelő tárolás sem egy elhanyagolható dolog ezen érlelési idő során.
Miért is jó a bort érlelni?
A bor összetevői általában idővel megérnek és egy harmonikus egyensúly jön létre a bor ízében. Természetesen nem minden bor alkalmas az érlelésre mint ahogy a megfelelő tárolás sem egy elhanyagolható dolog ezen érlelési idő során.
Címkézésre váró Grand Superior tételek. |
A Bikavér pont az a bor kategória, melyet érdemes érleli. Sőt érlelni kell.
Azonban sajnos a piacon jelenleg vannak olyan bikavéreknek nevezett palackok is melyeken az érlelés nem fog javítani.
A fiatal Bikavérben található csersavak keserű ízt kölcsönöznek az italnak és enyhén összehúzó hatásuk van. A csersavak viszont segítenek érlelni a bort. Ahogy érlelődik borunk, a csersavak kicsapódnak, és az eredmény egy simább és érettebb íz lesz. Emellett az érlelési folyamat során a savak veszítenek kicsit a ˝harapásukból˝, és így jobban lehet érezni a gyümölcsös ízeket. Ahogy az összetevők érlelődnek egyre összetettebb lesz az íz.
A több évnyi rendes érlelés végeredménye egy összetett és kiegyensúlyozott bor.
A kóstolón a következő pincészetek boraikat kóstolhattuk:
Almagyar Érseki Szőlőbirtok, Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, Gál Lajos Pincészete, Gál Tibor Pincészet, Juhász Testvérek Pincészete, Kovács Nimród Winery, Ostoros Családi Pincészet, Petrény Winery, St. Andrea Szőlőbirtok, Szuromi Családi Birtok, Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok, Tóth Ferenc Pincészet, Varsányi Pincészet, Villa Völgy Pincészet, Villa Wanda Bormanufaktúra
Az eseménynek a Bolyki pincészet adott otthont. |
Villa Wanda Bormanufaktúra
Villa Wanda Bormanufaktúra |
A pincészet 2021-es tételével kezdtük a kóstolást. A fiatal tétel kirobbanóan gyümölcsös jelleggel és nagy potenciállal bírt. A 2018-as tétele már visszafogottabb, lágyabb ízeket mutatott.
Kovács Nimród Winery
A pincészet vezető borait már az idei májusi Egri study tour kóstolón volt szerencsém megkóstolni.
A mostani kóstolóra a pincészet a JAZZ tétel 2021-es és egy érleltebb 2017-es tételét hozta el.
Egymás után kóstolva a két tételt érdekes ízutazásban volt részünk. Ugyanis a 2021-es tételben még a tanninok elég markánsan jelen voltak viszont az érleltebb 2017-es borban már szépen lekerekedtek.
A kóstoló megnyitóján Gál Lajos is beszédet mondott. |
A megnyitón többek között olyan érdekes információkat is megtudhattunk Gál Lajos borásztól, minthogy a legjobb vörösborok B betűvel kezdődnek. Burgundi, Bordói na és persze a Bikavér!
St. Andrea Szőlőbirtok
St. Andrea Szőlőbirtok |
Megkóstoltam a pincészet Nagy-Eged 2021-es legfiatalabb és 2018-as érleltebb változatát. Mint megtudtam, a kavicsos és a mészköves talaj a legalkalmasabb arra, hogy a nagy testű vörösboroknak kiemelt stílusa lehessen.
Bordeaux is hasonló talajjal rendelkezik. A bal parton kavicsos szerkezetű a talaj, amely hatékonyan elvezeti a vizet, visszaveri a növényre a hőt és a fényt. A jobb parton a mészköves terület dominál, agyagos tartalommal.
Tóth Ferenc pincészet
Tóth Ferenc pincészet |
A 2021-es Várvédő tétel savai még élénknek mutatkoztak és kifejezett gyümölcsösség jellemzi.
A 2018-as tétel íze vastag, komplex, erdei gyümölcsös, fűszeres, savai sokkal inkább lágyabbak.
Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok |
Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok |
Szuromi Családi Birtok |
Petrényi pincészet |
Juhász Testvérek Pincészete |
Eszterházy Károly Katolikus Egyetem |
Gál Tibor Pincészet |
Gál Lajos Pincészete |
Hatalmas reduktív érlelő tartály. |
Sauvignon Blanc egyenesen a hordóból. |
3 éves amerikai tölgyfahordók. |
Bolyki Jani |
Bikavérben párolt Angus marhát haraphattak a nagytestű vörösborok mellé.
Desszertként pedig a méltán híres Macok specialitást fogyaszthattuk.
Az eseményen ezen felül három mesterkurzus is helyet kapott.
Mesterkurzus II.: Érlelt egri bikavérek a bisztrókonyhában
Mesterkurzus III.: Egri bikavér grand superior és az erdő ajándékai
Sajnos a mesterkurzusokra nem kaptunk meghívást így azokról beszámolni nem tudunk.
Első alkalommal került megrendezésre az En Primeur kóstoló Egerben, de a szervezők szeretnék, ha hagyományosan minden évben sor kerülne egy ilyen nagyszabású kóstolóra. Ugyanis egy ilyen kóstoló átfogó képet ad a kiemelkedőnek ígérkező 2021-es évjárat top egri bikavéreiből.
Érdekes volt
összehasonlítani a két különböző évjáratokat egymással. Remek ízutazást és felismerést nyújtott a kóstoló. Mindenkinek ajánlok egy ilyen összehasonlítást, mert igazán nagy élmény.
Összefoglalva elmondható, hogy a fiatal borok is élvezhetők, de idővel még selymesebbé, érzékibbé, lágyabbá, koncentrálttá válnak. Éréssel a borok gazdagabb textúrájúak, komplexebbek, fűszeresebbek lesznek.
"Egy új palack bor lehet jó, de érlelve egészen biztosan élmény lesz."
Köszönjük a meghívást!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése