"Ha Mór akkor Ezerjó!"
A Móri borvidéken jártunk!
A Somlói Borvidék után ez a legkisebb borvidékünk.
A Móri Borvidék
A Bakony és a Vértes hegyvonulatait elválasztó festői Móri-Árokban fekszik ez a borvidék.
A szőlőhegyek a Vértes Déli-Délnyugati lejtőinek kiváló fekvésű napsütötte lankáin terülnek el.
A szőlőművelésnek és borászatnak több évszázados hagyománya van a vidéken, sőt a korabeli leletek azt igazolják, hogy már a római korban sem volt ismeretlen errefelé e mesterség. Igazi lendületet a borászatban a 17. század végén érkező német telepesek hoztak.
Az éghajlati, domborzati és talajviszonyok következtében tipikus fehérbort termő vidékké alakult. bár az Ezerjó régi magyar szőlőfajta, igazi otthonra itt talált.
Ez a környezet csodát tett az addig alig ismert szőlőfajtával, s új, különleges tulajdonságait hozta felszínre. Nem érdemtelenül vált a híres-neves Ezerjó hazájává.
Bozóky Pincészet és Bormúzeum
A pincészet és a bormúzeum a Móri Borvidék fővárosában, Móron található.
A családi vállalkozást 1991-ben alapította Bozóky István és felesége Marx Mónika.
Bozókyné Mónika kedvesen és nagy szakértelemmel vezetett bennünket körbe a múzeumban és a pincészetükben.
Először a múzeumot jártuk körbe.
Több száz éves szőlészeti- és borászati tárgyak gyűjteménye található itt. A kiállítás egy részét Mónikáék maguk gyűjtötték. Egykori saját eszközeik kerültek kiállításra, de több értékes eszköz felajánlásokból érkezett a múzeumba.
A múzeum pár képben
Annak idején előszeretettel használtak dupla prést a nagyobb mennyiségű szőlő feldolgozása céljából. |
Prés a múlt századból. |
A préskészítő mester vésete még mindig jól olvasható. |
Régi borászati kellékek. |
Kiállításra került egy nagyon idős szőlőtőke is. |
Muzeális értékű facsigás daráló. |
A piros festés a sváb borkultúra hagyományos színe. |
Régi boros címkék gyűjteménye. |
A pincészet
Több évtizedes szakmai tapasztalatuk a szőlő, a bor szeretete, a szakmai elhivatottság Péter fiukban tovább öröklődött, s ma már ő is aktív alkotó tagja a pincészetnek.
Borkészítési stílusuk a régi borászati hagyományokra épül, igazodva korunk borfogyasztási igényeihez, szokásaihoz. A pincészetben a klasszikus borkezelési eljárások ötvöződnek, kiegészülnek a modern technika nyújtotta előnyökkel.
Jelenleg 13 hektár szőlőterületen gazdálkodnak. Kiemelten foglalkoznak az őshonos és kitűnő beltartalmi értékeket felmutató Ezerjóval, de emellett a borvidék legismertebb szőlőfajtáiból (Tramini, Muskotály, Chardonnay) készítenek testes, karakteres - palackban is hosszú ideig jól érlelhető, tárolható borokat. A felújított Ezerjó-ültetvények mellett az új telepítéseiken megjelentek már a világszerte ismert szőlőfajták (Chardonnay, Sauvignon Blanc) is.
A pincészet nem tömegborokat hanem inkább különlegességeket készít, kis tételekben. Ilyen például a Jégbor és a töppedt szőlőszemekből készült édes tétel valamint a kuriózumként méltatlanul törvényileg nem engedélyezett móri aszú.
Talán kevesen tudják (többek közt mi is most tudtuk meg), hogy a kivételes időjárási körülmények között Móron is nemes rothadásnak indulnak a szőlőszemek a Botrytis cinerea gombának köszönhetően.
Móron nagy hagyománya volt az aszú készítésének. Ugyanis már 1834-től termesztettek Móron aszút. Azonban 2010-ben már nem lehetett 2006-os aszút forgalomba hozni a bortörvénynek köszönhetően. Az aszú elnevezést azóta csak a Tokaji borvidéken termesztett szőlőből készült bor viselheti.
A móri aszú, móri ezerjóból készül. |
Másik kedvenc érdekes tételük a Bozóky jégbor.
Bár a klímaváltozás miatti időjárási körülmények egyre ritkábban teszik lehetővé ezen tétel elkészítését. Ugyanakkor a szigorú szabályok is megnehezítik az előállítását az egész világon. Magyarországon és Európában, ha három egymást követő napon a hőmérséklet a -7 fokot eléri, a fagyott szőlőszemeket csak ekkor lehet préselésnek alávetni. Az elkészült jégbor nagyon édes, míg savassága megközelíti a száraz borokét, így nagyon különleges kiegyensúlyozott ízélményben lehet részünk.
A pince
A közel 300 éves pincében a fiatalabb évjáratú borok mellett kezelik, érlelik és forgalmazzák a bortörténeti értékű móri muzeális borkészletet.
Érlelődnek a palackos tételek. |
A Pincészet reduktív tételeket is készít.
Többek között Ezerjó, Sauvignon Blanc és Cuvée borokat lehet vásárolni.
Mi is vásároltunk a pincészet tételeiből.
Csodás illata egyből magával ragad ahogy kibontjuk a palackot. Könnyed, frissessége, gyümölcsös zamata újabb kortyokra csábít. |
Komolyabb tétel, telt bor. Fűszeresség, zamatosság, szép fajtajegyekkel párosulva mutatkoznak meg a kortyban. Édes ízérzet ellenére a bor száraz. |
Emlékezetes tétel, botritizálódott szőlőszemekből. Illata mézes. Ízében őszibarackos, erdei gombás. Szép savgerincű bor. |
A pincészet prémium tételei. |
A Bozóky Bormúzeum és Pincészet egész évben várja a borral ismerkedni vágyó közönséget, ahol
borkóstoló keretében ismerkedhetnek a szőlő- és borkultúra
hagyományaival, a borvidék jellegzetes boraival illetve a
szőlőfeldolgozási technológiákkal.
.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése