Fotó: Kőrösi Tamás |
Újra az Egri Csillag Héttel
indul a tavasz!
Tavaly indult el a tematikus
Egri Csillag Hét, és idén március 9. és 16. között újra a figyelem
középpontjába kerül az egri bikavér fehérboros párja. Országszerte éttermek,
borbárok, borkereskedések és maguk az egri pincészetek szerveznek programokat,
ajánlanak tavaszi fogások mellé egri csillagot, valamint állítanak össze egyedi
borcsomagokat.
Az
egri csillagot a tavasz borának nevezik frissessége, üde gyümölcsös aromái
miatt, és a házasítás folytán összetett illat- és ízvilágában gyakran
érezhetőek az évszak szimbólumának számító virágos jegyek. Emellett a bortípus
legismertebbnek számító classicus tételeinek új évjáratai ebben az időszakban
debütálnak.
Pont ezért, a telet elbúcsúztatva és az új évszakot köszöntve újra arra hívják az egri borászok a borkedvelőket, hogy akár bontsanak ki egy palackot otthon, menjenek el kóstolni egy borbárba, vagy kérjenek csillagot a programhoz csatlakozó éttermek egyikében.
Fotó: Kőrösi Tamás |
Az
egri csillagot, akár a többi eredetvédett egri bort, három kategóriában –
classicus, superior és grand superior – készíthetik a borászatok. Amíg a
classicus borok a frissességről, a könnyedségről és a gyümölcsösségről szólnak,
addig a superior tételek már magasabb beltartalommal rendelkeznek és hosszabban
érlelik őket, a grand superior tételek pedig kizárólag a legmagasabb
kategóriájú, dűlőszelektált borok lehetnek, ebben az esetben a házasítás összes
alapbora egyetlen dűlőről származik.
A
legismertebbnek kétségkívül a classicus borok számítanak; ha közülük választasz
az Egri Csillag Héten, érdemes megkóstolni a friss, 2022-es évjáratot. A bor
mellé tálalhatunk olyan hagyományos borkorcsolyákat mint a gomolya, a pogácsa,
vagy olyan moderneket, mint a zöldségchipsek vagy a pesztós stangli. Érdemes
azonban megkóstolni igazi tavaszi fogások mellé is, amilyenek a primőr
zöldségek, egy könnyed hal- vagy szárnyasétel vagy épp egy friss zamatokkal
teli saláta.
Ha
pedig meg is örökíted ezt a tavaszi boros pillanatot, használd az
#EgriCsillagHét hashtaget!
Az
Egri Csillag Hét keretében megrendezésre kerülő programokról az Egri borvidék
honlapján tájékozódhatsz: https://www.egriborvidek.hu/egri-csillag-het/
-
Let’s
celebrate spring again with the Egri Csillag Week!
The
thematic Egri Star Week was launched last year and this year, between 9-16
March, the focus will once again be on the white counterpart of Egri Bikavér.
Across the country, restaurants, wine bars, wine shops and Eger wineries will
organise events, offer Egri Csillag wines with spring dishes and create unique
wine packages.
Egri Csillag is called the wine of spring because of its freshness and
bright, fruity aromas. The complex aromas and flavours, the result of careful
blending, often display floral notes which invoke the season. In addition, new
vintages of the best-known representative of this category of wine, Egri
Csillag classicus bottlings are being released during this period.
That is why, to bid farewell to winter and welcome the new season, Eger's
winemakers are once again inviting wine lovers to open a bottle at home, go to
a wine bar for a tasting or ask for an Egri Csillag at one of the restaurants
participating in the programme.
Egri Csillag, like other protected wines of Eger, can be produced in
three categories: classicus, superior and grand superior. While classicus wines
are about freshness, lightness and juiciness, superior wines show more
concentration and weight and are aged for a longer period of time, while grand
superior wines represent the highest category and are all single vineyard wines
where the constituent lots of the blend must all come from the same plot.
The best known are undoubtedly the classicus wines, and if you choose
one of them at the Egri Csillag Week, it is worth tasting the fresh 2022
vintage. The wine can be served with traditional wine snacks such as gomolya,
scones or modern ones such as vegetable crisps or pesto stangli. But it is also
worth tasting with genuine spring dishes, such as fresh vegetables, a light
fish or poultry dish, or a salad full of fresh flavours.
And if you want to capture this spring wine moment, use the hashtag
#EgriCsillagHét!
You can find information about the programmes of the Egri Star Week on
the website of the Egri wine region: https://www.egriborvidek.hu/egri-csillag-het/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése