Összes oldalmegjelenítés

2023. március 2., csütörtök

Egri Csillag Hét 2023 - Sajtóközlemény

 

Fotó: Kőrösi Tamás


Újra az Egri Csillag Héttel indul a tavasz! 

Tavaly indult el a tematikus Egri Csillag Hét, és idén március 9. és 16. között újra a figyelem középpontjába kerül az egri bikavér fehérboros párja. Országszerte éttermek, borbárok, borkereskedések és maguk az egri pincészetek szerveznek programokat, ajánlanak tavaszi fogások mellé egri csillagot, valamint állítanak össze egyedi borcsomagokat.

Az egri csillagot a tavasz borának nevezik frissessége, üde gyümölcsös aromái miatt, és a házasítás folytán összetett illat- és ízvilágában gyakran érezhetőek az évszak szimbólumának számító virágos jegyek. Emellett a bortípus legismertebbnek számító classicus tételeinek új évjáratai ebben az időszakban debütálnak.

Pont ezért, a telet elbúcsúztatva és az új évszakot köszöntve újra arra hívják az egri borászok a borkedvelőket, hogy akár bontsanak ki egy palackot otthon, menjenek el kóstolni egy borbárba, vagy kérjenek csillagot a programhoz csatlakozó éttermek egyikében.


Fotó: Kőrösi Tamás


Az egri csillagot, akár a többi eredetvédett egri bort, három kategóriában – classicus, superior és grand superior – készíthetik a borászatok. Amíg a classicus borok a frissességről, a könnyedségről és a gyümölcsösségről szólnak, addig a superior tételek már magasabb beltartalommal rendelkeznek és hosszabban érlelik őket, a grand superior tételek pedig kizárólag a legmagasabb kategóriájú, dűlőszelektált borok lehetnek, ebben az esetben a házasítás összes alapbora egyetlen dűlőről származik.

A legismertebbnek kétségkívül a classicus borok számítanak; ha közülük választasz az Egri Csillag Héten, érdemes megkóstolni a friss, 2022-es évjáratot. A bor mellé tálalhatunk olyan hagyományos borkorcsolyákat mint a gomolya, a pogácsa, vagy olyan moderneket, mint a zöldségchipsek vagy a pesztós stangli. Érdemes azonban megkóstolni igazi tavaszi fogások mellé is, amilyenek a primőr zöldségek, egy könnyed hal- vagy szárnyasétel vagy épp egy friss zamatokkal teli saláta.

Ha pedig meg is örökíted ezt a tavaszi boros pillanatot, használd az #EgriCsillagHét hashtaget!

Az Egri Csillag Hét keretében megrendezésre kerülő programokról az Egri borvidék honlapján tájékozódhatsz: https://www.egriborvidek.hu/egri-csillag-het/


-



Let’s celebrate spring again with the Egri Csillag Week!  

The thematic Egri Star Week was launched last year and this year, between 9-16 March, the focus will once again be on the white counterpart of Egri Bikavér. Across the country, restaurants, wine bars, wine shops and Eger wineries will organise events, offer Egri Csillag wines with spring dishes and create unique wine packages. 

Egri Csillag is called the wine of spring because of its freshness and bright, fruity aromas. The complex aromas and flavours, the result of careful blending, often display floral notes which invoke the season. In addition, new vintages of the best-known representative of this category of wine, Egri Csillag classicus bottlings are being released during this period.

That is why, to bid farewell to winter and welcome the new season, Eger's winemakers are once again inviting wine lovers to open a bottle at home, go to a wine bar for a tasting or ask for an Egri Csillag at one of the restaurants participating in the programme.

Egri Csillag, like other protected wines of Eger, can be produced in three categories: classicus, superior and grand superior. While classicus wines are about freshness, lightness and juiciness, superior wines show more concentration and weight and are aged for a longer period of time, while grand superior wines represent the highest category and are all single vineyard wines where the constituent lots of the blend must all come from the same plot. 

The best known are undoubtedly the classicus wines, and if you choose one of them at the Egri Csillag Week, it is worth tasting the fresh 2022 vintage. The wine can be served with traditional wine snacks such as gomolya, scones or modern ones such as vegetable crisps or pesto stangli. But it is also worth tasting with genuine spring dishes, such as fresh vegetables, a light fish or poultry dish, or a salad full of fresh flavours.

And if you want to capture this spring wine moment, use the hashtag #EgriCsillagHét!

You can find information about the programmes of the Egri Star Week on the website of the Egri wine region: https://www.egriborvidek.hu/egri-csillag-het/

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...