Összes oldalmegjelenítés

2024. június 24., hétfő

Ilyen volt a BORDAY - A SÉTÁLÓ KÓSTOLÓ Kecskeméten!

 


Szeged egyik legnagyobb és leghangulatosabb sétáló borkóstolója látogatott Kecskemétre június 15-n.

Az esemény a Borpont szervezésében valósult meg.


A kóstoló laza, kötetlen hangulattal várta a vendégeket, az Aranyhomok Business Wellness Hotelben! 


A borok mellé bőséges falatokat is kínáltak a szervezők.


Az est folyamán  9 kiállító legalább 50 tételét kóstolhatták a rendezvényre ellátogatók.


Magyarország 22 borvidéke közül 6 borvidékről érkeztek borászatok.

Kunsági borvidékről: Authentic Pince, Dűne Borászat, Eifert Borház, Royalsekt 

Tokaji borvidékről: Szent Benedek Pincészet

Egri borvidékről: Petrényi Winery

Mátrai borvidékről: Dominium Pincészet

Hajós-Bajai borvidékről: Csanádi Pincészet

Szekszárdi borvidékről: Bodri Pincészet, Szeleshát Pincészet, Vesztergombi Pincészet


A pincészetek személyesen hozták el legszebb tételeiket így volt lehetőség megismerni a borok mögött álló borászt. Bátran lehetett kérdezni a borkészítésről, a borokról, a pincészetről, tervekről.


Authentic Pince - Kecel


A pincészet teljesen Bio borászat.A borász Benyák Zoltán, aki borszakíróból lett borász hozzáállása saját boraihoz és elveihez is nagyon egyedi és érdekes. Elmondása szerint célja tájborok készítése.

Borait akácfa hordóban érleli mert az akácfa nem tolakszik rá az alföldi lágy szőlőfajtákra.


Kövidinka-Ezerjó cuvée  

A kövidinka virágos, gyógyfüves illatú, míg az ezerjó érett, markáns, ropogós de nem bántó savakkal rendelkezik. A bor kortyolgatása közben mindezen aromatikus jegyek lassan kibontakoztak míg végül a kövidinka enyhén fanyarkás-kesernyés utóíze zárta keretbe az ízképet. 
A két alföldi fajta szép találkozását sikerült elérni ebben a borban. Kiválóan egészítik ki egymást, ideális párost alkotnak. 


Kétezerjó – Késői szüretelésű ezerjó

A borász a bor kemény savait nem akarta tompítani faélesztős erjesztéssel és reduktív technológiával mintsem ezt előszeretettel megteszik ezen fajtával. A  késői szürettel tompította, kerekítette a kemény savakat s közben a bor is teltebbé, testesebbé vált. Ehhez még párosult egy jelentős botrytiszesség, amiből kifolyólag határozottan szamorodnis jegyeket (pl. kenyér héjasság) vett fel az intenzív virágjegyek mellé. Magas cukormustfokkal szüretelték, melyből majd mind ki is forrt, így 13,5 alkoholfok feletti bor született. Emellé hatalmas test és jelentős glicerintartalom járult miközben a savak megmaradtak. Kerek, harmonikus, összetett bor.


Szent Benedek Pincészet - Tállya

A pincészet az eseményre nagyon izgalmas tételeket hozott. 

Kóstolhattunk 2009-es Furmint tételt is. 


2012-es és 2019-es Hárslevelű tétel hasonló eljárással enyhén botrytiszes, túlérett fürtök válogatásával rövid héjon áztatással készült. Hordóban erjedt és1 évig érlelt. 


A 2019-es tétel illatában érett gyümölcsök, ízében a határozott savak. Aszalt gyümölcsös édesség. 

A 2012-es tétel ennél még inkább karakteres tétel. Mazsolás, datolyás ízek keverednek. 


2014-es édes Szamorodni

A 2014-es édes Szamorodni tétel legalább 2/3-ig aszúsodott fürtökből készült. 1 napig volt héjon áztatva. 3 darab szerednyei hordóban erjedt és 26 hónapig tartott az érlelés. Illata friss virágos, mézes. A korty krémes, kényeztető, komoly mélységgel.Dűne Borászat - Imre hegy

A Generosa egy viszonylag rövid múltú szőlőfajta, amelynek ígéretes jövője van.A Generosa késői szüret botritiszes, töppedt szőlőből készült. Igazán különleges illat- és ízvilágú tétel. A pincészetnél még volt szerencsém megkóstolni a szüretlen nyerspezsgőt. Kenyeres, élesztős íze magával ragadó élményt adott. A pincészet jelenleg gondolkodik hogyan hozza forgalomba ezen pezsgőt szüretlen vagy degorzsálva. Én személy szerint a szüretlen tétel mellett teszem le voksom.Borpont stand


Ennél a standnál a Bodri pincészet, Vesztergombi pincészet és a Szeleshát tételeit kóstolhattuk.


Vesztergombi Kékfrankos tételt kóstoltam. Ízében tartalmas, kerek, nagyon szép sav szerkezet. Erdei és fekete-bogyós gyümölcsös jelleg. A hordós érleléstől szegfű és vanília jegyeket kapott. Hosszú lecsengésű.


Márton napjára készült könnyed vörösbor.Petrényi Winery - EgerA tételek közül kiemelném a 2023-as Battonage Chardonnay-t.


A finom seprőből nyert krémes íz szépen kiegészíti a remek Chardonnay gyümölcsös, koncentrált borát. A bort új tölgyfahordóban érlelték, melynek pikáns tanninjai a bor savszerkezetét gazdagította. Ezáltal a bornak hosszú élettartamot biztosít. 

A battonage technika: a finom seprőt bizonyos időközönként felkeverik, hogy teltebb, gazdagabb bort kapjanak.Dominium Pincészet - Mátra

Itt szintén megkóstoltam a 2023-as a battonage technikával készült Chardonnay-t.Ökológiai gazdálkodásban művelt Chardonnay szőlő a különleges adottságokkal rendelkező Gereg hegyen terem. Délnyugati kitettség, meredek lejtő, 280 m tengerszint feletti magasság, vulkanikus talaj. Minden adott a jó alapanyaghoz.

Illatában és ízében is barack, barackvirágos jegyek dominálnak a finom seprős érlelésből származó krémes ízvilággal kiegészülve.
Eifert Borház - SoltvadkertMegkóstoltam a friss Generosa-t és a 2019-es Generosa-t.

A friss Generosa enyhén zöldessárga színű, illatában rózsa, ízében zöldalma és őszibarack jegyek érezhetők. Könnyed, friss tétel. 

2019-es fahordós Generosa illata szőlővirágra emlékeztet, finom savú, kellemes ízhatású, igazán karakteres. Ízében vaníliás, körtés ízvilág.
Csanádi Pincészet - BadacsonyA Zöld Veltelini tételre voltam kíváncsi, melynek fajtajelleges zöldes színe igazán elegáns megjelenést ad a bornak. Kifinomult, visszafogott aromavilág. Kellemesen kortyolható.
Royal Sekt - Izsák


Az idei nyár slágereit a boralapú koktélokat is elhozta a cég a rendezvényre.

Bőséges szendvics falatkák várták a vendégeket. 
Végtelen szakmai beszélgetések, baráti találkozások és nagy nevetések színtere volt ez a délután. 
Remek borokat kóstolhattunk a rendezvényen és igazán különleges tételek is előkerültek a pincészetektől. Számos új információval gazdagodhattunk az által, hogy volt lehetőség kötetlen, személyesen beszélgetni a borászokkal.

Reméljük a szervezők ezzel a borkóstolóval hagyományt teremtenek és évről-évre ismét megrendezésre kerül!


Köszönjük a meghívást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...