Összes oldalmegjelenítés

2019. április 1., hétfő

Nagygombos Borászat megújult arculata és cimkevilága - 2019.03.28


 "Nagygombos borászat, a rozéspecialista"
Fotó: Borfokoló
A Nagygombos borászat idén tavasszal megújította arculatát és címkevilágát. A prémium boroknál a jövőben még nagyobb hangsúlyt kap a borász, Barta Anna személye, és az egyedi karakterek erősödnek az alap borcsalád tételeinél is.

A koncepciót és az új címkéket egy kötetlen hangulatú sajtókóstolón mutatták be a MyWine Wine bár & Shop-ban a Wineglass Communication szerezésében.

Fotó: Furmint Photo


A Nagygombos Borászat a Mátrai borvidéken található, a 90 hektárról a fiatal női borász, Barta Anna készíti a borokat. 


A pincészet életében új fejezetet jelent a portfólió és az arculat megújítása.

„Mióta átvettük a pincészetet, azóta sokféle arcát kerestem Nagygombosnak, és úgy gondolom, mostanra állt össze teljes egésszé a kép. Sok munkánk van a szőlőterületek megújításában, a borokban, és nemsokára a csodaszép műemléki birtokközpontunk felújítása is megkezdődik” – mesél az eltelt időszakról Barta Anna. „Itt volt az ideje az új címkéknek. Ezt Laki Eszter dizájnerre bíztuk, akinek sikerült egy fiatalos, friss arculatot alkotnia. A portfólió is letisztult, most már konkrét tervek alapján tudunk dolgozni, miközben a számomra kihívást jelentő kísérletezésről sem kell lemondanom.”


A Mátrai borvidék

OEM

Egyike az északi fekvésű borvidékeinknek, ahol a déli országrészeknél kiegyenlítettebb éghajlat miatt a szőlő érése lassabban, egyenletesebben megy végbe. Így egy ízgazdag rozéalapanyag fejlődik, amely megőrzi élénk, üdítő savait, ugyanakkor az ültetvények déli, délnyugati és nyugati fekvése, valamint a meszes nyirok altalajon húzódó homokos lösztalaj a zamatos gyümölcsaromák kifejlődését segíti.


 Háttértörténet

 1999-ben a területre és a borházra kiírt privatizációs pályázatot Gál Tibor neves egri borász és társa Szeremley Huba nyerték el, akik jelentős fejlesztéseket hajtottak végre. A Gál család adta ki az első palackozott borokat a birtokról a ma már jól ismert nagy gombbal a címkén. A cél a birtok adottságaihoz illeszkedő, könnyen elérhető, jó ár-érték arányú borok készítése volt. Gál Tibor 2005-ben bekövetkezett tragikus halála időlegesen leállította a birtok megindult fejlődését.

2009-ben a Nagygombosi borászatot a Barta család vásárolta meg. A tulajdonos váltással ismét megindult a birtok fejlődése. Előkészítés alatt áll a borászati kapacitás bővítése és jelentős szőlő területek megújítása is.

Fotó: DrKuktart

 A pincészetről

 Szőlőterületeik egy tagban fekszenek, így folyamatosan figyelemmel tudják követni a tőkék növekedését. Ez nemcsak a növényvédelem, valamint a levelek és a fürtök fejlődése miatt lényeges, hanem az ideális szüreti időpont meghatározásakor is fontos, hiszen a rozénak szánt szőlő esetében ez kulcskérdés. Az egy tagban fekvő szőlők elősegítik a gazdaságosabb működést is, így lehetővé téve, hogy jó ár-érték arányú borokkal állhassanak a borkedvelők elé.


A Nagygombos szőlőinek fajtaösszetétele izgalmas lehetőséget kínál számukra a rozé műfajában. Így a klasszikusnak számító kékfrankos rozé mellett házasítást is készítenek rozéból, amelynek összetételét az aktuális évjárat adottságaihoz igazítják. Emellett olyan, itthon ritkaságnak számító fajtával is foglalkoznak, mint a burgundiai eredetű gamay noir.


Fontos szempont a rozékészítés során, hogy minden munkafázisnak megadják a szükséges időt. Nem sürgetik a folyamatokat, így a Nagygombos rozék általában a szüretet követő tavasszal kerülnek forgalomba.

Egy rozét derűs gyümölcsössége és kifinomult részletei tehetnek igazán nagyszerűvé. Ezt a könnyed eleganciát szerintük leginkább egy női borász tudja megvalósítani. A Nagygombos-borokat Barta Anna készíti Vicián Károly segítségével – ők mindketten komolyan veszik a rozé műfaját, és odafigyeléssel fordulnak ezekhez a borokhoz.

 

Borkészítés

 A család első bora 2009-ben készült a birtokon. Borkészítési filozófiájukban ötvözik a több száz éves borkészítési hagyományokat és a modern technológiát. Elsősorban a Mátrai borrégió és a Nagygombosi birtok adottságainak egyaránt megfelelő különleges rozékat készítenek. Rozéik egy része különleges módon zempléni tölgy hordóban érlelődik. Csaknem minden rozéjukat több hónapig érlelik. Ennek köszönhető a rozék között különlegesnek minősülő több éves eltarthatóság.

Boraik készítésénél a természetességre törekszenek, hogy minél kevesebb emberi beavatkozással és vegyszerhasználattal tehessék a bort fogyasztóik asztalára. Ezért semmilyen adalékanyagot, aromát és színanyagot nem használnak. Fontosnak tartják, hogy az ültetvény a lehető legkörnyezetbarátabb permetezőszereket kapja, minél kevésbé kelljen beleszólni a szőlőnövény természetes életébe. Hisznek abban, hogy fogyasztóik a borok kortyolgatása közben kapcsolatba kerülnek az ültetvényben élő madarakkal, a szomszédos erdőkben megbúvó őzekkel, erdei állatokkal, és a hely több száz éves szellemével.

A rozékészítésnek itthon is megvannak a bevett módszerei, ők azonban nyitottak a kísérletezésre, így a Gamay Noir Rosé készítésekor az acéltartályok mellett részben zempléni tölgyfa hordós érlelést is alkalmaznak. A magyar rozépiacon ez nem túl gyakori. A jövőben ki szeretnék próbálni, milyen az, ha amforába teszik az itteni borokat. Ötéves távlatban a kastély és a pince komplett (igencsak szükségszerű) felújítását is tervbe vették, ahogyan annak kikísérletezését is, hogy Gál Tibor anno pontosan mit is értett az általa annyira áhított nagygombosi vörös cuvée alatt.


Új portfólió

 Az alap borcsaládba tartozó Nagygombos Játékos Rosé több szőlőfajta erényeit egyesíti, a bor kiegyensúlyozottságában és aromáinak összetettségében szerepet játszik, hogy tudatos házasítási folyamat révén születik meg. A Nagygombos Kékfrankos Rosé a fajta elegáns jegyeit hozza, és igazán széles körből lehet hozzá ételt ajánlani. Az Illatos Fehér és a Könnyed Vörös házasítások, amelyek a Mátrai borvidék gyümölcsös, könnyed arcát mutatják be a stílus kedvelőinek.

Fotó: Borfokoló

A prémium borcsaládba, amely Barta Anna nevét viseli, a rozék közül a legkifinomultabb tétel, a Gamay Noir Rosé tartozik, amelynek a gyümölcsaromák mellett megjelenő finom, hordós érlelés ad újabb réteget. A Magna Mátra Történelmi Egyesület egyik alapító tagjaként a borászat kiemelten kezeli a Kárpát-medencei fajtákat, és Magna borukat a szabályozásának megfelelően hárslevelű, kékfrankos vagy kadarka fajtákból képzelik el, amely mindig a prémium portfólió részét képezi majd. Emellett a Barta Anna által készített egy-egy kísérleti bor visz izgalmas színt ebbe a borcsaládba.



A dizájner

 Laki Eszter grafikus már sok izgalmas projektben vett részt, könyvektől a kávézók, éttermek arculatán át egészen a kozmetikai termékek dizájnjáig sok mindent tervezett, de a boros, sőt a sörös címkék világa sem idegen tőle.


„Az alap címkecsaládnál a célom a könnyen felismerhető, tiszta, minimalista stílus kialakítása volt. A színek ismétlődve visszaköszönnek az egyes palackokon, a két címkén található fél gombot szimbolizáló motívum pedig – ami a Nagygombos Birtok nevére utal – kiad egy közös egész gombot, ha egymás mellé rakjuk az üvegeket” – foglalja össze a koncepciót Laki Eszter. „A prémium címkecsaládhoz az erdei pintyet Annával közösen választottuk vezető motívumként, azt a madarat, ami az apjától tanul énekelni, ahogy Anna is sokat köszönhet az édesapjának, hiszen tőle kapta az inspirációt a borászkodáshoz.”

A kidolgozásban az aranyszín és az egyedi, bélyeget idéző stancforma a prémium kivitelezést erősíti, a természetközeliséget pedig a földszínek szimbolizálják. A tervező számára fontos volt a közös gondolkodás, és az, hogy volt idő megismerni egymást, ami segített abban, hogy itt is az átlagostól eltérő megoldásokat, extra technikákat tudjanak alkalmazni.

 


Sajtókóstolón kóstolt tételek:

Játékos Rosé 2018

fajta: merlot, zweigelt
alkohol: 10,86%
sav: 5,6 g/l


Kékfrankos Rosé 2018

fajta: kékfrankos
alkohol: 11,69%
sav: 5,8 g/l


Barta Anna Gamay Noir Rosé 2018

fajta: gamay noir
alkohol: 11,42%
sav: 5,3 g/l


Bogyókák 2018

fajta:cabernet franc
alkohol: 12,14%
sav: 4,7 g/l



A borok mellé megkóstolhattuk a MyWine Wine bár & Shop finom érlelt sokáit friss kenyérrel.



-



Chaffinch on the new labels

The 90 ha Nagygombos Winery is located in Nagygombos, in the a Mátra Wine Region. The chief winemaker is a young lady, Anna Barta. A new era has been heralded by the introduction of the refurbished product range and the new design.

„Ever since we have taken over the winery I have been thinking about different ways to reinvent Nagygombos, and I think that finally all the pieces have fallen into place. A lot of work has been done to renovate the vineyards, the wines, and the restoration of the amazing, listed central building is just about to start”, says Anna Barta summarizing recent developments. „The time has come to redesign the labels. The commission was given to Eszter Laki graphic designer and she came up with a youthful, refreshing imagery. The wine range has also been streamlined and now we can work following specific plans while I can still pursue some excitingly challenging experiments.”

The graphic designer

Eszter Laki, the graphic designer has taken part in many exciting projects ranging from books, through coffee shops and restaurants to cosmetic products and in fact she has been involved in the design of wine and beer labels as well.

„For the basic line my intention was to create an easily recognizable, clear-cut, minimalist style for the labels. The colours return repeatedly on the individual bottles, the motif representing half a button on the two labels – a reference to the winery’s name (’Big Buttons’) – forms one complete button when two bottles are placed next to each other”, describes Eszter Laki the composition. „To use the image of a chaffinch as the main motif for the top of the range line was a joint decision with Anna. Chaffinches learn to sing from their fathers, and Anna is also indebted to his father for giving her the inspiration to become a winemaker.”

Premium quality is hinted at by the golden colour scheme and the unique, stamp-like cutting, while the closeness to nature is symbolized by the use of earth tones. Sharing ideas was an important part of the creative process, there was ample time to get to know the client which enabled the designer to come up with unusual design features and apply extra techniques.

The new range

Belonging to the basic line Nagygombos Játékos Rosé is a blend that strives to combine the merits of several different varieties and to achieve balance and aroma complexity through skillful blending of its components. Nagygombos Kékfrankos Rosé showcases the elegance of the variety and is a Jolly Joker when it comes to matching with food. ’Illatos’ is a white blend expressing the fruit driven and easygoing character of the Mátra wine region and the same applies to its red sibling.

In the premium line which is called Barta Anna there is only one rosé. Gamay Noir Rosé is the most sophisticated of the three rosés and in this wine fruit aromas are complemented by extra layers deriving from discreet barrel ageing. As a founding member of Magna Mátra Historical Association the winery considers the preservation and promotion of the indigenous varieties of the Carpathian Basin a special responsibility and in line with this commitment premium quality ’Magna’ wines will always be crafted from hárslevelű, kékfrankos or kadarka. This product line is made the more exciting by the introduction of experimental bottlings made by Anna Barta.

Background information
Changes at the Estate

The winery places special emphasis on crafting rosés and they produce three different rosés each vintage. The moderate climate of the region facilitates a slow and balanced ripening process which results in grapes that are perfect for producing wines brimming with fruit and zesty acidity both being prerequisites for great rosés. The winery’s vineyards form one unbroken piece of land and are cultivated in an environmentally friendly way. In the cellar the goal is to produce wines with minimal intervention, respecting and assisting natural processes and never hurry them.  

In recent years the main focus was to modernize and renovate the existing plantations and also to plant new blocks. Another important project is the renovation of the listed central building that was built in the 1880s; the goal is to have all the winemaking technology under one roof. When completed the fermentation room will be situated on the ground floor, right behind it the facilities to process the grapes and separated from the main building a newly built warehouse to store and age bottles.



 Köszönjük a meghívást a Wineglass Communicationnak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...