Összes oldalmegjelenítés

2020. július 3., péntek

Cabernet Franc az alföldön - 2020.07.03

"Lenn az Alföld tengersík vidékin..."
- Petőfi Sándor: Az alföld

Alföldi borrégió


A cabernet franc vagy cabernet frank az elterjedt francia fajták egyike. Világfajtának tekinthető. A szőlőfélék (Vitaceae) családjában, a bortermő szőlőkhöz (Vitis vinifera) tartozó vörösborszőlő. A bordeaux-i borvidék hat legkiterjedtebb termőterületű vörösborszőlő fajtájának egyike.

Cabernet Franc

Általában sauvignon és merlot fajtákkal társítják. Bora rendkívül gazdag és komplex. Általában tölgyfahordós érlelést kap, így illatában és ízében vanília dominál, hosszú, bársonyos lecsengés jellemzi. Az érett gyümölcsösség mellett kellemesen fanyar, nagy extrakt tartalmú, bársonyos, sötét bíbor színű ideális vörösbor.
Bár az, hogy milyen lesz végül az adott tétel, nem csupán a szőlő fajtájától függ, hanem sok minden mástól is. A szüret időpontjától, a készítési technológiától, az érlelési eljárástól és még az évjárattól is.
Ezen befolyásoló tényezőkön túl, a szőlő termőhelye (terroir), az ottani talaj, az uralkodó éghajlat is nagy hatással van az éppen készülő tételre.

Hol is érzi igazán jól magát a fajta?

Ha Magyarországot vesszük gorcső alá cabernet franc ügyben, akkor a legtöbben egyből Villányra vagy Szekszárdra gondolnak, hiszen ezeken a területeken a legelterjedtebb ez a szőlőfajta. Viszont az Alföldön is nem egy borászat foglalkozik a fajtával. Az igazat megvallva az Alföldön az adottságok sokszor nehezek, a brand sem annyira ismert, de az alföldi bor nagy potenciával rendelkezik.

Alföldi/Duna borrégió

Az ország legnagyobb régiójához (Alföldi/Duna borrégió) három borvidék is tartozik. A Kunsági  borvidék (104 000 ha), amely szinte a megye egészét lefedi, a Hajós-bajai borvidék (15 000 ha), és a Csongrádi borvidék (14 000  ha).
A térségben a változatos, szélsőséges klíma a jellemző. A nyarak főként aszályosak, a telek pedig igen zordak tudnak lenni. Meszes homok a jellemző talajszerkezet.

A Kunsági borvidék szerepét a világméretű szőlőgyökértetű-invázió jelentősen erősítette, mivel az közismerten nem kedvelte a Kunság magas kvarctartalmú homokos talaját. A telepítési láz okán 1883-ban állami támogatással létrejött az alföldi szőlőkultúra központjának számító, Kecskemét mellett elhelyezkedő Miklóstelep és Katonatelep, amely a borvidék-központi szerepén túl kiemelkedő szerepet játszott a filoxéra elleni küzdelemben is.
Kecskeméten a korabeli feljegyzések kiváló adottságú dűlőként tartották számon az Öreg högy, Kőrösi-hegy, Vacsi-hegy, Mária-hegy, Budai-hegy és Szarkás megnevezésű területeket.

Mathiász János

A nagy jelentőségű szőlész-borász, Mathiász János 1890-ben Katona Zsigmond kecskeméti gyógyszerész javaslatára 17 hold földet vett betelepítésre Kecskemét határában Katonatelepen. A homoki szőlőkultúra meghonosításával új fejezetet nyitott az alföldi szőlőtermesztésben, egyúttal megtalálta a filoxéra ellenszerét is, mivel a homok megfojtotta a szőlő gyökerére kapaszkodó élősködőt.
Katonatelepi birtokáról vagonszám szállította Tokajra az egészséges szőlővesszőket, ezzel elévülhetetlen érdemeket szerzett a Tokaj-hegyaljai szőlészet-borászat megmentésében.
Birtokát 1926-ban megvásárolta a magyar állam, egykori kúriája a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet otthona.
A borvidék legjelentősebb szőlőfajtái az arany sárfehér, a zala gyöngye, az ezerjó, a kékfrankos, a cserszegi fűszeres, a rajnai rizling, az olaszrizling, a rizlingszilváni, a kövidinka, az itt őshonos kadarka, a zweigelt és a bianca.

A három borvidék közül a Hajós-Bajai borvidék elhelyezkedése a legkedvezőbb, hiszen a napsütéses órák száma bőven meghaladja az átlagosat, a tengerszint feletti magassága is nagyobb, így csökken a fagyok jellemző előfordulása.

Hajósi pincefalu

Ezen a borvidéken a chardonnay, a rajnai rizling, a cserszegi fűszeres illetve a kékfrankos, a zweigelt, a kékoportó, a cabernet sauvignon és a kadarka a legelterjedtebb szőlőfajta. A hajósi vörösborok gyakran még a legjobb hegyvidéki vörösborokkal is felveszik a versenyt.


A Csongrádi borvidéken a lösz és a futóhomok is gyakori, aminek alig van humusztartalma. Mindezek a körülmények a filoxéra vész idején jótékony hatással voltak e vidékre, ugyanis megőrizték a helyi tőkéket e betegségtől. Eredetileg azonban a futóhomok megkötésére lettek telepítve ezeken a helyeken a szőlőtőkék.

Csongrádi Borvidék

E régió jellemző szőlőfajtái a kövidinka, a cserszegi fűszeres, az olaszrizling, a kékfrankos és a kadarka. Ezen fajtákból készült borok ezen a terroiron meglehetősen lágyak, szelíd savakkal, fűszeres, virágos illatokkal hódítják meg a fogyasztók szívét.


Ahogy azt a fentiekben is láttuk, a cabernet franc nem igazán mondható a borrégió elterjedt szőlőfajtájának, de mi sem vitathatja azt, hogy az Alföldön igenis helye van ennek a szőlőnek, minthogy idén 2020-ban Bács-Kiskun megye legjobb vörösbora épp a cabernet franc lett.

Az Eifert Borház (Soltvadkert) 2018-as tétele érte el ezt a kiemelkedő helyezést.
A bor magán hordozza a fajta fekete ribizlis, meggyes jegyeit, melyet a szép hordóhasználat jól kiegészít.

Eifert Cabernet franc



A Duna/Alföldi borrégióban nagyon sok kiemelkedő cabernet franc tétel készül. Ahogy errefelé mondják: Nem kell hegyet mászni a szép vörösborokért.


Lantos Családi Pincészet (Soltvadkert) - Cabernet franc

Klasszikus csömöszöléses technológiát követően 12 hónapos hordós érlelés eredménye ez a mély rubinszínű, érett tanninokkal bíró bor.
A fajta teste és fűszeressége mellé hatalmas adag erdei gyümölcsöt is kapunk. Bár mély és komoly, de jól iható tétel.
Lantos Családi Pincészet - Cabernet franc



Dimenzió Borház (Kecskemét) - Virtus - Cabernet franc

A bor jellemzője a buja fűszeres illat és a testes férfias karakter.



Dimenzió Borászat - Cabernet franc



Birkás Pincészet (Izsák) - Kunsági Cabernet franc 2019

Színe mélyvörös, illatában és ízében vanília dominál. Hosszú, bársonyos lecsengéssel búcsúzik a korty.



Koch Borászat (Borota)- Cabernet franc - 2018

Illatában fűszeres-paprikás jegyek meggyességgel párosulva. Élénk savak, kerek tanninok, összességében lágyság jellemzi a bort. A közepes test férfias kesernyésséggel mutatkozik. Szellőztetés után illatában kibontakozik némi diós aroma.

Koch Borászat - Cabernet franc


Frittmann Pincészet (Soltvadkert) - Cabernet franc

Lendületes, energikus vörösbor. Színe rubin. Illata friss meggy, cseresznye, szilva és kevés fűszeresség. Kóstolva is üde, könnyed vörösbor. A dinamikus savak, ribizlis, meggyes, áfonyás zamatokkal játszanak.


Frittmann Pincészet - Cabernet franc





Fehér Franc

Alkothatnánk igazi fehérbor különlegességet itt az Alföldön. Nem is lehetne erre jobb választás, mintsem egy Fehér Franc. Akár lehetne ez a borvidéknek olyan egyedi tétele, mint Villányon a Villányi Franc.

Ugyanis a kék szőlőből is készíthető fehérbor. Ehhez tudni kell, hogy ha a szőlő bogyója nem tartalmaz szín anyagot reduktív technológia alkalmazásával fehér bort nyerhetünk belőle. Ilyen bor készítésére alkalmas szőlőfajta a pinot noir, a merlot, a kadarka, de a cabernet frank is.

A francia nevén Blanc de Noirs, úgy készíthető, ha a kék szőlőt a szüret után azonnal préselik, így a must nem érintkezik a színanyagot adó héjjal. Ezt a módszert pezsgő alapbor készítésénél is alkalmazzák. Ezzel az eljárással olyan vörösbortermelő vidékeken élnek, ahol úgymond így fedezik a fehérbor szükségletet. Észak - Olaszország, Svájc borvidékein elterjedt a Merlot Bianco, amit néha barrique hordóban érlelnek.

Itt az Alföldön például a Hajós-Bajai borvidéken a Knehr Pincészet készít Fehér cabernet franc-t.

Knehr Pincészet - Cabernet franc

A 2017-es tétel reduktívan, fehér boros technológiával készült. Különleges ízű bor. 100%-ban engedték a pincészetnél, hogy a szőlő húsa kapjon hangsúlyt. Illatában igen intenzív érett gyümölcsök jelennek meg, de a franc-ra jellemző fűszeresség csak kissé érezhető. Kellemes fehér boros élményt kapunk a ropogós savak mellé.


Az Alföldi borrégió (Duna borrégió) eredetvédelmi alappillére a Duna-Tisza közi oltalom alatt álló földrajzi jelzés, melynek szűkebb, ún. hozamkorlátozott változata a Dunai megnevezés. Valamint használatban vannak borvidéki megjelölések, településnevek is a címkék tekintetében. Érdekesség, hogy a Kunság lehetővé teszi a ceglédberceli Arany-hegy, valamint a Ceglédet és Ceglédbercelt határoló Fischer-part önálló dűlőként történő megjelenését is.
A Kunság viharos múltja és botrányoktól sem mentes rendszerváltás-korától mára sikerült eljutni odáig, hogy a vidék inkább a sikereiről, eredményeiről és befektetéseiről, mintsem régi problémáitól hangos. A borvidék megújulása korántsem lezárt folyamat. Az átalakulásnak ti is tanúi lehettek napról-napra, évről-évre, évjáratról-évjáratra.

"Feljövőben a régió, és nagy hibát követ el az, aki nem vesz erről tudomást, hiszen a most kitűnő ár-érték arányú borok hamarosan följebb kapaszkodnak a polcokon" - vélekedik Frittmann János, a Duna borrégió egyik vezető borásza.


A borrégióban az elmúlt évek során fel-felbukkant nem egy remek tétel. Az itt palackozott borok egyre jobbá válnak, hozzák az elvárt jó minőséget, otthoni és társasági fogyasztásra kiválóan alkalmasak. Egy izgalmas új tétel megjelenésével mint egy Fehér Franc, igazi ikonná válhatna az Alföld.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...