Összes oldalmegjelenítés

2021. szeptember 27., hétfő

Pátyi Borral Barangoló Kézműves Vásár - CivilÍZáció - 2021.09.25

 


 Borral barangoló kézműves vásárt rendeztek szeptember utolsó hétvégéjén, a Pátyi pincesoron.

 

A Pátyi pincesor a Zsámbéki-medence egyik legegységesebben megmaradt pincesora. Az erdőszerű, ligetes területen hársfák, diófák, japánakácok között kétszáznál is több pince búvik meg. A kis présházak zártsorúan csatlakoznak egymáshoz ezáltal több utcát is létrehozva.


A pincék elé sok helyen padokat helyeztek ki, hogy a fáradt vándor kissé megpihenhessen.




A kapuk feletti évszámok tanúskodnak a pincék építésének idejéről.


A pincék festése sok helyen utal magyarságunkra (piros, fehér, zöld).

 Szerencsére egyre többen térnek vissza a régi hagyományokhoz és foglalkoznak újra szőlőtermesztéssel, borkészítéssel, így a pincéknél saját, helyben készített borokat kóstolhatunk és vásárolhatunk.


Tavaly óta a Monori kirándulásunk után terveztük, hogy idén a Pátyi-pincesort fedezzük fel. Azonban mindenképp rendezvény idején akartunk eljönni, nehogy úgy járjunk mint Monoron, ahol csupán a présházakat tudtuk megnézni program hiányában.

A remek kora őszi délután pompás hangulatot teremtett arra, hogy sokan kilátogassanak a fesztiválra.

 

Programok sokasága (kézműves vásár, állatsímogató, kézműveskedés, íjászkodás), finomságok (házi sütemények, kemencés, bográcsos ételek) és természetesen a nyitott pincék várták a programra ellátogatókat.

Lebilincselő romantikus hangulatot árasztanak a régi pincék.
 

 

Térkép is segítette a tájékozódást

 

Jó idő, hangulat, régi romantikus pincék. Mi kell még a remek hangulathoz? Egy kis kóstolás! 


Nyitott pincék sokasága várta az érdeklődőket. Volt ahol a pince előtt asztalon kínálták saját készítésű boraikat a gazdák, de sok helyen a présházba lesétálva, a hangulatos pincében fogyaszthattuk el a kiválasztott tételt.


A pincészetek listája, akik nyitott ajtókkal várták a borra szomjazókat:

Hangulat Pince
Simon Zoltán Családi Pince
Takács Iván Pince
Bíró Családi Pince
Kemenes Pince
Székely Lajos Pince
Bognár Családi Pince
GáBORok Háza
Simon Családi Pince
Polgár - Bednár Családi Pince
Nyitrai Családi Pince
Balogh Pince
Szeitz Pince
Pátyi Vigadó
Amina Csárda és Borház
Élmény Pince
Déberling Családi Pince



Be is tértünk két pincébe.



A Szeitz pincénél egy remek Zöld Veltelínit kóstoltam, ami nevével ellentétben nem mutatott éretlen ízeket. Lecsengésében kis kesernyés mandulás aromával búcsúzott.




A Simon családi pincészetnél megkóstoltuk a híres Aletta tételt, amely egy rezisztens hibrid. A muscat ottonel és a seyve villard fajták kereszteződésével állított elő 1957-ben Dr. Csizmazia Darab József és Bereznai László.
Valamint a pincészet kékfrankosával is megismerkedtünk, mely igazi alföldi jegyekkel büszkélkedik. Könnyed, lágy nem tanninos.

A hagyományosan is Pincehegynek nevezett területen a pincesorok lépcsőzetesen, egymás fölé épült sorokban helyezkednek el. Épp ezért nem kis túra végig járni a pincesorokat.


 Kirándulásunk alatt igyekeztünk megnézni minden pincét (bár ez korántsem sikerült) illetve feljutni a pincesor legtetejére.

 
 
A Pincesor utcáit neves szőlőfajtákról nevezték el. Így van Otelló köz, Kékfrankos sor, Furmint sor, Kéknyelű sor, Turán sor.
 
Furmint sor
 
Kékfrankos sor

 
Pátyon évenként megrendezésre kerül a Pátyi Pincenapok, melyet a Budakörnyéki Borkultúra Egyesület támogat.
 
Vajon mi lehet a vaskapu mögött?
 
 
Egy szeletnyi történelem.
 
Varázslatos harmónia uralkodik a pincesoron. Mintha egy tájépítész alkotta volna a látványát.
 
 
 
A pár órás kirándulás és borkóstolás után idejét láttuk, hogy megkóstoljuk valamelyik stand kínálatát. 
 
Az illatok ekkor már mindenhonnan elértek bennünket, hiszen számos társaság főzőcskézett a Pincesoron. 
 
Az Önkéntes Tűzoltó Egyesület tárcsás húsokat és gyrost kínáltak. A Máltai Szeretetszolgálat Kreatív Műhelye bográcsban készített sertéspörkölttel várta az arra éhes közönséget. A Budakörnyéki Íjász Egyesület marhagulyást főzött. A Pátyi Székely kör erdélyi lucskos káposztát készített. A Zsámbéki Kanyar Lakóparkért Egyesület vörösboros szarvas pörkölttel készült. A Szövetség a Magyarokért Páty Hagyományőrző Egyesületnél marhapörkölt rotyogott a bográcsban. A Hangulat pincénél tárkonyos vadragulevest kanalazhattunk a bográcsból. A Roma Nemzetiségi Önkormányzat babos tésztát készített füstölt csülökkel. Az Egyetértés Nyugdíjas Klub pátyi gulyást kínált csipetkével. A Páty Faluközösségért Alapítvány csülkös bablevessel várta az arra járókat. A Budakörnyéki Borkultúra Egyesület kemencés húsokat sütött. A Pátyi Bocskai Suli Alapítvány Jókai bablevest főzött.
 


Éhségünk csillapítására végül a Német Nemzetiségi Önkormányzat standját választottuk. Itt sült húst kínáltak szalvétagombóccal és párolt káposztával. 



Túránk végeztével visszasétáltunk a Simon Családi pincészethez és vásároltunk a már korábban kóstolt Aletta tételből egy palackkal.  Ezután még nézelődtünk picit a pincék előtti standoknál majd pedig hazafelé vettük az irányt. 



Hihetetlen hangulatos és élményekkel teli séta állt mögöttünk.

 
Nincs két egyforma ajtó sem színben sem formában, de még az ajtók vasalata is mind-mind egyedi. 
 

Ha még nem jártatok Pátyon akkor mindképp látogassatok el, mert maradandó élménnyel térhettek haza.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...