Összes oldalmegjelenítés

2014. február 23., vasárnap

Furmint Február

F mint Furmint és F mint Február




A "Furmint február"mint kifejezést először 2009-ben használták, akkor fogalmazódott meg ugyanis azaz elképzelés, hogy ezen méltán híres hungarikum szőlőfajtából készült bort minél inkább közelebb hozzák az emberekhez. 



Furmintról


A furmint a filoxéra vész előtt meghatározó szőlőfajta volt az ország szinte teljes területén. A szőlők szerkezetének átalakítása után jelenléte a Tokaji és Somlói borvidékre koncentrálódott. Mára, ahogy a hazai borásztársadalom felfedezi kiemelkedő értékeit és a benne rejlő lehetőségeket, új telepítések születnek, és ennek köszönhetően egyre több borvidéket hódít meg újra a szőlőfajta.

A furmint egy késői érésű szőlőfajta, amely magas beltartalmi értékeinek és jelentős savtartalmának köszönhetően mind édes, mind száraz borok készítésére alkalmas. A hosszú érési idő adta koncentrációnak köszönhetően a bor tisztán képviseli a szőlő eredeti gyümölcsaromáit és a termőtáj talajának ásványos ízeit még hordós érlelés esetén is.



Mivel jól aszúsodik, nagymértékben használják a Tokaji aszú készítéséhez.

A furmint február keretén belül sok bortársaság rendez kimondott furmint kóstolós boresteket, illetve kedvezményt adnak a furmintból készült boraikból.

Megéri hát ilyenkor ezen fajta borokból bespájzolni. Vagy ha azonnali fogyasztásra vesszük a bort így sokkal jutányosabb áron juthatunk hozzá olyan pincészetek boraihoz, melyek az év többi időszakában drágábban lennének csak elérhetőek.


Bővebben a rendezvényről itt olvashattok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...