Nem olyan rég szerettem volna Battonage technológiával készült bort vásárolni egy bor szaküzletben, viszont sajnos nem tudták megmondani nekem, hogy a forgalmazott tételek közül melyik bor készülhetett ezzel a technológiával.
Gondoltam utána nézek jelenleg melyek azok a tételek, amiket beszerezhetünk, ha esetleg más is ezekkel a borokbal szeretne megismerkedni.
Battonage és sur lie technológia
A sur lie a bor finomseprőn tartását, míg a battonage ennek rendszeres
felkeverését jelenti a szakzsargonban. Ezzel, a borkészítés során
alkalmazható módszerrel a bor összetettebb, sűrűbb karakterűvé válik. A bor édeskés, fűszeres, érett gyümölcsös ízt kap, csökken a tölgyfahordós érlelés miatti fanyarsága, a bor színintenzitása pedig nő. Magyarországon jellemzően a chardonnay szőlőfajtánál használják ezt az eljárást, de szürkebarátnál, sauvignon blanc-nál és viognier-nél is gyakori.
Jelenleg forgalomban lévő battonage technológiával készült tételek:
Bock - Chardonnay - 2017
Fodorvin Borászat - Aszófői Chardonnay Battonage 2016
Kovács Nimród - Chardonnay 2015
Kattra Pincészet - Ágnes Chardonnay Battonage 2016
Levente pincészet - Saár Olaszrizling Battonage 2015
Pántlika Pincészet - Chardonnya Battonage 2016
Thummerer - Egri Chardonnay - 2017
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése