Összes oldalmegjelenítés

2020. február 10., hétfő

Battonage és sur lie technológiával készült borok

Nem olyan rég szerettem volna Battonage technológiával készült bort vásárolni egy bor szaküzletben, viszont sajnos nem tudták megmondani nekem, hogy a forgalmazott tételek közül melyik bor készülhetett ezzel a technológiával.

Gondoltam utána nézek jelenleg melyek azok a tételek, amiket beszerezhetünk, ha esetleg más is ezekkel a borokbal szeretne megismerkedni.


Battonage és sur lie technológia

A sur lie a bor finomseprőn tartását, míg a battonage ennek rendszeres felkeverését jelenti a szakzsargonban. Ezzel, a borkészítés során alkalmazható módszerrel a bor összetettebb, sűrűbb karakterűvé válik. A bor édeskés, fűszeres, érett gyümölcsös ízt kap, csökken a tölgyfahordós érlelés miatti fanyarsága, a bor színintenzitása pedig nő. Magyarországon jellemzően a chardonnay szőlőfajtánál használják ezt az eljárást, de szürkebarátnál, sauvignon blanc-nál és viognier-nél is gyakori.



Jelenleg forgalomban lévő battonage technológiával készült tételek:

Bock - Chardonnay - 2017
Fodorvin Borászat - Aszófői Chardonnay Battonage 2016
Kovács Nimród - Chardonnay  2015
Kattra Pincészet - Ágnes Chardonnay Battonage 2016
Levente pincészet - Saár Olaszrizling Battonage 2015
Pántlika Pincészet - Chardonnya Battonage 2016
Thummerer - Egri Chardonnay - 2017

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...