Összes oldalmegjelenítés

2020. február 2., vasárnap

Levente szőlőbirtok és pince sajtókóstoló - 2020.01.07

Fotó: Borfokoló


Az évet egy izgalmas kóstolóval indítottuk. Major Levente egy olyan relatív új arc a hazai borvilágban, aki nagyon sok érdekes kérdést tesz fel a borral, borkészítéssel kapcsolatban.
 
Major Leventéről ezt írja a Művelt Alkoholista: „Abasár leghíresebb borásza egyúttal iskolaigazgató. De “igabát” más fából faragták, mint az átlag pedagógust: ránézésre viking rocker, és a gyerekeket is szereti. Borásznak sem átlagos, inkább kérdez, mint állít, inkább csodálkozik, mint előír.” Érdemes megnézni a Terroir Squad róla készült videóját ITT.


Ő maga így fogalmazta meg nemrég koncepcióját: "Annak idején egyetemi éveim alatt kezdődött a rajongás, anno apukámmal csináltunk kis hordókban saját borokat a magunk szórakoztatására. Aztán apránként jöttek a kisebb szőlőterületek, elkezdődött a tanulás életvégig tartó folyamata. Konvencionális szőlőtermeléssel kezdtünk, de ez egyáltalán nem tetszett, három éve már organikus művelést használunk, adalékos cuccokat a borban nem is használtunk és nem is fogunk. A cél a folyamatos tanulás mellett a biodinamika bevezetése, a kén lehető legkisebb mértékű használata; hogy egyszer azt mondhassam végre, igen, olyan igazi natúr borokat készítek, melyek a lehető legtermészetesebb módon adják vissza a szőlő valódi ízét."

Major Levente     Fotó: Borfokoló


Levente szőlőbirtok és pince

Annak idején egyetemi éveim alatt kezdődött a rajongás, anno apukámmal csináltunk kis hordókban saját borokat a magunk szórakoztatására. Aztán apránként jöttek a kisebb szőlőterületek, elkezdődött a tanulás életvégig tartó folyamata. Konvencionális szőlőtermeléssel kezdtünk, de ez egyáltalán nem tetszet, három éve már organikus művelést használunk, adalékos cuccokat a borban nem is használtunk és nem is fogunk. A cél a folyamatos tanulás mellett a biodinamika bevezetése, a kén lehető legkisebb mértékű használata; hogy egyszer azt mondhassam vébre, igen, olyan izgai natúr borokat készítek, melyek a lehető legtermészetesebb módon adják vissza a szőlő valódi ízét.
A 2017-ben alakult Magna Mátra összefogásban is benne vannak.



Mátrai borvidék

Két nagy tájegység, az Északi-középhegység és az Alföld határán fekszik, területe mintegy 7500 hektár. A borvidék éghajlata a többi észak-magyarországi borvidékénél kissé melegebb, viszont hasonlóan száraz jellegű.

fotó: Shutterstock
Az északi hideg légtömegek áramlását a nem túl magas Mátra is képes valamelyest lassítani, míg a déli lejtőkön érzékelhetően védettebb klíma alakult ki. Változatos talaj jellemzi, találunk itt löszt, a vulkáni eredetű andezitet, andezittufát és riolittufát. A borvidék elsősorban fehér boraival vált ismertté, kiemelkedő az olaszrizling, leányka, muscat ottonel, szürkebarát, sauvignon blanc és a chardonnay, de egyre több ígéretes vörösbor is készül.



Magna Mátra

A nyolc alapító pince (Benedek Pince, Centurio Szőlőbirtok, H2 Pince, Kékhegy Pince, Levente Szőlőbirtok és Pince, Losonci Pince, Nagygombos Borászat, Szignárovits-Maka Pince) szándéka az, hogy Kárpát-medencei szőlőfajtákkal adjanak önálló karaktert a borvidéknek. Ennek érdekében a következő néhány évben arra koncentrálnak majd, hogy megtalálják azokat a hazai vörös és fehér fajtákat, amelyek a borvidék elsődleges arcaivá válhatnak. Ebben kiemelkedő szerepet szánnak a kékfrankosnak és később a kadarkának is, de további őshonos szőlőfajtákkal is kísérleteznek.
A Magna Mátra tagjainak meggyőződése, hogy a Mátrai borvidék természeti adottságai kiemelkedőek. A borvidék egészére jellemző, jó vízháztartású talajok és a meleg, de nem szélsőségesen forró klíma együttesen aromagazdag, jó egyensúlyú, érett csersavú borokat adnak. Az összefogás hisz abban, hogy a kitűnő alapadottságokon felül a Mártának vannak különleges értékeket felmutató dűlői, ezek karakterének felkutatása és kibontása garantálja a fejlődés lehetőségét a borminőség terén.

A Magna Mátra tagjai zászlósterméküknek a Magna bort tekintik, amelynek el is készítették a szabályozását.

Véleményük szerint az egyediség megőrzésének kulcsa abban rejlik, ha az egyedi jelleg elfedése helyett érvényesülni hagyják a kizárólag a természet adta értékeket. Ennek érdekében a Magna borok kizárólag Kárpát-medencei szőlőfajtákból készülhetnek, tőkénként legfeljebb egy kilogrammos terheléssel.
Egy átmeneti időszak után ezek a borok csak ökológiai szőlőterületről származhatnak, spontán erjesztve, a pincetechnológiák minimalizálásával. Az elkészült borokat közös kóstolás után, a tagok legalább kétharmadának jóváhagyásával fogadják el, egy-egy pince évjáratonként legfeljebb egy fehér és egy vörös Magna bort készíthet.


Fotó: Borfokoló

Olaszrizling

Magyarországon legnagyobb területen termesztett fehér szőlőfajtája, Tokaj-hegyalja kivételével gyakorlatilag az ország teljes területén termelik. Későn érő fajta, hagyományosan október elején szüretelik.

Fotó: Wikipedia
A fürtök klóntól, termőhelytől függően kisebb és közepes méretűek, szerkezetük tömött. A bogyók kisebbek, gömbölyűek, sárga színűek, vékony héjúak. Sem a szőlőre sem a borra nem jellemző intenzív karakteres aromatika. Képes átadni a termútáj egyedi karakterét, például ásványosságát. Savainak mennyiségét jelentősen befolyásolja az évjárat, a termőhely és a szüret időpontja. Általában száraz borokat készítenek belőle, de léteznek édes változatai is. Mind tartályos, mind hordós érlelésre alkalmas.





Kóstolt tételek:

Szentanna 2016 olaszrizling
Sárhegy 60 éves ültetvény
Erős mandulás illatjegyek. Élén savak, kerek textúra.
Szűretlen, derítetlen. Első fejtéskor kapott ként. '19-es palackozás

Fotó: Borfokoló



Szentanna 2015 olaszrizling

Élénk íz intenzitás. Hordóban érlelt tétel. Ízében érződik az érlelési idő.
Szűretlen, derítetlen

Fotó: Borfokoló



Saár 2016 olaszrizling
Battonage technológiával készült tétel. 1 éves hordós érlelés. Szűretlen, derítetlen
Letisztult tétel.

Fotó: Borfokoló



Ravatal 2016 olaszrizling
Aranysárga szín. Glicerines. Krizantén illat.
Hártya alatt érlelt, több mint fél évet, majd egy év fahordós érlelés.

Fotó: Borfokoló

Fotó: Borfokoló



Rajnai rizling 2016
Kissé testes, enyhe pezsgősség, ami a második erjesztés közbeni palackozás eredménye.
23 mustfokkal szüretelt tétel. Szűretlen, derítetlen
Korához képest nagyon frissnek hat.
7,5g/l maradék cukor
14,5g/l alkohol
7g/l sav


Fotó: Borfokoló


Rajnai rizling 2015
Kénmentes bornak kell az idő, sokat változik.
Érett tétel, élénk savak jellemzik
Héjon áztatva 2 napig, majd fahordós érlelés.
2-4g/l maradék cukor
Fotó: Borfokoló



Irsai Olivér 2016
Illatos, üde, friss, ropogós. Gyöngyvirág illat.
A készítési eljárásnak köszönhetően eltartható, pedig a fajta jellege miatt általában nem tartható el.
1kg alatti tőketerhelés, 40 éves tőkék.

Fotó: Borfokoló



Kékfrankos 2015
A terroir hangsúlyosan érződik. Kesernyés íz, fűszeres, gyümölcsös, mintha beleharapnánk a talajba.
Kénmentes eljárással, fahordóban 4 évig érlelt tétel. 
40 éves ültetvény
Fotó: Borfokoló

Fotó: Borfokoló



Cibike, olaszrizling 2016 (félédes)
Nagyon nehéz kategória.
2,5 évig erjedt fahordóban, 3 év palackban.

Fotó: Borfokoló


A kóstolót törzshelyünkön a Palack borbárban szervezte meg a WineglassCommunication.


Fotó: Borfokoló




Köszönjük a meghívást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...