Fotó: Borfokoló |
Eljött a december. A december pedig a #KoccintsAszuval hónapja, így mindig egy tokaji borászat érkezik a sajtóklub kóstolóra, egy olyan sorral, amelyben több aszú is helyet kap. Idén a Hétszőlő borsorát kóstolhattuk végig. A pincészet több szempontból is izgalmas, egyrészt bio művelést folytatnak, ami Tokajban igazi kihívás, másrészt ültetvényeik is egy tagban, a történelmi besorolások által is kiemelt Hétszőlő- és Nagyszőlő-dűlőkben fekszenek.
Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok
A Garai család a Tokaji hegy déli lejtőjén kiválasztotta a környék hét legjobb dűlőjét, innen ered a birtok elnevezése. Később neves személyek követék egymást a tulajdonosok sorában: Károli Gáspár, Bethlen Gábor, majd a Rákóczi család sarjai. Végül a Habsburg királyi ház tulajdonába került és 1711-től császári szőlőbirtokként tartották számon.A XX. századot követően a szőlőbirtok 2009-ben csatlakozik a Michel Reybier tulajdonában álló Cos d'Estournel, chateau-Marbuzet és Goulée birtokokhoz.
Az 1950-es évek és a rendszerváltás között a teljes terület mentes volt a szőlőgazdálkodástól, így a vegyszerektől is. Ez teremtett jó alapot az 1991-ben teljes egészében újratelepített szőlőültetvényeken az organikus műveléshez. Az átállás hivatalosan 2009-ben kezdődött, és 2016-ban megszerezték a tanúsítványt.
A birtok 55 hektárnyi területe vulkanikus alapkőzeten fekszik, amit egy vastag löszréteg borít, a domboldal déli kitettsége optimális napfényt biztosít a szőlőnek. A birtok teljes területén kézzel szüretelnek. A környék kádárműhelyeiből kikerülő hordókat használnak, amelyek a Zemplén erdőiből szárma legjobb tölgyfaanyagból készülnek.
Aszúsodás, Botritisz
Az aszú szemek megszületése Tokaj-Hegyalja különleges mikroklímájának ajándéka, ennek köszönhetően az aszúsodás ezen a területen évszázadok óta jelentős. A Tisza és a bodrog folyók közelsége, valamint a Zempléni-hegység nyújtotta védelem fontos szerepet töltenek be a helyi mikroklíma kialakulásában. A folyók felől érkező hajnali párát és az őszi csapadékot követő napsütéses száraz időjárás kedvez a nemespenész, a botrytis cinerea megtelepedésének és elszaporodásának.
Fontos, hogy a nemes rothadás akkor következzen be, amikor a szőlő már megérett, ugyanakkor a bogyók még épek. A szőlőbogyókat átszövő gomba két módon is átalakítja a gyümölcsöt. A héjat elvékonyítja, így elősegíti a víz elpárologtatását, ezzel koncentrálva a bogyóban lévő cukor- és savtartalmat, másrészt aromatikailag is beleszól a végeredménybe.
Fotó: Borfokoló |
Kóstolt tételek voltak:
Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok
Furmint Birtok Bio 2018
Fotó: Borfokoló |
Fotó: Borfokoló |
Száraz, zöld alma illat. Sav hangsúlyos, könnyed tétel. Nagyon jó savakkal rendelkezik. Évjárat befolyásolja a savakat.
Tartályban erjedt és érlelt tétel.
Finomseprő, battonage technológia.
Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok
Furmint Nagyszőlő 2015
Fotó: Borfokoló |
Száraz, ásványos jegyek. Finom seprőn érlelt, 6 hónapig használt fahordóban.
Nagyon jó savak
7g/l sav
Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok
Hárs Hétszőlő-dűlő Bio 2016
Fotó: Borfokoló |
Aszús jelleg, mégis száraz tétel. Ásványos. Elegáns bor
Markáns, jó savak. Fél év fahordós érlelés, a finomseprőt folyamatos kevergetésével.
Fotó: Borfokoló |
Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok
Kövérszőlő késői bio 2017
Fotó: Borfokoló |
Kövérszőlő: Zsíros, nagyon édes, nagyon nagy szemek. Száraz bornak nem való.
73g/l maradék cukor
3-4 hónap fahordós érlelés. Szamorodni eljárással készült. Kedves, de nem nagy bor.
Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok
Aszú 5P Hétszőlő 1er cru 2013
Fotó: Borfokoló |
2013 egy csúcs év volt
140g/l cukor
Ananászos
Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok
Aszú 5P 2008
Fotó: Borfokoló |
10g/l sav
Pici kesernyés lecsengés. 2 és fél évet Zempléni tölgy fahordóban érlelt.
Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok
Aszú 5P 2004 Hárslevelű
Fotó: Borfokoló |
8g/l sav
Egyensúlyos tétel. Érződik, hogy nem furmint, mert annál lágyabb, illatosabb. Az áztató lé is hárslevelű. Szirupos.
Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok
Aszú 6P 2010
Fotó: Borfokoló |
Fotó: Borfokoló |
120g/l sav
190g/l cukor
Fotó: Borfokoló |
A kóstolónak ismételten a Palack borbár szolgált helyszínéül.
Köszönjük a meghívást a WineglassCommunication-ek!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése