Összes oldalmegjelenítés

2019. november 28., csütörtök

BalatonBor, hegybor, dűlőbor - 2019.11.05




Sokat beszélünk manapság az őszi, téli, tavaszi, azaz a korábban szezonnak hívott hónapokon kívüli Balatonról. Szerintünk is más hangulata van ilyenkor a tónak. A téma boros vonatkozásainak elmélyítésére a novemberi sajtóklub kóstoló témája a Vinea Balaton, és az általuk létrehozott három borkategória, a BalatonBor, hegybor, dűlőbor áttekintése volt.

A Vinea Balatont a három ismert, balatoni borász szervezet, a Balatoni Kör, a Rizling Generáció és a Csopaki Kódex közösen hozta létre, hogy együtt dolgozhassanak a tó körül elterülő termőterületekért. A több borászat tételeit felvonultató borsort és a különböző kategóriákat Dobosi Győző (Dobosi Pincészet) mutatta be számunkra egy új klubkóstoló helyszínen, a Kóstolom Borbárban.

Fotó: Borfokoló


Dobosi pincészet


A Dobosi család hivatalos források szerint már az 1700-as évektől aktív szereplője a falunak és a helyi szőlő és borkultúrának. Dobosi Győző szülei megálmodták a saját borászatukat, majd 1988-ban megépítették a pincét, a következő évben pedig kiléptek az állami szövetkezetből és munkához láttak. Az akkor még alig 1 hektár szőlő mellett akkora pincét építettek, amiben 15 hektáros birtokméretig elfértek. A két fiú, Győző és Bálint kis kitérő után fordult vissza a szőlő és a bor felé, ma pedig már 25 hektáron gazdálkodnak, vendégházat üzemeltetnek, és elérték az évi 100.000 palackot.
2001-ben tértek át a bioművelésre, 2006-ra pedig már az összes területen átálltak.
A szőlőtermelésben nem használnak gyomírtót, felszívódó vegyszereket és műtrágyát, hiszen az összes kijuttatott kemikália visszakerül a talajba ami hosszú távon nagy károkat okozhat. A borkészítésnél nem használnak tartósítószert, borkő-stablilizáló szert, kristálycukrot és csak jóval kevesebb ként. Szeretnének 50-100 év múlva is ezeken a területeken gazdálkodni, ezért mindent megtesznek azért, hogy a család, a munkatársak és a tágabb környezetük számára is tiszta, vegyszermentes környezetet biztosítsanak.

A különböző kategóriákat Dobosi Győző (Dobosi Pincészet) mutatta be.
Fotó: Borfokoló

  Vinea Balaton


A Vinea Balatont a Balatoni Kör, a Rizling Generáció és a Csopaki Kódex kezdeményezte. A céljuk három eredet- és minőségi borkategória meghatározása volt. Az olaszrizling szőlőfajtára épülő rendszer egységben kezeli a 6 borvidékre osztott balatoni régiót és az ottani termőterületeket foglalja egységbe. A balatoni régióra jellemző, specifikus borokat egy háromszintes, a fogyasztók által is könnyen átlátható termékpriamisba rendezték. Ezek a BalatonBor, a HegyBor és a DűlőBor, ami az egyes Balaton környéki pincészetek dűlőinek a bemutatására hivatott. Fontos cél továbbá, hogy a termékek létrehozásával a Balaton körüli szőlőterületeken gazdálkodók piaci helyzetét stabilizálják. Az általuk termelt jó minőségű szőlő számukra kedvező áron történő felvásárlása által egy minden piaci szereplő számára előnyős fair-trade termék létrehozása. Hosszú távon egy alulról szerveződő régiós integrátori rendszer előmozdítása, a borok számára stabil hazai és külföldi piacok kiépítése valamint a tó körüli termőterületek növelése.


BalatonBor, a HegyBor és a DűlőBor

A BalatonBor olaszrizlingből készül, jó ivású friss, gyümölcsös bor, elsősorban a gasztronómia és a régiós értékesítés számára. A BalatonBor az első termelői összefogásra épülő, egységes arculattal megjelenő régiós bormárka, amit bárki készíthet, aki megfelel a feltételeknek. Az objektív paramétereken túl a termék minőségét egy bíráló bizottság garantálja. Kizárólag a borbírálaton megfelelt borokból készülhet BalatonBor.
A HegyBor a Viena Balaton második szintje, ami szintén olaszrizlingből készül. A kategória célja a Balaton környéki történelmi szőlőhegyek olaszrizling borainak közös kommunikációja és a helyi eredetvédelmi törekvések előmozdítása. A Vinea Balaton program "hegy" megjelölései a mindenkor hatályos hegyközségi térképek szerint feltüntethető földrajzi megjelöléseket követik. Az objektív paramétereken túl a termék minőségét, a nevező pincészetek origó rendszerű vakkóstolással garantálják. A csomagolásnál a BalatonBortól eltérően, mindenki a saját dizájnját használja, de egységes logóval és zárással. A dúlős bor pedig értelemszerűen a legmagasabb kategória, a Balaton környéki dűlőkről származó tételeket jelenti.


Fotó: Borfokoló

Fotó: Borfokoló

Az olaszrizling fajtáról 


Az olaszrizling az egyik legelterjedtebb és legkedveltebb fehér szőlőfajta hazánkban. Hogy olasz vagy francia eredetű, ezt ma már nehéz lenne kideríteni, hozzánk mindenesetre Franciaországból került, a 19. században. Eredetileg a filoxéravész idején kipusztult tőkéket pótolták vele, de napjainkra annyira népszerű lett, hogy csak elvétve találunk olyan magyar borvidéket, ahol nem termesztik. Népszerűségét elsősorban sokoldalúságának köszönheti, hiszen könnyű fröccsborként éppúgy megállja a helyét, mint a vacsoraasztalon, de ha különös gonddal készítik el, akár a pince ékköve is válhat belőle. Sok borász hisz benne, de igazi becsben a Balaton északi partján, a Balatonfüred-Csopaki, valamint a Badacsonyi borvidéken tartják. Készülhet acéltartályban, de érlelődhet hordóban is, lehet csontszáraz vagy akár édes; ha értő kezekbe kerül, minden stílus jól állhat neki. Későn érő fajta, ezért általában a melegebb, déli lejtőkre telepítik. Igen megbízhatóan terem, még a nehezebb években is jól teljesít. Magyarországon kívül népszerű Ausztriában, ahol welschriesling, valamint Horvátországban, ahol graševina a neve. A Fertő tó osztrák oldalán gyakran késői szüretelésű vagy akár botritiszes édes bort készítenek belőle.


Az olaszrizling illat- és ízjegyei 


Aromatikájában nem igazán karakteres, ezért igen jól mutatja a termőhelyi jelleget. Illatában fehér szirmú virágok, fehér húsú gyümölcsök jegyei fedezhetők fel leginkább, ízében pedig szinte mindig megjelenik egy jellegzetes, mandulás kesernyésség, ami legtöbbször az utóízben is megmarad. 



Kóstolt tételek:

- BalatonBorok

Dobosi - Újbor Olaszrizling 2019 

 Felettébb illatos. Szeptember 12-i szüret. Zöldalmás illat és ízjegyek.

Fotó: Borfokoló



Kiss Pince - BalatonBor 2018

Szárított növények. Jó savak. Ásványos jegyek uralják a korty végét.

Fotó: Borfokoló



Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet - BalatonBor 2018

Tartózkodó illat, keserű mandula íz. Érett körtés jegyek.



Fotó: Borfokoló





- HegyBorok

Dobosi - Nivegy völgy Olaszrizling 2017

 Áporodott illat. Kis levegőztetés után ázott széna. Ásványos. 500 literes magyar fahordóban érlelődött 3 évig. 


Fotó: Borfokoló



 
Gyukli - Hegybor Olaszrizling 2017

  Ásványos jegyek figyelhetők meg a borban. 



Fotó: Borfokoló

 

Martinus - Hegybor Olaszriznling 

 Kis záptojás illat. A levegőztetés jót tesz neki.

 
Fotó: Borfokoló



Kislaki - Hegybor 2018 Olaszrizling

Ásványos, hosszú lecsengés.

Fotó: Borfokoló



- DűlőBorok

Dobosi - Háromszög Olaszrizling 2017

 4. töltésű fahordóbn érlelt. Az almasav magától elbomlott. Nagyon gyümölcsös. Cseresznyefavirág illat. Elegáns hordó, sav, gyümölcs arány.


Fotó: Borfokoló



Zelna Borászat - Farkó Kő Olaszrizling 2017

Sav, illat ásványos. Komplex széles bor.

Fotó: Borfokoló




Köszönjük a meghívást a WineglassCommunication-ek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...