Összes oldalmegjelenítés

2013. március 29., péntek

Meddig fogyasztható egy bor?







Sokan a születésnapra, évfordulóra kapott borokat gondosan elteszik, hogy majd egy még nagyobb alkalom esetén felbontsák, mondván addig legalább érik a bor. De vajon minden bornak jót tesz az idő?

Sajnos nem. Sőt nagyon kevés az olyan bor, amit évek múltán felbontva ne az lenne a tapasztalat, hogy a bor szétesett és ihatatlan.

Leginkább a magas alkohol tartalmú borok alkalmasak hosszas tárolásra.

A reduktív rosé borokat egyszer s mindenkorra verjük ki a fejünkből, ha a hosszan eltarthatóság a cél. Ezeket vegyük meg és fogyasszuk is el. Lehetőleg mindig az évnek megfelelő évjáratot vagy egy évvel korábbit vásároljunk. Az ennél öregebb bor már nem friss így épp azt nem kapjuk meg tőle amire szánták.
 
A fehér borok között találhatók olyan tételek, melyek jól tárolhatók. De itt is felejtsük el a reduktív eljárással készült borokat. Mindenképp hordós érlelésűvel próbálkozzunk.
Nagyon jól tárolhatók a badacsonyi, móri, somlói borok, de a homoki borok között is találhatók jó tételek.
A kéknyelű és a juhfark például kifejezetten igényli és meg is hálálja a hosszas fektetést. Tehát ha ilyen bort veszünk inkább a régebbi évjáratokat figyeljük, ha nem tárolás hanem a fogyasztás a cél. Bár 20-30 éves bort nem igazán lehet kapni hipermarketekben. :) Mindenképp keressünk fel egy borkereskedést és ott kapunk segítséget.


Vörös borok
Ki gondolná, hogy magyar viszonylatban a vörös borok sokkal kevésbé tárolhatóak mint a fehér társaik. Pedig így van. Bár azért ebben a kategóriában is találhatók kifejezetten „nagy borok”. Ők pedig igénylik a palackos tárolást, például a bikavér vagy a  bordói típusúak.
Leginkább a villányi, szekszárdi, egri, soproni borvidékek hordós boraiban gondolkodjunk. (Cabernet Frank, Cabernet Sauvignon ideális az ilyen tárolásra.) Bár én személy szerinte egy Villányi Kékfrankost őrizgetnék a borospincémben.



Mi a helyzet a Tokaji borokkal? (ászkolt Aszúk esetében)

Egy Szamorodni életkora kb. 30-40 év.
De egy öt - hatputtonyos és az aszúeszencia akár 100 évig is eláll.

http://2.bp.blogspot.com/-3P9I7c5UOEs/UGmlvzc9EZI/AAAAAAAAKTM/oEOagirUPGc/s1600/Tokajker+Asz%C3%BA+3put+2001+-+20120930.JPG

A Nektár viszont még tovább. :) Igazából ezeket a borokat már eleve úgy vegyük, hogy majd az unoka jót iszik belőle. Bár nagyapánk gondolt volna anno miránk.
Jégbor eltarthatósága hasonló az Aszúéval.



A hosszas tárolásra alkalmas bor kiválasztása azonban csak az egyik fontos tényező. Az ideális hely, hőmérséklet, fény, páratartalom és tárolási pozíció ugyanilyen szükséges ahhoz, hogy a palackozott nedűt a legjobb minőségében élvezhessük.

forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...