Összes oldalmegjelenítés
2013. március 26., kedd
Borbanjó alapozó borkóstoló - 2013.03.21
Hangulatos estét töltöttük jó borok között, a Borbanjó társaság Alapfokú borkurzusán.
A kóstolás kellemes baráti társaságban zajlott a kereskedés főhadiszállásán.
Az este során 6 tétel került a poharakba. Két rosé, két fehér és két vörös bor személyében.
Nekem leginkább a legelső tétel tetszett, ami egy reduktív rosé volt Nyitány fantázia névvel, a Csernyik pincészettől.
Ezt a bort egy másik a Hetény pincészet Kékfrankos roséjával hasonlítottuk össze.
A kóstoló alatt számos érdekes már ismert illetve még nem ismert tudást szereztem.
Miből lesz a bor?
Szőlőcukor + élesztőgomba --> alkohol + Co2
A bor minősége függ:
1. Termőhely (terroir)
2. Alapanyag
3. Tehnológia
+1 A borász szándéka
Megtudtuk, hogy a világosabb bor biztosan reduktív eljárással készül, míg a sötétebb oxidatívan.
Érettebb szőlőből magasabb alkohol tartalmú bort nyerhetünk.
A borok lezárása
- Dugó (hátrány a TCA)
- Csavarzár (hátrány a gumiíz)
Majd következett két fehér reduktív tétel.
Az első a János Áldás nevezetű Furmint volt, amely egy nagyon friss és könnyed bor.
A második pedig Kiss István Sárgamuskotálya.
Mivel nekem sem a muskotály sem a furmint nem ízlik, így ezek a borok nekem nem tetszettek.
A kóstoló sort végül két vörösbor zárta. Sajnos itt nem került sem Kékfrankos sem Cabernet Savignon a poharakba.
Elsőként szintén egy könnyedebb bor következett, egy Portugieser a Mokos pincészettől.
Túl könnyű vörösbor. Nem a kedvencem.
Második tételként a Nitt pincészet Cabernet Franc-jára került sor.
Túl férfias. Még mindig nem szeretem a Cabernet Franc-t.
Mikor jó egy vörösbor?
A vörösbornál három fontos tényező számít. A test, a sav és az alkohol. Egy vörösbor annál jobb minél inkább egyensúlyban van ezen három elem.
A kóstoló végén pedig mód nyílt a kóstolt tételek megvásárlására, illetve számos más bort is forgalmaz a társaság. Örömmel vettem észre, hogy a Tarjányi borok is ott díszelegtek a polcokon.
Én ezek után vettem a Nyitányból egy palackkal valamint egy friss Chardonnay (Schieber Pincészet) is a kosaramban landolt.
Mindenkinek csak ajánlani tudom a társaságnál szervezett Alapozó kurzust illetve az utána következő Haladó kurzust is.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése