Összes oldalmegjelenítés

2017. június 6., kedd

Tízezerjó fesztivál - 2017.06.02-03

"minden jó, ha ezerjó"A móri borvidék a Borjour szervezésében Budapestre költözött június 2 és 3-a között.

Bár a rendezvény megálmodója és főszervezője Bánki Zsófia volt viszont a rendezvény nem valósulhatott volna meg a többi borász együttes összefogása nélkül.

Borfokoló fényképe.

A Clark Ádám téri kétnapos mini borfesztiválra 10 móri borászat hozta el remek tételeit.  

Az izgalmas ezerjókon kívül, frissítő gyöngyözőborok, csobbanós rozék és sillerek is várták a borbarátokat, a 0 km kő előtti placcon!


Borfokoló fényképe.

Az 1000 Ft-os kóstoló pohár mellé járt egy a pincészetek által felsorakoztatott üdvözlő ital is.

 
A Móri borvidék Magyarország 22 borvidéke közül méretében az egyik legkisebb, de a híresebb borvidékek közé tartozik. Múltja a történelmi időkbe tekint vissza, azonban bortörvényünk 1996-tól sorolja, a borvidékhez Mór, Pusztavám, Söréd, Csókakő, Zámoly és Csákberény I. és II. osztályú szőlőkataszteri besorolású határrészeit. A Vértes és Bakony völgyében fekvő települések életében a múltban meghatározó szerepet játszott a szőlő- és bortermelés.
 


Az ezerjó:  a Móri borvidék uralkodó tájjellegű bőtermő szőlője régi magyar fajta. Fürtjei közepesen nagyok, tömöttek, bogyói gömbölyűek, zamatosak, napos oldalon rozsdásodnak. A belőle készült száraz bor magas alkohol- és savtartalmú. Jó évjáratban a savai finomodnak, és testes harmóniában teljesednek ki.

Az ezerjó fajta mondhatni tényleg "ezerjó" lehetőséget rejt magában.
Fel lehet dolgozni oxidatív- illetve reduktív eljárással.
Készíthető belőle frizzante, de még pezsgő is.
Minden egyes megjelenésében új arcát mutatja, a legtöbbet kihozva a fajtából.A rendezvényen az alábbi pincészetekkel találkozhattunk: 
Molnár Borház


Borfokoló fényképe.

Molnár Borház: 130 hektár új telepítésű szőlőterület varázslatosan szép, festői környezetben, a Vértes-hegység lábánál.

Prémium Ezerjó: Szalmasárga színnel, szőlőgyümölcsös illattal, szép érett savak, igazi mediterrán hangvételű bor. Szűz termés, nom seprűn tartás, a borvidék legértékesebb területéről az Aranyhegyről.


Geszler Családi Pincészet (Móri borvidék)


Borfokoló fényképe.

Geszler családi pincészet: 2011-ben elnyerte az Év borászata díjat

A rendezvényre kétféle Ezerjót hoztak, a reduktív 2016-os Móri Ezerjót és a fahordós máMÓR Ezerjót.

Móri Ezerjó: Magas alkohol- és savtartalmú, friss, tüzes, férfias, testes és reduktív.
máMÓR Ezerjó: Acéltartályban készült ez a tüzes Ezerjó és került 3 hónapra fahordóba, melytől kerekebb, selymesebb lett.Testes bor.

A pincészet 2015-ös máMÓR Móri Chardonnay bora 2016-ban Magyarország TOP 100 borában a 67. helyen szerepelt!


Friday Winery

Borfokoló fényképe.
Borfokoló fényképe.

 A pincészet egy fiatal családi borászat a Vértes hegység lábánál, Mór településen. Mindössze egy hektár területen gazdálkodnak. Éves termelésük mindössze 4-5000 palack.

Boraik könnyű, gyümölcsös fehér borok, nyár esték hangulatának hordozói. Kis palackszámban készítik boraikat. Battnage technológiával készítik barrique hordóban erjesztett ezerjó borukat.

Borai mellett elhozták a rendezvényre különleges koktéljaikat is.

A pincészettől kóstoltunk egy 2015-s és egy 2016-s Ezerjót. Előzőt illatában karakteresebb, utóbbit gyümölcsösebb tételként ismerhettük meg.


Szabadkai Pincészet


Borfokoló fényképe.


Kamocsay JR 


Borfokoló fényképe.

Kamocsay Ákos 2005-ben saját borászatot alapított Móron, 2013-ban pedig megújult névvel és lelkesedéssel folytatja tovább, amit elkezdett: nagy borokat alkotni Móron.

Prémium Ezerjó 2014: A sokoldalú: lehet könnyed, tutti – frutti; lehet komoly,
testes; lehet túlérett, töppedt.


Csetvei Pince


Borfokoló fényképe.

Csetvei Krisztina 2010-ben készítette el első borát, a Napholdcsillagot ifj. Kamocsay Ákos segítségével, a 2011-es évjáratot pedig már önállóan, saját móri pincéjében készítette el.
Saját 1 hektáron illetve felvásárolt szőlőkkel gazdálkodnak.

Napholdcsillag: Chardonnay Szürkebart Ezerjó. Egy szép novemberi napon a "nap" (alias Chardonnay), a "hold" (alias Szürkebarát) és a "csillag" (alias Ezerjó) házasságot kötöttek Móron, hogy együtt folytassák tovább kalandos életüket. Az öt hónapos fahordós érlelés jól áll neki, komplex, harmonikus, mosolygós bor született.BRIGÁD pincészet


Borfokoló fényképe.


Miklóscsabi pince

Borfokoló fényképe.
A rendezvény megálmodója és főszervezője Bánki Zsófia.
Borfokoló fényképe.Keresd a sárga Volkswagent! Nem fogod megbánni. De ott van még az ezredes, a csoda, a csakazízéér, a moorer illetve a nirvana töppedt ezerjó is.


Lincz pincészet

Borfokoló fényképe.

Móri Ezerjó: A bor színe zöldes-fehér, illata, zamata diszkrét nem hivalkodó ugyanakkor gerinces, testes, savban gazdag bor, azonban ez a savtartalom nem ütközik ki, hanem mintegy belesimul a bor harmóniájába.


Pontica pincészet

Borfokoló fényképe.
A pincészet a fesztiválra egy édes és egy száraz Ezerjó tételét is elhozta.

A pincészet pontuszi fajták megőrzésében és régi hírnevük visszaállításában hisz, ez pedig csak úgy lehetséges, ha ezekre a komoly törődést igénylő fajtákra egy kicsit több energiát fordítunk, mint egy nyugati világfajtára.

Romantikus megközelítésben:
Kis pontocska vagyunk mi a magyar borászat tengerében,de a jövő kifürkészhetetlen, így egy idegen nyelven is kimondható, leírható nevet választottunk.
A Borjour célja - minden rendezvényével - összehozni egymással a borászt és minden borszeretőt.

A mostani rendezvény is nagyon jól sikerült, az ezerarcú ezerjó különböző változataiban mindenki megtalálhatta a saját ízvilágát.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...