Összes oldalmegjelenítés

2017. június 6., kedd

Tízezerjó fesztivál - 2017.06.02-03

"minden jó, ha ezerjó"



A móri borvidék a Borjour szervezésében Budapestre költözött június 2 és 3-a között.

Bár a rendezvény megálmodója és főszervezője Bánki Zsófia volt viszont az esemény nem valósulhatott volna meg a többi borász együttes összefogása nélkül.



A Clark Ádám téri kétnapos mini borfesztiválra 10 móri borászat hozta el remek tételeit.  

Az izgalmas ezerjókon kívül, frissítő gyöngyözőborok, csobbanós rozék és sillerek is várták a borbarátokat, a 0 km kő előtti placcon!

Az 1000 Ft-os kóstoló pohár mellé járt egy a pincészetek által felsorakoztatott üdvözlő ital is.

  


A Móri borvidék Magyarország 22 borvidéke közül méretében az egyik legkisebb, de a híresebb borvidékek közé tartozik. Múltja a történelmi időkbe tekint vissza, azonban bortörvényünk 1996-tól sorolja, a borvidékhez Mór, Pusztavám, Söréd, Csókakő, Zámoly és Csákberény I. és II. osztályú szőlőkataszteri besorolású határrészeit. A Vértes és Bakony völgyében fekvő települések életében a múltban meghatározó szerepet játszott a szőlő- és bortermelés.
 


Az ezerjó:  a Móri borvidék uralkodó tájjellegű bőtermő szőlője régi magyar fajta. Fürtjei közepesen nagyok, tömöttek, bogyói gömbölyűek, zamatosak, napos oldalon rozsdásodnak. A belőle készült száraz bor magas alkohol- és savtartalmú. Jó évjáratban a savai finomodnak, és testes harmóniában teljesednek ki.

Az ezerjó fajta mondhatni tényleg "ezerjó" lehetőséget rejt magában.
Fel lehet dolgozni oxidatív- illetve reduktív eljárással.
Készíthető belőle frizzante, de még pezsgő is.
Minden egyes megjelenésében új arcát mutatja, a legtöbbet kihozva a fajtából.



A rendezvényen az alábbi pincészetekkel találkozhattunk: 




Molnár Borház




Molnár Borház: 130 hektár új telepítésű szőlőterület varázslatosan szép, festői környezetben, a Vértes-hegység lábánál.

Prémium Ezerjó: Szalmasárga színnel, szőlőgyümölcsös illattal, szép érett savak, igazi mediterrán hangvételű bor. Szűz termés, nom seprűn tartás, a borvidék legértékesebb területéről az Aranyhegyről.


Geszler Családi Pincészet (Móri borvidék)




Geszler családi pincészet: 2011-ben elnyerte az Év borászata díjat

A rendezvényre kétféle Ezerjót hoztak, a reduktív 2016-os Móri Ezerjót és a fahordós máMÓR Ezerjót.

Móri Ezerjó: Magas alkohol- és savtartalmú, friss, tüzes, férfias, testes és reduktív.
máMÓR Ezerjó: Acéltartályban készült ez a tüzes Ezerjó és került 3 hónapra fahordóba, melytől kerekebb, selymesebb lett. Testes bor.

A pincészet 2015-ös máMÓR Móri Chardonnay bora 2016-ban Magyarország TOP 100 borában a 67. helyen szerepelt!


Friday Winery




 A pincészet egy fiatal családi borászat a Vértes hegység lábánál, Mór településen található. Mindössze egy hektár területen gazdálkodnak. Éves termelésük mindössze 4-5000 palack.

Boraik könnyű, gyümölcsös fehér borok, nyár esték hangulatának hordozói. Kis palackszámban készítik boraikat. Battonage technológiával készítik barrique hordóban erjesztett ezerjó borukat.

Borai mellett elhozták a rendezvényre különleges koktéljaikat is.

A pincészettől kóstoltunk egy 2015-s és egy 2016-s Ezerjót. Előzőt illatában karakteresebb, utóbbit gyümölcsösebb tételként ismerhettük meg.


Szabadkai Pincészet




Kamocsay JR 



Kamocsay Ákos 2005-ben saját borászatot alapított Móron, 2013-ban pedig megújult névvel és lelkesedéssel folytatja tovább, amit elkezdett: nagy borokat alkotni Móron.

Prémium Ezerjó 2014: A sokoldalú: lehet könnyed, tutti – frutti; lehet komoly,
testes; lehet túlérett, töppedt.


Csetvei Pince




Csetvei Krisztina 2010-ben készítette el első borát, a Napholdcsillagot ifj. Kamocsay Ákos segítségével, a 2011-es évjáratot pedig már önállóan, saját móri pincéjében készítette el.
Saját 1 hektáron illetve felvásárolt szőlőkkel gazdálkodnak.

Napholdcsillag: Chardonnay Szürkebart Ezerjó. Egy szép novemberi napon a "nap" (alias Chardonnay), a "hold" (alias Szürkebarát) és a "csillag" (alias Ezerjó) házasságot kötöttek Móron, hogy együtt folytassák tovább kalandos életüket. Az öt hónapos fahordós érlelés jól áll neki, komplex, harmonikus, mosolygós bor született.



BRIGÁD pincészet




Miklóscsabi pince


A rendezvény megálmodója és főszervezője Bánki Zsófia.



Keresd a sárga Volkswagent! Nem fogod megbánni. De ott van még az ezredes, a csoda, a csakazízéér, a moorer illetve a nirvana töppedt ezerjó is.


Lincz pincészet


Móri Ezerjó: A bor színe zöldes-fehér, illata, zamata diszkrét nem hivalkodó ugyanakkor gerinces, testes, savban gazdag bor, azonban ez a savtartalom nem ütközik ki, hanem mintegy belesimul a bor harmóniájába.


Pontica pincészet




A pincészet pontuszi fajták megőrzésében és régi hírnevük visszaállításában hisz, ez pedig csak úgy lehetséges, ha ezekre a komoly törődést igénylő fajtákra egy kicsit több energiát fordítunk, mint egy nyugati világfajtára.

Romantikus megközelítésben:
Kis pontocska vagyunk mi a magyar borászat tengerében, de a jövő kifürkészhetetlen, így egy idegen nyelven is kimondható, leírható nevet választottunk.




A Borjour célja - minden rendezvényével - összehozni egymással a borászt és minden borszeretőt.

A mostani rendezvény is nagyon jól sikerült, az ezerarcú ezerjó különböző változataiban mindenki megtalálhatta a saját ízvilágát.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...