Összes oldalmegjelenítés

2017. június 1., csütörtök

Rozé BorMozi - 2017.05.25


"Nem ígérhetek mást csak rosét, erőfeszítést, verítéket és könnyeket!"


Május a szerelem hónapja. Ha pedig szerelem akkor mi más is kerülhetne ilyenkor a poharakba mintsem rosé, ami maga a folyékony szerelem.

10 bor küzdött a Rozé BorMozi nézőinek a kegyeiért! 

Az Ihatóbb Magyarországért szervezésében ez évben is megrendezésre került a Rosé BorMozi, mely rendezvényen 10 tétel került a lelkes borkedvelők poharaiba. Ugyanakkor Woody Allen nagy sikerű filmjét az Annie Hall-t is megnézhettük.

Az eseménynek a VinoPiano-Borbár szolgált helyszínéül.



A kóstolósor borai:

Csányi Pincészet
Podmaniczky Pincészet és Szőlőbirtok
Gál Szőlőbirtok és Pincészet
Bajnóczy Pince
Koch Borászat
Nagygombos Borászat
Kamocsay Ákos Prémium Borok
Fabro Pincészet
Lukácsy pince



A sok italhoz kell az étel! Az eseményre a Vinopiano egy külön kóstoló összeállítással készült.

Alvy kedvence
mediterrán körözött salátával, friss baugette

Annie tálka
kolbász válogatás, saláta, friss baugette

New York desszert



Az estét a Csányi Pincészet Teleki Villányi 2,5 bar 2014-es gyöngyöző roséja indította.


A pincészetet Lindmayer Gergő képviselte. Gergő elárulta nekünk, hogy a villányi pincészetnek ez az első kalandozása a szénsavval dúsított borok világában. 2,5 bar nyomás gondoskodik kedvelt rosé boruk frissességéről. Kóstolva a 2,5 bar finom gyöngyözését kellemes eperre és ribizlire emlékeztető aromák teszik kerekké. Ünnepi és hétköznapi alkalmakra egyaránt ajánlható, csak egy a fontos: hűtsük le minimum 8-10 °C-ra!


Második tételként a Podmaniczky Pincészet és Szőlőbirtok  2016-os Miss Rozéja került a poharakba.


A tételt Podmaniczky Péter készíti Balatonföldváron Pinot Noir és Cabernet sauvignon házasításával.
Illatában a piros bogyós gyümölcsök mellett őszibarackra, ananászra emlékeztető illatjegyeket érezhetünk. Üde savai miatt a nyári grillezések kiváló kísérője. Jól behűtve előételekhez, halakhoz vagy sertéshúsokhoz készült ételekhez fogyasztható.


A borsor harmadik tételeként a Gál Szőlőbirtok és Pincészet 2016-os Kékfrankos roséját ismerhettük meg. A tételt Gálné DigniszÉva a kunsági borvidéken készíti.

A Gál pincészettel már korábban volt szerencsém találkozni.  Akkori beszámolóm itt találjátok.


A bor színe rendkívül halvány hagymahéj. Illatában csalán, robbanós citrusos-málnás cukorka, tutti-frutti. A korty közepes intenzitású, eper, sárgadinnye dominálnak, fanyar, citrusos-vegetális ízvilág. Frissítő a korty, elegendő savval. Gyorsan eltűnik, de lendületes grapefruitos jegyeket hagy a szánkban. Könnyed nyári frissítő, laza.
Egyensúlyos karakterével étkezésekhez és baráti beszélgetésekhez egyaránt ajánlható. Fogyasztása 9-11 °C-on javasolt.


A filmet, ami nem volt más mint a 40 éves múltra visszatekintő Annie Hall, a három tétel bemutatása után kezdtük el nézni. 


Talán ez az egyik legjobb Woody Allen film. Alvy Singer New Yorkban él, 42 éves, és a tv sikeres komikusa. Magánélete mégis kaotikus - éppen most hagyta el barátnője, Annie Hall. Alvy életére visszapillantva emlékezik nagy szerelmére, keresve kudarca okát, melyet nehéz gyerekkorában és bonyolult nőkapcsolataiban találja meg. Ez nem vérkomolyan jelenik meg, hanem sok-sok jellegzetes "woody-s", rozéborokhoz illő könnyed humorba csomagolva.


 A film szünetében újabb 4 tétel következett.


Megismertük a Bajnóczy Pince Szemenszedett 2016-os Roséját.




Szemet gyönyörködtető narancsos megjelenés. Illatában szőlő és piros bogyósgyümölcsök jelennek meg. Kóstolva száraz, eleven, könnyed. Ízében jön, lát és győz a gyümölcsösség, de úgy ahogy ezt egy kézműves bortól várjuk el: szépen, de nem túlzásba eső módon kapjuk az aromákat.
Salátákhoz, paradicsomos fogásokhoz, valamint halakból és szárnyasokból készített fogásokhoz fogyasztható kísérőként.


Az eseményen megismerkedtem Koch Pálma-val a Koch Borászat-tól. Pálma a filmnézés szünetében bemutatta a 2016-os világbajnok Néró rozéjukat és pár szóban a borászatról is beszélt.


Néró szőlőjüket, amely egy csemege szőlő fajta, kézzel szüretelik. A fajtát 1960-ban keresztezték, 1993 óta államilag elfogadott fajta. A fajtából készült rosé bor egyedi, finoman édes szőlő illattal, jellegzetes fűszeres zamatanyagokkal rendelkezik.



A következő nedű a Nagygombos Borászat féltett kincse a Magyarországon egyedülálló Gróf Grassalkovich Gamay Noir 2016-s Rozéja volt.



Igazi ritkaság a hazai rozék világában. Nemcsak a gamay noir szőlőfajta számít különlegességnek, hanem a részben hordós érlelés is.


Majd pedig Kamocsay Ákos Hilltop Prémium Pinot Noir 2016-s Roséja is a kóstoló poharakba került.  


Nyáresti hangulat – palackba zárva! Pazar dunai panoráma, üde és fegyelmezett neszmélyi szőlősorok, narancsvörös köntösű naplemente és málnára emlékeztető ízű, száraz rosébor – a természetet tisztelő emberi munka gyümölcse. Jól lehűtve kiválóan üdítő, szinte minden étellel harmonizál.



A film végeztével az est zárásaként még három tételt kóstolhattunk.


Itt volt velünk a Lukácsy pince  Kékfrankos 2015-s fiatalos és könnyed roséja.  


Egyetlen tétel a borsorban, ami nem 2016-s volt. 
Kortyolgatása közben megtapasztalhattuk, hogy egy 2 éves rozé is jó tud lenni. Ha olyan az anyag, akkor bizony a rozé érlelhető! Üdeséget árasztó ízvilág társul kellő eleganciához és érettséghez.


A sorban ezután egy nagyon izgalmas tétel következett a Fabro Pincészet Kékfrankos 2016-os Siller-e személyében.


Hogy mi az a siller? Az bizony a vörösbor és a rozé közötti tartomány! A siller a magyar borkultúra egyik alapköve.
A tolnai borvidék bora színében málnapiros, illatában és ízében epres, málnás, vagy inkább málnaszörpös, cukorkás. Ehhez van egy szép, telt teste. Nem modern ipari tömegtermék, hanem gondosan, lélekkel elkészített bor. Kicsit krémes. Málna, tejszínhabbal, a tetején kis vajkaramella-darabokkal. De vannak mélységei. Egy nagyon picit kesernyés, benne van a kékfrankosra gyakran jellemző zöld diós íz, és egy kis tannin a tekintélyt biztosítandó.
Arányai egyértelműen a test javára dőlnek el. Savai az átlagosnál lágyabbak, tannin- és alkoholtartalma mérsékelt.


Végezetül pedig megkóstoltuk ismét csak a Lukácsy pincészettől a 2016-os Claret fantázia nevet viselő vörösborát.

 A Monori Pincefalu egy igazi gyöngyszem, és a Claret bor 2016-ból igazán kellemes négy évszakos bor. Amit még igazán érdemes tudni róla, hogy maga a bor nem egy klasszikus vörösbor hanem a Siller és a vörösbor közötti finom átmenet.


Természetesen a borsor végén volt lehetőség a leginkább tetsző tételek visszakóstolására is.  




A jó borok és a tartalmas szórakozás ezúttal is garantált volt.  Az izgalmas este során finom borokat kóstoltunk, sok új információt tudhattunk meg a tételekről miközben a filmtörténet egyik klasszikusát nézhettük végig.

Én személy szerint maradandó élményekkel gyarapodtam.


A szervezők nem pihennek, pár hét és újra belevethetjük magunkat a borozás és a filmnézés léleknemesítő párosításába. Ugyanis június 29-én megrendezésre kerül a Bubi BorMozi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...