A karácsonyi asztal dísze – a tokaji aszú
Karácsonykor minden ünnepi díszbe
öltözik, fényfüzérek, régi díszek, illatos fenyőágak vesznek körül. A meghitt
együttléthez hozzátartoznak a családi körben eltöltött étkezések is, a finom,
nagy gonddal főzött fogások mellé pedig egy igazán különleges bor illik, a
tokaji aszú.
Mitől olyan különleges az aszú?
Egy-egy igazán szép palack aszú ára néha
meghökkentő lehet. Azonban ha tudjuk, hogy sok tényező szükséges ahhoz, hogy
egészséges aszúszemek alakuljanak ki, ráadásul a Tokaji borvidéken még annak
speciális klímája mellett sem készül minden pincészetnél minden évben aszú,
mindjárt kevésbé fogunk csodálkozni.
A tokaji aszú nem a hétköznapok bora,
viszont felejthetetlen élményt tud nyújtani, amikor kibontjuk egy-egy
különleges alkalomra.
Karácsonyi gasztrotippek
Mindenki kedvenc ünnepe, a karácsony pont
ilyen alkalom. Egy palack aszúnak pedig minden karácsonyi asztalon ott a helye.
A tokaji aszúk sokszínűsége izgalmas kombinációkra ad lehetőséget az
ételpárosítások terén. Ugyan édes borról van szó, ám egyedi aromái és magas
savtartalma miatt akár sós ételek mellé is kínálhatjuk. Ez a képessége igazán
jól jön, hiszen így akár végigkísérheti az étkezéseket.
Már az előételeknél is szerephez juthat.
Ha hízott kacsa- vagy libamájat választunk, akár szeletekben sütjük,
kandírozott gyümölcsökkel körítve, akár pástétomnak készítjük el, lekvárral,
chutneyval és brióssal kínáljuk, tökéletes hozzá egy pohár aszú. Ahogyan a sós,
karakteres ízű kéksajt is remek választás. Egy csillagformával a pirítósból
szúrjunk ki apróbb falatokat, kenjük meg roquefort-ból, stiltonból vagy
gorgonzolából készült krémmel, és díszítsük aszalt gyümölcsökkel. A kimagozott
datolyát is megtölthetjük vele, és körbetekerhetjük sós, hajszálvékonyra vágott
serrano sonkával.
Még a főételek mellett is próbára
tehetjük. Egy mandarinnal, mazsolával, friss kakukkfűvel töltött csirkéhez is
passzol, pláne ha egy pohárral feláldozunk a sütéséhez is. Ugyanígy egy mangós
kacsa vagy fürj mellé, amihez almát és grépfrútot illesztünk. Köretnek
kínáljunk olyan zöldségeket, amik maguk is könnyen karamellizálódnak és kissé
édesebbek, így szóba jöhet a sárgarépa, az édesburgonya vagy a sütőtök.
Ha teljesen eltérnénk a tradicionális,
klasszikus főételektől a kínai konyha intenzív aromájú fogásaihoz, amelyek
egyszerre lehetnek édesek és csípősek, szintén kínálhatunk aszút.
A fenti példák igazi gasztrokalandozások,
de azért ne feledkezzünk meg a desszertekről sem. A klasszikus karácsonyi
sütemények, a bejgli, a zserbó, a mézeskalács, a gyümölcskenyér vagy a
moszkauer mind-mind kiválóan párosíthatóak az aszúval. A nem hagyományos
édességekkel is jól teljesít, legyen az egy elegáns, francia crème brûlée vagy
egy angolszász rusztikus pekándiós pite, de az olaszokat követve az sem
szentségtörés, ha vin santo helyett egy pohár aszúba mártogatjuk a mandulás
biscottit.
Látható, hogy egy palack aszú milyen
sokszínűen felhasználható a karácsonyi étkezések mellé, így érdemes idén venni
egy palackkal belőle, biztos nem marad belőle egy korty sem az ünnepek végére.
Ha az ünnepek során tokaji aszút innál,
használd a #KoccintsAszuval hashtaget, és oszd meg mindenkivel az élményt!
Honlap: www.koccintsaszuval.huFacebook: www.facebook.com/koccintsaszuval/
Instagram: www.instagram.com/koccintsaszuval/
-
Pride of place on the Christmas table –
Tokaj Aszú
At Christmas everything around us is
adorned by festive decorations, lights illuminate the streets and homes, we are
surrounded by various traditional decoration items and fragrant pinetree
branches. One of the crowning glories of this festive period is the intimate
and cozy family dinner with carefully prepared, mouthwatering dishes which are
best accompaniedby a truly amazing wine,Tokaj Aszú.
What makes aszús so special?
To many the price of a famed bottle of
aszú may come as a shock. However it will come less of a surprise once you’ve
learnt how many conditions need to be fulfilled for proper aszú berries to form
and even though the climate of Tokaj is particularly suited to aszú production
it is still not uncommon that in certain vintages some wineries cannot make
aszú at all.
Tokaj aszú is not a wine for everyday
drinking, however it can create an unforgettable experience when you uncork it
for some special occasion.
Culinary
tips for Christmas
There is no better loved holiday than
Christmas, therefore this is a highly appropriate occasion to open a bottle of
aszú. No table laid for a Christmas dinner is complete without a bottle of
aszú. Thanks to the rich diversity of Tokaj aszús there is no limit to the
number of potentially exciting combinations with food. Though aszú is a sweet
wine its unique aromas and high acidity makes it a good companion to dishes
other than desserts. This characteristic is most welcome as it means that an
aszú can actually accompany all the courses of a Christmas dinner.
Starting with starters aszús are great
with foie gras served either as roasted in slices and garnished with candied
fruit or prepared as paté served with jam, chutney or brioche. A glass of aszú
is an excellent partner for saline, pungent blue cheese. Take a star form to
cut smaller bites from toasted bread, cover them with spread made of Roquefort,
Stilton or Gorgonzola cheese and garnish it with dried fruit. Another
suggestion is to remove the seeds of dates, fill them with the cheese spread
and then wrap them in thin slices of Serrano ham.
Aszú might also work with the main
course. It goes well with chicken stuffed with tangerine, raisins and thymes
especially if you’re willing to sacrifice a glass of wine for the roasting of
the bird. Likewise with mango and duck or partridge accompanied by apples and
grapefruit. The most suitable garnishes are the ones made from vegetables which
can easily get caramelized and ares lightly sweeter, like carrots, sweet
poatatoes or pumpkins.
Should you want to completely steer away
from traditional, classic dishes to the intensely spicy Chinese cuisine with
its mix of sweet and hot flavours aszú is once again a great choice to
accompany such dishes.
The above examples represent real
culinary adventures but let’s not forget about desserts. Classic Hungarian
Christmas cakes like bejgli, zserbó, gingerbread, fruit loaf or Florentine
biscuit are all heavenly matches for aszús. It can be also paired with
non-traditional cakes to good effect be it an elegant French crème brûlée or an
English rustic pecan pie, and it is no sacrilege either to dip your almond
biscottis into aszú instead of vin santo.
As you can see a bottle of aszú is a wine
for all seasons and especially for the festive season. Make sure you buy one
and enjoy the happy moments.
Should you open a bottle of aszú during
the Christmas holidays, please use the #ToastWithAszu hashtag and share your
experience with others!
A cikk, a Wineglass Communication sajtóanyaga alapján készült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése