Összes oldalmegjelenítés

2016. április 15., péntek

A Vinox-nál jártunk - 2016.04.15


A rendezvényszervezés területén több mint 10 éve jelen levő cég borokkal, pálinkákkal, reprezentációs igények teljesítésével és rendezvényszervezéssel foglalkozik. Céljuk partnereik teljes körű kiszolgálása. Munkájuk minőségéért sokéves szakmai gyakorlattal rendelkező, több nyelvet beszélő, fiatal és kreatív szakemberek felelnek, akik udvarias, észrevétlen munkájukkal járulnak hozzá a rendezvények sikerét.

Céljuk, hogy minél jobban megismerjék a partnerek ízlését és kizárólagos forgalmazással, házhozszállítással juttatják el a nemes nedűket a borkedvelők asztalára. 

Ezen felül üzleti ajándékok, arculathoz illesztett ajándékok készítésével is foglalkoznak.

  

2015-ben az első Info bálon találkoztunk a Vinox-al. Mivel az idei Info bálon is képviseltették magukat, így újra volt szerencsénk megkóstolni az általuk hozott külföldi borokból összeállított repertoárt.

A bál után kedvesen meginvitáltak egy bemutató kóstolóra cégük telephelyére, melyet örömmel el is fogadtunk.

Pesti telephelyükön Polgár Géza fogadott bennünket. Elmondása szerint 15 éve foglalkozik borokkal. Eleinte hazai kézműves borokkal, - de mivel kicsi az ország s így az igazán borértők akár mikor ha gondolják kocsiba ülve ellátogathatnak a hazai bortermelő helyekre - később nyitottak a külföldi borok piacára.Főbb borok, melyekkel foglalkoznak:
Dél-Amerika Malbec
Olasz Primitivo
Spanyol Tempranillo


A bemutató során egy 7 tételes kóstolón vehettünk részt. A kóstolt külföldi tételek között két magyar tétel is szerepelt.

Fehér bor:
- Greco-Fiano: Piqoli Basilicata termőterület (Greco di tuffo vulkani ásványos /Jufarkra hasonlít/ a Fiano aromatikus fajta /Cserszegi fűszeres kategória/) 2014 reduktív
A Greco egy savhangsúlyos. Olajos illat, mineralitás
Fiano fehér húsú gyümölcsök pl körte

Culture Vulkano tűzkő illat. Ásványosság a fő terroir jegy.

Vörös borok:
- Luccarelli Puglia Negroamaro: (fekete-keserű) Basilicata termőterület
festőszőlő 100%-os fajtabor hiánytermék közepes testű bor Fekete cseresznyés, meggyes nem a lekváros túlérett vonal, hanem roppanós fekete cseresznye, leheletnyi konyakmegy, étcsokoládé. Jó textúrájú bor. Van a bornak eleje közepe vége.
Nem kell hozzá kifejezetten nagy gasztronómiai háttér, inkább ilyen  kedd délutáni borozáshoz
Nagyon selymes, lágy.

Telivér Merlot 2012: Villány Tóth Csaba borász Bordeux-i stílusban készült a bor. Ízében erdei gyümölcsök Tannin hangsúlyos

Secret de Viu Mananet Carménére 2013: Chile-i bor 1800 m magasan fekvő termőterület  Viu Manent borászat
Carménéra szőlőfajta (Merlo mutáció) emblematikus Chile-i fajta. Tubák, dohányos jelleg, étcsokoládé jelleg
paprika íz
12 éve Fine wine maker van jelen a borászatbanFolle Primitivo di Manduria: A Vinox top 3-as borát kóstoltuk. Primitivo szőlőfajta amerikában Zinfandel néven fut szerb származású fajta. Apró bogyó, vastag héj. Manduriai öböl mikroklíma. Bokorműveléssel dolgoznak. Old wine (50-80 év közöttiek a szőlőtőkék). 20-25 m mélyre lemegy a gyökér és olyan lassú a vegetáció, hogy nem is kell hozamkorlátozás, nem metszik vissza mert nem terem rajta csak egy kilónyi gyümölcs
70%-a szeptemberi szüret és 30%-a októberi szüret. Ez nem jelenti azt, hogy összeaszalódott csak egy késői szüret két tétele kerül így a pohárba. 6 hónapra berakják egy reduktív acéltartájba, utána jön a hordós érlelés. Ez a fekete massza. Olyan rétegzett bor, amibe a lekvár, a fekete szeder, erdei késői, túlérett gyümölcsös jegyek. Egy borról akkor mondjuk, hogy minőségi, ha 8-10 mp-en keresztül új ízeket ad a korty lenyelését követően, ami itt maximálisan teljesül.
Nagyon magas a szárazanyag tartalma.

Maga az üveg is amibe a bor kerül egy igazi olasz design. 1kg 10 deka az üres üveg
Ennél a pincészetnél minőségi szintenként a bort 5 különböző üvegbe töltik.
14,5% az alkoholtartalma


Edizione Chinque Autoctoni: Super Toszkán bor Luke Barroni a borász
Super Toszkán borok: nem eredetvédett fajtából készülnek
Robert Parker borkritikus
 5 fajtából van ez a bor összerakva ami csak idevaló autonom helyi fajta. 50% Primitivo, Sangiovese, Malvaziannera, Montepulciano, Aglianico szőlőfajta
Szüretlen házasítás. Ennek a területnek az arca. Ilyen egy olasz bor.
Tanninszerkezete olyan, amit a magyarok inkább szeretnek.

Ízében balzsamecet, likőrös jegyek, feketeszeder, ibolya illattal társul


Gróf Buthler Egri Kadarka: 2007
Portói típusú édes vörösbor, amely készítési eljárása megegyezik a Tokaj aszúéval.
A Kadarka nagyon hisztis szőlőfajta, ugyanis mindenre reagál, mindenre tönkremegyNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...