Összes oldalmegjelenítés

2019. január 28., hétfő

Glass of Jazz vol.5. kóstoló - 2019.01.24



Nincs Glass Jazz nélkül!







Immáron ötödik alkalommal került megrendezésre a Glass of Jazz kóstoló és jazz est, a Cult in Glass, illetve a WineFlow Team és ezúttal az Egytőről csapat együttműködésében!


A Cult in Glass és az összes ehhez kapcsolódó esemény védjegye, hogy mindig megpróbál újat mutatni, és ösztönözni arra, hogy a résztvevők és a vendégek minél több szereplőt ismerjenek és szeressenek meg az Art-Cult-Gastro hármasból.

A Glass of Jazz esték tökéletes lenyomatai ennek a törekvésnek, hiszen ezeken a könnyed, sokszor családias/baráti hangulatú estéken a kiváló borok rajongói találkozhatnak a jazz zene szerelmeseivel, együtt felfedezve, hogy ez a két műfaj miért is alkot tökéletes párost.



Az Egytőről egyesület

2016-ban néhány budapesti és vidéki borbár közös eszmékre helyezve a hangsúlyt, egységesítették erőiket. Összefogásuk célja, hogy borászokkal együttműködve olyan borokat készítsenek, amelyek segítenek minél több jelenlegi és leendő borivóval megismertetni kedvenc kárpát-medencei szőlőfajtáinkat.
A magát borkulturális, mi több, borbár-kulturális mozgalomként definiáló szerveződés, amely a Doblo Wine & Bart, a 0,75 bistrot, a Palackot, az Andante Borpatikat, a Tasting Table Budapestet, a Cuvée Borszaküzlet és Borbárt, továbbá a Bortársaságot, a Szekszárd Sebestyén Pincet, a Pálffy-Köveskált és a Wine Flow boros oldalt tömöríti, sok szempontból egyedülálló.
Az Egytőről-borokat alapvetően közérthetőre, úgyszólván bisztrósra hangoltak, így ami közös bennük, az a könnyedség és a gyümölcsösség.



A Cult in Glass eseményre Egerből, Tokajból, Villányból, Szekszárdról, Balatonkörnyékéről, Soltvadkertről érkeztek borászok jobbnál-jobb boraikkal valamint bortársaságok hoztak el külön erre az eseményre kiválasztott tételeket. Ezáltal egy komplex átfogó képet kaphattunk a hazai bortérképről.


A 2019. január 24-i Glass of Jazz kiállítói voltak:

- igazioliva
- Borkaller
- 1 Csepp Pálinka

Az Egytőről csapat:
- Andante Borpatika
- Doblo Wine & Bar
- 0,75 bistro
- Palack
- Tasting Table Budapest
- Cuvée Borszaküzlet és Borbár
- Böjt
- Csaba Sebestyén
- Pálffy - Köveskál
- Gizella Pince Tokaj
- Wine Flow 



igazioliva

Az Igazi Olíva kis családi vállalkozásként néhány év alatt az egyik legelismertebb hazai olívaolaj-beszállító lett. Mint a tulajdonosok, Tóth Guszti és Bárány Bori mondja, nincs titok, csak odafigyelnek a részletekre. Minőségi termék, megfelelő árképzés, a vásárlót komolyan vevő szolgáltatás, és a bónusz: környezettudatosság – ezek jellemzik munkájukat.
Az ültetvénnyel nem rendelkező óriáscégek innen-onnan összevásárolt tömegolajaival szemben Tóth Gusztiék a termelőket képviselik. Egy-egy újabb olaj kiválasztását mindig gondos kóstolás és tesztelés előzi meg. A termelőket személyesen ismerik, állandó kapcsolatban állunk velük.
Mint mondják, ahogy a bornál, az olívaolajnál is évente változik a minőség és a mennyiség. Az Igazi Olíva kereskedés saját bevallása szerint nem márkafüggő; ha egy adott szüret nem úgy sikerül, vagy a termelő jelentősen árat emel, mást keresnek. Mert, még egyszer: nálunk a vásárlói elégedettség az első.
De minderről személyesen mi is megbizonyosodhattunk az olajakat kóstolgatva és Guszti szakértő bemutatóját hallgatva.

Az eseményre a világ legjobbnak ítélt termékeit hozták el magukkal. És némi autentikus, kovásszal készült kenyeret. Olaj, kenyér, bor – klasszikus szentháromság, időtlenül megállja a helyét, bármilyen gasztrotrend uralkodjék is a világban.

Kóstolóra hozott tételek:

Aroden Cladium Hojiblanca (spanyol) - Extrém erős olaj izgalmas, csupazöld jegyekkel, növényi kesernéyvel, tormás csípősséggel

Basilippo Selección Arbequina (olasz, Sevilla) - Zöldalmás, kiwis, elképesztően friss-tejesdiós íz.


Finca la Torre Selección Hojiblanca Demeter (spanyol) - a világ legjobb olivaolaja. Illatban zöld banán, ízben összedörzsölt sóskalevél, markáns kesernyésséggel és csípősséggel.

Crudo Ogliarola (olasz, Puglia) - Intenzív olaj, keserűmandulás, barackmagos alapkarakterrel, rozmaringos-fenyőzöldes jegyekkel, közepes kesernéyfel és borsossággal.

Sabino Leone lo Voglio (olasz, Puglia) - Középintenzív alapolaj, mandulás-almás alapkarakterrel, közepes füves kesernéyvel, határozottabb borsossággal


 
Borkaller - Szabó Hajni

"Ha meglátok egy fantázianeves bort, akkor biztos, hogy kitalálok hozzá egy könnyed kis tematikus kóstolót - legyen az pajzán, állati, színes vagy éppen galaktikus... Ugyanígy vadászok az elfeledett, vagy csak kis területen termő ritka fajtákra, amiket aztán azokkal is megismertetek, akik szimplán "csak" szeretik, nem pedig szakértik a borokat. A borkóstolóimban mindig van egy kis csavar, az analitika mellett mindig több a sztori, a borajánlataimban meg a tények mellett ott a szubjektív véleményem is. A kedvenc küvém a szakmaiság és a lazaság megfelelő arányú házasítása. Ha kalauzra van szükséged a borok világában, tarts velem!"


Kóstolóra hozott tételek:
 
Thetis Birtok Nektár 2017 száraz, édes  (Balatonszőlős)
A cserszegi fűszeresre emlékeztető (–Judit és a Cserszegi fűszeres keresztezése–), jellegzetes karakterű, intenzív, aromás, fűszeres-virágos illatú bor. Finom savaival és harmonikus zamattal felejthetetlen élményt nyújt a fogyasztóknak. Szeptember középen szüreteltük Balatonszőlősön. Halakhoz, salátákhoz, szárnyas húsból készült ételekhez tökéletes párosítás.

Lantos Lámpagyújtogató (Pozsonyi Fehér) 2015 (Soltvadkert)
Régi magyar fajta, melyet ma már jobbára csak hagyományőrző jelleggel termesztenek. Enyhén fűszeres, kicsit fanyar, visszafogott borokat ad, melyeket leginkább a frissítő savtartalmuk határoz meg. Fajtaborként ritkaságnak számít.
Számomra igazi No1 tétel. Szerintem ez egy Brettes bor volt. Illatában azt az igazi istálószagot éreztem. Mindenképp újra kell kóstolni.

Nyolcas és fia Turán 2016 (Eger)
A Nyolcas és fiát az Arcot a Bornak rendezvényről már ismertem. A Turánt viszont csak most kóstoltam. Könnyed, finom bor
A Turán egy magyar szőlőfjata, ami többszörös fajtakeresztezések eredményeként Gyöngyösön született, az 1960-as években.
Mély, bíor lila szín. Elegáns, nem túl hivalkodó ibolya, bodza, rózsa, bors, keleti fűszerek.
Kóstolva gazdag-, bársonyos tannin, kerek savérzet, finoman megelítő alkohol. Testes, hosszú utóíz jellemzi.



- 1 Csepp Pálinka

Pálinkafőzdénknek a 105 éves „Masinaház”-at újítottuk fel Hegykőn a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén. Látványfőzdénk 2014-ben megkapta a „Fertő-táj legszebb
háza” elismerést. Családias környezetben ötvöztük a pálinkafőzéshez fűződő hagyományokat a legmodernebb technikával. Lendületes megjelenésünkkel, és prémium párlatainkkal célunk részt venni abban a munkában, ami ezt a csodás nemzeti italunkat méltó szintre emeli a minőségi alkoholfogyasztásban. A fogyasztókat szeretnénk rádöbbenteni az ízek gyümölcsösségére, sokféleségére.

Készült egy rövid reklámfilm róluk, ami jól tükrözi filozófiájukat:
https://www.youtube.com/watch?v=S7w-azq9ocE

fotó: Cult in Glass


Kóstolóra hozott tételek:

érlelt alma
meggy
penyigei szilva
zenit szőlő
kékfrankos szőlő
turán szőlő

Pálinkákat az est során már nem mertünk kóstolni. Sajnáltuk, de sajnos így történt.



Az Egytőről csapat:


- Andante Borpatika 

Ha a Doblo, a Palack és a 0,75 bistro a huncut, rosszcsont csibészek, akik mindig valami újban sántikálnak, a Tasting Table pedig a jól szituált középkorú férfi, aki kinyitja előttünk az ajtót, és kihúzza nekünk a széket, akkor az Andante Borpatika mindenki Anyukája, maga a megtestesült Mamma, aki mindig kedvesen és nyugodtan fogadja a vendégeket, aki nem siet sehova, aki mindenkit meghallgat, és, akinek mindenkihez van egy barátságos szava, és egy pohár, a hangulatunkhoz tökéletesen passzoló bora.



2016-ban a Borfokoló csapata már járt a Borpatikában. Akkor a Tokaj Március Borkóstoló borait kóstoltuk vakon.

Kóstolóra hozott tételek:

Sipos Borház Olaszrizling 2017 (Badacsony)
A vidék sokarcú fajtája, melyet egyszerűsége tesz oly változatossá. Szalmasárga színe mögött rezedát, kis mandulás kesernyésséget, vulkáni mineralitást és elegáns savakat fedezhetünk fel, így méltó utódja a régi idők “nagy rizlingjeinek.”


Tüske pince Tüske rosé 2018
Elsősorban a leányvári Kékfrankosból és a hidaspetrei Merlot-ból valamint némi Cabernet franc-ból és Menoirból készül ez a rozé, ami tartalmas, de nem magas alkoholú bor, intenzív illattal. A szüreti időszak elejétől október közepéig több időpontban készül, kisebb tételekben. Az első időszakban gyors léelválasztással, a második felében rövid idejű héjon áztatással, alacsony hőmérsékleten való erjesztéssel. A végső összeállítás a kierjedt tételek összekóstolása után történik.

Balla Géza Andante cuveé 2015
Ezen tételt a borász kifejezetten a borpatikának palackozza.



- Doblo Wine & Bar

Ahol egy pohár bor mellé élmény jár kísérőnek.
A Dob és Holló utca sarkán található Doblo az ország tulajdonképpeni első borbárja, az Egytőről nevű borbár-összefogásnak alapító tagja. Az elmúlt évek során a hely Budapest sodró éjszakai életének tényezőjévé, fix állomásává vált, ahol a vendéget szakképzett csapat fogadja, és ahol asztalt csak jó előre kapni.




Kóstolóra hozott tételek:

Royal Tokaji Furmint 2016 - Mád,Tokaj
Nagyon szép tétel, kifogástalan.
Ez a száraz fehérbor 100%-ban a tokaji borvidéken domináns furmint szőlőből készül. A Royal Tokaji Borászat első évjárata a 2003-as volt, melyet a Decanter Magazine a legjobb eladásként említ. Korán rügybe boruló, későn érő szőlőfajta, és különösen hajlamos a nemespenészedésre. Hosszú élettartamának a magas savtartalom a kulcsa.
A furmintra jellemző a tiszta, sárgabarackos ízvilág, valamint a méz illatjegyei is felfedezhetők benne. Meghatározó gyümölcsössége adja a bor gerincét. A Furmint méltán egyre népszerűbb fehérszőlőfajta belföldön és külföldön egyaránt.


Pastor Pince Kékfrankos Rosé 2018 - Szekszárd 
Illatában egyből kiérezni azt irányított erjesztést. Nagyon erős illata van. Ízében könnyed, nyári tétel.

Teleki RedY Villányi Cuvée 2017 - Villány
A tételt már volt szerencsénk kóstolni nyáron az I. Hungarian Gettogether rendezvényen.
60% Portugieser, 26% Blauburger, 14% Syrah A bor gerincét a Portugieser adja, ettől lesz könnyed, gyümölcsös a házasítás, lendületet, savat a Blauburger visz a borba, a Syrah pedig a fűszerességéért felel. Könnyen értelmezhető és fogyasztható, belépő a vörösborok világába.


- 0,75 bistro

Ha egy bár, étterem vagy kávézó a város egyik legnagyobb nevezetességének árnyékában pihen, akkor bizony sajnos a prekoncepciók fekete felhői is rávetülnek. Biztos drága, biztos túl fancy, biztos feszengős, biztos barátságtalanok, szóval az a biztos, ha inkább elszaladunk mellette. Kivéve, ha az utunkat állja két hős borlovag, akik szent céljukként tűzték ki, hogy 0,75-ös Palackokat rántva lerombolják a fenti sztereotípiákat, és azzá teszik a bort, ami: egy elérhető, bármikor fogyasztható élvezeti cikké. 


Kóstolóra hozott tételek:

Kovács és Lánya - Kisfrancia viognier 2018 (Mátra)
Pont pár napja vásároltunk egy palackot és kóstoltuk. Mi leginkább almát érzünk a borban és halas ételhez ittuk valamint az ételbe is tettünk belőle. Nagyon meg voltunk vele elégedve.
A viognier fajta a Rhone-völgyéből származik. Karakteres, egyedi illatvilággal rendelkezik, melyben mezei virágok és fehér húsú gyümölcsök bontakoznak ki. Ízében élénk savak és jó ihatóság jellemzi.

Nádas Szilárd - Chardonnay 2017 0,75 - Palack válogatás (Etyek)
A pincészetet szintén az Arcot a Bornak rendezvényről ismerjük. Viszont ezt a tételt most kóstoltuk először. Igazán könnyed, kedves bor.


Ez a Chardonnay Barrique három különböző sokadik töltésű barrique hordóban 6 hónapig érlelt tétel házasságából született. Szilárd saját címkével is kihozta az évjárat azonos nevű borát. Amitől exkluzívvá válik a bor, az a tény, hogy Gábor és Dávid végigkövette a hordókban lévő tételek fejlődését és a saját címkés bor házasítási arányát ők maguk határozták meg. Ezáltal a két hely válogatás bora afféle kétpetéjű ikertestvére Szilárd saját címkével forgalomba kerülő borának. Ez a tétel kicsit populárisabb, érezhetőbb a fehér húsú csonthéjasok túlsúlya a fa vajas, krémes ízhatása mellett.
 
Feiszt - Sub rosa syrah rosé 2017 (Szekszárd)
Kedves idős házaspár Nagy Ferenc és felesége készítették a borokat a Porkoláb-dűlőben, kicsi nagyjából 2 hektáros területen. A legenda szerint ők foglalkoztak először syrah fajtával a borvidéken, és az első rosét a szőlőfajtából is ők készítették a Dúzsi család segítségével. Sajnos 2016 év elején Feri bácsi meghalt, az utolsó kezei közül kikerült rosét kóstolhatjuk. A 2009-es év kuriózuma volt először ez az Alsónánán termett syrah rozé. Gazdag illatanyag, friss gyümölcsös íz, elegáns színvilág jellemzik. Zamatosabb, mint a klasszik reduktív rosék amiket megszoktunk és jóval krémesebb a textúrája is.


Vayi - Pinot noir 2017 (Tokaj-Hegyalja)
Másfél éve a tételt a Borudvarban vásároltuk. Igazából a különleges cimkéje fogott meg. Finom könnyed Pinot.



- Palack

A második otthonod. Ismerős az az érzés, amikor annyira otthonosan érzed magad valahol, hogy odaintve a csapatnak, a kedvenc asztalodhoz lehuppanva, már bele is kezdesz a mesélésbe a barátaiddal, és 5 perc múlva, amikor a felszolgáló hölgy mosolyogva megkérdezi, hogy esetleg sikerült-e választani, ti csak nevetgélve kértek még néhány perc türelmet, hiszen még rá sem pillantottatok a borlapra…? Ez a helyzet gyakran előfordul a Palackban, de senki nem bánja, sőt. „Tudjuk, hogy, akik hozzánk járnak, legnagyobb részt elsősorban jól szeretnék érezni magukat.” – meséli Polák Dávid, a Palack üzletvezetője. „Természetesen, a lehető legjobb borélményt szeretnénk nyújtani mindenkinek, de tisztában vagyunk vele, hogy sokaknak a bor egy kellék, ami megteremti a jó hangulatot.”



Kóstolóra hozott tételek:

Hollósy - Bodzilla 2018 (Balatonfüred-Csopak)
Illatos igazi hedonista tétel.
Reduktív, Rizlingszilváni fajtabor. Emiatt igazi ritkaság, hiszen jellemzően házasításban találkozhatunk a fajtával. Üde, virágos, gyümölcsös, nevére utalóan bodzás illatvilág. Könnyen csúszik és hamar megszerethető, egy igazi frissítő bor.

Váli Péter - Olaszrizling 2017 0,75 - Palack válogatás (Badacsony)
Dávid és Gábor Váli Peti 2016-os Olaszrizling hordó és tartálymintáiból saját szájíze szerint házasította az alábbi tételt, melyből összesen így 300 palack készült. A bor egy része 500 literes fahordóban érlelődött 6 hónapig, másik része pedig két különböző tartályban érlelődött. Könnyed, jóivású mégis tartalmas és a borvidék minerális jegyeit is szépen hozza. Jó ár-érték arányú fajtajegyes olaszrizling.


Friday Ezerjó 2016 (Mór)
A tételt a 2017-es Tízezerjó fesztiválon már kóstoltuk. 
Lágy és szerethető bor a móri borvidék emblematikus szőlőfajtájából. Reduktív érlelés, a meszes talaj által a szőlőfajtára jellemző élénk savak frissítenek, mellette citrusfélék. 
Dénes Hegybirtok - Vörös kakas 2016 (Somló)
Erőteljes, berobbannak az ízek, igazi somlói tétel.
Dénes Tibor ság-hegyi borász igazán különleges, egyedi borokat készít. Minden bora spontán erjesztéssel készül. Vörös házasítása azért is izgalmas, mert a borvidék nem a kékszőlőiről híres. Kékfrankos alapon, Blauburger, Zweigelt és Pinot Noir teszi színesebbé a vulkanikus jegyeket is diszkréten mutató tételt.


- Tasting Table Budapest

Az Egytőről csapat kedves kis különce, a borbár bőrbe bújt borospince/rendezvényhelyszín/bolt, a legkombóbb kóstoló placc az összes közül – ő a Tasting Table. A hely, ahova külföldről járnak a sommelierek, és ahova az amerikai vendégek úgy jelentkeznek be, hogy otthon, a szomszéd unokatestvérétől hallották, hogy itt milyen szuper magyar borokat lehet kóstolni.


Kóstolóra hozott tételek:

Karádi-Berger Furmint-Hárs 2017 (Erdőbénye, Tokaj)
Gyümölcsös, fiatalos könnyed tokaji. Szőlő, érett körte és egy leheletnyi bodzavirág keveredik az illatában. A lédús korty végén sós minerális ízek. A korábbi évjáratnál már megszokott élénk savak és egy kis maradékcukor.


Pósta Siller 2017 (Szekszárd)
sok málnával és eperrel kényeztet a korty

 
Havas&Tímár Pinot Noir 2016 (Szekszárd)
12 hónapos érlelést követően került palackba szűretlenül. Szép könnyed test, gyümölcsös illat és íz. Szép Pinot! 



- Cuvée Borszaküzlet és Borbár

Egy baráti borozgatás-beszélgetés alkalmával született meg az ötlet, hogy legyen Szombathelyen egy olyan bár, ahol a borkedvelő közönség hangulatos, és igényes környezetben találkozhat, ismerkedhet a borokkal, és persze egymással is. Az ötletet aztán tettekre váltották, és mint vendéglátással régóta foglalkozó két jó barát, 2014 januárjában meg is nyitották Szombathely belvárosában a Cuvée Borszaküzlet & Bárt.
Azért is szerettek volna egy ilyen helyet, mert úgy érezzték, itt, Szombathelyen, két borvidék – a Soproni és a Nagy-Somlói – ölelésében fontos, hogy a boros élet felélénküljön, és a város, valamint környéke „borkeringésébe” bekerüljenek azok az apró gyöngyszemek is – például Ság-hegy, Kőszeg, Vaskeresztes – amelyek felfedezése igazi meglepetéseket nyújt. Ehhez egy borbár, egy borszaküzlet, és egy bor-élményműhely „házasítása” nyújt hátteret, vagyis maga a Cuvée.



- Böjt

Gergőékkel csakúgy, mint Szilágyi Lacival, egy következő Egytőről boron dolgozik együtt a csapat.
Borászatunk Ostoroson található, mely Egertől 4 km-re, délkeletre fekszik. 1993-ban alapította Édesapánk, Böjt László közös erővel Édesanyánkkal, Évával. A család 3 hektár ún. kárpótlásos földet kapott, melyhez vásároltak egy kis pincét, ez a régi időkben tufába faragott pincelakásként szolgált. Így kezdődött minden.
A Böjt borászat mára 16 hektárossá nőtt, ezen területek mind Ostoros határában találhatók, a Kutyahegyi dűlőn, Tagi dűlőn, Bikuson és Szélhegyen. Legnagyobb, legösszefüggőbb területünk a Kutyahegyi-dűlőn található, ezért arra különösen nagy hangsúlyt fordítunk. Hisznek benne, hogy mind a talaj, mind a dűlő szépsége még sok lehetőséget tartogat itt számukra.
Viszonylag sok fajtával dolgoznak, ezek: Olaszrizling, Leányka, Sauvignon blanc, Ottonel muskotály, Kékfrankos, Cabernet sauvignon, Blauburger, Turán, Zweigelt, Pinot noir, Merlot. / Böjt Bogi


Kóstolóra hozott tételek:

Rosé Cuvée 2017  (Eger)
Gergő belehúzott: tavaly megfogadta, hogy nem készít rozét, azután olyan ropogós, vidám bort kóstoltunk nála, hogy megállapodtunk: palackba is kerül a könnyű, csipkés, ribizlis borából néhány palack. Kis tétel, tiszta, ropogós.

Bikavér 2016 (Eger)
Az éveken át tartó hordókísérletek után főként Kádár hordókban érlelt kékfrankos alapra épült Böjt Gergő új bikavére, amelyet Trust hordós cabernet, blauburger és zweigelt fűszereznek. Izgalmas, hűvös karakterű, fűszeres, a 13 hónapos hordó érlelésnek köszönhetően finoman tölgyes, erdeigyümölcsös bika, amelyet fél éven át palackban is kerekített a borász.


- Csaba Sebestyén

Csaba volt az első borász, akivel az Egytőről csapat elkezdett együtt dolgozni, neki köszönhető az Egytőről Kékfrankos, és az Egytőről Kadarka!
"Azt gondolom, hogy a boraink sokat fejlődtek az elegancia irányába. Kifinomultabbak lettek, feszesek, kevesebb bennük a fahordós ízjegy és inkább a fajtajellegek érvényesülnek.” – Sebestyén Csilla
“A húgommal sokmindenben megegyezik az ízlésünk, persze van néhány dolog, amit másként látunk. De a stílus, az irány egyértelműen egyforma, ami konkrétan a burgundi irányába való elmozdulást jelenti. A közösen kóstolt borok egyértelműen ebbe az irányba formálták mindkettőnk ízlését.” – Sebestyén Csaba



Kóstolóra hozott tételek:

Egytőről Kadarka 17’

A borbárok csapatának második vörösbora, amely - mint az első - Sebestyén Csabáéknál készült Szekszárdon. Hihetetlenül zamatos és fűszeres bor, le sem tagadhatná a fajtáját, de a termőhelyét sem. 

Halvány cseresznyés színe után csak úgy robban az édes illat a pohárban: májusi cseresznye, piros ribizli, hecsedli és a nagymama legfinomabb cseresznye befőttje gyermekkorunk ropogós „germersdorfi óriásából”. A korty is követi az illatot: nagyon vidám, tiszta gyümölcs, finom lekvárosság, feszes savval, könnyű alkohollal. Nagyobb része P9-es klón tartályban érlelve, kisebb része hagyományos öregtőkés kadarka régi ászokban pihentetve fél évig.

Iván-völgyi Bikavér 16’ 

50% kékfrankos, 28% merlot, 13% kadarka és 9% cabernet franc. Nyíltkádas erjesztés, egy hétig héjon, majd másfél évig osztrák és magyar hordókban. Élénk szín, elegáns illat, gazdag korty.
Élénk gránát vörös szín, intenzív gyümölcsös és fűszeres jegyekkel. Ízben nagyon gazdag, piros bogyós gyümölcsök kavalkádja fűszerezve. Kerek, selymes textúrával, hosszú lecsengéssel. Nagyon elegáns bor, Iván völgyi területeink gazdagságát és sokszínűségét mutatja.

Grádus 15’
A Grádus szó jelentése lépcső, fok, fokozat, mérték. Mi ennek a fokozatosságnak a szellemében,
a termőhelyeinket egyre jobban megismerve, igyekszünk a kiváló évjáratokban, egyre jobb borokat készíteni. Ebben az évjáratban a Merlot és Cabernet Franc mellé Sagrantinót és Kékfrankost csempésztünk a még szebb savérzet és a finomabb tannin szerkezet jegyében.



- Pálffy - Köveskál

Attila Pálffynak köszönhetjük az Egytőről Olaszrizlingünket!
Szőlészetük és pincészetük évszázados családi generációkon alapul, ahol a szőlőművelés és borkészítés apáról fiúra száll. Szőlőterületeik a Káli-medencében, Köveskálon a vulkánikus eredetű Fekete-hegy déli lejtőin Kishegy, Cserekút, Kisgyepű és Csákvölgy dűlőiben fekszenek. A jelenlegi 16 ha területen Olaszrizling, Szürkebarát, Tramini, Furmint, Juhfark, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir és Syrah szőlőt termelnek. Szigorú hajtásválogatással, később fürtválogatással állítják be az ideális termésmennyiséget, hogy a legjobb minőségű szőlőt teljes érettségben tudják szüretelni. A szőlő növényvédelménél nem használnak kemény szereket,  atka és rovarölő szereket, gyomtalanításra gyomírtószert. A szőlő biológiai egyensúlyának elérésére törekszenek. Boraik jellegzetes ízét a vulkánikus talaj (bazalt, láva és tufakőzetek) a magas sav- és ásványi anyagtartalom kedvezően befolyásolja.
Célkitűzésük, hogy az egykor Árpád házi királyainknak szállított Káli-medence borai újra a minőségi borfogyasztók asztalára kerüljenek, ismerté és kedvelté váljanak.



Kóstolóra hozott tételek:

Birtokbor Fehér 2017

Öt káli dűlőből válogatott organikus olaszrizling, tramini és szürkebarát házasítása. Pincére jellemző feldolgozás és erjesztés: az egész fürtökből préselt must hordóba került, spontán erjedt, majd 9 hónapig érett kerekre. Lassan nyíló virágos, rezedás illat, puha, ásványokba forduló korty, amit 7 gramm maradékcukor kerekít.

Olaszrizling 

A mészköves Mezőmál-dűlő harminc éves tőkéiről. Az egész fürtökből préselt must nagyhordóban és acéltartályban erjedt spontán, majd finomseprőn érett tíz hónapig. Az illat rétegzett, lassan nyíló, a korty húsos és széles, hosszan tartó, szájat betöltő.

Birtokbor Vörös 2016

Könnyű, feszes szerkezetű birtokvörös a pince meszes-vulkanikus köveskáli dűlőiből. A házasítás alapját október végén szüretelt cabernet sauvignon adja, amit pár héttel korábban szüretelt merlot és franc egészít ki. Tartályban és kádban erjedt spontán, majd 14 hónapig érett használt barrique hordókban. Halvány rubin szín, zöldpaprika és bors illat, könnyű, meggylé ízű korty, cseres zárás.



- Gizella Pince Tokaj


"Gyümölcsélmény, kiemelkedő termőhely, komplexitás. Tokaj képes erre. Az egész a nagyszüleimmel kezdődött, aztán 2005-ben én következtem, és nem sokat gondolkoztam a folytatáson. Számomra a legfontosabb kérdés a bor minősége, amit kis mennyiségek készítésével igyekszem biztosítani és fejleszteni évről évre." - Szilágyi Laci


Kóstolóra hozott tételek:

Gizella furmint 2016 
Elegáns, kifinomult tétel.
Ez az évjárat alacsonyabb alkoholt adott, és feszes, tartalmas struktúrát. 6 dűlő termése, 80%-ban hordóban iskolázva, leheletnyi hárssal fűszerezve a Barátból és a Szilvölgyből. Színes, gazdag, összetett, mint a tokaji talajok, ahonnan származik: löszön, dácittufán, nyiroktalajon és riolittufán termett, többnyire öreg tőkéken termett. 3 gramm cukor és 7,3 gramm sav vibráló, gazdag egyensúlya.


Szil völgy 2017
Furmint és hárslevelű, fele-fele arányban, Laci nevével mára már összeolvadt Szil-völgy teraszairól. Légies korty, hosszú sósság, nagy érlelési potenciál. A házasítás 40%-a tartályban, 60%-a másodtöltésű hordóban érett.



Természetesen nincs Glass - Jazz nélkül így az este során remek jazz koncertet adott a  Zoltán Kalmár Quartet.

A zenekar tagjai jól ismert szereplői a hazai jazz életnek:
Zana Zoltán 

Cseke Gábor 
Horváth Balázs 
Kalmár Zoltán 

A zenekar stílusa a jazz-en belül a hard bop műfajhoz sorolható, melyet olyan előadók képviseltek, mint Joe Henderson, Wayne Shorter vagy John Coltrane.



Az est során szerencsére minden pincészethez el tudtunk látogatni. A borászok mind közvetlenek voltak sok új, érdekes információt megtudtunk tőlük illetve a kiállítóktól a borokról, készítési módjukról,

A szervezőknek külön köszönet, hogy az eseménynél jelölték, hogy a Gizella pincészet limitált tételeket hoz így náluk kezdtük a kóstolást és így nem estünk kétségbe mikor még három stand állt előttünk és az ő asztaluk már üres volt.


Kedvenc boraim lettek az est során:

Karádi-Berger Furmint-Hárs 2017 (Erdőbénye, Tokaj) 

Gizella furmint 2016 (Tokaj)
Pálffy Olaszrizling  (Köveskál)  
Hollósy - Bodzilla 2018 (Balatonfüred-Csopak 
Lantos Lámpagyújtogató (Pozsonyi Fehér) 2015 (Soltvadkert) 
Egytőről Kadarka 17’ (Szekszárd)

fotó: Cult in Glass

Köszönönjük a meghívást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...