„Szeretnénk, hogy minél többen olvassák, hallják bortörténeteinket
akár a kiállításon, akár a felolvasóesteken, akár a Borból lett művészet weboldalunkon,
hogy ezeken keresztül mélyebben megismerhessék borainkat.” – zárta
gondolatait Debreczeni Mónika.
A Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet
irodalmi és képzőművészeti
ihletéssel megújítja Prémium borcsaládjának címkéjét
Budapest, 2019. február 26.– Az első boruk palackozásának 25
éves jubileumát ünneplő Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet a szakmai sajtó és
neves meghívott vendégei társaságában tartott sajtótájékoztatót a MagvetőCaféban. Debreczeni Mónika, a pincészet birtokigazgatója visszatekintett a
borászat eddigi fontos mérföldköveire, beszámolt jövőbeni terveikről, és bemutatta
a megújult köntösbe „öltözött” palackjaikat. A Vylyan Prémium borcsaládjának 7 új címkéje egy rendhagyó,
művészi alkotó folyamaton keresztül született: a borok inspirálták a neves
irodalmárokat - Cserna-Szabó András, Dragomán György, Grecsó Krisztián, Háy
János, Parti Nagy Lajos, Szabó T. Anna, Székely Csaba -műveik megírásában, majd
ezeket a történeteket dolgozta fel borcímke alkotásain Veress Tamás tervezőgrafikus. Az új, művészi
címkés Vylyan Prémium borok már márciusban megjelennek az üzletek polcain.
A pincészet első borának palackozása óta 25 év telt el. Ebben
a negyed évszázadban vált a Villány archaikus nevét viselő Vylyan márka ismerté
és közkedvelté. „A név mögött álló
csapatot mindig is a nyitottság jellemezte, ami fejlődésünk alapjául is
szolgált. A borok stílusánál számunkra a legfontosabb az elegancia és a
frissítő korty, valamint, hogy bármely Vylyan nevet viselő palack biztos pont
legyen fogyasztóink számára." – hangsúlyozta a pincészet hitvallását Debreczeni
Mónika, a Vylyan birtokigazgatója.
Az
évente 700.000 palack bort készítő Vylyan Pincészet a jövőben 20%-ra tervezi
emelni az export piacainak részarányát.
A
Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet ma13 szőlőfajtát termeszt, amelyek közül a
legnagyobb területen a Cabernet Franc (21 hektáron) terül el, de a világ
legnagyobb, 0,6 hektáros csókaszőlő ültetvényével is büszkélkedhet. A neves villányi
pincészet 5 dűlőjén - Dobogó, Pillangó, Gombás, Mandolás, Városhegy - kb.
azonos 25-25 hektáros nagyságban, 3 borcsaládot „nevelnek”. Évente 8-900 tonna
szőlőt szüretelnek, amely 5-6.000 hektoliter bor készítésére elegendő. Ez a
mennyiség 19 féle (DHC Classicus, Prémium, Válogatás borcsaládok), összesen
évente 700.000 palack bor formájában kerül a fogyasztók asztalára. A Vylyan
borok folyamatosan hozzák a hazai és nemzetközi díjakat. A neves pincészet
borai nemcsak Magyarországon, hanem a külhoni piacokon is egyre ismertebbek. „Az exportált boraink mennyisége jelenleg
12%-ot tesz ki; eddig 25 országba szállítottunk már, köztük Kenyába és
Brazíliába is. Az exportált boraink mennyiségét idővel 20%-ra akarjuk növelni.”
– emelte ki a birtokigazgató.
Minden
bor egy külön történet
A Vylyan márkanév
a 2000-es évek eleje óta összefonódik a művészeteken keresztül történő
kommunikációval is, ami számos aktivitás mellett (pl. Bogyólé címkepályázat, művészi
hordók, ördögszántotta hegy novella író pályázat, Ördögkatlan Fesztivál) idén a
Prémium boraik címkéjén is visszaköszön. A Vylyan Classicus borcsalád az ördögszántotta
hegy legendájához köthető, a Válogatás borok nevei pedig a dűlőket idézik.
Mostantól a Vylyan Prémium boraihoz a hét neves, kortárs író művei kapcsolódnak
majd.
„Hét borfajta, hét személyiség.
Úgy is mondhatjuk, hogy ’minden bor egy külön történet’, amihez neves
irodalmárokat kértünk fel, hogy meséljék el rövid novellákon keresztül, hogyan
látják, érzik borainkat a saját szemüvegükön keresztül! Majd a művek (borok)
vizuális ábrázolása következett, aminek látványvilágát Veress Tamás
tervezőgrafikus álmodta meg, így kapott új köntöst a Pinot Noir, a Merlot, a
Villányi Franc, a Cabernet Sauvignon, a Montenuovo Cuvée, a Syrah és a
Kékfrankos. Mindegyik egy-egy külön világ, amelyek hátcímkéin már nem a megszokott
borleírások szerepelnek majd, hanem az adott művekből egy-egy kiemelt részlet.”–
ismertette a koncepciót Debreczeni
Mónika.
Cserna-Szabó
András, Dragomán György, Grecsó Krisztián, Háy János, Parti Nagy Lajos, Szabó
T. Anna és Székely Csaba kész művei után Veress Tamás tervezőgrafikus vizuális
ábrázolásával öltöttek formát a kész műalkotások. A kiállított grafikákat és az írói műveket, a Vylyan Prémium borok
történeteit a Magvető Café-ban április 10-ig ingyenesen tekintheti meg és
olvashatja a közönség.
A címkék
bemutatásával egy időben elindult a Borból lett művészet oldal is, ahol az alkotók, rajzok és történetek
mindegyike elérhető a bor és művészetkedvelő közönség számára.
„Borból
lett művészet” felolvasó estek márciustól
A
Vylyan Prémim borok ihlette történetekkel március 21-től - az év során összesen
7 alkalommal- a Magvető Café-ban felolvasó esteken is találkozhat a közönség,
ahol a művek Seress Zoltán, Gazsó György, Pál András, Kaszás Gergő és Rába
Roland színművészektől hangzanak el. Az esteken az írókkal és Debreczeni Mónika
birtokigazgatóval, Juhász Anna irodalmár beszélget. A programon korlátozott
létszámban, előzetes jegyvásárlás mellett lehet részt venni. (Jegyeket a Magvető
Café weboldalán és a jegy.hu oldalán lehet majd vásárolni.)
További
információ:
Matliák Mariann
1080pR Solution Kft.
mobil: +36 30 585 0077
Háttérinformáció:
Vylyan
Szőlőbirtokot és Pincészetet Debreczeni Pál alapította 1992-ben. Már az első boruk,1994-es
Kékoportó nemzetközi sikert aratott: aranyat
nyert a legfontosabb francia borversenyen (Challange Int. du Vin). A logót és
az első címkéket Bernard Penalba bordeauxi grafikus alkotta: a kalligrafikus
betűket lúdtollal vetette papírra. Boraikkal 1997-ben léptek piacra. Fő borászuk,
Ipacs Szabó István 1999-től erősíti a pincészet csapatát. A 2000-es évek elején
új dűlőket telepítettek 1,8m x 0,8m térállással, amely hektáronként közel 7000
tőkét jelent. A Vylyan folyamatosan fejleszti az alkalmazott technológiát is,
így évekkel korábban bevezette egyes borainál a csavarzárat, és a kézi
szüretelés mellett gépi szüretelési technikát is alkalmaz. A közkedvelt Vylyan
Terasz 2017-ben bővült melegkonyhával, amely gasztronómiai különlegességekkel
is várja a közönséget. Jelenleg 13 szőlőfajtát termesztenek mintegy 120 hektáron
a villányi borvidéken, Kisharsányban és 19 féle bort palackoznak, forgalmaznak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése