Fotó: Furmint Photo |
Fotó: Furmint Photo |
A tállyai Szóló pincészet már több izgalmas
bort letett az asztalunkra, és ez most sincs másként. Éless Tímea borász
ügyesen egyensúlyoz a tradicionális tokaji és az avantgárd stílusirányzatok
között, legújabb kísérlete a boogie névre hallgató pét-nat lett.
A pétillant
naturel, vagy rövidebb nevén pét-nat, egyike a buborékos boroknak. Már a 17.
században is készítették, így nem újdonság, ám a borászok és a fogyasztók
néhány éve újra felfedezték maguknak. Az, hogy divatos lett, szinte kéz a
kézben járt a természetes borkészítés térnyerésével. Nincs olyan kötöttség
benne, mint egy szigorú termékleírással rendelkező champagne vagy prosecco
esetében, készülhet bárhol, erjedhet hordóban, tartályban vagy akár amforában,
lehet játszani, kísérletezni a különböző szőlőfajtákkal is.
A pét-nat az
egyszerű, ugyanakkor kockázatos méthode ancestral eljárással készül, ami azt
jelenti, hogy a bort még az erjedés vége előtt lepalackozzák, így a benne
maradt cukor az üvegben alakul át alkohollá és szén-dioxiddá, vagyis megjelennek
a palackban a buborékok. A lezárás után már nem nyúlnak hozzá többet, a borra
van bízva, hogy hogyan változik. A pét-natban jellemzően benne hagyják a
seprőt, így opálos látványt, valamint egy izgalmas, a megszokottól eltérő
textúrát és aromavilágot létrehozva.
Fotó: Furmint Photo |
„Most is a férjem
volt az, aki egyik nap azzal állt elő, hogy készítsünk pét-natot – meséli Éless Tímea borász. – Ez a 800
palack egy kísérlet volt számunkra. Hiszünk a furmintban, és kíváncsiak voltunk
arra, hogy milyen így elkészítve ez a fajta. Örülök, hogy végül sikerült egy
ilyen, több szempontból is egyedi tétellel bővíteni a portfóliónkat.”
A boogie névre
keresztelt pét-nat alapját a Dukát-dűlőből szüretelt, szép savszerkezetű
alapanyag adta. Még kíméletesebben préselték, mint bármit korábban, majd egy 15
hektoliteres tartályba tették, ahol spontán erjedt. Folyamatosan figyelték a
cukor és az alkohol mennyiségét, hiszen elképzelésük szerint 16 gramm cukor
kellett ahhoz, hogy később a megfelelő nyomás létrejöjjön az üvegekben. Amikor elérték
az optimális arányt, felkeverés helyett a tartály aljáról töltötték meg a
palackokat, hogy az átlagosnál nagyobb mennyiségű seprővel táplálják az
élesztőt, ezzel előmozdítva a mind teljesebb erjedést.
Fotó: Furmint Photo |
Megjelenésében is
valami rendhagyóra törekedtek, ami egyben a funkcionalitást is szolgálja.
Kartonhengerekben, fejjel lefelé állnak az egyes palackok. A fogyasztók
választhatnak, hogy óvatosan felrázzák a seprőt, vagy eltávolítják az üveg
nyakában leült szedimentet. Ízlés kérdése, hogy ki hogyan kedveli jobban, de
akár a rázást, akár a házi degorzsálást választja valaki, mindenképpen víz
alatt érdemes kinyitni a palackot a nagy nyomás miatt.
A pét-nat műfajának
sajátja ez a könnyed játékosság, amibe most a Szóló pincészet bevonja a
vásárlóit. Olyan tétel ez, amiből soha nem elég egy pohár. Vagy egy palack.
-
Putting the Sparkle in Tokaj
Szóló Winery in Tállya is known for its
adventurous spirit and exciting wines. Winemaker Tímea Éless has a special
knack for finding the right balance between traditional Tokaj technology and
up-to-date cutting edge styles. The latest result of her experiments is a
pét-nat called boogie.
Pétillant naturel
a.k.a. pét-nat is a kind of sparkling wine. It has a long history dating back
to the 17th century so it is by no means a new technology. However recent years
have seen a huge upturn in its popularity both among winemakers and customers.
The resurgance of pét-nat has coincided with the rise of the natural wine
movement. Unlike in the case of champagne or prosecco there are no strict
regulations which producers must adhere to, it can be made in any region, can
be fermented in oak, steel or even amphorae, and there is ample room for
winemakers to experiment with vinification and even various grape varieties.
Pét-nat is produced
in the méthode ancestral, a simple
but quite risky technology. The wine is bottled prior to fully completing its
first fermentation, allowing alcohol and carbon dioxide to be produced by the
natural sugars found in the grapes, so that eventually bubbles emerge in the
bottle. Once bottled the wine is left to its own devices, free to follow its
own route. Pét-nat is typically produced by leaving the wine on its lees, so it
looks a bit opaque with texture and aromas being quite different and excitingly
unusual compared to „traditional” wines.
„Once again it was
my husband who came up with a new idea and suggested one morning that we should
give pét-nat a try”, says Tímea Éless. „We consider the 800 bottles produced as
an experiment. We firmly believe in furmint, and were curious to see what it
would turn out like when vinified this way. I’m delighted that in the end we
have successfully added a very special item to our sortiment.”
The raw material
for ’boogie’ the new pét-nat was provided by grapes grown in the Dukát-vineyard
displaying excellent acidity. Pressing was even gentler than ever before, and
then the must was racked into a 15 hl tank where it fermented without added
yeast. Sugar and alcohol levels were constantly monitored because preliminary
calculations have established that 16 gramms of sugar were required for the
desired pressure to build in the bottles. When optimal levels were reached,
stirring was avoided, instead the bottles were filled from the bottom of the
tank in order to feed the yeast with extra amount of lees thereby assisting
fermentation.
The wine’s
presentation is intentionally out of the ordinary though it has a practical
side as well. Each bottle is placed upside down in a cardboard cylinder.
Customers can decide whether they want to stir up gently the lees or to remove
the sediment accumulated in the neck of the bottle. It’s a matter of individual
taste but should you opt for either shaking or „disgorgement” it is advisable
to submerge the bottle in water when opening because of the great pressure.
Pét-nat is a
category known for its lighthearted playfulness and this is what Szóló Winery
intends its customers to be engaged in. Boogie is the kind of wine where one
glass is never enough. Sometimes not even a whole bottle.
A cikk, a Wineglass Communication sajtóanyaga alapján készült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése