Összes oldalmegjelenítés

2022. április 25., hétfő

Malbec Világnapi Borkóstoló - 2022.04.20

"Malbec Argentino's got range!"

Két év szünet után újra megrendezte az Argentin Köztársaság Nagykövetsége a Malbec Világnapi borkóstolót.

Az első Malbec Világnapot 2011 április 17-én rendezték.

A rendezvénynek az Aurea Ana Palace Hotel adott otthont.

Argentína a világ ötödik legnagyobb bortermelő országa, melyben még mindig hatalmas potenciál rejlik melyet magas minősége és a nemzetközileg elnyert díjak emelnek ki. 


Az az újvilági régió, amely a leginkább testes és gyümölcsös stílusú malbecjeiről ismert. A világ malbectermelésének 75%-a Argentínához köthető.


Argentína kulturális örökségének nagyon fontos része a borkultúra, meghatározza identitását mint a világ egyik jelentős bortermelő, fogyasztó és exportőr országa. Több mint 400 éves múltra tekintő hagyománya egyesíti az új és a régi borvilágot. 


Malbec  (cöt)

 A délnyugat-franciaországi Cahors környékéről származik, de egészen addig nem tartották fontos fajtának, amíg Argentínában divatba nem jött.

Az ország csúcsborai évjárattól, minőségtől és a tölgyfa hordós érlelés módjától függően a gyümölcslés, fanyaran málnás ízektől a gazdag áfonyás és édes dohányos ízjegyekig terjednek.
 

A malbecet Argentínába Michel A. Pouget vitte el 1852-ben. A francia agronómus mindezt az argentin állam megbízásából tette. Mára az ország összes borvidékén elterjedtnek számít, a legtöbb mégis Mendozában van belőle, itt készül az ország malbec borainak 85%-a. Argentínában bizonyos területeken eredetvédett státuszt élvez a bor, az első ilyen a Malbec Luján de Cuyo DOC volt.

 

 Az argentin malbec java része Mendoza környékén terem.



A legjobb borok pedig az Uco-völgy és Lujan de Cuyo magasan fekvő területeiről származnak. 



Leggyakoribb stílusok:

Alapmalbec

A malbec gyümölcsösebb fajtája kiegyensúlyozott csersavakkal és domináns piros bogyós gyümölcsös ízjegyekkel bír, és nem vagy keveset érlelték tölgyfa hordóban.

 

Reserve malbec

A csúcsminőségű malbec borokat tovább érlelik tölgyfa hordókban, és több fekete gyümölcsös, csokoládés, édes dohányos és leheletnyi vad íriszes ízjegyekkel bírnak.

  

Argentínában a magasabb fekvésű helyeken a malbecnek nagyobb lesz a tannin- és savtartalma, és több gyógynövényes és virágos ízjeggyel fog bírni.


Franciaországban a malbec főleg a délnyugaton fekvő Cahors környékén terem ahol viszont auxerrios-nak agy cot noirnak hívják.

Ez a földes profilú bor egészen más, mint az argentin malbecek. Több csersavra és több piros és fekete bogyós gyümölcsös, füstös és medvecukros ízjegyre számítsunk. 

 

Az eseményt az Argentin Köztársaság Nagykövete Hermán Patino Mayer Úr beszéde nyitotta meg.  Fotó: Hirling Bálint

 


 Az ünnepélyes megnyitó után pedig kezdetét vette a borkóstolás.

 

Fotó: Hirling Bálint


Elsőként a Zombory Pince standját fedeztük fel. 

A pincészet Tokajban és Argentínában is termel szőlőt és készít borokat.

A pincészet két tételt hozott a rendezvényre.

 

Trez Reserva Malbec 2018

Különlegesen elegáns és testes Malbec. Mendoza legjobb borainak egyike.
Színében mély lilás vörs. Illatában érett szilva, áfonya, meggy, fekete ribizli, étcsokoládé, nemes tölgy. Ízében testes, érett fekete gyümölcsök. Bársonyosság.
14 hónap új tölgyfahordóban és 6 hónap palackban érlelt.

Úgy érzem jó kezdés volt ezzel a tétellel indítani.


Trez Vivante Malbec 2019

Jó komplexitású, gyümölcsös karakterben gazdag malbec. Illatában meggy, szilva, ribizli, enyhén fűszeres. Közepesen testes, lágy tanninok, étcsokis íz.
6 hónap francia hordóban és 6 hónap palackban érlelt tétel.

Kirobbanó ízélmény volt számomra ez a bor. Jó lenne majd újra kóstolni.

A tételeket a pincészet webshopjában tudjátok megvásárolni.

 

 

Másodiknak a Haraszthy Pincészet stadján kóstoltunk. 

A pincészet termeszti és készíti malbec fajtaborait.

Fantástico borcsaládjuk borai csak a kiemelkedő évjáratban készülnek válogatott alapanyagból. Általában 3 éves korukra válnak fogyasztásra éretté.


Fantástico Malbec 2019

A Malbec és a Cabernet Sauvignon fajták legszebb tulajdonságait hordozza magában.

Argentína lelke jelenik meg ebben a borban.

A bor eredetiségével és vitalitásával hívja fel magára a figyelmet. Intenzív, mély ibolyaszín jellemzi. Izében a komoly, édes tanninok mellett felfedezhető a vanília, a bors, a száraz füge, a szilvalekvár és a fekete ribizli. 

Először egy erős fűszerességet majd csokoládés lecsengést figyelhetünk meg a borban.

 

Icon Malbec

 

Majd pedig ellátogattunk a WineAge standjára.

Ennél a standnál 4 tétel invitálta a közönséget kóstolásra.

A borok küzül az Achaval Ferrer Malbec 2019 a mesterkurzuson is kóstolható volt.

 

Portillo Malbec

Színe sötét rubinvörös, ibolyás. Aromái a szedertől és a szilvától a főtt gyümölcsök és lekváros jegyekig terjednek. Lágy és meleg karakter, finom tanninok. Intenzív gyümölcsösséget érezhetünk a hosszú utóízben.


Callia 2020

Illatában piros gyümölcsös, szilvalekváros jegyek érezhetők. Ízében vanília és kis csokoládé is megjelenikl.. A szájban tartós, kissé édes, határozott. 

 
Salentein Primus Malbec 2018

A pincészet zászlósbora.
Nagy testű, komoly beltartalmi értékekkel bíró bor.
Gazdag gyümölcsösség, főleg érett szilvás jegyek uralják az illatot és a kortyot egyaránt. Határozott, elegáns hordófűszerek jelennek meg a gyümölcsök lekváros jegyek mellett.

 

 

A borkóstoló alatt természetesen volt lehetőség snack falatkákat és ásványizet is magunkhoz venni, hogy általuk könnyedebbé váljon a kóstolás.

A QR kód leolvasása utána a miénk lett a Malbec bort bemutató pdf.

Bor étel párosítás!




Az est során három alkalommal volt lehetőség Mesterkurzuson is részt venni, melyet Herczeg Ágnes borszakértő kötetlen előadásában élvezhettünk. 

 

 Ági épp a Kaiken tételből önt a poharamba. :)

 

A tételek egymás utáni kóstolásával egyből érezhetővé váltak a tételek közötti különbségek.


A borok poharakba töltése után feladatunk a borok egymás utáni megismerése volt, hogy számunkra melyik tetszik, egymás után szagolgatva, kóstolgatva milyen benyomást keltenek bennünk.

Remek élmény volt, hiszen színben, illatban és ízben mind-mind más-más karaktert mutattak.

Ágnes a fél órás kóstoló alatt beszélt a Malbec régióról, az ott készült borokról és az argentín borok sokszínűségéről is.


A mesterkurzuson az alábbi tételekben mélyedhettünk bele.

Luigi Bosca Insignia Malbec 2019 

UCO VALLEY - LUJAN DE CUJO 900-1100 MÉTER

Kézi szüret átlagosan 35 éves tőkékről, fürtválogatás, bogyózás, majd bogyóválogatás. Hideg macaráció 3-5 napig 10-15°C-on, majd kisebb acéltartályokban irányított erjesztés szelektált élesztővel. Almasavbontás új tölgyfa hordókban, érlelés ugyanott 12-14hónapig. Derítés, szűrés palackozás után további 6 hónap palackos érlelés követően kerül piacra.

  

Kaiken Estate Malbec 2019  

LUJAN DE CUJO 950 MÉTER

Kézi szüret, fürtválogatás, bogyózás, majd kisebb acéltartályokban irányított erjesztés. 50%-a a bornak 8 hónapot tölt kis francia tölgyfa hordóban, a másik 50% teljesen reduktív módon készül a gyömölcsök megtartása miatt. Derítés, szűrés után palackozzák. 13,8 % alkohol

 

Terrazas Malbec 2018 

UCO VALLEY 1.070 - 1.630 MÉTER

Kézi szüret 20-90 éves tőkékről, fürtválogatás, bogyózás, majd kíméletes zúzás. Irányított erjesztés, majd 40% a bornak 4. töltésű francia tölgyfa hordókban érlelődik 12 hónapig. Derítés, szűrés palackozás után további 6 hónap palackos érlelés követően kerül piacra. 14% alkohol


Zuccardi Concreto Malbec 2018 

UCO VALLEY 1100 MÉTER

Kézi szüret nagyon köves, meszes talajra ültetett szőlőkről, 2018 különlegesen jó évjárat volt. Az egész fürtök betontartályokban erjednek spontán, 20 napig tart a macaráció, az erjedés. Az almasavbontás és a további érlelés is beton érlelőkben történik. 14 % alkohol

 

Catena Malbec 2019 

UCO VALLEY - LUJAN DE CUJO 920-1.450 MÉTER 

Kézi szüret, fürtválogatás, majd hideg macaráció 5 napig 8,8°C-on, majd kisebb acéltartályokban spontán erjesztéssel. Almasavbontás tölgyfa hordókban, érlelés ugyanott 12 hónapig, a bortól és az évjárattól függ az első-, másod- és harmadttöltésű hordók használatának aránya. Derítés, szűrés palackozás után további 6 hónap palackos érlelés követően kerül piacra. 13,5 % alkohol

 

Achaval Ferrer Malbec 2019 

UCO VALLEY - LUJAN DE CUJO 850-1100 MÉTER

Kézi szüret, fürtválogatás, majd irányított erjesztés szelektált élesztővel beton tartályokban. Almasav bontás használt tölgyfa hordókban, érlelés ugyanott 8 hónapig. 14,5 % alkohol

 

 Nekem az itt kóstolt borok közül leginkább a Terrazas Malbec 2018 és a Zuccardi Concreto Malbec 2018 ízlett. Illatukban volt kis animálisság, ízükben erős testesség, fűszeresség.

 

Külön öröm volt számomra, hogy a Mesterkurzuson Stahl Juditt is részt vett. 

Stahl Judit is képviseltette magát a rendezvényen!  Fotó: Hirling Bálint


 A remek mesterkurzus után pedig még két stand várt bennünket.

 

Heinemann Testvérek

1992-es megalakulásuk óta meghatározó szereplője a magyarországi minőségi italpiacnak. A társaság 15 éve foglalkozik borforgalmazással.

 

A Catena Zapata tétel a mesterkurzuson is kóstolható volt. 

Megjegyzem nagy meglepetésünkre ennél a standnál kóstolhattunk fehér tételt.

 

Colomé Torrontés

Illatában rózsa, citrusosság, grapefruit kis fűszeresség. Nagyon friss érzet, nagy test, hosszú, elegáns lecsengéssel.


 
 
 Amalaya Malbec 2020
 
A teljes tétel 20-25%-át érlelték tölgyfahordókban. Színe csillogó rubin vörös. Illatában piros bogyós gyümölcsök, cseresznye, málna, némi vaníliával a háttérben. Kifejeztetten testes bor. Ízében is a gyümölcsös karakter dominál, szilvával és minerális jegyekkel. Utóíze hosszú, tanninjai bársonyosak.

 
 
Colomé Estate Malbec 2019 
 
Tételünk egy Cuveé. Illatában szeder, cseresznye zamatos jegyei dominálnak. Ízében robusztus, telt testet, sima, de határozott tanninokat és hosszú, összetett lecsengést tár elénk, rengeteg fűszerrel.
 

 

Lafite Amancaya Gran Reserva 2019

Mély bíborvörös színű, gyümölcsös illatú bor. Vörös-, és feketecseresznye, fekete szilva aromájával, menta és cédrus nyomaival. Szép kerek tanninok érezhetőek a szájpadláson. A vanília és dohánylevél jegyek a francia tölgyfából erednek.

 

Colomé, Amalaya, Bodegas Caro, Catena pincészetek borai a kóstolósorban.



 Végezetül pedig a Wine Mission stadján ismertük meg a borokat.

 
 A Zuccardi pincészettől érkeztek a borok a rendezvényre.

 
Fuzion Malbec 2020
 
Lila szín, rengeteg piros gyümölcs aromával. Élénk, gyümölcsös vörösbor egy csipetnyi cseresznye karakterrel.


Zuccardi Serie A Malbec 2018
 
A szőlőt beton kádakban és 500 literes francia tölgyfa hordókban erjesztik. Palackozás előtt 10 hónapig hordós érleléssel. Illatában zamatos áfonya, szilva és cseresznye jegyek érezhetők, majd fűszeresség, pirított tölgy és étcsokoládé finomabb jegyei érezhetők. Ízében nagyvonalú, telt test, kemény tanninok és selymesen sima textúra, amely közepesen hosszú lecsengéssel végződik.  
 
 

 
Zuccardi Jose Zuccardi Malbec 2016 
 
A terroir fajtajellegének és esszenciájának megőrzése érdekében a gyümölcsöt betontartályokban erjesztik, majd 2500 literes és 500 literes nagy hordók keverékében érlelik 24 hónapig. Ez az eljárás minimálisra csökkenti a tölgy hatását, lehetővé téve a gazdag sötét gyümölcsök és az ibolya, a fekete bors és a szárított gyümölcs jegyeinek árnyalatait. Kiváló bor egy finom steak mellé, vagy akár még néhány évig a pincében is eltartható.
 



Zuccardi Poligonos del Valle de Uco Paraje Altamira Malbec (2018)



Nevét Sebastián Zuccardi borász nagyapjáról, Albertoról (Tito) kapta.
Együtt került erjesztésre Malbec és Cabernet Franc tételek.
Illatában sötét bogyós gyümölcsök, ibolya, mely ízében is visszaköszön. Kiegyensúlyozott tétel.
Friss, halvány füst- és szegfűszegjegyek.


Mire ennél a standál is végeztünk a kóstolással lassan a végéhez is közeledett a este.

 

Feledtébb színvonalas rendezvényen vehettünk részt. Fantasztikus tételeket kóstolhattunk, a standoknál mind-mind remek hozzáértő szakember mutatta be a tételeket. A szervezők ügyeltek rá, hogy tiszta pohár mindig legyen illetve víz is. A szendvics asztalokat folyamatosan újratöltötték.

 

A Nagykövetség szeretné, ha ezzel a rendezvénnyel illetve a közeljövőben sikerülne felhívni a figyelmet az argentin borok minőségére, új üzleti lehetőségeket teremteni és még szélesebb közönséghez eljuttatni az argentin borokat.



 Köszönjük a meghívást!

 

 

 

 

"Malbec Argentino's got range!"

After a two-year hiatus, the Embassy of the Argentine Republic re-hosted the Malbec World Day Wine Tasting.

The first World Malbec Day was held on April 17, 2011.

The event was hosted by the Aurea Ana Palace Hotel.


Argentina is the fifth largest wine-producing country in the world, still with huge potential, highlighted by its high quality and internationally acclaimed awards. 

The New World region is best known for its full-bodied and fruity style of malbecje. 75% of the world's malbect production is in Argentina.


Wine culture is a very important part of Argentina’s cultural heritage, defining its identity as one of the world’s major wine-producing, consuming and exporting countries. Its tradition of more than 400 years unites the new and old wine worlds.


Malbec  (cöt)

It is native to the Cahors area of ​​southwestern France, but was not considered an important variety until it became fashionable in Argentina.

 

Az ország csúcsborai évjárattól, minőségtől és a tölgyfa hordós érlelés módjától függően a gyümölcslés, fanyaran málnás ízektől a gazdag áfonyás és édes dohányos ízjegyekig terjednek.  

 

A malbecet Argentínába Michel A. Pouget vitte el 1852-ben. A francia agronómus mindezt az argentin állam megbízásából tette. Mára az ország összes borvidékén elterjedtnek számít, a legtöbb mégis Mendozában van belőle, itt készül az ország malbec borainak 85%-a. Argentínában bizonyos területeken eredetvédett státuszt élvez a bor, az első ilyen a Malbec Luján de Cuyo DOC volt.

 

 Az argentin malbec java része Mendoza környékén terem.



A legjobb borok pedig az Uco-völgy és Lujan de Cuyo magasan fekvő területeiről származnak. 



Leggyakoribb stílusok:

Alapmalbec

A malbec gyümölcsösebb fajtája kiegyensúlyozott csersavakkal és domináns piros bogyós gyümölcsös ízjegyekkel bír, és nem vagy keveset érlelték tölgyfa hordóban.

 

Reserve malbec

A csúcsminőségű malbec borokat tovább érlelik tölgyfa hordókban, és több fekete gyümölcsös, csokoládés, édes dohányos és leheletnyi vad íriszes ízjegyekkel bírnak.

 

 

Argentínában a magasabb fekvésű helyeken a malbecnek nagyobb lesz a tannin- és savtartalma, és több gyógynövényes és virágos ízjeggyel fog bírni.

Franciaországban a malbec főleg a délnyugaton fekvő Cahors környékén terem ahol viszont auxerrios-nak agy cot noirnak hívják. Ez a földes profilú bor egészen más, mint az argentin malbecek. Több csersavra és több piros és fekete bogyós gyümölcsös, füstös és medvecukros ízjegyre számítsunk. 

 

Az eseményt az Argentin Köztársaság Nagykövete Hermán Patino Mayer Úr beszéde nyitotta meg.  Fotó: Hirling Bálint

 


 Az ünnepélyes megnyitó után pedig kezdetét vette a borkóstolás.

 

Fotó: Hirling Bálint


Elsőként a Zombory Pince standját fedeztük fel. 

A pincészet Tokajban és Argentínában is termel szőlőt és készít borokat.

A pincészet két tételt hozott a rendezvényre.

 

Trez Reserva Malbec 2018

Különlegesen elegáns és testes Malbec. Mendoza legjobb borainak egyike.
Színében mély lilás vörs. Illatában érett szilva, áfonya, meggy, fekete ribizli, étcsokoládé, nemes tölgy. Ízében testes, érett fekete gyümölcsök. Bársonyosság.
14 hónap új tölgyfahordóban és 6 hónap palackban érlelt.

Úgy érzem jó kezdés volt ezzel a tétellel indítani.


Trez Vivante Malbec 2019

Jó komplexitású, gyümölcsös karakterben gazdag malbec. Illatában meggy, szilva, ribizli, enyhén fűszeres. Közepesen testes, lágy tanninok, étcsokis íz.
6 hónap francia hordóban és 6 hónap palackban érlelt tétel.

Kirobbanó ízélmény volt számomra ez a bor. Jó lenne majd újra kóstolni.

A tételeket a pincészet webshopjában tudjátok megvásárolni.

 

 

Másodiknak a Haraszthy Pincészet stadján kóstoltunk. 

A pincészet termeszti és készíti malbec fajtaborait.

Fantástico borcsaládjuk borai csak a kiemelkedő évjáratban készülnek válogatott alapanyagból. Általában 3 éves korukra válnak fogyasztásra éretté.


Fantástico Malbec 2019

A Malbec és a Cabernet Sauvignon fajták legszebb tulajdonságait hordozza magában.

Argentína lelke jelenik meg ebben a borban.

A bor eredetiségével és vitalitásával hívja fel magára a figyelmet. Intenzív, mély ibolyaszín jellemzi. Izében a komoly, édes tanninok mellett felfedezhető a vanília, a bors, a száraz füge, a szilvalekvár és a fekete ribizli. 

Először egy erős fűszerességet majd csokoládés lecsengést figyelhetünk meg a borban.

 

Icon Malbec

 

Majd pedig ellátogattunk a WineAge standjára.

Ennél a standnál 4 tétel invitálta a közönséget kóstolásra.

A borok küzül az Achaval Ferrer Malbec 2019 a mesterkurzuson is kóstolható volt.

 

Portillo Malbec

Színe sötét rubinvörös, ibolyás. Aromái a szedertől és a szilvától a főtt gyümölcsök és lekváros jegyekig terjednek. Lágy és meleg karakter, finom tanninok. Intenzív gyümölcsösséget érezhetünk a hosszú utóízben.


Callia 2020

Illatában piros gyümölcsös, szilvalekváros jegyek érezhetők. Ízében vanília és kis csokoládé is megjelenikl.. A szájban tartós, kissé édes, határozott. 

 
Salentein Primus Malbec 2018

A pincészet zászlósbora.
Nagy testű, komoly beltartalmi értékekkel bíró bor.
Gazdag gyümölcsösség, főleg érett szilvás jegyek uralják az illatot és a kortyot egyaránt. Határozott, elegáns hordófűszerek jelennek meg a gyümölcsök lekváros jegyek mellett.

 

 

A borkóstoló alatt természetesen volt lehetőség snack falatkákat és ásványizet is magunkhoz venni, hogy általuk könnyedebbé váljon a kóstolás.

A QR kód leolvasása utána a miénk lett a Malbec bort bemutató pdf.

Bor étel párosítás!




Az est során három alkalommal volt lehetőség Mesterkurzuson is részt venni, melyet Herczeg Ágnes borszakértő kötetlen előadásában élvezhettünk. 

 

 Ági épp a Kaiken tételből önt a poharamba. :)

 

A tételek egymás utáni kóstolásával egyből érezhetővé váltak a tételek közötti különbségek.


A borok poharakba töltése után feladatunk a borok egymás utáni megismerése volt, hogy számunkra melyik tetszik, egymás után szagolgatva, kóstolgatva milyen benyomást keltenek bennünk.

Remek élmény volt, hiszen színben, illatban és ízben mind-mind más-más karaktert mutattak.

Ágnes a fél órás kóstoló alatt beszélt a Malbec régióról, az ott készült borokról és az argentín borok sokszínűségéről is.


A mesterkurzuson az alábbi tételekben mélyedhettünk bele.

Luigi Bosca Insignia Malbec 2019 

UCO VALLEY - LUJAN DE CUJO 900-1100 MÉTER

Kézi szüret átlagosan 35 éves tőkékről, fürtválogatás, bogyózás, majd bogyóválogatás. Hideg macaráció 3-5 napig 10-15°C-on, majd kisebb acéltartályokban irányított erjesztés szelektált élesztővel. Almasavbontás új tölgyfa hordókban, érlelés ugyanott 12-14hónapig. Derítés, szűrés palackozás után további 6 hónap palackos érlelés követően kerül piacra.

  

Kaiken Estate Malbec 2019  

LUJAN DE CUJO 950 MÉTER

Kézi szüret, fürtválogatás, bogyózás, majd kisebb acéltartályokban irányított erjesztés. 50%-a a bornak 8 hónapot tölt kis francia tölgyfa hordóban, a másik 50% teljesen reduktív módon készül a gyömölcsök megtartása miatt. Derítés, szűrés után palackozzák. 13,8 % alkohol

 

Terrazas Malbec 2018 

UCO VALLEY 1.070 - 1.630 MÉTER

Kézi szüret 20-90 éves tőkékről, fürtválogatás, bogyózás, majd kíméletes zúzás. Irányított erjesztés, majd 40% a bornak 4. töltésű francia tölgyfa hordókban érlelődik 12 hónapig. Derítés, szűrés palackozás után további 6 hónap palackos érlelés követően kerül piacra. 14% alkohol


Zuccardi Concreto Malbec 2018 

UCO VALLEY 1100 MÉTER

Kézi szüret nagyon köves, meszes talajra ültetett szőlőkről, 2018 különlegesen jó évjárat volt. Az egész fürtök betontartályokban erjednek spontán, 20 napig tart a macaráció, az erjedés. Az almasavbontás és a további érlelés is beton érlelőkben történik. 14 % alkohol

 

Catena Malbec 2019 

UCO VALLEY - LUJAN DE CUJO 920-1.450 MÉTER 

Kézi szüret, fürtválogatás, majd hideg macaráció 5 napig 8,8°C-on, majd kisebb acéltartályokban spontán erjesztéssel. Almasavbontás tölgyfa hordókban, érlelés ugyanott 12 hónapig, a bortól és az évjárattól függ az első-, másod- és harmadttöltésű hordók használatának aránya. Derítés, szűrés palackozás után további 6 hónap palackos érlelés követően kerül piacra. 13,5 % alkohol

 

Achaval Ferrer Malbec 2019 

UCO VALLEY - LUJAN DE CUJO 850-1100 MÉTER

Kézi szüret, fürtválogatás, majd irányított erjesztés szelektált élesztővel beton tartályokban. Almasav bontás használt tölgyfa hordókban, érlelés ugyanott 8 hónapig. 14,5 % alkohol

 

 Nekem az itt kóstolt borok közül leginkább a Terrazas Malbec 2018 és a Zuccardi Concreto Malbec 2018 ízlett. Illatukban volt kis animálisság, ízükben erős testesség, fűszeresség.

 

 A remek mesterkurzus után pedig még két stand várt bennünket.

 

Heinemann Testvérek

1992-es megalakulásuk óta meghatározó szereplője a magyarországi minőségi italpiacnak. A társaság 15 éve foglalkozik borforgalmazással.

 

A Catena Zapata tétel a mesterkurzuson is kóstolható volt. 

Megjegyzem nagy meglepetésünkre ennél a standnál kóstolhattunk fehér tételt.

 

Colomé Torrontés

Illatában rózsa, citrusosság, grapefruit kis fűszeresség. Nagyon friss érzet, nagy test, hosszú, elegáns lecsengéssel.


 
 
 Amalaya Malbec 2020
 
A teljes tétel 20-25%-át érlelték tölgyfahordókban. Színe csillogó rubin vörös. Illatában piros bogyós gyümölcsök, cseresznye, málna, némi vaníliával a háttérben. Kifejeztetten testes bor. Ízében is a gyümölcsös karakter dominál, szilvával és minerális jegyekkel. Utóíze hosszú, tanninjai bársonyosak.

 
 
Colomé Estate Malbec 2019 
 
Tételünk egy Cuveé. Illatában szeder, cseresznye zamatos jegyei dominálnak. Ízében robusztus, telt testet, sima, de határozott tanninokat és hosszú, összetett lecsengést tár elénk, rengeteg fűszerrel.
 

 

Lafite Amancaya Gran Reserva 2019

Mély bíborvörös színű, gyümölcsös illatú bor. Vörös-, és feketecseresznye, fekete szilva aromájával, menta és cédrus nyomaival. Szép kerek tanninok érezhetőek a szájpadláson. A vanília és dohánylevél jegyek a francia tölgyfából erednek.

 

Colomé, Amalaya, Bodegas Caro, Catena pincészetek borai a kóstolósorban.



 Végezetül pedig a Wine Mission stadján ismertük meg a borokat.

 
 A Zuccardi pincészettől érkeztek a borok a rendezvényre.

 
Fuzion Malbec 2020
 
Lila szín, rengeteg piros gyümölcs aromával. Élénk, gyümölcsös vörösbor egy csipetnyi cseresznye karakterrel.


Zuccardi Serie A Malbec 2018
 
A szőlőt beton kádakban és 500 literes francia tölgyfa hordókban erjesztik. Palackozás előtt 10 hónapig hordós érleléssel. Illatában zamatos áfonya, szilva és cseresznye jegyek érezhetők, majd fűszeresség, pirított tölgy és étcsokoládé finomabb jegyei érezhetők. Ízében nagyvonalú, telt test, kemény tanninok és selymesen sima textúra, amely közepesen hosszú lecsengéssel végződik.  
 
 

 
Zuccardi Jose Zuccardi Malbec 2016 
 
A terroir fajtajellegének és esszenciájának megőrzése érdekében a gyümölcsöt betontartályokban erjesztik, majd 2500 literes és 500 literes nagy hordók keverékében érlelik 24 hónapig. Ez az eljárás minimálisra csökkenti a tölgy hatását, lehetővé téve a gazdag sötét gyümölcsök és az ibolya, a fekete bors és a szárított gyümölcs jegyeinek árnyalatait. Kiváló bor egy finom steak mellé, vagy akár még néhány évig a pincében is eltartható.
 



Zuccardi Poligonos del Valle de Uco Paraje Altamira Malbec (2018)



Nevét Sebastián Zuccardi borász nagyapjáról, Albertoról (Tito) kapta.
Együtt került erjesztésre Malbec és Cabernet Franc tételek.
Illatában sötét bogyós gyümölcsök, ibolya, mely ízében is visszaköszön. Kiegyensúlyozott tétel.
Friss, halvány füst- és szegfűszegjegyek.


Mire ennél a standál is végeztünk a kóstolással lassan a végéhez is közeledett az este.

 

Feledtébb színvonalas rendezvényen vehettünk részt. Fantasztikus tételeket kóstolhattunk, a standoknál mind-mind remek hozzáértő szakember mutatta be a tételeket. A szervezők ügyeltek rá, hogy tiszta pohár mindig legyen illetve víz is. A szendvics asztalokat folyamatosan újratöltötték.

 

A Nagykövetség szeretné, ha ezzel a rendezvénnyel illetve a közeljövőben sikerülne felhívni a figyelmet az argentin borok minőségére, új üzleti lehetőségeket teremteni és még szélesebb közönséghez eljuttatni az argentin borokat.



 Köszönjük a meghívást!

 



 

 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...