Összes oldalmegjelenítés

2022. május 19., csütörtök

Egri borok szakmai kóstolója - 2022.04.26

"Hol jó bort érzek, betérek;
Ne térnék hát Egerbe?
Ha ezt a várost elkerülném,
Az isten is megverne...
(Petőfi Sándor)
 
 

 
Az Egri borvidék legszebb borait, superior és grand superior besorolású tételeit mutatták be a szakmai közönségnek Budapesten egy grandiózus rendezvényen.

 
A Société Budapest termeiben sétálókóstolót és tematikus mesterkurzusok kerültek megrendezésre.

A rendezvényre a meghívást Tóth Adrienntől a Wineglass Communication vezetőjétől kaptam. Nagyon örültem a lehetőségnek, hogy ismét lesz alkalmam kicsit mélyebben belemerülni az egri borok világába és az egri borászok jelen látásmódját is mindinkább megismerhetem.


Csodás helyszínt választottak a szervezők, hiszen a Société Budapest igazán színvonalas rendezvényhelyszín egy ilyen volumenű szakmai közönség befogadására. 


Egri Borvidék

Magyarország egyik történelmi borvidéke.


A borvidéken kb. 6200 ha szőlőültetvény található.
Éghajlatára a hűvös klíma és az átlagosnál alacsonyabb csapadékmennyiség jellemző. Ez a kombináció pedig nemcsak a kék szőlőknek, hanem a fehér fajtáknak is kedvez.
Szőlőterületeinek már majdnem felét a fehér fajták teszik ki.
 

Azonban a borvidéken jelenleg még mindig jelentős a nagyüzemi, minőségi megfontolások és valódi szakértelem nélküli szőlőtermesztés és borkészítés. Ezekből a borokból – főként bikavér néven – sokat értékesítenek kül- és belpiacainkon. Ez pedig nehéz helyzetet teremt az egyelőre meglehetősen kevés, de valóban világszínvonalú borokat előállító borász azon törekvését, hogy az egri borvidéket ismét a nemzetközi figyelem középpontjába emelje.

Ezért is nagyon fontos, hogy időről-időre legyen lehetőségük az egri borászoknak rendezvényeken megmutatkozni. Sajnos az utóbbi időkben a járványügyi intézkedések ezen rendezvényeket megakadályozták, de idéntől ismét van erre lehetőség.


Cool Climate

Vakkóstolás során a gyümölcs jellegének felmérése az egyik mód arra, hogy megállapítsuk, honnan származhat egy bor. Ha a vörösborban található gyümölcsjegyek nagyon érettek vagy akár lekvárosak, akkor valószínűleg meleg éghajlatról van szó. Ha fanyar vagy finom íze van, mint egy frissen szedett málnának, a bor valószínűleg hűvösebb éghajlatról származik.

A klíma ismerete nagyban segítséget nyújt olyan tétel megtalálásában, amelyek tetszenek. 

Eger adottságai a világ nagy borvidékei közül leginkább Burgundiához vagy Kalifornia hűvösebb régióihoz hasonlíthatóak. A különbség az, hogy a Bükk védelme és a lejtők déli kitettsége miatt a nyár itt melegebb, és ezáltal borvidék alkalmas a magas minőségű vörösbor előállítására is. Emiatt olyan fajtákat telepíthetnek ide a borászok, melyek itt érzik otthon magukat és így világszínvonalú borokat készíthetnek belőlük. Egerben egyaránt lehet cool-climate fehér- és vörösborokat is készíteni.

 

Egri Bikavér

Olyan gránátvörös színmélységtől a mély rubin színárnyalatig terjedő Kékfrankos alapú száraz vörösbor házasítás, amely gazdag fűszeres, valamint gyümölcsjelleget mutató illat- és ízvilággal rendelkezik, tanninhangsúly nélkül. Az érlelési és a friss gyümölcsaromák egyaránt jellemzik a bort; komplexitását az is jól illusztrálja, hogy egyetlen szőlőfajta borának jellege sem lehet az adott borra jellemző uralkodó jegy. 

Három minőségi szintű szabályozás:

Classicus, superior és grand superior

A superior és grand superior borok az érettebb koncentráltabb szőlőtermés, valamint a hosszabb hordós és palakos érlelésnek köszönhetően erőteljes érlelési aromákkal bíró hosszú ízű, gazdag, testes, sokáig eltartható borok, melyek a termőhelynek (dűlő) megfelelő mineralitással is rendelkeznek. Ezen borok közötti különbségek általában az íz teltségben és hosszúságban jelennek meg.
 



Házasítási szabályok:

Legalább 4 szőlőfajta borának házasítása kötelező, arányának meg kell haladnia külön-külön az 5%-ot. A házasításban a Kékfrankos fajtának kell a legnagyobb arányban jelen lennie, amelynek mértéke 30-65%. A Turán és Bíborkadarka fajták aránya együttesen és külön-külön sem lehet több mint 10%. A superior és grand superior borokhoz Bíborkadarka szőlőfajta bora nem használható fel.
 
 
 

Egri Csillag

A borvidékre régóta jellemző házasítási tradíciónak 2010-ben adtak a helyi borászok intézményesített formát. 
 



Három egymásra épülő kategóriában készülnek:

Classicus: friss gyümölcsös zamat, üdeség jellemzi 

Superior: az alapanyag érettsége és a bor érleltsége is magasabb fokú

Grand Superior: magas minőségen túl, az alapanyagnak szolgáló szőlőket mind csak egyelten dűlőről szüretelhetik 


Kilenc évvel ezelőtt a helyi borászok kidolgozták a fehér házasítás szabályozását. Először tíz pincészet lépett színre egri csillaggal, majd az egymást követő évjáratokban ez a szám fokozatosan nőtt.



Házasítási szabályok:
 
Legalább 4 szőlőfajta borának házasítása kötelező, arányának meg kell haladnia külön-külön az 5%-ot.
Egy fajta borának aránya sem haladhatja meg az 50%-t. 
A Kárpát-medencei fajták használata kötelező és ezekből a fajtákból együttesen vagy külön-külön legalább 50% arányban kell házasítani.
Illatos fajták (cserszegi fűszeres, gyöngyrizling, irsai olivér, mátrai muskotály, ottonel muskotály, sárga muskotály, zefír) borának aránya együttesen és külön-külön sem haladhatja meg a 30%-ot.
 
Ebből is látszik, hogy ellentétben a bikavérrel itt nincs kimondva alap szőlőfajta. Vajon mi lesz a jövő Egri Csillagának alap szőlőfajtája? Olaszrizling, hárslevelű vagy leányka?



A rendezvény

A regisztráció után egy kóstoló poharat és egy katalógust is kaptam melyben az összes borász, szőlőbirtok, pincészet, pince és borház a kóstolóra elhozott borai szerepeltek. 

 


Belépve a kóstolóterembe hihetetlen látvány fogadott. Ugyanis nem kevesebb mint 23 pincészet kínálta tételeit.

 


Thummerer pincészet 

 
A családi vállalkozásuk 1984 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borászattal. 

A pincészet számos tétele közt egy pezsgő is helyet foglalt.


Blanc Brut Nature 2016
 
 Pulay Polett Thummerer Vilmos unokája mutatta be a tételt, aki a pincészet gazdasági részével foglalkozik.
 
A nyerspezsgőt a Kőkötő dűlőből szüretelt királyleányka és chardonnay szőlőfajtákból készítette a pincészet tradicionális eljárással. Illatában alma, barack, citrusok jelennek meg. Íze izgalmas gyümölcsös, élesztős ízjegyekkel, nagyon szép savszerkezettel. Összetett és elegáns pezsgő, kellemes lecsengéssel.

A pincészet ezen felül vörös tételeket is hozott a rendezvényre.
 
Egri Cabernet Franc Superior Válogatás 2016


 
Egri Syrah Superior Válogatás 2016

 

Ezzel a remek Blanc Brut Nature 2016-s pezsgővel meg is nyitottam ünnepélyesen a kóstolásom! :)

 

 


St. Andrea szőlőbirtok


A borászat központja Egerszalókon található. A termelési-filozófiájukban elsődleges az érték, gazdag szőlőgyümölcs elérése, a helyi szőlőfajták minél mélyebb megismerése és a hagyományra építkező, megújuló borászkodás. 
 
Az Áldás tétel az ikonikus egri palackban került forgalomba és cool-climate bor.

- Áldás Egri Bikavér Superior 2020

Szőlőfajták: kékfrankos, merlot, cabernet franc 

Ízében erdei gyümölcsös, édesfűszer, zöldfűszeres, étcsokis jegyek jelennek meg. Tartalmas vörösbor.

 

- Merengő Egri Bikavér Superior 2018

Szőlőfajták:  kékfrankos, merlot, pinot noir, syrah

- Hangács Dűlő Egri Bikavér Grand Superior 2018

Szőlőfajták: kékfrankos, merlot, cabernet franc, pinot noir

- Igazán Egri Bikavér Grand Superior 2016

Szőlőfajták: kékfrankos, merlot, cabernet franc, syrah, pinot noir



Almagyar Érseki Szőlőbirtok 

 
A pincészet Eger legrégebbi családi vállalkozása, amely az 1700-as évektől először szőlőműveléssel, majd az 1900-as évek elejétől borászattal kezdett el foglalkozni. Jelenleg harmadik generációs pincészet. Naturális borokat készítenek.

A pincészet csak fa erjesztést használ mert nagyon jó mikroklímával rendelkezik a pince.
 


Külön előállítanak a Pajados és külön az Almagyar dűlőben termett olaszrizlingből is Egri Olaszrizling Grand Superior 2021-es tételt.

- Egri Kadarka Superior 2020
Dűlő: Kerekszilvás

- Egri Pinot Noir Superior 2020
 
- Egri Bikavér Superior 219
Szőlőfajták: kékfrankos, kadarka, menoir, pinot noir, cabernet franc


 

Villa Völgy Pincészet

A Pincészet szőlőültetvényei az egri borvidéken több település határában találhatók. Feltett szándékuk a kiemelkedő minőség elérése és egyre magasabb minőség keresése.

 A pincészet három tételt hozott a rendezvényre.

 

- Egri Csillag 2021

Szőlőfajta: királyleányka, ottonel muskotály, olaszrizling, furmint, chardonnay, sauvignon blanc

- Egri Bikavér 2019

Szőlőfajta: kékfrankos, merlot, cabernet franc, blauburger

- Egri Bikavér Superior 2015
 
Szőlőfajta: kékfrankos, cabernet franc, merlot, pinot noir, 
Érlelés: 36 hónap acéltartály, 36 hónap fahordó
 
 

Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Borászata


A szőlőtermesztés és a minőségi borkészítése kiemelt jelentőségű, de nagy hangsúlyt fektetnek a szőlészeti és borászati tematikájú kutatás-fejlesztési és oktatási tevékenységre is.
 
 A pincészet két tételt hozott a rendezvényre. Mindkét tétel a Kőlyuktető dűlőn termett.


- Egri Csillag Classicus 2018

Szőlőfajta: olaszrizling, leányka, chardonnay, tramini, szürkebarát

- Egri Bikavér Superior 2017

Szőlőfajta: kékfrankos, merlot, cabernet franc, syrah, cabernet sauvignon

Érlelés: 2 év tölgyfahordóban



Kovács Nimród winery


A pincészet Eger történelmi részén, a Verőszala utcai pincesoron található.
A vidék legjobb terroir-jai közül három a tulajdonukban van.

Sky Furmint Grand Superior 2018-s tételükben érezni a fügét.

Battonage Chardonnay 2017-es tételüket 16 hónapig érlelték kis tölgyfahordóban. Ez a tétel nagy kedvencem lett.

A bor kékfrankos, pinot noir, syrah, merlot, cabernet franc szőlőfajtákból készült.

Pinot noir-t rejt a palack.



Gál Lajos Pincészete

Pincészetüket leginkább gyakorlatias szellemi borműhelyként tudnák bemutatni, ahol a hosszú évek során felhalmozott gyakorlati és elméleti tapasztalatot ötvözik Eger régi hagyományaival és a kor borízlésével.

A pincészet 5 kiváló tételét hozta el a rendezvényre.


Virágos jegyek jellemzik a tételt.



- Egri Csillag Superior 2021

Szőlőfajták: olaszrizling, chardonnay, hárslevelű, sauvignon blanc, királyleányka

Dűlők: Kamra-völgy, Tó-bérc

- Kamra-Völgy Egri Csillag Grand Superior 2021

A felhasznált szőlőfajták megegyeznek az Egri Csillag Superior 2021 tételeivel viszont kizárólag a Kamra-völgyben szüretelt fajták kerültek. 

- Kántor-tag Egerszóláti Olaszrizling Grand Superior 2021

Érlelés: 225 literes és 500 literes hordóban két hónapot

- Pajados Egri Bikavér Grand Superior 2018

Szőlőfajták: kékfrankos, merlot, kadarka, cabernet franc, syrah

- Sík-hegy Egri Bikavér Grand Superior 2018

Szőlőfajták: kékfrankos, merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon



Varsányi Pincészet

A pincészet 90 hektár területen gazdálkodik, melyek közül kiemelkedik az egyedülálló adottságokkal rendelkező Szent-János völgy. 

 A pincészet Egri csillag superior tételét az ikonikus egri palackban hozta forgalomba. Olaszrizling, hárslevelű, rajnai rizling, tramini szőlőfajtákból készült a tétel. Acéltartályos és fahordós érlelést is kapott.


Három tételt hozott a pincészet a rendezvényre.

- Egri Csillag Superior 2019

Szőlőfajta: olaszrizling, hárslevelű, rajnai rizling, tramini 

Ebből a tételből a kóstoló után be is szereztem egy palackkal. 


- Debrői Hárslevelű Superior 2018

Érlelés: 1 év fahordóban

- Egri Bikavér Superior 2018

Szőlőfajta: kékfrankos, cabernet sauvignon, blauburger, cabernet franc



Tarjányi Pincészet

A pincészet célja olyan borok, elsősorban Egri Bikavér elkészítése, mely stílusában megidézi a régi, száz év előtti Egri Bikavéreket, ízvilágában pedig alkalmazkodik a modern bor-trendhez és közízléshez.

 

Egri Bouvier Grand Superior 2020

Jellemzői: hosszú ízek, virág illatok

 


Egri Rajnai Rizling Grand Superior 2021

 


Szuromi Családi Birtok

 

A 16 ha-os szőlőbirtokon a minél érettebb, finomabb gyümölcs megtermelése a cél, aminek ízei 100%-ig visszaköszönnek a borban.

Egri Superior Kékfrankos 2018

Egri Superior Kékfrankos Hordóválogatás 2018

- Egri Bikavér Superior 2018

Szőlőfajták: kékfrankos, merlot, cabernet franc, blauburger


A kötetlen sétálókóstoló mellett három mesterkurzus is megrendezésre került, amelyen egy-egy, az Egri borvidékhez kötődő témát jártak körül az előadók és a borászok.


Mesterkurzusok: 

1. Minden amit az Egri borvidékről tudni szeretnél

Dr. Mészáros Gabriella DipWSET

Tóth Katalin

Dr. Gál Lajos


2. Legfontosabb borunk: az Egri Bikavér

Dr. Fiáth Attila DipWSET

Gál Tibor

Hegyi Ádám


3. Az egyediség kulcsa: dűlős egri borok

Bálint László DipWSET

Bukolyi Marcell

Dr. Lőrincz György


A három mesterkurzus közül én az elsőn a Minden amit az Egri borvidékről tudni szeretnél című kurzuson vettem részt.

A teltházas kurzuson Mészáros Gabriella, hazánk első nemzetközi borakadémikusa, Tóth Katalin és Gál Lajos egri borász beszélgettek Egerről és az egri borvidékről.

 

Bár Eger hihetetlen adottságokkal rendelkezik, Tóth Katalin kihangsúlyozta, hogy nem elég a jó adottság, de az is nagyon fontos, hogy mit is kezdünk vele. Tudunk-e egyáltalán ezzel az adottsággal kezdeni valamit. 

Szó esett arról is, hogy mind inkább fókuszálva kell a szőlőtermelést tovább folytatni. A tudást még specifikáltabban kell alkalmazni. Tudni kell, hogy az adott szőlőfajta milyen művelést igényel, hogyan tudja megmutatni lejobb tulajdonságait. 

Gál Lajos a dűlők adottságait, sokszínűségét emelte ki. A borokban egyre jobban megfigyelhető, hogy az utóvulkáni működésnek köszönhetően mennyire más az egymás melletti dombok talajszerkezete.

A Tóth Ferenc pincészet egy 30 hektáron gazdálkodó többgenerációs, családi birtok az Egri Borvidéken.

A mesterkurzus alatt 5 kiváló tételt is megkóstolhattunk.


Kóstolt tételek:

Juhász Testvérek Pincészete - Egri Csillag Classicus 2021

Kovács Nimród Winery - SKY Furmint Grand Superior 2018

Tóth Ferenc Pincészet - Egri Kadarka Classicus 2019

Gál Lajos - Sík-hegy Egri Bikavér Grand Superior 2018

Thummerer Pincészet - Syrah Superior Válogatás 2016


A kurzuson szó esett még a hordóról, érlelésről és hogy a Bikavér maga Eger. Gál Lajos így vélekedett a Bikavérről "Ez Eger. Ennyi".


A mesterkurzus után pedig folytattam a sétálókóstolót, hiszen még nagyon sok pincészet várt rám.


Dula Pincészet

 
Pincészeteik kialakulóban vannak, borkészítési filozófiájuk egyszerű; visszafogott terheléssel magas minőséget produkálni.
 
Egri Csillag Classicus 2020, Egri Menoir Superior 2012, Egri Tramini Superior Késői Szüretelésű 2018




- Egri Csillag Classicus 2020

Szőlőfajták: leányka, sauvignon blanc, olaszrizling, tramini 

- Egri Tramini Superior Késői Szüretelésű 2018

Maradékcukor: 33,7 g/l

 

Simon Pincészet

 

 A borokat az egri Nagykőporoson található riolittufába vágott, összesen 1000 m2 alapterületű pincékben tárolják, melynek tároló kapacitása 4000 hl, a palackos tároló kapacitás 200.000 palack. 
 

- Egri Bikavér Classicus 2019

Szőlőfajta: kékfrankos, cabernet franc, kadarka, portugieser

- Egri Cikra Pinot Gris Superior 2021

Érlelés: 14 hónap, új zempléni tölgyfahordó

- Egri Cikra Pinot Gris Grand Superior 2019

Érlelés: 24 hónap, új zempléni tölgyfahordó

- Egri Gőzmalmos Portugieser Grand Superior 2019

Érlelés: 24 hónap, új zempléni tölgyfahordó



Juhász Testvérek Pincészete

 

Közel 350 hektár szőlő gyümölcséből készülnek a pincészetnél a borok, melyek magas minőségükről, tiszta gyümölcsösségükről és összetéveszthetetlen fajtajellegükről ismerhetők fel.

- Egri Csillag Classicus 2021

Szőlőfajták: olaszrizling, zenit, chardonnay, sauvigon blanc

- Egri Bikavér Prémium Selection Superior 2018

Szőlőfajták: kékfrankos, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot

- Végtelen Egri Cuvée Grand Superior 2016

Szőlőfajták: merlot, cabernet franc, kékfrankos

- Kékfrankos Grand Selection Superior 2016

- Gesztenyés Merlot Grand Selection Superior 2016



Bolyki Szőlőbirtok


A pincészet Eger belvárosától tíz percre egy régi kőfejtő 30 méteres falai között található, egy igazán izgalmas helyen, parkosított környezetben.

A pincészet egy pezsgőt is hozott a rendezvényre.


- Könnyű Álmok Brut pezsgő NV

Szőlőfajta: hárslevelű

- Egri Bikavér 2018

Szőlőfajta: kékfrankos, cabernet franc, merlot, zweigelt, blauburger

- Egri Bikavér Grand Superior 2020

Szőlőfajta: kékfrankos, cabernet franc, merlot, zweigelt

Dűlő: Öreg-hegy



Ostoros Családi Pincészet


A pincészet az Egri borvidék legnagyobb borászati vállalkozása. 

Egri Csillag 2021: Királyleányka, ottonel muskotály, olaszrizling, furmint, chardonnay, sauvignon blanc.

 

- Prémium Egri Merlot Superior 2019

Nagy-Eged Kékfrankos Grand Superior 2018

- Egri Bikavér Grand Superior 2017

Szőlőfajták: kékfrankos, merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc

Dűlő: Pajados



Gál Tibor Pincészet


A pincészetnél a borok azzal az elképzeléssel készülnek, hogy az élet legjobb dolgait - köztük a bort - élvezni és értékelni kell. Szenvedélyük, hogy olyan borok szülessenek a kezeik alatt, melyek minden egyes cseppje egyedi, harmonikus és izgalmas. 

 
A pincészet egy Egri Csillag 2021-et,

 

- Egri Csillag 2021

Szőlőfajta: Királyleányka, leányka, olaszrizling, szürkebarát, viognier, pinot blanc, sauvignon blanc

- Pajados Egri Bikavér Grand Superior 2017

Szőlőfajta: kékfrankos, kadarka, syrah, cabernet franc, merlot, pinot noir

Érlelés: 12 hónapos, 5 hl-es magyar tölgy

- Síkhegy Egri Bikavér Grand Superior 2016

Szőlőfajta: kékfrankos, kadarka, syrah, cabernet franc, merlot, pinot noir




Bukolyi Marcell Organic Wines


14 hektáros saját ültevényük az Egri Borvidék egyetlen 100%-ban organikus szőlőbirtoka.

 
A pincészet organikus borokat készít.

A pincészet három tételt hozott a rendezvényre. Mindegyik tételhez a szőlő a Nagy-Eged dűlőn termett.

 

- Egri Bikavér Nagy-Eged Grand Superior (organic) 2019

Szőlőfajta: kékfrankos, syrah, pinot noir, cabernet franc

Köves Egri Csillag Superior (organic) 2020

Szőlőfajták: hárslevelű, rajnai rizling, furmint


Kisfiam Egri Bikavér (organic) 2020

Szőlőfajta: kékfrankos, syrah, pinot noir, cabernet franc

 

Villa Wanda Bormanufaktúra


2021-től organikus szőlőtermelést folytat a pincészet.

 

A Nagy-Eged dűlőben termett szőlőkből készítette a manufaktúra a Kékfrankos 2018-as tételt.

A Galagonyás dűlőből pedig a Pinot Noir Superior 2019 és a Syrah Grand Superior 2018 tételekhez szüretelték a szőlőt.



Hárs Pince Debrő

A késői szüretelésű hárslevelű tételek a Szent Donát dűlőben teremnek.

Az egyedüli pincészet volt, aki kizárólag édes tételeket hozott.

Érlelésük acéltartályban történik. Maradék cukor tartalmuk a 2019-es évjáratnak 165 g/l, a 2017-es évjáratnak 219 g/l.

Élmény volt kóstolni ezeket a nedűket.



A rendezvénynek igen komoly célja volt, mégpedig, hogy a borkereskedők, sommelier-k, borbárosok, újságírók mindinkább megismerjék az egri borászok borait. Hiszen sok esetben általuk tudnak eljutni az egri borászok a legfontosabb közösséghez: a borkedvelőkhöz.

Ugyanis a köztudatban pl a bikavér még mindig anomália, felmérések szerint a fogyasztók többsége bizalmatlan a márkával szemben.


Legyen egri vagy szekszárdi, tény, hogy máig feloldhatatlan az ellentmondás a hatszáz és a tízezer forintos bikavér között. Most akkor presztízs vagy tömegbor?

De ugyanígy a minőségi borfogasztás is a cél, hogy a bort megvásároló réteg mindig a minőséget keresse. Keresni pedig úgy tudja, ha megismeri. Megismeri és tudja, hogy csak a presztizst keresse.

Az ilyen rendezvények lehetőséget teremtenek a pincészeteknek, hogy megmutathassák magukat és mindinkább a köztudatba a presztizs érték kerüljön.


 

Köszönöm a meghívást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...