Ne térnék hát Egerbe?
Ha ezt a várost elkerülném,
Az isten is megverne...
(Petőfi Sándor)
A Société Budapest termeiben sétálókóstolót és tematikus mesterkurzusok kerültek megrendezésre. |
A rendezvényre a meghívást Tóth Adrienntől a Wineglass Communication vezetőjétől kaptam. Nagyon örültem a lehetőségnek, hogy ismét lesz alkalmam kicsit mélyebben belemerülni az egri borok világába és az egri borászok jelen látásmódját is mindinkább megismerhetem.
Csodás helyszínt választottak a szervezők, hiszen a Société Budapest igazán színvonalas rendezvényhelyszín egy ilyen volumenű szakmai közönség befogadására.
Egri Borvidék
Magyarország egyik történelmi borvidéke. |
A borvidéken kb. 6200 ha szőlőültetvény található.
Éghajlatára a hűvös klíma és az átlagosnál alacsonyabb csapadékmennyiség jellemző. Ez a kombináció pedig nemcsak a kék szőlőknek, hanem a fehér fajtáknak is kedvez.
Szőlőterületeinek már majdnem felét a fehér fajták teszik ki.
Azonban a borvidéken jelenleg még mindig jelentős a nagyüzemi, minőségi megfontolások és valódi szakértelem nélküli szőlőtermesztés és borkészítés. Ezekből a borokból – főként bikavér néven – sokat értékesítenek kül- és belpiacainkon. Ez pedig nehéz helyzetet teremt az egyelőre meglehetősen kevés, de valóban világszínvonalú borokat előállító borász azon törekvését, hogy az egri borvidéket ismét a nemzetközi figyelem középpontjába emelje.
Ezért is nagyon fontos, hogy időről-időre legyen lehetőségük az egri borászoknak rendezvényeken megmutatkozni. Sajnos az utóbbi időkben a járványügyi intézkedések ezen rendezvényeket megakadályozták, de idéntől ismét van erre lehetőség.
Cool Climate
Vakkóstolás során a gyümölcs jellegének felmérése az egyik mód arra, hogy megállapítsuk, honnan származhat egy bor. Ha a vörösborban található gyümölcsjegyek nagyon érettek vagy akár lekvárosak, akkor valószínűleg meleg éghajlatról van szó. Ha fanyar vagy finom íze van, mint egy frissen szedett málnának, a bor valószínűleg hűvösebb éghajlatról származik.
A klíma ismerete nagyban segítséget nyújt olyan tétel megtalálásában, amelyek tetszenek. |
Eger adottságai a világ nagy borvidékei közül leginkább Burgundiához vagy Kalifornia hűvösebb régióihoz hasonlíthatóak. A különbség az, hogy a Bükk védelme és a lejtők déli kitettsége miatt a nyár itt melegebb, és ezáltal borvidék alkalmas a magas minőségű vörösbor előállítására is. Emiatt olyan fajtákat telepíthetnek ide a borászok, melyek itt érzik otthon magukat és így világszínvonalú borokat készíthetnek belőlük. Egerben egyaránt lehet cool-climate fehér- és vörösborokat is készíteni.
Egri Bikavér
Olyan gránátvörös színmélységtől a mély rubin színárnyalatig terjedő Kékfrankos alapú száraz vörösbor házasítás, amely gazdag fűszeres, valamint gyümölcsjelleget mutató illat- és ízvilággal rendelkezik, tanninhangsúly nélkül. Az érlelési és a friss gyümölcsaromák egyaránt jellemzik a bort; komplexitását az is jól illusztrálja, hogy egyetlen szőlőfajta borának jellege sem lehet az adott borra jellemző uralkodó jegy.
Három minőségi szintű szabályozás:
Classicus, superior és grand superior
Házasítási szabályok:
Egri Csillag
Kilenc évvel ezelőtt a helyi borászok kidolgozták a fehér házasítás szabályozását. Először tíz pincészet lépett színre egri csillaggal, majd az egymást követő évjáratokban ez a szám fokozatosan nőtt.
A rendezvény
A regisztráció után egy kóstoló poharat és egy katalógust is kaptam melyben az összes borász, szőlőbirtok, pincészet, pince és borház a kóstolóra elhozott borai szerepeltek.
Belépve a kóstolóterembe hihetetlen látvány fogadott. Ugyanis nem kevesebb mint 23 pincészet kínálta tételeit.
Thummerer pincészet
St. Andrea szőlőbirtok
A borászat központja Egerszalókon található. A termelési-filozófiájukban elsődleges az érték, gazdag szőlőgyümölcs elérése, a helyi szőlőfajták minél mélyebb megismerése és a hagyományra építkező, megújuló borászkodás.
Az Áldás tétel az ikonikus egri palackban került forgalomba és cool-climate bor. |
- Áldás Egri Bikavér Superior 2020
Szőlőfajták: kékfrankos, merlot, cabernet franc
Ízében erdei gyümölcsös, édesfűszer, zöldfűszeres, étcsokis jegyek jelennek meg. Tartalmas vörösbor.
- Merengő Egri Bikavér Superior 2018
Szőlőfajták: kékfrankos, merlot, pinot noir, syrah
- Hangács Dűlő Egri Bikavér Grand Superior 2018
Szőlőfajták: kékfrankos, merlot, cabernet franc, pinot noir
- Igazán Egri Bikavér Grand Superior 2016
Szőlőfajták: kékfrankos, merlot, cabernet franc, syrah, pinot noir
Almagyar Érseki Szőlőbirtok
Külön előállítanak a Pajados és külön az Almagyar dűlőben termett olaszrizlingből is Egri Olaszrizling Grand Superior 2021-es tételt.
Villa Völgy Pincészet
A pincészet három tételt hozott a rendezvényre. |
- Egri Csillag 2021
Szőlőfajta: királyleányka, ottonel muskotály, olaszrizling, furmint, chardonnay, sauvignon blanc- Egri Bikavér 2019
Szőlőfajta: kékfrankos, merlot, cabernet franc, blauburger
Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Borászata
A szőlőtermesztés és a minőségi borkészítése kiemelt jelentőségű, de nagy hangsúlyt fektetnek a szőlészeti és borászati tematikájú kutatás-fejlesztési és oktatási tevékenységre is.
A pincészet két tételt hozott a rendezvényre. Mindkét tétel a Kőlyuktető dűlőn termett. |
- Egri Csillag Classicus 2018
Szőlőfajta: olaszrizling, leányka, chardonnay, tramini, szürkebarát
- Egri Bikavér Superior 2017
Szőlőfajta: kékfrankos, merlot, cabernet franc, syrah, cabernet sauvignon
Érlelés: 2 év tölgyfahordóban
Kovács Nimród winery
A pincészet Eger történelmi részén, a Verőszala utcai pincesoron található.
Sky Furmint Grand Superior 2018-s tételükben érezni a fügét.
Battonage Chardonnay 2017-es tételüket 16 hónapig érlelték kis tölgyfahordóban. Ez a tétel nagy kedvencem lett.
A bor kékfrankos, pinot noir, syrah, merlot, cabernet franc szőlőfajtákból készült. |
Pinot noir-t rejt a palack. |
Gál Lajos Pincészete
Pincészetüket leginkább gyakorlatias szellemi borműhelyként tudnák bemutatni, ahol a hosszú évek során felhalmozott gyakorlati és elméleti tapasztalatot ötvözik Eger régi hagyományaival és a kor borízlésével.
A pincészet 5 kiváló tételét hozta el a rendezvényre. |
Virágos jegyek jellemzik a tételt. |
- Egri Csillag Superior 2021
Szőlőfajták: olaszrizling, chardonnay, hárslevelű, sauvignon blanc, királyleányka
Dűlők: Kamra-völgy, Tó-bérc
- Kamra-Völgy Egri Csillag Grand Superior 2021
A felhasznált szőlőfajták megegyeznek az Egri Csillag Superior 2021 tételeivel viszont kizárólag a Kamra-völgyben szüretelt fajták kerültek.
- Kántor-tag Egerszóláti Olaszrizling Grand Superior 2021
Érlelés: 225 literes és 500 literes hordóban két hónapot
- Pajados Egri Bikavér Grand Superior 2018Szőlőfajták: kékfrankos, merlot, kadarka, cabernet franc, syrah
- Sík-hegy Egri Bikavér Grand Superior 2018
Szőlőfajták: kékfrankos, merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon
Varsányi Pincészet
A pincészet 90 hektár területen gazdálkodik, melyek közül kiemelkedik az egyedülálló adottságokkal rendelkező Szent-János völgy.
Három tételt hozott a pincészet a rendezvényre.
- Egri Csillag Superior 2019
Szőlőfajta: olaszrizling, hárslevelű, rajnai rizling, tramini
Ebből a tételből a kóstoló után be is szereztem egy palackkal.
- Debrői Hárslevelű Superior 2018
Érlelés: 1 év fahordóban
- Egri Bikavér Superior 2018
Szőlőfajta: kékfrankos, cabernet sauvignon, blauburger, cabernet franc
Tarjányi Pincészet
A pincészet célja olyan borok, elsősorban Egri Bikavér elkészítése, mely stílusában megidézi a régi, száz év előtti Egri Bikavéreket, ízvilágában pedig alkalmazkodik a modern bor-trendhez és közízléshez.
Egri Bouvier Grand Superior 2020 |
Jellemzői: hosszú ízek, virág illatok
Egri Rajnai Rizling Grand Superior 2021 |
Szuromi Családi Birtok
A 16 ha-os szőlőbirtokon a minél érettebb, finomabb gyümölcs megtermelése a cél, aminek ízei 100%-ig visszaköszönnek a borban.
Egri Superior Kékfrankos 2018
Egri Superior Kékfrankos Hordóválogatás 2018
- Egri Bikavér Superior 2018
Szőlőfajták: kékfrankos, merlot, cabernet franc, blauburger
A kötetlen sétálókóstoló mellett három mesterkurzus is megrendezésre került, amelyen egy-egy, az Egri borvidékhez kötődő témát jártak körül az előadók és a borászok.
Mesterkurzusok:
1. Minden amit az Egri borvidékről tudni szeretnél
Dr. Mészáros Gabriella DipWSET
Tóth Katalin
Dr. Gál Lajos
2. Legfontosabb borunk: az Egri Bikavér
Dr. Fiáth Attila DipWSET
Gál Tibor
Hegyi Ádám
3. Az egyediség kulcsa: dűlős egri borok
Bálint László DipWSET
Bukolyi Marcell
Dr. Lőrincz György
A három mesterkurzus közül én az elsőn a Minden amit az Egri borvidékről tudni szeretnél című kurzuson vettem részt.
A teltházas kurzuson Mészáros Gabriella, hazánk első nemzetközi borakadémikusa, Tóth Katalin és Gál Lajos egri borász beszélgettek Egerről és az egri borvidékről. |
Bár Eger hihetetlen adottságokkal rendelkezik, Tóth Katalin kihangsúlyozta, hogy nem elég a jó adottság, de az is nagyon fontos, hogy mit is kezdünk vele. Tudunk-e egyáltalán ezzel az adottsággal kezdeni valamit.
Szó esett arról is, hogy mind inkább fókuszálva kell a szőlőtermelést tovább folytatni. A tudást még specifikáltabban kell alkalmazni. Tudni kell, hogy az adott szőlőfajta milyen művelést igényel, hogyan tudja megmutatni lejobb tulajdonságait.
Gál Lajos a dűlők adottságait, sokszínűségét emelte ki. A borokban egyre jobban megfigyelhető, hogy az utóvulkáni működésnek köszönhetően mennyire más az egymás melletti dombok talajszerkezete.
A Tóth Ferenc pincészet egy 30 hektáron gazdálkodó többgenerációs, családi birtok az Egri Borvidéken. |
A mesterkurzus alatt 5 kiváló tételt is megkóstolhattunk. |
Kóstolt tételek:
Juhász Testvérek Pincészete - Egri Csillag Classicus 2021
Kovács Nimród Winery - SKY Furmint Grand Superior 2018
Tóth Ferenc Pincészet - Egri Kadarka Classicus 2019
Gál Lajos - Sík-hegy Egri Bikavér Grand Superior 2018
Thummerer Pincészet - Syrah Superior Válogatás 2016
A kurzuson szó esett még a hordóról, érlelésről és hogy a Bikavér maga Eger. Gál Lajos így vélekedett a Bikavérről "Ez Eger. Ennyi".
A mesterkurzus után pedig folytattam a sétálókóstolót, hiszen még nagyon sok pincészet várt rám.
Dula Pincészet
Egri Csillag Classicus 2020, Egri Menoir Superior 2012, Egri Tramini Superior Késői Szüretelésű 2018 |
- Egri Csillag Classicus 2020
Szőlőfajták: leányka, sauvignon blanc, olaszrizling, tramini
- Egri Tramini Superior Késői Szüretelésű 2018
Maradékcukor: 33,7 g/l
Simon Pincészet
- Egri Bikavér Classicus 2019
Szőlőfajta: kékfrankos, cabernet franc, kadarka, portugieser
- Egri Cikra Pinot Gris Superior 2021
Érlelés: 14 hónap, új zempléni tölgyfahordó
- Egri Cikra Pinot Gris Grand Superior 2019
Érlelés: 24 hónap, új zempléni tölgyfahordó
- Egri Gőzmalmos Portugieser Grand Superior 2019
Érlelés: 24 hónap, új zempléni tölgyfahordó
Juhász Testvérek Pincészete
Közel 350 hektár szőlő gyümölcséből készülnek a pincészetnél a borok, melyek magas minőségükről, tiszta gyümölcsösségükről és összetéveszthetetlen fajtajellegükről ismerhetők fel.
- Egri Csillag Classicus 2021
Szőlőfajták: olaszrizling, zenit, chardonnay, sauvigon blanc
- Egri Bikavér Prémium Selection Superior 2018
Szőlőfajták: kékfrankos, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot
- Végtelen Egri Cuvée Grand Superior 2016
Szőlőfajták: merlot, cabernet franc, kékfrankos
- Kékfrankos Grand Selection Superior 2016
- Gesztenyés Merlot Grand Selection Superior 2016
Bolyki Szőlőbirtok
A pincészet Eger belvárosától tíz percre egy régi kőfejtő 30 méteres falai között található, egy igazán izgalmas helyen, parkosított környezetben.
A pincészet egy pezsgőt is hozott a rendezvényre. |
- Könnyű Álmok Brut pezsgő NV
Szőlőfajta: hárslevelű
- Egri Bikavér 2018
Szőlőfajta: kékfrankos, cabernet franc, merlot, zweigelt, blauburger
- Egri Bikavér Grand Superior 2020
Szőlőfajta: kékfrankos, cabernet franc, merlot, zweigelt
Dűlő: Öreg-hegy
Ostoros Családi Pincészet
A pincészet az Egri borvidék legnagyobb borászati vállalkozása.
Egri Csillag 2021: Királyleányka, ottonel muskotály, olaszrizling, furmint, chardonnay, sauvignon blanc. |
- Prémium Egri Merlot Superior 2019
Nagy-Eged Kékfrankos Grand Superior 2018
- Egri Bikavér Grand Superior 2017
Szőlőfajták: kékfrankos, merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc
Dűlő: Pajados
Gál Tibor Pincészet
A pincészetnél a borok azzal az elképzeléssel készülnek, hogy az élet legjobb dolgait - köztük a bort - élvezni és értékelni kell. Szenvedélyük, hogy olyan borok szülessenek a kezeik alatt, melyek minden egyes cseppje egyedi, harmonikus és izgalmas.
A pincészet egy Egri Csillag 2021-et, |
- Egri Csillag 2021
Szőlőfajta: Királyleányka, leányka, olaszrizling, szürkebarát, viognier, pinot blanc, sauvignon blanc
- Pajados Egri Bikavér Grand Superior 2017
Szőlőfajta: kékfrankos, kadarka, syrah, cabernet franc, merlot, pinot noir
Érlelés: 12 hónapos, 5 hl-es magyar tölgy
- Síkhegy Egri Bikavér Grand Superior 2016
Szőlőfajta: kékfrankos, kadarka, syrah, cabernet franc, merlot, pinot noir
Bukolyi Marcell Organic Wines
14 hektáros saját ültevényük az Egri Borvidék egyetlen 100%-ban organikus szőlőbirtoka.
A pincészet organikus borokat készít. |
A pincészet három tételt hozott a rendezvényre. Mindegyik tételhez a szőlő a Nagy-Eged dűlőn termett.
- Egri Bikavér Nagy-Eged Grand Superior (organic) 2019
Szőlőfajta: kékfrankos, syrah, pinot noir, cabernet franc
Köves Egri Csillag Superior (organic) 2020 |
Szőlőfajták: hárslevelű, rajnai rizling, furmint
Kisfiam Egri Bikavér (organic) 2020 |
Szőlőfajta: kékfrankos, syrah, pinot noir, cabernet franc
Villa Wanda Bormanufaktúra
2021-től organikus szőlőtermelést folytat a pincészet.
A Nagy-Eged dűlőben termett szőlőkből készítette a manufaktúra a Kékfrankos 2018-as tételt.
A Galagonyás dűlőből pedig a Pinot Noir Superior 2019 és a Syrah Grand Superior 2018 tételekhez szüretelték a szőlőt.
Hárs Pince Debrő
A késői szüretelésű hárslevelű tételek a Szent Donát dűlőben teremnek.
Az egyedüli pincészet volt, aki kizárólag édes tételeket hozott. |
Érlelésük acéltartályban történik. Maradék cukor tartalmuk a 2019-es évjáratnak 165 g/l, a 2017-es évjáratnak 219 g/l.
Élmény volt kóstolni ezeket a nedűket.
A rendezvénynek igen komoly célja volt, mégpedig, hogy a borkereskedők, sommelier-k, borbárosok, újságírók mindinkább megismerjék az egri borászok borait. Hiszen sok esetben általuk tudnak eljutni az egri borászok a legfontosabb közösséghez: a borkedvelőkhöz.
Legyen
egri vagy szekszárdi, tény, hogy máig feloldhatatlan az ellentmondás a
hatszáz és a tízezer forintos bikavér között. Most akkor presztízs vagy
tömegbor?
De ugyanígy a minőségi borfogasztás is a cél, hogy a bort megvásároló réteg mindig a minőséget keresse. Keresni pedig úgy tudja, ha megismeri. Megismeri és tudja, hogy csak a presztizst keresse.
Az ilyen rendezvények lehetőséget teremtenek a
pincészeteknek, hogy megmutathassák magukat és mindinkább a köztudatba a
presztizs érték kerüljön.
Köszönöm a meghívást!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése