Tokaj-Hegyalja talán a legszínesebb hazai borvidékünk. A 87 kilométer hosszan a Zemplén-hegység
és Bodrog-folyó között elterülő csaknem 5500 hektáros zárt borvidék nem csupán izgalmas
történelmének, különleges vulkáni kúpjainak és völgyeinek, egyedülállóan változatos vulkanikus
talajának köszönheti világhírét.
Tokaj kivételes mikroklímái és dűlői, tufával és bazalttal kirakott meredek teraszai mellett az itteni
települések építészete és hagyományai, a közeli hegycsúcsok, a Bodrog és a Tisza kanyarulatai együtt
kápráztatják el az idelátogató borkedvelőket és természetjárókat. Ráadásul talán ez a vidék rejti a
legtöbb izgalmas kis- és nagy borászatot is hazánkban. Legyen az néhányszáz palackos, apró pince,
festői „chateau” vagy éppen professzionális nagyvállalat, megannyi őszinte, színes egyéniség - a
borvidékbe és a borkészítésbe beleszületett helyi vincellér, vagy éppen az ország, sőt nagyvilág távoli
vidékéről idecsöppent borász - együtt formálják e különleges adottságú vidék arculatát.
borkészítésről tanuló egyetemisták is megérkeznek a Bodrog partjára, Sárospatakra. Az ő szakmai
felkészülésükhöz, technikai tudásuk gyarapításához a vidék egyik meghatározó borászata, a Grand
Tokaj birtok és Áts Károly borász is segítséget nyújt majd, annak érdekében, hogy az itt tanuló
egyetemisták a gyakorlatban is megismerjék, milyen színes lehetőségek rejlenek az egykor csak édes
borairól ismert vidék kivételes adottságaiban. Legyen az érlelt, gazdag édes borkülönlegesség, késői
szüret, szamorodni vagy aszú, legyen citrusos, vidám és ropogós furmint, üde és fűszeres muskotály
vagy virágillatú hárslevelű, az itteni borok stílusa, hangulata is egyre színesedik, gazdagodik
megálmodóik sokszínűségének köszönhetően.
További sajtóinformáció:
Bogner Szabolcs
szabolcs.bogner@socialize.hu
+36 70 532 45 48
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése