Gondoltátok volna, hogy létezik Kecskemét belvárosában egy igazi boros pince?
Megmondom őszintén nem gondoltam, hogy ilyen kincset rejt a belváros.
Kecskemét belváros szívében készíti ugyanis a Kvartett pincészet a finomabbnál-finomabb bio- és kézműves borait.
Fotó: Almási István |
Karácsonyi céges borkóstoló keretein belül volt szerencsém megismerni a pincét, a remek borokat és azokat akik mindezt megvalósították itt a Hírös város szívében.
A pincébe vezető 16 lépcsőfok, melynek megmászása egy remek borkóstoló után igazi kihívás. :) |
2002 óta működik egy borklub Kecskeméten. Négyen közülük úgy gondolták, hogy elkezdenek közösen borászkodni, így 2010-ben belevágtak. Innen a Kvartett név.
A borkostólót Lajos tartotta, a „kvartett” egyik tagja. |
Felújították ezt a belvárosi pincét, majd fokozatosan berendezték. Kezdetben használt barique hordókat vásároltak, illetve a papák hordóit használták, de azokat egy kivételével folyamatosan kiszelektálták.
A kóstoláshoz bőséges borkorcsolyát és ásványvizet biztosítottak számunkra a szervezők.
A bőségtál házi készítésű finomságokkal megpakolva. |
Hagyma, erőspaprika. Ki-ki ízlése szerint választhatott. |
Érkezéskor mindenkit finom házi pálinkával vártak a vendéglátók.
A rövid ismerekedés után pedig el is kezdődött a borkóstolás, a klasszikus kóstolási sornak megfelelően.
Opálos színű Generosa. |
A generosa az ötvenes években született a Móri borvidéken a piros tramini és az ezerjó fajták keresztezéséből Bíró Károly nemesítő munkája nyomán, majd a hibridek a kecskeméti kutatóállomásra kerültek, ahol Kurucz András, 1976 után pedig Dr. Hajdu Edit vezetésével folytak a kiértékelések. Kedvező tulajdonságai alapján a hibridek közül a K.15-ös emelkedett ki, amely 2004-ben kapott állami minősítést generosa néven. Bőtermő, bírja a szélsőséges időjárást, magas cukorfokra képes, bora illatos, íze zamatos, de visszafogott. A szőlőfajta telepítése az utóbbi években kapott nagyobb lendületet, jelenleg 400 hektáron termesztik, főként a Hajós-bajai, a Kunsági és a Móri borvidéken.
Második tételnek egy bio Olaszrizling került a poharakba.
Illatos Olaszrizling. |
Egy igazi közép-európai, kárpát-medencei fajta, amelynek számos szinonimája létezik és habár Magyarországon veszik a fajtát a legkomolyabban, a környező országokban is találkozni az olaszrizlinggel szép számban.
Az Olaszrizling fajtát két féle eljárással is készíthetik reduktív- illetve oxidatív eljárással.
A szőlő Balatonedericsről érkezett.
A harmadik tétel egy 2023-as Rajnai rizling volt.
Szinte hihetetlen, hogy pár hónapos érlelés után már a pohárban pörgethetjük. |
A rajnai rizling a világ egyik legfantasztikusabb fehérszőlője. Németországból, a Rajna-vidék mentéről származik. Egyes feljegyzések alapján 1435-ben említették először Rheingau vidékén egy adásvételi szerződésben. Valószínűleg a német reissen szóból származik, amit valahogy úgy lehetne fordítani, hogy hasítás, mely talán a bogyó elválására utal, ugyanakkor a Russling szó etimológiája is előkerült a kutatások során, ami a mélyebb színű, pontozott vesszőkre utal. A rajnai rizling egyik szülője a gouais blanc (hajnos), ezáltal számos ismert fajtának rokona, így például a chardonnay-nak vagy a furmintnak.
A pincészet a Katonatelepi Kutató Intézetből vette a szőlőt.
Negyedik tétel szintén Rajnai rizling volt, de egy 2022-es.
Szép, tiszta tétel. |
A szőlőt szintén a Kecskeméti Kutató Intézettől vásárolták.
Ez a szőlő is teljesen bio. Olyannyira, hogy katicabogarakat használnak tetvesedés ellen.
Ezen tétel már kissé érettebb jegyeket mutatott. Még inkább petrolos, kerozinos jellegű.
És itt jött az érdekesség, mert az ötödik tétel is Rajnai rizling volt. Még korábbi, egy 2021-es.
A három Rajnai rizling közül ezen tételnél a legintenzívebb a petrolosság. Nem is csoda, hiszen ez a bor kapta a leghosszabb érlelést. |
A hordókon szerepel az épp benne érlelt szőlő neve illetve más, a borásznak szóló fontos adat. |
A fehérborok kóstolása után az átmenetet a vörösborokhoz egy Siller képezte.
Hatodik tétel egy Kékfrankos szőlőből készült Siller volt.
Halvány bordósság. |
A siller bor (kastélyos bor) neve nem egy szőlőfajtára utal, siller szőlő nem létezik. A siller egy színtartomány - a rozénál sötétebb, a vörösbornál halványabb.
A kékfrankos egy igazi közép-európai fajta, amelynek eredete nem teljesen tisztázott, ugyanakkor számos izgalmas történettel, legendával rendelkezik. Nem csak vörösborként fogyasztható, de ahogy látjuk sillert is készíthetünk belőle.
Fel napot volt héjon. Ezen rövid idő alatt nyerte el végleges színét.
25-27 extrakt tartalommal.
Majd pedig következtek a vörösborok a könnyedebbektől a komplexebb tételekig haladva.
Íze kimondottan gyümölcsös.
Nyolcadik tételként egy 2021-es Cabernet Sauvignon-t kóstolhattunk.
Mély, telt karakterű tétel. |
A cabernet sauvignon a világ egyik legismertebb és legelterjedtebb szőlőfajtája.
Szekszárdról vásárolta a szőlőt a pincészet.
14,5 alkohollal bírt a tétel. Bivaly erős bor. Ízében lágy, selymes.
Kilencedik tételként egy 2019-es Kékfrankossal ismerkedtünk.
Mélyvörös Kékfrankos. |
Számomra a kékfrankos az örök kedvenc. Érdekes ízutazás volt egy érleltebb kékfrankost is megkóstolni. Nagyon finom fűszerességet véltem benne felfedezni.
Tizedik tételként egy 2021-es Merlot tételt kóstolhattunk.
Mélyvörös színű bor. |
Nagyon mély színű, testes tétel. |
Fotó: Almási István |
Fotó: Almási István |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése