Összes oldalmegjelenítés
2011. április 3., vasárnap
WSET bemutató borkóstoló az ÁVF-n - 2011.04
Egy igazi WSET borkóstolót hirdettek az ÁVF-n a 2011 évi Nyílt nap keretein belül. El is néztem rá, amit nem is bántam meg.
A kóstoló során egy fehér (Savignon Blanc) és egy vörösbort (Cabernet Savignon) kóstolhattunk meg borszakértők segítségével.
Minden résztvevő kapott egy kóstoló lapot, ahol szín, illat, ízösszetétel alapján lehetett következtetéseket levonni az adott borral kapcsolatban.
A program során a lelkes kóstolók poharába került kb 0,7 cl bort lehetett elemzés alá venni.
Sokat jegyzeteltem a papírkámra és nem egy tapasztalatot és új élményt is szereztem a kóstoló során.
Megjelenés: a bort meg kell dönteni egy fehér papírlap felett
Illat: - Intenzív: lengetem az orrom alatt és érzem az illatot
- Közepes: beledugom az orrom és csak úgy érzem az illatot
- Visszafogott: ha még az orrot beledugva sem érzem az illatot
Hordóból, talajból nyerheti a bor az illatait.
Minerális jegyek: só, jód, tűzkő
Íz: Első: Cukor
Sav: nyelv két oldalán. Minél inkább beindul a nyálelválasztás annál savasabb
Test: - Könnyű: olyan mint a víz, vagy a tea
- Testes: tej, joghurt
Második: mennyi ideig tartott az íze miután lenyeltem
Jó a vörösbor, ha a sav és a tannin összhangban áll.
4 borhiba: - Parafa illat: dohos pincepenész illat TCA egyre intenzívebb idővel
- Kénes: szulfitot tartalmaz. másnapi fejfájást okozza
- Ecet: késői szüretelésnél, túlérett volt a szőlő (körömlakk lemosó illat)
- Oxidáció: nem reduktívan, hanem oxidatív eljárással készül. Hordóban érlelésnél. A hordó pórusain keresztül érintkezik az oxigénnel. Átfejtésnél oxigénsokk, ha nem zárt rendszeren valósul meg. Gyorsított öregedés, bebarnul. (Avas dió, rothadó alma illat)
Borakadémia
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése