Összes oldalmegjelenítés

2011. április 3., vasárnap

WSET bemutató borkóstoló az ÁVF-n - 2011.04

http://evewine101.com/wp-content/uploads/2011/08/WSET-Taste-Chart-11.jpg



Egy igazi WSET borkóstolót hirdettek az ÁVF-n a 2011 évi Nyílt nap keretein belül. El is néztem rá, amit nem is bántam meg.

A kóstoló során egy fehér (Savignon Blanc) és egy vörösbort (Cabernet Savignon) kóstolhattunk meg borszakértők segítségével.

Minden résztvevő kapott egy kóstoló lapot, ahol szín, illat, ízösszetétel alapján lehetett következtetéseket levonni az adott borral kapcsolatban.

A program során a lelkes kóstolók poharába került kb 0,7 cl bort lehetett elemzés alá venni.

Sokat jegyzeteltem a papírkámra és nem egy tapasztalatot és új élményt is szereztem a kóstoló során.

Megjelenés: a bort meg kell dönteni egy fehér papírlap felett
Illat: - Intenzív: lengetem az orrom alatt és érzem az illatot
          - Közepes: beledugom az orrom és csak úgy érzem az illatot
          - Visszafogott: ha még az orrot beledugva sem érzem az illatot
 Hordóból, talajból nyerheti a bor az illatait.
Minerális jegyek: só, jód, tűzkő

Íz:  Első: Cukor
               Sav: nyelv két oldalán. Minél inkább beindul a nyálelválasztás annál savasabb
               Test: - Könnyű: olyan mint a víz, vagy a tea
                         - Testes: tej, joghurt

Második: mennyi ideig tartott az íze miután lenyeltem

Jó a vörösbor, ha a sav és a tannin összhangban áll.

4 borhiba: - Parafa illat: dohos pincepenész illat TCA egyre intenzívebb idővel
- Kénes: szulfitot tartalmaz. másnapi fejfájást okozza
- Ecet: késői szüretelésnél, túlérett volt a szőlő (körömlakk lemosó illat)
- Oxidáció: nem reduktívan, hanem oxidatív eljárással készül. Hordóban érlelésnél. A hordó pórusain keresztül érintkezik az oxigénnel. Átfejtésnél oxigénsokk, ha nem zárt rendszeren valósul meg. Gyorsított öregedés, bebarnul. (Avas dió, rothadó alma illat)



Borakadémia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...